Na únik z městské džungle stačí pohled na Orient Star Sports RE-AU0602E

Co přináší Orient Star oproti klasickému Orientu? Má jít o poctu hodinařině, kvalitním materiálům, poctivému řemeslu. Jde o pomyslný vrchol nabídky značky Orient, výhradně mechanické hodinky – ať už jde o ty s manuálním natahováním, nebo automatikou. To je Orient Star, značka, která začala psát svoji historii již v roce 1951. Název s takovým přídomkem byl zvolen proto, že kvalita hodinek měla zastínit ty ostatní na trhu právě svojí hvězdnou září. Tak praví legenda. A proto se mrkneme, jak se to povedlo modelu Sports RE-AU0602E Diver 1964 2nd Edition.

Osobní flashback

Pamatuji si jako včera okamžik, kdy mi děda kdysi dávno ukázal své nové hodinky a říkal – tyhle nepotřebují baterii. Ptal jsem se ho, jak vlastně fungují. To je kouzlo, stačí jen hýbat rukou, odpověděl mi. Tehdy jsem tomu moc nerozuměl, dnes už ano. A tehdy to byly právě Orienty, stejně jako dnes. Jen se k samotnému názvu přidalo slovo „Star“… 

Dekompozice názvu, aneb Co to zde máme

Jo, ten název Sports RE-AU0602E Diver 1964 2nd Edition je opravdu dlouhý, ale poodhalí spoustu praktických informací. 

  • Sports jako edice určená pro každodenní nošení, je zaměřená na praktičnost, odolnost. Tvoří jednu ze tří kategorií značky Orient Star
  • RE pak říká, že jde o reedici staršího ikonického modelu. Rok 1964 určuje, že ten původní model byl z tohoto roku. 
  • Slovo Diver netřeba představovat, ale pro úplnost nám těchto pět písmen říká, že jde o potápěčské hodinky. 
  • A konečně 2nd Edition uzavírá kruh. Mám tedy před sebou hodinky, co navazují na úspěšný model již svojí druhou novodobou generací a nemusím se je bát použít na souši, ve vodě nebo městské džungli, kam hodinky beru stejně nejčastěji, bohužel ne nejraději.
Hodinky Orient Star Sports RE-AU0602E Diver 1964 2nd Edition najdete ZDE v eshopu Helveti.cz.

Uhrančivá tyrkysová

Původní model, ze kterého hodinky vychází, nesl označení Calendar Auto Orient Diver. Jejich design i tvar je velmi podobný, i přes to se v dnešní produkci novinka fakt neztratí. Nejlépe to dokáže vystihnout anglický výraz „eye-catching“, tedy oko přitahující a přímo uhrančivý ciferník. 

Ten se prostě jen tak neokouká a vsadím své oblíbené diver hodinky ze sbírky, že ve skleněné vitríně vedle ostatních hodinek váš zrak musí zákonitě přitáhnout. Barevný gradientní přechod ciferníku z tyrkysově modrého středu do černé na okrajích je fakt pecka. 

Vyladěný design

Fajn, oční kontakt navázán, jde se prozkoumávat dál. Na pohled robustní, ale přeci jen příjemná velikost. To je prosím pěkně 41 mm v pouzdře, co kombinuje lesklé leštěné plochy spolu s těmi kartáčovanými. Za mě velikost tak akorát a zkrátka musí sednout na 90 % mužských zápěstí. 

Na pohled klasická jednosměrně otočná luneta nezaujme, ale stačí jiný úhel pohledu a fakt – je vyvedená v tmavě zelené barvě. Na první pohled to není patrné, ale o to víc to potěší a hlavně překvapí. Při navrhování modelu to vzal někdo z gruntu a mám rád, když klasický design ožije něčím nevšedním, neotřelým. 

Pak je tu tzv. lollipop vteřinovka neboli lízátko. Já mám tenhle tvar vteřinovky prostě rád – navíc, když to je v kombinaci s diver hodinkami, kde to má i svůj význam, kdy i při horším světle tuhle nejtenčí ručku nemůžete minout. Orient Star není jediný na světě, kdo ji využívá, ale je tam a to se počítá. Na ciferníku pak zaujme ještě jedna věc – ukazatel rezervy nátahu na pozici 12. hodiny je příjemnou komplikací pro ty, kdo chtějí vědět, jak moc, či málo mávali doposud zápěstím. 

Inhouse strojek se cení

Když už jsme u toho mávání, tak touhle činností lze hodinky Sports RE-AU0602E Diver 1964 2nd Edition vybudit až k 50h chodu, který umožňuje in-house kalibr F6N47. Ten je sice jedním z těch základních, ale nabízí i tak slušnou rezervu a odchylku, díky které určitě nezmeškáte autobus, vlak nebo rande. Ta je cca +25/-15 vteřin za den. 

Plusem je, že jde o opravdu vlastní strojek, který vychází z kalibru 46, který byl představený už začátkem 70. let. Postupně pak byl vylepšován jak po stránce rezervy, tak i výšky stroje samotného a také i přesnosti a to mimo jiné i díky spolupráci s Epsonem – firmou, která vlastně Orient zachránila (přesněji Seiko Epson Corporation koupilo Orient v roce 2009). 

Stroj je schovaný za šroubovacím dýnkem a stejně tak ho chrání i šroubovací korunka. Pokud si zkontrolujete těsnost obou závitů, můžete se směle s hodinkami ponořit do hloubky 200 m. Nejlépe ale bude hodinkám ve vodách vápencové jeskyně Ryusendo, která byla inspirací pro barvu ciferníku. Kdyby k vodotěsnosti přidali ještě 49 m, hodinky by pak stačily na ponor až na samotné dno jeskyně. Příběh by to byl hezký a určitě i realizovatelný, zde to mohli hodináři ze Shinjuku více doladit. Ale to je detail. 

Ocel nebo silikon?

Důležité u všech hodinek je, aby se na zápěstí nosily pohodlně. A zde to pohodlí cítím. Podstatnou roli v tom hraje 5článkový ocelový náramek s překlápěcí sponou. Kdo chce hodinky trochu odlehčit a přidat jim více sportovního vzhledu, může použít přiložený černý silikonový řemínek. Tomu říkám full set

A navíc náramek působí velmi solidním a bytelným dojmem – těžko se to popisuje, ale už jsem měl v ruce/na ruce náramky, co hodinky svým zpracováním a skoro i zvukovými projevy doslova degradovaly, ale tenhle patří úplně na druhý pól. Robustnost a kvalita zpracování je stejně dobrá, jako u pouzdra hodinek. Tak to má prostě být.

Závěrečný únik od reality

Takže? Když si odmyslím sáhodlouhý název a nahradím ho výrazem „povedené“, dostanu název Orient Star povedené a to sedí 🙂 Je to zajímavý kousek, který vedle dalších svých předností exceluje barvou ciferníku. A pohled na něj může být pro mnohé z nás únikem od reality nekonečných schůzek a jednání. Stačí se zadívat a snít o tyrkysově modré hlubině. Hned vám ten čas rychleji uteče, mám to osobně vyzkoušené.

Hodinky Orient Star Sports RE-AU0602E Diver 1964 2nd Edition najdete ZDE v eshopu Helveti.cz.
Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

2 komentáře u “Na únik z městské džungle stačí pohled na Orient Star Sports RE-AU0602E

  1. Japonské hodinky Casio LINEAGE LCW-M100DSE-2AER

    Za 5 dní to budou 4 roky, kdy jsem si je koupil a stále je to můj ideál elegance pánských hodinek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *