Mondaine Classic A660.30314.40SBM – hodinky nejen pro železniční fandy

Drážní hodiny Mondaine zdobí švýcarská nádraží už více než šedesát let a jejich nezaměnitelný černobílý design s minutovkou v podobě červené „plácačky“ na drážních peronech nepřehlédne nikdo (o značce jako takové jsme poměrně nedávno psali i v tomto článku). Právě tento charakteristický design a synchronizace každou minutu v podobě funkce Stop2go, tedy, že se veliká ručička dvě vteřiny zastaví na značce těsně před celou a teprve poté se pohne dál. Během času se portfolio značky rozšířilo přes a budíky až k náramkovým hodinkám, o kterých si dnes povíme něco bližšího. Spolu se podíváme na klasický model Mondaine Classic A660.30314.40SBM

Ikonická legenda železnic

I když samotné hodiny s léta nezměněným a hlavně na první pohled rozpoznatelným designem vznikly již v roce 1944, jejich hromadné nasazení čekalo až na časy poválečné, konkrétně rok 1951. První náramkové hodinky Mondaine uvedlo na trh v roce 1986 a tak známá funkce Stop2go u nich nastoupila do služby až o pětatřicet let později, v roce 2013. Potěšující je, že během let se výběr modelů rozšířil do opravdu bohaté palety ať už mluvíme o rozměrech od 26 do 42 mm, barevném provedení, přítomnosti datumovky, různorodosti použitých materiálů nebo výběru mezi quartzovým a automatickým pohonem. Zkrátka a dobře, vyberou si dámy i pánové. 

Když klasika vítězí nadevše

Mnou recenzovaný model je zlatý s modrým ciferníkem a příjemně neutrálním rozměrem pouzdra 36 mm, které se hodí jak pro ženy, tak pro muže s drobnějším zápěstím. Rovné nožky vystupující z pouzdra však přidávají na celkovém rozměru ještě pár milimetrů, takže od horních ke spodním má tento model 41 mm a vypadá tak rozměrněji. K nim je rychlo stěžejkami připojený zlatý mesh náramek. Zapínání zajišťuje přezka s nastavitelným jezdcem. Náramek je dost pružný, tak jen pozor na to, aby si s ním člověk nedopatřením netřískl do sklíčka, což se může velmi snadno stát.

Pouzdro hodinek je hladké, směrem k dýnku lehce zbroušené do šikma. Korunka je umístěna na pozici trojky. Je stejně hladká a kulatá jako pouzdro hodinek, na vrchu zdobená písmenem M v červeném poli, ale bohužel také hrozně malinkatá. Při vytažení bude potřeba delších nehtů, protože prsty samotné prostě nemají šanci. To mi přijde jako první výraznější nedokonalost.

Minerální sklíčko je zapuštěno do pouzdra tak, aby vůbec nevyčnívalo a drželo s ním jednotnou linii. Krom velmi pěkného dojmu uspořádanosti se tak i snižuje riziko poškození při běžných denních činnostech.

Předností je vyvážený design

Ciferník modelu A660.30314.40SBM umí krásně měnit barvu, na světle od světlemodré až po tmavomodrou ve stínu. Je matný a úplně prost sunburst efektu. V jeho horní části najdeme vytištěné jméno výrobce a logo Švýcarských spolkových drah. Reliéfní indexy a ručky ve zlaté barvě dodávají již osvědčenému designu prestižnější vzhled a hlavně pořádný lesk. Spolu s matným ciferníkem tak vzniká zajímavá symbióza.

Tento model je však prost jakékoliv luminiscence a to ani vespod ručiček. Co ovšem samozřejmě nechybí, je charakteristická červená vteřinovka ve tvaru plácačky, která hezky lícuje s indexy. Uvnitř hodinek pracuje strojek Ronda 513 RL, který je však ochuzen o funkci Stop2go. Pochopím, že pro mnoho zájemců bude tento fakt dost výrazným bodem zlomu při rozhodování o koupi či nekoupi. Dýnko hodinek je stejně ploché jako sklíčko a krom jiných důležitých informací se zde dočteme, že výdrž hodinek je pouhé 3 ATM, tedy by se neměly potápět ani při mytí nádobí.

Zaujme pohodlím i pěknou cenovkou

Přes všechny výše uvedené nedostatky bych ovšem nebyla tak příkrá, protože i tak má recenzovaný model v sobě stále ještě notnou část podstaty, která hodinky Mondaine dělá celosvětově známými a ikonickými. Na zápěstí sedí velmi pohodlně a přijde mi, že zlaté provedení s plastickými indexy posouvá tradiční podobu těchto hodinek o notný kus nahoru a mohlo by zaujmout i lidi, kterým klasická černobílá podoba tištěného ciferníku přijde příliš tuctová. Mou pozornost tedy přitáhly hned na první dobrou. Cena modelu Mondaine Classic A660.30314.40SBM je 6 690,- Kč.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *