Recenze Casio Edifice EF-527D-3AVUEF

Hodinky, které jsem si vybral pro dnešní recenzi, vlastně nejsou tak úplně nové. Jedná se pouze o nové barevné provedení již dobře známého chronografu japonské značky. Věnovat se budu modelu Casio Edifice EF-527D-3AVUEF, u nějž se podíváme na nový zelený číselník a pořádně proklepneme také samotné hodinky, protože k tomu doposud nebyla příležitost.

Autor: Viktor Mullin, převzato z blogu OnWhee.com

Původní provedení s černým číselníkem krom zelené obohatila také modrá verze, které se budu věnovat později v některém ze samostatných článků. Z hodinek je na první pohled jasné, že se jedná o klasický pilotní chronograf, proto není třeba více rozvádět, co připomínají. Raději se společně zaměříme na to, co tyto tolik oblíbené a dobře vypadající hodinky nabízí.     

Už na první pohled je patrné, že se jedná o klasické pilotky.

Číselník

Povídání bych rád začal hlavní novinkou tohoto modelu – krásným zeleným číselníkem. Je důležité zmínit, že produktové fotografie neodpovídají realitě a hodinky je určitě lepší vidět osobně. Na oficiálních fotografiích mne hodinky popravdě ani nezaujaly, proto jsem byl vážně překvapený, když jsem je poprvé uviděl v Helveti.

Hodinky jsou promyšlené a designově propracované.
Ve skutečnosti vypadají lépe, než na fotce a skvěle vyniknou i jejich detaily.

Totéž je možné říci také o modré barvě. Všimněte si, že nová barva je opravdu na celém číselníku, nenajdete na něm žádné černé, nebo bílé části. Jedinou bíle zbarvenou věcí je datumovka (umístěná na pozici 3. hodiny), ale tu nepovažuji na podobných hodinkách za velký problém.

Doufám, že máte na paměti, že před sebou máme hodinky se stopkami, takže je celý ciferník doslova zaplněn různými indexy a číslicemi. K dispozici je také funkce logaritmického pravítka, která se může hodit při provádění jednoduchých výpočtů. Vnitřní logaritmická luneta se snadno ovládá pomocí samostatné korunky, umístěné na levé straně pouzdra. O tom však budeme mluvit později. Stříbrné hodinové indexy jsou plastické a měly by zajišťovat dobrou čitelnost. Také hlavní ručičky jsou poměrně výrazné, naproti tomu ručky chronografu jsou kontrastně červené, pro snazší orientaci.

Ciferník je plný různých číslic a indexů, kde dominují bílé prvky.
Indexy zajištují dobrou čitelnost a kontrastní ručky zase snadnou orientaci.

Samozřejmostí je luminiscence na ručkách a bodech, díky níž by měl být odečet možný také za tmy. Casio u tohoto modelu sáhlo pro ochranu číselníku po minerálním skle. Minerál je v této cenové kategorii očekávatelný, takže bych vám doporučil trochu opatrnosti, jen tak se vyhnete možnému poškrábání.

Pouzdro

Casio Edifice EF527D-3AVUEF mají převážně kartáčované pouzdro s několika leštěnými plochami. Pokud se u nich chcete vyhnout škrábancům, doporučuji trochu opatrnosti. Nicméně, někteří majitelé tvrdí, že za každým šrámem hodinek stojí příběh. Chronograf má relativně malé rozměry – průměr pouzdra je 45,5 mm, výška 11,4 mm, a také váha je se svými 157 gramy rozumná.

Chronograf potěší malými rozměry.

Celkový vzhled odpovídá pilotnímu chronografu – korunka a dvě tlačítka stopek na pravé straně, samostatně vyčleněná korunka pro ovládání vnitřní logaritmické lunety na straně levé. Korunka, zajišťující nastavování času, je šroubovací a z obou stran navíc chráněná výstupky pouzdra. Obě korunky i tlačítka se ovládají snadno i s většími prsty.

S hodinkami se nemusíte vyhýbat ani kontaktu s vodou.

Vodotěsnost hodinek je 100 m, je tak dostatečná pro běžné plavání. Casia mají plné dýnko, což není žádným překvapením vzhledem k tomu, že hodinky pohání bateriový strojek. Na ten se zaměříme hned v další části.

Náramek a strojek

Hodinky jsou dodávané na ocelovém náramku. Musím vyzdvihnout jeho kvalitu, která je překvapivě velmi dobrá. Díky plným dílkům nepůsobí náramek lacině. S podobnou kvalitou se často nesetkáme ani u výrazně dražších hodinek. Chod obstarává strojek Casio 4369, který by měl být dobře známý všem fanouškům této japonské značky. Výdrž baterie by se u tohoto strojku měla pohybovat kolem dvou let.

Nedílnou součástí je kvalitní ocelový náramek.
Působí luxusně a navíc poskytuje maximální komfort.

Celkové dojmy

Na úvod bych rád zmínil, jak je z fotek a umístění hodinek na mé ruce ostatně zřejmé, že u nich nemám upravený náramek na velikost své ruky. I tak jsem měl z hodinek dobrý pocit a zdály se mi pohodlné. Řekl bych, že budou vhodné pro průměrně velké zápěstí. Náramek zakončuje překlápěcí spona s pojistkou proti nechtěnému otevření. Náramek je, s výjimkou drobných plošek u středových dílků, matný. Nepochybuji, že právě těm, spolu s leštěnými částmi pouzdra, se při aktivním používání nevyhnou vlásečnice a škrábance.       

Skvěle padnou na ruce a jsou vhodné k řadě outfitů.
Samozřejmostí je také překlápěcí spona s pojistkou proti otevření.

I přes množství údajů na číselníku hodnotím jeho čitelnost jako docela dobrou. Na jeho uspořádání si rychle zvyknete a zanedlouho vám pro odečet času bude stačit rychlé mrknutí na zápěstí. Bílá datumovka není nijak rušivá, a jak si můžete všimnout, nápisy jsou zde redukovány na nezbytné minimum. Jsem rád, že se Casio nesnažilo na číselník vypsat seznam veškerých funkcí.

Ciferník obsahuje řadu prvků, i tak ale potěší dobrou čitelností.

Casio Edifice EF527D-3AVUEF – cena a dostupnost

Casio Edifice EF-527D-3AVUEF

Obě nové barvy jsou bez problému dostupné na prodejnách Helveti. Cena hodinek byla stanovena na 3 990 Kč. Vzhledem ke všem funkcím, které hodinky nabízí, je více než příjemná. Není divu, že dnešní hodinky jsou na mnoha trzích velmi populární. Přesvědčte se sami – za relativně nízkou částku získáte skvěle vybavené hodinky, které nepůsobí v žádném ohledu lacině. V základu jsou dodávané na kvalitně zpracovaném ocelovém náramku, který není pro podobnou cenovou hladinu obvyklý. Design hodinek patří mezi ty, které ani po letech nezastárnou a Casio EF-527D tak mohou být dobrou volbou pro každodenní použití a budou skvěle ladit s jakýmkoliv outfitem.

Při všem, co bylo řečeno, bych přeci jen ještě jednou rád připomenul, že lze vybírat ze tří barevných provedení. Casio vybralo zajímavé barvy, které naživo vypadají skvěle. Zelená zatím zůstává mým favoritem, ale kdo ví, čeho se ještě během roku 2022 dočkáme, že? 😀

Nezapomeňte se podívat také na dostupnou video recenzi 😉

Převzato a volně přeloženo z blogu OneWheee souhlasem autora Viktora Mullina. Pro Helveti přeložila Darina Vokrojová.

Zdroj textu a fotek: https://www.onewheee.com/casio-edifice-ef527d-3avuef-review/

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *