Nově v Helveti: Auguste Reymond

Řady Helveti se nedávno rozrostly o další velice zajímavou hodinářskou značku. Vítáme u nás Švýcara se zvučným jménem, jímž je Auguste Reymond. Přestože by se dalo říci, že se na českém trhu jedná o nováčka, hodinky této značky se vyrábí již více než 124 let a proslavily se například konstrukcí ochrany hodinek při nárazu, komplikací lunárních fází nebo vývojem strojků Unitas. Je nám ctí, že vám jej nyní můžeme nabídnout a blíže představit v článku.

Odhodlání vyrábět lepší hodinky

Auguste Reymond s dcerou (1919)

Historie hodinářství Auguste Reymond se začala psát v roce 1898, kdy si mladý bankovní úředník přál vyrábět kapesní hodinky, jež dodnes nesou jeho jméno. Jeho odhodlání nezůstalo jenom snem. Pronajal si malý byt ve městě Tramelan, dal dohromady tým několika hodinářů, a vznikla hodinářská dílna, která rozpohybovala kola značky Auguste Reymond SA (ARSA). 

Hodinky Auguste Reymond zakoupíte v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet je můžete v holešovické prodejně.

Ocenění kvality přišla záhy

Jeden z prvních mechanismů ochrany hodinek před nárazy vznikl v dílnách Auguste Reymond.

Společnost rychle rostla a v roce 1910 zaměstnávala více než sto zaměstnanců, čímž se stala jedním z největších zaměstnavatelů v celém regionu. Důkazem toho, že firma vyráběla skutečně kvalitní hodinky je také to, že obdržela řadu ocenění za kvalitu a spolehlivost svých hodinek, včetně zlaté medaile na světové výstavě v Bruselu a švýcarské národní výstavě v Bernu. V roce 1920 se také stala jednou z prvních firem, která začala používat těsnění a tlumiče nárazů v náramkových hodinkách

Značky Arsa a Unitas možná také znáte

Jedním z nejzásadnějších milníků byl rok 1926. Společnost dosáhla nových vrcholů díky akvizici hodinářské firmy UNITAS. Výroba vyvinula více než sto kalibrů, které jsou známé po celém světě díky své pozoruhodné kvalitě a konkurenceschopné ceně. Stala se dodavatelem mnoha hodinářských firem. Zároveň se výroba rozdělila na dvě části. Vyráběly se hodinky značky ARSA a UNITAS.

Kapesní a náramkové hodinky ARSA a náramkové hodinky UNITAS byly vyhledávány pro svou přesnost a ceněny pro svou cenovou dostupnost a styl. V průběhu 20. století mnoho cestovatelů do Švýcarska, kteří vlastnili tyto hodinky, cestovalo vlakem do Tramelan, aby vidělo manufakturu Auguste Reymond, a možná nahlédlo do dílen, aby vidělo mistry hodináře při práci.

Krize přerušila raketový start firmy

Když se zdálo, že jde vše možná až moc dobře, zasáhla svět velká hospodářská krize. Tzv. Great Depression měla velký dopad na švýcarský hodinářský průmysl a Auguste Reymond nezůstal bez újmy. Prodej jeho hodinek upadl a Reymond byl nucen prodat společnost skupině investorů, kterým se povedlo udržet firmu životaschopnou. Reymond ve firmě nadále zůstal jako vedoucí prodeje. 

Firmu od krachu zachránilo také to, že si Reymond strojky Unitas nenechával jen pro sebe, ale prodával je i dalším švýcarským výrobcům hodinek. To velice pomohlo finančnímu výsledku společnosti a firma se také díky tomuto stala součástí holdingové společnosti Eubaches SA, jenž sdružovala největší výrobce švýcarských hodinářských strojků. 

Hodinky pro nevidomé a jiné speciality

Inženýři Auguste Reymond vyvinuli digitální verzi slavných hodinek Arsamatic s funkcí jumping hour.

Kromě strojků Unitas vyvinula společnost také náramkové a kapesní hodinky s Braillovým písmem pro nevidomé a řadu hodinek s unikátním ukazatelem hodin na ciferníku – tzv. jumping hour, které byly rovněž vyvinuty během 50. let 20. století.

Padesátá, šedesátá a sedmdesátá léta byla zlatými desetiletími švýcarského hodinářství, kdy tento průmysl zažil nebývalou prosperitu. Budova firmy Auguste Reymond S.A. se stala v Tramelan jednou z nejnavštěvovanějších, protože firma byla jedním z největších zaměstnavatelů ve městě. Chystala se však technologická revoluce, která švýcarským hodinářským průmyslem otřásla v jeho základech.

Další otřes v podobě Quartzu 

Odvážný design quartzových hodinek přinesl do té doby nemožné tvary a geometrii.

Auguste Reymond nepřežil příchod levných a vysoce přesných quartzových hodinek. Prodej mechanických hodinek se propadl, zatímco hodinky s quartzovým strojkem prudce letěly nahoru. Společnost musela být zlikvidována a její majetek rozprodán. Nástroje a veškeré vybavení pro strojky Unitas 6497 a 6498 získala společnost ETA.

Auguste Reymond nebyl jediný, koho quartzová technologie převálcovala. S konsolidací švýcarského hodinářského průmyslu během tohoto období zavřelo své brány mnoho menších hodinářských společností, které nebyly schopny konkurovat levným japonským quartzovým strojkům. 

Fénix, který vstal ze svého popela

Sice to vypadá jako konec značky Auguste Reymond, ale naštěstí tomu tak není. 

Bývalému manažerovi společnosti, Jamesi Choffatovi, se podařilo odkoupit většinu nástrojů a vybavení ve snaze udržet jméno Auguste Reymond naživu. Pro přeživší společnost ale nebylo možné setrvat ve stejné budově, kterou obývala od roku 1910. Společnost se přestěhovala do menší, ale zato modernější budovy a v roce 1989 byla schopná koupit společnost Nitella S.A. – další hodinářskou továrnu v Tramelanu. 

Nové sídlo firmy v Nidau (2019).

V roce 2019 získala firma nového majitele a přestěhovala se do Nidau. Značka Auguste Reymond byla v té době již známá nejen v Evropě, ale i v Rusku a cílem bylo společnost nadále zviditelňovat. Začala se psát nová kapitola a nová filozofie času, kterou nám firma představila ve svých modelových řadách:

Origin

Kolekce Origin je poctou slavného mechanického strojku Unitas s ručním nátahem. Tento strojek, jenž je znám po celém světě pro svou robustnost a spolehlivost, je součástí všech modelů z řady Origin, v níž najdete modely s klasickým designem, ale i odvážné skeletony.

Unity

V kolekci Unity nalezneme mechanické hodinky s automatickým nátahem a také několik modelů s ukazatelem měsíční fáze. Jedinečný design této modelové řady vychází z geometrie sakrálních staveb a kontrastní střídání leštěných a kartáčovaných ploch oživuje pouzdro. Sekundová ručka zdobená logem Auguste Reymond střídavě odhaluje iniciály společnosti a symbol nekonečna.

Heritage 1898

Tato řada odkazuje na více než 120 let dlouhou tradici značky Auguste Reymond a na rok jejího založení. Kromě mechanických hodinek zde nalezneme i quartzové modely, a to opět v dokonalé harmonii tvarů a poměrů, které zajistily velkou oblíbenost značky a její přetrvání mnohých krizí.


V Helveti dáme za Auguste Reymond ruku do ohně

Věřím, že vás hodinky Auguste Reymond zaujaly stejně, jako nás v Helveti. Ještě větší zážitek je ale vidět je přímo naživo. Přijďte si je vyzkoušet do prodejny v pražských Holešovicích

  • Hodinkám Auguste Reymond bez váhání prodlužujeme záruku na 5 let.
  • Pokud hodinky koupené přes e-shop nesplní vaše očekávání, máte možnost je během 90 dní vyměnit, nebo nenošené vrátit.
  • Jestliže vám jen nebude sedět délka tahu, rádi vám jej upravíme přímo v prodejnách. Kromě toho stačí rovnou do objednávky v e-shopu napsat obvod vašeho zápěstí a hodinky s kovovým náramkem vám dorazí upravené přímo na míru.
  • prodejnách vás srdečně uvítáme i když si budete chtít hodinky Auguste Reymond jen prohlédnout a třeba se o nich dozvědět další zajímavosti.

Malá ochutnávka na závěr

Zdroj: helveti.cz, www.augustereymond.ch a Masterhorologer

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *