Recenze hodinek Citizen CB0190-84L

Dnes se podíváme na novinku z minulého roku – Citizen CB0190-84L. K dispozici jsou dvě verze těchto hodinek, kromě této modré jsou k mání ještě v černé variantě. Modrou verzi vnímám jako propracovanější a povedenější, proto jsem se rozhodl vybrat pro představení právě tuto variantu. Stojí za zmínku, že tyto hodinky také obsahují více slov v názvu – „Elegant Worldtime Radio Controlled Titanium“. Zní to jako nějaký super velký robot z anime, že? No, vtipy stranou, před námi je velmi zajímavá kombinace vlastností, podívejme se tedy na ně trochu blíže.

Číselník

U těchto hodinek bych rád začal číselníkem. Citizen vyrábí tyto hodinky v černé a modré verzi. Jediným rozdílem je barva „pozadí“, všechny ostatní prvky zůstávají zcela stejné. Stojí za zmínku, že ciferník je přehledný a čistý v obou barvách, takže konečná volba bude na vás. Výrobce umístil do vnitřního prstence názvy měst, což ukazuje na funkci světových časů. Malé datové okénko najdete na pozici 3.

Ručky jsou dodávány ve stříbrné barvě s luminiscenčními vložkami uprostřed. Jedná se o materiál SuperLuminova, takže by měl být ve tmě docela jasný. Jediná věc, kterou je třeba si uvědomit, je, že luminiscence je pouze na ručkách a malých čtverečcích na indexech. Všimněte si také vteřinové ručičky s červeným hrotem, což usnadňuje její nalezení na číselníku. Mimochodem, indexy jsou také bílé a červené. Hodinky disponují safírovým sklíčkem. Podle mého názoru je to v případě takovýchto hodinek přímo nutností.

Pouzdro

Hned ze začátku bych zmínil velikost pouzdra – 43 mm. Jinými slovy, není příliš velké a vypadá dobře na každém zápěstí, pokud nemáte opravdu tenké ruce. Vyzkoušeli jsme CB0190-84L také na dámském zápěstí a vypadalo to velmi dobře. Pokud bude některá dáma dostatečně odvážná, tak může takovéto hodinky nosit. 🙂

Celé pouzdro je vyrobeno z titanu Super Titanium – speciálního materiálu, který Citizen vyvinul a používá jej hojně pro svoje hodinky. Výsledkem je, že celé hodinky váží pouhých 94 g, což je zpočátku trochu překvapivé. Váš mozek od takto velkého pouzdra očekává trochu víc, ale pak se ukáže, že hmotnost je mnohem nižší. Šířka náramku je 22 mm. Toto číslo může někoho překvapit, ale náramek nevypadá nadměrně široký, takže tady je vše v pořádku.

Tento model není příliš tenký, ale přesto se vejde pod rukáv. Ostré a jasné hrany vytvářejí zajímavou kompozici s náramkem, který díky nadčasovému designu jen tak nevyjde z módy. Korunka má leštěný povrch a ovládá všechny funkce těchto hodinek, včetně výběru časového pásma. Zadní víčko je titanové, což není žádné překvapení. Nebudete ho potřebovat čistit, ani otevírat, o čemž si povíme v následující části.

Náramek

Tato novinka má náramek, vyrobený z titanu Super Titanium. Díky tomuto materiálu je celkem lehký a na zápěstí ho nebudete skoro ani cítit. Některé části jsou leštěné a bude zajímavé sledovat, jak vydrží každodenní použití. Abych řekl pravdu, náramek s hodinkami dobře ladí a nenapadá mě, jak jej adekvátně nahradit.

Kdo ví, možná by hodinkám sedl nějaký jednoduchý kožený řemínek. Pokud jde o mě, raději bych se držel původního provedení s titanovým náramkem.

Strojek

Citizen CB0190-84L nejsou klasické analogové quartzové hodinky, ale nabízí něco navíc. Tento model má šestiměsíční rezervu chodu, čehož bylo dosaženo solárním nabíjením. Ano, tyto hodinky mají pohon Eco-Drive, který velmi usnadňuje udržení hodinek v chodu. Navíc zde můžete v podstatě zapomenout na výměnu baterie. Jasnému světlu je čas od času vystaven každý z nás. Takže pokud nežijete v jeskyni, vaše hodinky budou vždy nabité. Rezerva chodu se navíc zvyšuje v režimu úspory energie (ten se aktivuje pokud jsou hodinky v úplné tmě). V tomto režimu by hodinky měly být schopné fungovat 24 měsíců!

K dispozici je také rádiem řízené nastavení času, které zajišťuje naprosto přesné zobrazení času. Hodinky synchronizují nastavení času se speciálními vysílači pomocí rádiových signálů. Díky snadnému nastavení časového pásma by to mohla být příjemná volba pro cestování po celém světě. Jakmile tedy budou otevřeny hranice…

Při použití

Vážně musím uznat, že tyto hodinky jsou při každodenním používání vcelku pohodlné. S dlouhodobým užíváním Citizen CB0190-84L jsem neměl žádný problém. Jedním z faktorů pohodlnosti může být nízká hmotnost. Na druhou stranu ne každý hodinkový fanoušek uvítá takto lehké hodinky, proto doporučuji je raději vyzkoušet osobně.

Ciferník je čitelný, ale na safírovém sklu se občas odlesknou odrazy světla. Nejsem si jistý, co je toho příčinou, ale můžete si toho všimnout na fotografiích a videu. Možná bych také uvítal trochu větší korunku, ale je to spíše osobní preference (ano, mám zkrátka velké prsty).

Mimochodem, na několika fotografiích a ve videu můžete vidět, jak tyto hodinky sedí na ženském zápěstí. Rozhodli jsme se přidat i tyto fotografie, protože tyto hodinky by mohly být zajímavé i pro některé dámy. 🙂

Cena

Tyto hodinky jsou již k dispozici, stejně jako jejich černá varianta. Podle mého názoru se společnosti Citizen podařilo vytvořit produkt, který je jednoduchý, ale elegantní a nabitý funkcemi. Cena těchto hodinek činí 13 800 Kč, což řadí hodinky do poměrně složitého tržního segmentu. Soupeřů bude mnoho a uživatel má v tomto segmentu těžké rozhodování. Pokud vám ale nejde o automatický (mechanický) strojek a chtěli byste mít ve sbírce jednoho spolehlivého „pracanta“ – určitě se na tyto hodinky podívejte…

Podle mě si tato modrá verze vybuduje na trhu dobrou pozici. Černá varianta je možná příliš fádní a hodinkoví fanoušci teď hledají něco odlišnějšího. Doufáme, že nás Citizen vyslyší a představí tento povedený model ve více barevných verzích. To je pro dnešek vše, opatrujte se a těším se příště.

Originální článek byl připraven pro blog Onewheee.com.
Do češtiny přeložil a upravil Jiří Bareš.

Citizen Elegant Worldtime Radio Controlled Titanium CB0190-84L
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

6 komentářů u “Recenze hodinek Citizen CB0190-84L

  1. Zdravím, v návaznosti na výše uvedeou recenzi panskych hodinek Citizen, jelikož zvažuji koupi těchto hodinek, tak bych se chtěl zeptat, zda hodinky s tímto průměrem pouzdra by byly vhodné na mé zápěstí o obvodu cca 17,2 cm. Předem díky za odpověď.

    • Dobrý den, Lukáši,
      s obvodem 17,2 cm to bude těsné a vždy také záleží na tvaru zápěstí (šíři atd). Podle našich interních testů na zápěstí 17,8 cm by to mohlo fungovat 🙂
      Rozhodně si u nás můžete hodinky objednat, vyzkoušet a když nebudou sedět, tak pak nenošené vrátit (obratem vracíme peníze). Věřím, že ale sednou a budete spokojeným majitelem nových Citizenů.
      Zdraví, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *