Recenze outdoorek Casio ProTrek PRW-6900YL-5ER

Dnes se podíváme na outdoorový kousek od Casia, model Casio ProTrek PRW-6900YL-5ER. Hodinky jsou dalším a stále poměrně čerstvým přírůstkem do řady odolných hodinek známé japonské značky. Byť v nové podobě, funkcemi se nijak neliší od ostatních hodinek v řadě ProTrek, a jak bývá u Casia zvykem, hodinky jsou k dispozici v několika barevných provedeních. Pro představení jsem sáhl po variantě s černým pouzdrem, černooranžovým číselníkem a hnědým řemínkem. Protože mne ProTreky PRW6900 zaujaly svými parametry a funkcemi, rozhodl jsem se jim dát prostor v samostatné recenzi. Pojďme společně zjistit, co hodinky, z ne úplně nejnižší cenové kategorie, nabízí.

Autor: Viktor Mullin, převzato z blogu OnWhee.com

Obsah recenze

Číselník

Stejně jako většina předchozích modelů řady ProTrek, kombinují i tyto hodinky analogové zobrazení času s digitálním displejem ve spodní části číselníku. Podle mého názoru se kombinovanému číselníku při takovém množství funkcí na zápěstí není možné vyhnout. Casio ProTrek PRW-6900YL-5ER hodinkami s mnoha funkcemi jsou, blíže se jim však budeme věnovat později. Nyní bych rád zaměřil pozornost na černý číselník, který japonští designéři zvýraznili použitím oranžových prvků. Jak už jsem naznačil výše, převládající barva hodinek, stejně jako barva prvků se odvíjí od zvolené varianty.

Casio ProTrek PRW-6900YL-5ER Watch Review

Pozorný pohled vám odhalí, že číselník není tak úplně obyčejný, ale skládá se z několika úrovní, což vzhledu hodinek prospívá. Hlavní plocha číselníku navíc není obyčejně hladká, ale má texturovaný povrch. Ten v kombinaci s broušeným povrchem indexů a rámečku subciferníku působí pěkně. Logo ProTrek, stejně jako další zvýrazněné prvky, je vyvedeno v oranžové barvě. Další nápisy jsou oproti tomu v šedém odstínu. Nejsem si jistý, jestli se mi tyto výrazné prvky líbí, ale Casio má v podobných věcech zálibu, a tak ani tyto hodinky nejsou výjimkou.

Sadu ruček tvoří velká hodinovka s minutovkou a tenká vteřinovka ve tvaru jehly, zakončená bílou špičkou. Taková kombinace je samozřejmě dobře čitelná a na číselníku ji tak snadno najdete. Hodinovka a minutovka mají luminiscenční výplň, která zlepšuje čitelnost za zhoršených světelných podmínek.

Pěkným designovým prvkem jsou černé konce ruček. Jedná se o úpravu, která určitě také podporuje dobrou přehlednost číselníku a rychlou orientaci na jeho ploše. Na co bych rád upozornil, je černobílá ručka subciferníku na pozici 9. hodiny. Její barevné provedení na první pohled vybočuje, ale po krátkém čase si na ni zvyknete (pozn. redakce: ručka svou podobou odkazuje na účel použití, outdoorový svět a připomíná čepel nože, celé hodinky jsou totiž inspirované bushcraftem, uměním kempování v divočině, které si získává čím dál více příznivců).

Všechny indexy mají kartáčovaný povrch a vystupují nad úroveň číselníku. Pokud bych si mohl tipnout, nemyslím si, že jsou kovové, spíše jde o plast, imitující kovový povrch. Přesto do celkového vzhledu hodinek zapadají a zvyšují čitelnost hodinek. Indexy na pozicích 5., 6. a 7. hodiny byly zkráceny na úkor displeje. Casio ProTrek PRW-6900YL-5ER mají také na hodinových pozicích luminiscenční výplň, jak si můžete všimnout na záběrech ve videorecenzi. Pokud číselníku věnujete bližší pohled, odhalíte také poměrně velké množství dalších nápisů a značek. Všechny zde však mají svůj smysl a využijete je ve spojení s funkcemi hodinek.

Nyní přichází prostor pro, již několikrát zmíněný, digitální displej. Jedná se o jednoduchý LED displej s černým pozadím a údaji v hnědooranžové barvě. Nečekejte žádný displej s vysokým rozlišením. Byl zvolen s ohledem na nízkou energetickou náročnost a poskytnutí co možná nejlepší čitelnosti. Casio hodinky vybavilo podsvícením. To je však zajištěno pomocí jedné diody ve spodní části číselníku. Nic speciálního, ale účel plní.

Pouzdro

Abych řekl pravdu, když jsem viděl hodinky poprvé na fotkách, očekával jsem opravdu velký kousek. Průměr pouzdra je 44,8 mm, takže rozhodně nejde o velikost, kterou bych doporučil drobnějším zápěstím. Všechny varianty mají černé pouzdro s různě barevnými prvky.

Casio na pouzdře zkombinovalo několik povrchových úprav, takže zkosené rohy pouzdra jsou leštěné, zatímco zkosení na pozicích 3, 6, 9 a 12, stejně jako vrchní plocha lunety, jsou broušené. Díky tomu působí pouzdro zajímavě a na ruce nevypadá jako krabice bez nápadu. Všimněte si, že nožky přesahují přes pouzdro hodinek, s tím je třeba při této velikosti také počítat.

Styl hodinek a jejich funkce vyžadují tlačítka, která najdete po obou stranách pouzdra, a také v jeho spodní části. Všechna tlačítka snadno nahmatáte a jsou dobře ovladatelná. Mají totiž strukturovaný povrch, což může být za určitých okolností praktické. Stisk tlačítka je o něco hlubší než jsem očekával, ale je to zřejmě nezbytné, aby se předešlo nechtěnému vyvolání funkcí při náhodném stisku během sportování a pohybu v terénu.

Dalším výrazným prvkem je senzor tlaku na levé straně pouzdra. Senzor je dobře chráněn kovovou mřížkou a plastovým krytem, takže se není třeba bát jeho možného poškození. Šroubovací korunka na opačné straně pouzdra je docela velká, takže se s ní dobře manipuluje. Mimoto je pozice nastavování doprovázena hlasitým pípnutím, takže ji neminete.

Váha hodinek je 65 gramů, nejedná se tedy o těžký kus, který by na zápěstí obtěžoval. Zkosené hrany kovové části pouzdra nesou pouze kompasové značky. Podle mě je to docela povedené designové řešení, které pomáhá udržet celkově čistý vzhled hodinek. Dýnko je naopak doslova vyplněno textem, k pouzdru je připevněno pomocí 4 šroubků. Myslím, že nyní je čas přejít k další části recenze.

Strojek

Hodinky pohání solárně napájený strojek 5673. Než si hodinky řeknou o dobití, máte k dispozici rezervu chodu 6 měsíců při plném nabití a standardním používání. U outdoorových hodinek se jedná o docela praktickou věc, kterou jejich budoucí majitelé určitě ocení. Protože jde o solárně napájené hodinky, je dobré vědět, že je lepší mít je uložené na světle, aby se mohly přirozeně dobíjet. Zabráníte tak případnému úplnému vybití baterie a průběžným dobíjením prodloužíte také její životnost.

Pokud jde o funkce, hodinky umí snad vše, na co si jen vzpomenete. Pouzdro ukrývá výškoměr, stopky, alarm a další funkce. Musíte si jen zapamatovat, jak je všechny používat. Pár ukázek těchto funkcí jsem přidal do videorecenze, takže se na ně můžete mrknout.

Řemínek

Hodinky Casio ProTrek PRW-6900YL-5ER jsou dodávané na hnědém koženém řemínku s hnědým prošíváním. Hlavním překvapením je pro mne měkkost tohoto řemínku. Řemínek se snadno přizpůsobí zápěstí a bude příjemný pro každodenní nošení. Řemínek je zespoda podšitý černou kůží a zakončený jednoduchou stříbrnou trnovou sponou. Dalším zajímavým překvapením je systém rychloupínání, který ocení každý, kdo rád střídá řemínky☺

Jak můžete sami hádat, v balení nenajdete žádné řemínky navíc, ale na hodinky by neměl být problém vybrat něco, co by se k nim hodilo. Myslím, že ZULU řemen by na hodinkách mohl vypadat dobře.

Casio ProTrek PRW-6900YL-5ER – celkové dojmy

Už první fotografie naznačovaly, že půjde o docela velké hodinky. Ani ve skutečnosti nejsou malé, ale velikost je rozumná a hodinky by měly na průměrně velkém zápěstí sedět a vypadat dobře. Nesmíte zapomenout, že pouzdro má v tomto případě také nožky, díky nimž není řemínek uchycený přímo pod pouzdrem. Váha hodinek bude nejspíš prvkem, který bude rozdělovat – někomu bude nízká váha vyhovovat, jiní budou naopak u tak velkých hodinek očekávat víc gramů na svém zápěstí.

S čitelností není u těchto ProTreků problém. Ano, číselník na někoho může působit trochu nepřehledně, ale dá se na něj rychle zvyknout a už po krátké chvíli budete vědět, kde co hledat. Funkce a jejich ovládání je podobné jako u jiných digitálních Casiích. Přesto bych doporučil si alespoň krátce pročíst manuál. Čistě pro jistotu, abyste věděli, co všechno hodinky nabízí a jak se k tomu dostat 😀 Při ovládání oceníte velká tlačítka, takže by neměl být problém používat hodinky i v rukavicích. Čitelnost ve tmě je dobrá, ale nečekejte totéž, co znáte třeba z potápěčských hodinek.

Celkově mám z hodinek dobrý pocit a mohou být dobrou volbou pro outdoorové aktivity. Jen si nejsem jistý leštěnými částmi pouzdra. Kdo ví, proč po něm výrobce sáhnul, možná bylo cestou k tomu, aby hodinky nepůsobily příliš velké a fádní.

Cena a dostupnost

Hodinky jsou již k dispozici na pultech obchodů a ty své můžete zakoupit osobně, nebo online v Helveti. Můžete samozřejmě vybírat mezi všemi dostupnými provedeními. Cena hodinek je 12 990 Kč a zde může nastat problém. Na jednu stranu jsou tyto ProTreky skvělé vybavené a dobře vypadající „toolwatch“. Na druhou stranu trochu jinak a stále dobře vybavené hodinky najdete také v kolekci G-Shock a Edifice. Někdy se tedy budete muset rozhodovat mezi funkcemi a tím, které jsou právě pro vás užitečnější.

Z mého pohledu by dnešní kousek mohl být zajímavý pro lidi, kteří nejsou posedlí mechanickými strojky. Výhodou hodinek na baterku je vyšší odolnost jejich strojku při každodenním používání, což se může při některých aktivitách hodit. Celkový styl hodinek působí čistě a jejich design by měl být aktuální i za několik let. Velkou výhodou hodinek je jejich solární napájení, díky němuž se nemusíte starat o výměny baterek. Nezapomeňte však hodinky vystavovat světlu, ať mají možnost se pravidelně dobíjet☺

Převzato a volně přeloženo z blogu OneWheee souhlasem autora Viktora Mullina. Pro Helveti přeložila Darina Vokrojová

Zdroj: https://www.onewheee.com/casio-protrek-prw-6900yl-5er-watch-review/,  foto tamtéž

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *