Recenze Casio Pro Trek PRW-7000X-1ER

V dnešní krátké recenzi budeme mluvit o hodinkách pro… rybáře 🙂 Seznamte se s Casio Protrek PRW-7000X, novou limitovanou edicí (článek byl vydán krátce po uvedení modelu na český trh – pozn. redakce) od známé a velmi uznávané japonské značky. V řadě ProTrek nejsou limitované a speciální edice tak časté a zřejmě se shodneme na tom, že jsme asi spíše zvyklí vídat různá speciální vydání v řadě G-Shock, o to zajímavější dnešní recenze bude.

Karbon

První věcí, které si jen sotva kdo může nevšimnout je karbonová luneta těchto hodinek. Propletený vzor karbonových vláken vypadá na živo opravdu skvěle a jsem rád, že výrobce nesáhl po zvýraznění nápisů lunety bílou barvou. Díky zachování tmavé barvy působí celkový vzhled čistším dojmem a designérům se tak povedlo vyhnout se lacinému vzezření. Co by bylo opravdu bezvadné, kdyby byl karbon použit i pro číselník hodinek.

V Casiu se rozhodli použít kovově vyhlížející drážkovaný číselník, působící efektem slunečního brusu, který vypadá skvěle zejména na přímém světle. Na rozdíl od většiny jiných speciálních vydání, existuje tento model pouze v jediném barevném provedení, a to právě tomto. Hodinky Casio PRW-7000X by mohly po prvním pohledu odradit všechny ty, kdo obecně nejsou fanoušky digitálních číselníků, ale to by byla chyba. U předkládaných hodinek je celkové uspořádání promyšlené a vše působí přesně na svém místě a dohromady vytváří výbornou čitelnost a snadnou orientaci. Na rozdíl od jiných modelů řady ProTrek, mají tyto hodinky umístěný digitální displej v horní části číselníku. Jedná se o změnu, která významně zlepšuje použití funkcí hodinek. 

Za zmínku stojí, že na ručky a indexy hodinek byla použita luminiscence neobvyklé barvy. Výrobce se rozhodl sáhnout po červeném odstínu namísto zelené klasiky, tato volba by se měla osvědčit nejen jako prvek dotvářející celkového ducha hodinek, ale také jako funkční prvek i ve tmě. Oči by se měly ve tmě snáze a rychleji přizpůsobit právě přechodu mezi tmavým prostředím a červenou barvou zobrazení.

Pouzdro

Pouzdro hodinek včetně náramku je oděno do matné černé. Upřímně řečeno si nejsem zcela jistý, jak odolné bude toto provedení vůči škrábancům a oděrkám. Doufejme, že materiál a jeho úprava bude dostatečně odolný, aby vydržel každodenní použití. Karbonová luneta spolu s použitým safírovým sklíčkem by měla zaručit, že „tvář“ hodinek zůstane denními nehodami netknuta. Právě safírové sklíčko je rozhodně prvkem, který je u podobně zaměřených hodinek téměř nutností.            

Konstrukce pouzdra zaručuje u hodinek voděodolnost 200 m, což je rozumná hodnota pro hodinky určené ke každodennímu použití. Nemyslím si, že se budete s těmito hodinkami potápět – k tomu také nejsou hodinky určené, daná voděodolnost odpovídá ochraně proti stříkající vodě, krátkodobým ponorům pod hladinu apod. Jinými slovy se vším tím, s čím se můžete setkat právě při rybolovu. Ve stručnosti jsme si představili „obal“ a můžeme se přesunout k mnohem zajímavějším prvkům těchto hodinek.

Rybářův malý pomocník

Casio se rozhodlo věnovat tuto limitovanou edici všem vášnivým a zapáleným milovníkům rybaření. Celou řadu funkcí, které nenajdete v obyčejných hodinkách, mohou hodinky Casio PRW-7000X nabízet právě díky kombinaci analogového a digitálního zobrazení času. Jsou takovým „švýcarákem“ pro všemožné outdoorové aktivity.

Jedny hodinky vám dokážou poskytnout informace o přílivu, fázi měsíce a od těchto informací odvozeném vhodném čase pro rybaření. Samozřejmostí, kterou snad není ani nutné zmiňovat je standardní výbava zahrnující kompas, výškoměr a teploměr. Právě i díky nim budou hodinky praktickým nástrojem i pro ty z vás, kdo rybaření zas tak moc neholdujete.    

Postřehy z nošení

Nejprve mi dovolte zmínit velikost hodinek – podle čísel nejsou hodinky se svým průměrem pouzdra 52 mm a váhou 120 g žádným drobečkem. Poměrně velké, za to však lehké hodinky, že? Ve skutečnosti pouzdro v reálu nepůsobí tak velké, jak by se mohlo na základě oficiálního údaje zdát. Po nasazení si hodinky najdou rychle vhodnou polohu na zápěstí a sedí velmi dobře, což může být zásluhou kompozitního článkového náramku, který se přizpůsobí křivkám zápěstí.               

Ovládací tlačítka hodinek reagují teprve na dostatečně silný stisk, což vylučuje náhodné a nechtěné stlačení. Hodinky jsou krom nich vybaveny také korunkou s výraznou ochranou pouzdra, o niž by se mohly zachytávat dlouhé rukávy, pokud budete hodinky nosit na pravém zápěstí. Jediná věc, která by mohla být u hodinek zpočátku problematická – zapamatovat si, která tlačítka jsou přiřazena k jednotlivým funkcím. Ano, je to vcelku intuitivní, ale osobně si často pletu, které tlačítko musím stisknout pro aktivaci konkrétní funkce. Řekněme, že zvyknout si je pouze otázkou času a delšího používání. Za zmínku určitě stojí funkce uklizení ruček pro snadné odečtení informací z LCD displeje.  

Casio PRW-7000X – Cena a dostupnost

Jak už jsme u limitovaných edic Casia zvyklí, neexistuje žádná zmínka o tom, v kolika kusech bude tento model vyroben. Na dýnku byste jen marně hledali nějaké číslo. Myslím, že Casiu budeme muset ve věci vydání omezeného počtu kusů věřit. Cena hodinek je stanovena na 25000 Kč, což může znít na řadu ProTrek poměrně neobvykle. S přihlédnutím k doporučené maloobchodní ceně se nám případný výběr hodinek s kombinovaným číselníkem ihned rozšíří o poměrně slušné množství modelů dalších značek. Pravděpodobně jen málokterá z nich vám však bude schopna nabídnout takto speciálně vybavené hodinky zaměřené na milovníky rybaření.

Na hodinkách se mi líbí celkové vzezření, které je vzhledem k zaměření řady neformální, což umožňuje nosit hodinky při velkém množství příležitostí. Celkově vzato v předkládaném modelu dostáváme atraktivní kousek nabitý speciálními i obvyklými funkcemi. Proto jej určitě zařaďte do výběru, pokud budete hledat něco nevšedního pro své aktivity na suchu i na vodě. Hodinky vám rádi předvedou v kamenné prodejně Helveti, anebo je můžete rovnou zakoupit na jejich eshopu.

Originální článek byl připraven pro blog Onewheee.com.
Do češtiny přeložila a upravila Darina Vokrojová.

Casio Protrek PRW-7000X-1ER
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *