Multitooly Victorinox a Leatherman: To pravé, když jste na to sami a jde do tuhého

V divočině, na samotě u lesa, během dobrodružných výprav. Nejen v takových okamžicích oceníte šikovné multitooly od značek Victorinox a Leatherman, které vás při cestách nikdy nenechají na holičkách. Pro koho se hodí a v jakých chvílích je oceníte? Nejen na to společně podíváme.

Bývávaly doby, kdy si každý správný muž přibalil na větší cestu vše nutné pro přežití a drobné nářadí u toho jednoduše nesmělo chybět. Samozřejmostí byl zejména nůž, kleště a nůžky. Málo toho zrovna nebylo, což spolu s ostatní výbavou zaplnilo batoh či krosnu ještě rychleji, než byste řekli švec. S příchodem doby, která si klade za cíl usnadnit nám téměř všechno, přišly na svět opravdu vyladěné multitooly, které v sobě chytře schovávají několik pomocníků v jednom. Na ně se soustředí také značky Victorinox a Leatherman, které jsou těmi správnými specialisty na multifunkční nářadí pro všechna dobrodružství.  

Multitooly jsou nezbytnou výbavou každého muže s dobrodružnou duší.

Všechno začalo ve starověkém Římě

Snad všichni, kteří nejsou zasvěceni do historie multifunkčního nářadí, se domnívají, že multitooly jsou výsledkem moderní doby. Ovšem není tomu tak. Podle dochovaných informací se předchůdci dnešních multitoolů objevily přinejmenším už v době starověkého Říma. Už tenkrát totiž vznikla myšlenka začlenit několik nástrojů do jednoho, ovšem drtivá většina z nich byla tehdy použita především pro konzumaci jídla. Pokud vás zajímá, jak výrobek našich předků vlastně vypadal, potěší vás, že starověký nástroj se dochoval až do současnosti a k vidění je v The Fitzwilliam Museum v Cambridge

Historicky první multitool byl vyrobený za jediným cílem – usnadnit konzumaci jídla. Zdroj fotky: The Fitzwilliam Museum v Cambridge

Téměř povinná armádní výbava

Podoba a funkce multitoolů se v průběhu let opravdu svižně vyvíjela. Od těch jídelních se upustilo a mnozí řemeslníci v nich viděli mnohem lepší potenciál. Rázem se multitooly staly nástrojem pro všechny případy nouze a jak se dalo očekávat, pro své vlastnosti se staly oblíbené zejména v armádě. Jinak tomu samozřejmě není ani dodnes. Předlohou pro výrobu vojenských multitoolů se však stala původní podoba švýcarského armádního nože dodávaného výrobci Victorinox a Wenger.

V minulosti a i dnes jsou multitooly v armádě naprostou samozřejmostí.

Kompaktní a hlavně všestranné

V současné době jsou multitooly opravdu vyladěné do detailu. Promyšlené jsou jak z hlediska designu, ergonomického tvaru, tak také po stránce výbavy a vlastností. Základem je samozřejmě také praktičnost a bezproblémový přístup k jednotlivým nástrojům. V drobném nástroji, který v pohodě dáte i do menšího batohu, a přitom nezabere moc místa, najdete snad vše, na co si jen vzpomenete. Potěší tedy nejen rozměry, užitečnými funkcemi, ale také širokým rozsahem použití. Zcela běžně v každém multitoolu najdete:

  • nůž
  • kleště
  • nůžky
  • otvírák
  • lupu
  • párátka
  • kladívko
  • pilky
  • imbus
  • LED světlo
  • zapalovač
  • metr
  • šroubovací bity
  • a řadu dalších vychytávek
Dnešní multitooly v sobě ukrývají až překvapivě bohaté množství funkcí.

Šikovné nářadí pro každého

Multifunkční nástroje ovšem mohou být specializované i pro použití v rámci určitých činností. Pořídit si tak můžete multitooly pro specifické sporty nebo různé outdoorové aktivity, od čehož se odvíjí i výsledná výbava. Víceúčelové nářadí se bude hodit zejména cyklistům, rybářům, montérům, nadšencům pro bushcraft, ovšem šikovné budou i při výletech či kempování. Oceníte je tedy nejen venku v přírodě, v dílně, ale klidně i v domácnosti. Pomohou vám s přípravou jídla, rozděláním ohně, postavením přístřešku i opravou vybavení. Zkrátka se vším, na co si jen vzpomenete.

Díky všestrannosti vám pomohou snad se vším, na co si jen vzpomenete.

Multitooly Victorinox

Značka Victorinox je ve světě multitoolu a nožů legendou.

Victorinox se zaměřuje na vysoce kvalitní výrobky, které mají praktické využití v různých oblastech života. Samozřejmostí jsou proto také švýcarské vojenské nože. První zmínka o nich pochází z roku 1897. Tehdy Karl Elsener v Ibachu, srdci Švýcarska, rozšířil své podnikání o oblast nožířství a navrhl tak legendární „originální švýcarský vojenský nůž“, který zachránil spoustu životů, a dokonce se podíval i do vesmíru. Od roku 1909 zdobí jeho tělo bílý kříž na červeném štítu, který slouží pro rozlišení originálu od padělku. Postupem času se nabídka rozšířila také o kleště, takzvané SwissTooly, které jsou vyrobené z pevných, kvalitních materiálů a vybavené opravdu širokou paletou vlastností. Disponovat mohou až čtyřiceti funkcemi.

Kompaktní, multifunkční a připravené na jakékoli dobrodružství. Naše řada švýcarských armádních nožů byla založena v roce 1897 a od té doby rychle roste. Ve skutečnosti jsou všechny naše kapesní nože nástrojem pro přežití: jsou mistry multitaskingu pro každou situaci. V základní verzi se jedná o přesné řezné nástroje a jejich nejpokročilejší verze umožňuje cestování vesmírem a opravu motoru. Victorinox.com

Tipy z Helveti

Multitooly Leatherman

Značka Leatherman je synonymem pro řemeslné umění.

Také značka Leatherman je proslulá výrobou spolehlivých multitoolů. Vůbec první nástroj přežití v kapesním provedení vyrobil rodák z Oregonu a zakladatel značky Tim Leatherman v roce 1986. Na tu dobu byl však pro většinu kapes velký, proto měl praktické pouzdro k pohodlnému nošení za opaskem. Důvodem byla jeho vlastní zkušenost. V 70. letech se vydal spolu s manželkou na roadtrip do Evropy a při vší smůle musel něco neustále opravovat. Po ruce neměl nic jiného než kapesní nožík a uvědomoval si potřebu víceúčelového nástroje na bázi kleští. „Nosil jsem skautský nůž a používal jsem ho na všechno- od krájení chleba až po opravu auta. Ale pořád jsem si přál mít kleště!“ pronesl kdysi zakladatel značky. Časem proto nožík doplnil o další funkce, které mu přišli právě na cestách nezbytné. Postupem času se značka Leatherman stala lídrem ve světě multifunkčních nástrojů, které jsou synonymem pro preciznost. A aby ne, jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a zároveň z nich čiší řemeslná dokonalost.

Made of Mettle: The Leatherman Documentary
Dokumentární příběh multitoolu Leatherman stojí za zhlédnutí.

Z naší továrny v Portlandu v Oregonu jsme odhodláni přinášet vám ty nejlepší víceúčelové produkty, které vám pomohou vyřešit očekávané i neočekávané problémy v každodenním životě. Naše cesta začala před více než 37 lety prvním multifunkčním nástrojem na světě založeným na kleštích, který navrhl náš zakladatel Tim Leatherman (ano, pan Leatherman skutečně existuje!). Leatherman.com

Tipy z Helveti

Osobně vám poradíme v prodejně Helveti

Jestli se chcete na multitooly a další šikovné nářadí podívat naživo, budeme se na vás těšit v nové prodejně v ulici Dukelských hrdinů 3 v Praze Holešovicích. Zde jsme také prodloužili otevírací dobu do 19:00 a máme tu otevřeno i v sobotu.

Online najdete nabídku značek Victorinox i Leatherman v eshopu Helveti.cz.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *