Nivada Grenchen F77 Black 68000A77 v sedmdesátkovém designu

Dnes bych vám rád představil hodinky od ne zcela známé švýcarské značky Nivada Grenchen. Plné znění názvu modelu je F77 Black 68000A77. Jedná se o variantu s černým ciferníkem. Integrované tahy už sice nějakou dobu svůj návrat na výsluní prožívají a černý ciferník je naprostá klasika. Čím vás tato sedmdesátková reinterpretace tedy může ještě zaujmout?

Obsah recenze

Jedny z prvních automatů

Jak jsem již zmínil v úvodu, značka není úplně známá ve vodách hodinkových nadšenců. Původní Nivada (jak ji familiárně budu dále nazývat) vznikla ve Švýcarsku v roce 1926. Značka vyráběla jedny z prvních hodinek s automatických nátahem.

Model Antartic jste pak v padesátých letech mohli nalézt na zápěstích americké antarktické expedice Deep Freeze 1 mezi lety 1955 a 1956. Celková odolnost a robustnost pak dala vzniknout vůbec prvním náramkovým hodinkám s chronografem, které zvládly voděodolnost s hodnotou 200 metrů. 

Nivada byla ve vodě doslova jako doma, a tak vznikly hodinky Depthomatic, které obsahovaly komplikaci v podobě měřiče hloubky ponoru.

V sedmdesátých letech se podobně jako hromada jiných značek stala obětí tzv. Quartzové krize, aby se v nové podobě objevila před pár lety a znovupředstavila své ikonické modely. 

Reinterpretace z roku 1977

Jedním z nich je i model z řady F77. Tyto hodinky jsou věrnou moderní interpretací modelu, který, jak název napovídá, vznikl v roce 1977. Svým vzhledem jasně odkazuje na designový jazyk Géralda Genty. Jedná se o sportovní hodinky s integrovaným náramkem, osmihrannou pevnou lunetou s přiznanými šroubky a celkově hranatým vzezřením.

Pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli řady 316L a na povrchu alternují leštěné a jemně broušené plochy. Výška pouzdra včetně klenutého skla je 11,7 mm. Pokud budeme brát v potaz jen a pouze pouzdro samotné, odečteme z posuvného měřítka hodnotu pouhých 7,2 mm. Tím pádem hodinky jako takové pak na ruce působí skutečně elegantním a štíhlým dojmem. Průměr pouzdra je dobových 38 mm a vzdálenost od jedné nožky k druhé je 45,1 mm. Rozteč nožek je vzhledem k použití integrovaného náramku nepodstatná. 

Šroubovací korunka o průměru 5,8 mm má na sobě logo Nivady a zajišťuje 100m vodotěsnost. Dýnko je také šroubovací s plastickým logem značky vyvedeném v kombinaci matné a lesklé povrchové úpravy.

Integrované sedmdesátky

Tříčlánkový náramek se směrem od pouzdra dramaticky zužuje z 22 mm na 16 mm u spony. Je vyroben z plných dílků, které jsou z vrchní strany jemně broušené a z boku leštěné. Koncovky přesně doléhají k pouzdru a k jeho nastavení pro svoji velikost zápěstí budete potřebovat vystěžejkovač. (Jak na zkrácení tahu svépomocí, se dozvíte zde. V Helveti vám i při online nákupu náramek podle vašeho zápěstí upraví.)

Zde byly tedy uplatněny základy moderního hodinářského umění a vzpomínka na 70. léta zůstala jen u vzhledu. Příjemným detailem, který odkazuje na historický předobraz, je spona. Je poměrně dlouhá (32,6 mm), ale nabídne celkem 7 dírek mikroregulace, takže najít si tu správnou velikost pro vaše zápěstí je hračkou.

Jsem velice rád za tuto volbu namísto dnes oblíbené motýlkové spony. Ta totiž neumožňuje přesné nastavení délky náramku a hodinky pak nesedí na zápěstí dobře. Spona je frézovaná a ovládá se pomocí dvou tlačítek na bocích.

Dvojité klenutí je potěcha pro oko

Velkou dominantou a prvkem, který hodinkám dodává charakter, je dvojitě klenuté safírové sklo s antireflexní vrstvou. Sklo vytváří zajímavé optické deformace obrazu a spolu s indexy a strukturovaným ciferníkem je pohled na zápěstí pokaždé jiný a vždy zajímavý.

Ciferník je strukturovaný se vzorem připomínajícím karbonovou pleteninu, ale při bližším pohledu je vidět, že ona pletenina je velice výrazná a vzdáleně podobná proutěnému nábytku 🙂. Dle dopadajícího světla tak ciferník může mít plně černou barvu, které přechází v antracit až šeď. Nejedná se tedy o nudný matný ciferník, jak by se na první pohled mohlo zdát.

K zajímavým optickým vlastnostem přispívají nemalou měrou i indexy. Jsou plně leštěné a jejich fazety hází odlesky kdykoliv, kdy se jim dostane příležitosti. Lesk indexů nenarušuje ani aplikace luminiscenční vrstvy, neboť ta je nanesena v podobě malých bodů pod indexy samotnými.

Ručky a další nezbytné drobnosti

Ručičky jsou klasického tvaru s vrstvou lumi a černě lakovanou linkou, která se táhne jejich středem. Čitelnost leštěných ruček na černém pozadí je vždy problematická, Nivadě ale v tomto napomáhá právě luminiscenční nátěr. Ten totiž vytváří tolik potřebný kontrast.

U luminiscence ještě zůstanu, neboť se jedná o jednu ze slabin hodinek. Po nasvícení sice dokáží hodinky zeleně zářit, ale tato záře vadne poměrně rychle. Holt, nejedná se o potápky, takže tento neduh se jim dá snadno odpustit. 

Poslední věcí na ciferníku je tisk a logo. Logo na pozici dvanáct je aplikované s velice pěkným provedením i v makro záběrech, pod ním se nachází stylizovaný nápis Nivada. Ve spodní části je název modelu a slovo Automatic. Tisk samotný je precizně nanesen. Za mě vše potřebné a nic navíc. 

Co dělá hodinky hodinkami

Uvnitř hodinek tiká švýcarský strojek Soprod P024, který nabídne přesnost v rozmezí +/- 10 sekund za den. Při plném natažení dokáže vlásek kmitat s frekvencí 4 Hz 38 hodin. V této konkrétní variantě jsou hodinky nabízeny bez data. Pokud ke každodennímu životu potřebuje datum znát, existují i v provedení date, kde se okénko data usadilo na pozici 3. 

Jak je hodnotím?

Celkově hodinky působí velice solidním dojmem a vše, na co si sáhnete, vyzařuje pocit kvality. Jedná se o ideální kombinaci klasického designu a moderních technologií a materiálů. Hodinky se díky dobové velikosti příjemně nosí, ale zároveň nepůsobí nijak malým nebo nepatřičným dojmem.

Osobně jsem vlastnil velice podobné, ale dobové hodinky Buler Astromaster ze 70. let. Bohužel hodinky se na každodenní nošení kvůli svému stáří už nehodily. Voděodolnost byla slabá, náramek měl tendence se sám rozkládat a i strojek vyžadoval delikátní zacházení.

Nivada Grenchen F77 Black nabídnou stejný sedmdesátkový pocit na ruce, ale moderní materiály jsou zárukou bezproblémového chodu po mnoho let. V případě koupě těchto hodinek (aktuálně za 36 500,-) dostáváte navíc u Helveti nadstandardní záruku v délce 5 let, takže se na ně můžete vždy spolehnout.

Video hodinek pořízené pod mikroskopem s popisem najdete zde.


Děkuji Helveti.cz za zapůjčení hodinek.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *