SEIKO 5 SKX Series jako nástupce legendárních SKX007?

Už je to přeci jen nějakou dobu, co japonská značka Seiko oznámila konec produkce svého legendárního modelu. Mám na mysli model SKX007 respektive pak SKX009. Mnozí z nás tak očekávali, že budou následovat redesignované modely s novými strojky, prémiovějšími materiály nebo dokonce jiné barevné varianty či kombinace. Nic z toho se od té doby nestalo. Seiko se však rozhodlo oživit svoji řadu Seiko 5 modelem Seiko 5 SKX Series SRPK97K1. Povedlo se jí ale tímto krokem zaplnit místo v našich srdcích po ikonických „eSKáXách“?

Obsah recenze

Přinesl konec i něco dobrého?

Model SKX007 případně SKX009 není snad potřeba ani představovat. Jedná se o jedny z mála hodinek v hodinářské historii s cenovkou pod 10 tisíc korun, které si oblíbili nejen hodinkoví nadšenci po celém světě. A to včetně světoznámých sběratelů i známých osobností. Mezi nimi třeba americký herec a režisér Robert Redford nebo americký designér Adam Savage.

Proto když Seiko oznámilo jejich konec, nejeden sběratel zaplakal, a to včetně mě. Sám si totiž pamatuji, jako by to bylo včera, když jsem si je nakonec nedal do nákupního košíku a koupil si jiné entry-level potápky. Jestli toho lituji? To uvidíme až na základě této recenze.

Nová éra SEIKO 5

Budu k vám upřímný, co japonský výrobce započal se Seiko 5, v to jsem tajně doufal u řady SKX. Proto jsem velmi hladově vyhlížel, co nové „pětky“ budou na trh přinášet. V tuto chvíli bychom snad nenašli zákazníka, který by si z této řady nevybral. Variace barevných kombinací i designů a typů lunet jsou jednoduše tím, co tuto nejprodávanější řadu Seika zdobí.

To, že se řada časem rozrostla o GMT model (článek zde) s Batman lunetou, o tom se snad už ani nemusíme bavit. Byl to skutečný majstrštyk a gamechanger pro většinu z nás. Však se přiznejte, kdo z vás po nich pokukoval, pokuje nebo je má právě na ruce, když si čte tento článek. Nebude nás málo. 

Nejlepší entry-level potápky?

Na co se chci dnes ale zaměřit, jsou hlavně modely potápěčských hodinek Seiko 5. Mně konkrétně se na zápěstí k recenzi dostal model, který nese přesné označení Seiko 5 SKX Series SRPK97K1. Už na první pohled je jasně zřejmý původ. Svému předchůdci jsou co do vizuálních parametrů jasně podobné. Z hlediska designu tak Seiko vsadilo na ověřenou a rozpoznatelnou klasiku.

Pokud byste se chtěli vzhledově ještě více přiblížit původní řadě SKX, doporučuji pak zvolit modelová označení SRPD55K1 nebo SRPD53K1 s Pepsi lunetou. Mnou recenzovaný model působí oproti těmto typům i přes svoji sportovní DNA více kultivovaným a společenským dojmem. Obzvláště na slunci nemůžete od modré lesklé lunety spustit zrak. Tohle se fakt povedlo! 

Na hodinkách opět nechybí pro Seiko 5 typické uložení korunky na čtvrté hodině. Stejně tak ukazatel data a dne v týdnu, Hardlex sklíčko, překlápěcí spona s bočním otevíráním. Nechybí pro potápky stěžejní jednosměrně otočná luneta a co je příjemným bonusem, je průhledné dýnko hodinek.

Pod ním tepe a hodinky pohání automatický strojek s dvaceti čtyřmi kameny a rezervou nátahu 41 hodin s maximální odchylkou +45 sekund až -35 sekund za den. Tedy technické parametry, na které jsme u těchto modelů zvyklí.

Zatímco u potápek průhledné dýnko není úplně běžné, šroubovací korunka a vodotěsnost alespoň 200 metrů ano. Takovou vodotěsnost však u nových pětek nenajdete. Výrobce ji snížil dokonce o polovinu, a to na 100 metrů. Ano, vodotěsnost je to jistě pro většinu z nás dostatečná, s hodinkami můžete bezpečně plavat, ale nečekali bychom od japonských diverů více? 

Zcela nový segment

Při testování hodinek jsem se sám několikrát zamyslel, čím tyto hodinky chtějí vlastně být a komu jsou určeny. Upřímně nevím, kdyby se mě někdo zeptal, zdali bych mu doporučil nějaké potápky, jestli bych řekl právě ty z SKX Series. Jelikož onen stěžejní aspekt vodotěsnosti mi zde chybí. Pokud by se ale někdo zajímal o entry-level hodinek na každodenní nošení, zde máte za mě jasnou volbu.

Variabilní design, který padne skvěle k plavkám na pláži, ale i ke košili na romantické večeři. Úžasná pohodlnost nošení, kdy hodinky díky své úžasné ergonomii, i přes pro mě větší průměr 42,5 milimetrů, padnou doslova na každé zápěstí, a tedy i to mé. A do toho ta úžasná modrá! Modrá je prostě dobrá a tyto hodinky to jen potvrzují v celé své kráse. 

Na základě výše zmíněného bych model SRPK97K1 tedy nenazýval čistokrevnými potápkami, byť tak na první pohled působí. V tom je za mě největší rozdíl oproti původní řadě SKX, byť i tento model nese marketingově označení SKX Series. 

Hodinky pro mě osobně otevírají zcela nový segment, který je sice založen na sportovní heritage řadě, ale je zcela uzpůsoben pohodlnému každodennímu nošení, a to je něco, co se počítá. Tyto hodinky se totiž snadno mohou díky své variabilnosti a nadčasovému vzhledu stát pro nové zákazníky nejen vstupní branou do světa automatických hodinek, ale i do světa značky Seiko.


Pokus se o Seiku chcete dozvědět více, poslechněte si 2. díl podcastu Tik Talk Helveti: Seiko – Proč mu tolik fandíme i přes drobné přešlapy? na vaší oblíbené platformě: Spotify, Apple Podcasty, YouTube, Amazon, nebo Castbox.fm

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *