Recenze hodinek Certina DS PH200M Powermatic 80

Dnes si představíme nové potápěčské hodinky – Certina DS PH200M. Konkrétně se jadná o model Certina DS PH200M Powermatic 80 C036.407.18.040.00 a jak již název vypovídá, jde o hodinky se strojkem Powermatic 80. Pojďme se na ně podívat blíže.

Číselník

Nečekejme tady žádná překvapení. Temně modrá barva je doplněna bílými indexy. Navíc mají hlavní indexy na pozicích 3, 6, 9 a 12 zlaté orámování, které se pak protíná ve středu číselníku. Je to hezký, i když nijak nápadný detail. Na číselníku pak najdeme historické logo Certiny, název modelu DS PH200M a tradiční „Swiss made“, odkazující na výrobu přímo ve Švýcarsku.

Hodinová a minutová ručka má šavlovitý tvar a jejich okraje jsou vyvedeny ve zlaté barvě. Sekundová ručka pak má na svém konci velký ukazatel ve tvaru šipky s liminiscenčním nátěrem. Samozřejmě i hodinová,  minutová ručka a indexy jsou pokryty dostatečnou luminiscencí. Datumový věnec je bílý s černými čísly a najdeme ho na klasické pozici 3 hodiny. Velikost pouzdra činí 42,8 milimetrů, číselník ale pokrývá kolem 60% této velikosti.  Stačí se podívat na fotky a pochopíte, o čem mluvím.

Takový design vytváří dojem „ochrany“ kolem číselníku a hodinky díky tomu vypadají robustněji.  Ano, jde spíše o takový designový trik, ale funguje, víte. Mimochodem, číselník je chráněn klenutým safírovým sklem – další vlastnost, která přispívá klasickému vzhledu těchto hodinek. Zakřivení skalíčka můžete vidět na našem videu a fotografiích.

Pouzdro

Pouzdro hodinek Certina DS PH200M je z ušlechtilé oceli. Všechny strany jsou leštěné, takže budete muset být opatrní, abyste se vyhnuli zbytečným škrábancům. Výška pouzdra je 12,6 milimetrů, takže v reálu nejsou až tak vysoké, jak se může z obrázků a videí zdát. Se šroubovací korunkou se pracuje snadno, jen ji pak nezapomeňte řádně utáhnout.

Jednosměrně otočná luneta je výrazným prvkem hodinek. Vložka lunety je keramická modré barvy se zlatými prvky. Naživo vypadá výborně a najdeme na ní také luminiscenční bod na pozici 12.  Klikání při otáčení lunety  má pěkný zvuk, takže pokud máte šanci, doporučuji to zkusit osobně.

Byl jsem mile překvapen zjištěním, že zadní strana hodinek má průhled na strojek. Textilní pásek nasazený na hodinkách sice průhled překrývá, ale každý si může na hodinky nasadit pásek dle své libosti.

Řemínek

Certina DS PH200M se v základu prodává na modrém textilním NATO pásku. Vypadá dobře a nosí se příjemně, navíc je u dírek kožené provedení pro lepší odolnost. Řekl bych, že tato část hodinek je také na nejvyšší úrovni kvality a nebudete s páskem mít žádné problémy. Někteří majitelé možná budou chtít řemínek vyměnit, jak jsem psal výše. Modře zbarvený ciferník je univerzální volbou, takže můžete experimentovat s různými barevnými kombinacemi. Doporučil bych zkusit originální pletený ocelový náramek Certina, který je nabízen v černé barvě.

Strojek

Doufám, že jste již uhodli, co znamená „Powermatic 80“. Ano, jedná se o strojek, který hodinky pohání. Přesněji zde máme strojek ETA Powermatic 80.611. Vlásek setrvačky tohoto strojku je vyroben ze slitiny Nivachron, která je odolnější vůči magnetickému poli a teplotním změnám a má vliv na lepší přesnost hodinek. Rezerva nátahu je 80 hodin. Pro každodenní používání je taková rezerva víc než dostatečná. Jak jsem již zmiňoval výše, strojek můžete sledovat skrze průhledné zadní víčko, stačí pouze vytáhnout pásek.

Jak se nosí

Velikost hodinek je tak akorát, dobře sednou i na průměrné zápěstí. Myslím si ale, že se dobře hodí i na zápěstí menšího průměru díky jemně zaobleným nožkám pouzdra. Korunka je dostatečně velká a dobře se ovládá, to samé se dá říct i o lunetě. Mimochodem, luminiscence je modrá, což není příliš časté a je to příjemný malý detail od Švýcarského výrobce. Její svítivost je poměrně dobrá a v šeru a tmě dobře čitelná. Číselník je přehledný a čas se odečítá bez problémů. Bylo by zajímavé, kdyby Certina odstranila všechny nápisy z číselníku. Vím, že to neudělá, ale představte si číselník bez všech těch nápisů. Velice kvituju zaoblené sklíčko, díky němu můžeme pozorovat hru světla a odrazů na přímém světle.

 

Cena

Cena za Certina DS PH200M Powermatic 80 C036.407.18.040.00 je 25 290 Kč. Není to úplně málo a zařazuje to hodinky do docela přeplněné cenové kategorie. Najdeme v ní spoustu zajímavých potápěčských hodinek od různých značek. Podle mého názoru ale tento model od ostatních odlišují dvě zásadní věci. První je design hodinek, který je velmi příjemný a hodí se pro většinu příležitostí. Z hodinek se tak může stát společník pro každý den. Druhou věcí je použitý strojek s rezervou nátahu až 80 hodin. Pouze pár dalších značek tohle může nabídnout.

Celkově vzato máme tady krásné hodinky, které vypadají skvěle a v jejich pouzdru tiká kvalitní strojek  za rozumnou cenu. Konečné rozhodnutí je jako obvykle na vás a vašem vkusu.

Originální článek byl připraven pro blog Onewheee.com.
Do češtiny přeložil a upravil Martin Jasovský.

Certina DS PH200M Powermatic 80 C036.407.18.040.00
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *