Parker IM Premium Achromatic Black – pero černé jako noc

O moderních Parkerech, konkrétně modelu IM, jsem po léta neslýchala mnoho dobrého i kvůli designovým chybám, které vedly k častému a nepříjemnému vysychání pera. Před několika lety však Parker přistoupil k radikálnímu faceliftu svých klíčových modelů. Tyto zásahy neminuly ani model IM a krom redesignu v poslední době Parker obohatil trh i pery kompletně jednobarevnými, například celomodrým nebo celočerným, a právě v dnešní recenzi se podíváme na Parker IM Premium Achromatic Black.

První, co dokáže na Achromatic Black zaujmout, je povrchová úprava v barvě matné černi. Ty doplňují vrchlík, spona a koncovka barelu vyhotovené v černi leštěné. IM je relativně těžké pero, protože je až na podavač celé z kovu. Klasická šípovitá spona, tak charakteristická pro modely Parker už od začátku jejich existence, dostala v tomto případě moderní, dynamický vzhled. Pod ní je sice tmavá ploška, ale evidentně to není otvor, který nezřídka zapříčinil vysychání pera. Matně černé víčko se vzorem zdobí nad ústím silný prstenec dělený dvěma rýhami, s nápisem Parker a drobným znakem výrobce. Víčko se dá na pero nasadit, drží dobře a nevypadává. 

Barel modelu IM se směrem ke konci zužuje a je zakončen leskle černým „tlačítkem“. Do jeho útrob se vejde standardní konvertor nebo dvě krátké bombičky. V balení najdete bombičku dlouhou, a to s modrým inkoustem.

Oproti matným vnějším částem je úchop Parkeru z leštěného kovu černé barvy. I když nemá žádné drážky pro opěru prstů, neklouže v nich, aby to ztěžovalo psaní. Jediným nešvarem je, že když pero zůstane moc dlouho na sluníčku, pěkně se rozpálí. Ale to je prostě kov.

Bohužel však u tohoto modelu chybí konvertor, což mi u pera za více než dva tisíce korun přijde poněkud krátkozraké. K dispozici je v základu dlouhá bombička Parker s modrým Quink inkoustem.

Hrot je oproti dražším modelům Parkeru atypicky podsaditý, takže zde už půjde jen o hru sympatií, jestli se vám líbí nebo sáhnete po jiném peru se standardněji vzrostlejším hrotem. Pro psaní jsem zvolila šířku F a hned při prvních tazích se ukázalo, že je dobře vyladěný a klouže na papíře tak, jak má. Vzhledem k velikosti je povrch hrotu zdoben stroze, pouze názvem výrobce a třemi jednoduchými šipkami. Značení šířky hrotu najdete zespodu na podavači.

Model IM stávající generace je na tom s kvalitou zpracování velmi dobře, hlavně díky vyřešenému problému s vysycháním a s pěknějším hrotem oproti té minulé. Achromatic Black sbírá ještě body navíc za atraktivní vnější vzhled, který má potenciál přitáhnout příznivce černočerných doplňků. A s pořádně černým inkoustem se cool efekt ještě znásobí. A kdyby vám jeden černý kousek byl málo, lze sehnat i set plnicího a kuličkového pera.

Zajímá vás, jak se starat o své pero? Mrkněte na šikovného průvodce, který vás péčí provede krok za krokem.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *