Laco Westerland Erbstück: Takhle taky můžou vypadat nové hodinky

Pro občas nesprávně označované hodinky tzv. pilotky mám slabost a proto začnu možná trochu osobně. První dospělé mechanické hodinky jsem si pořídil za promoci. Jednalo se o Laco Rostock s manuálním nátahem a moderněji pojatým pouzdrem. Hrdě jsem je nosil prakticky kdekoliv a měl jsem je na ruce i během svatby, narození dcerky i jiných důležitých meznících v mém životě. Časem se má hodinková sbírka rozrůstala a na ruku se sice nedostaly tak často, ale navždy mají u mě speciální místo.

Posunu se o skoro 12 let dopředu, kdy se mi do rukou dostala vyšší řada hodinek Laco, a sice model Westerland a k tomu ještě v provedení Erbstück. Model na první dojem ihned zaujme svým opotřebovaným vzhledem. Jak působí v reálu?

Obsah recenze

Na první pohled

Tyto hodinky jsou téměř věrnou kopií časomír, které používala během 2. světové války německá Luftwaffe, konkrétně jejich navigátoři. Ciferník je maximálně přehledný. Původních 55 mm průměru se zmenšilo na nositelných 45, ale jinak jsou tato Laca vzhledově prakticky totožná. Tloušťka hodinek se ustálila na hodnotě 13 mm a nožky mají mezi sebou rozteč 22 mm.

U pouzdra se na chvíli zastavíme. Jednoduchý kulatý tvar s trčícími nožkami je u provedení Erbstück doplněn o hromadu škrábanců, náznaků koroze a zářezů. Při bližším pohledu je dokonce patrné něco, co připomíná důlkovou korozi. Právě tato povrchová, a někdy i hloubková, úprava je to, co odlišuje verzi Erbstück od verze standardní.

V Laco umí snad cestovat časem

Za daný vzhled je zodpovědná šikovnost lidských rukou a velká spousta postupů. Jak sami tušíte, zákazník si za ně připlatí nemalou částku navíc. Nicméně výsledný efekt je naprosto dokonalý. Ani si nedokážu představit, kolik lidské práce a času je pro tento výrazný efekt třeba. Každý kus je originál a můžete si dokonce vybrat, ze tří úrovní „dobitosti“ vašeho kusu. Model na fotkách je střední varianta. Nejvyšší míra opotřebení může obsahovat třeba vypadlou luminiscenční vrstvu.

Z boku hodinek nalezneme označení FL23883, které odkazuje na vojenský původ hodinek. Korunka má tvar diamantu a je usazena na výrazném krčku, což dělá z natahování hodinek velice uspokojivou činnost.

Ciferník je krytý moderním safírovým, dvojitě klenutým sklem s vnitřním antireflexem modré barvy. Safírové sklo zajišťuje odolnost a pro každodenní nošení je velice praktické. Ve srovnání se všemi ostatními viditelnými komponenty hodinek však může působit až příliš moderně a neposkvrněně. Antireflex s lehce modrým nádechem bych osobně vyměnil za bezbarvý. Občas jeho odlesky působí poněkud nepatřičně.

Dýnko hodinek je naklapávací s tabulkou výrobce, označením FL23883 a modelovým číslem. Díky moderním těsněním hodinky nabídnou voděodolnost s hodnotou 50 M. Koupat se s nimi nebudete, ale nástrahy dřezu přežijí bez ztráty kytičky.

Číselník Baumuster A

Pod safírovým sklem je ukryt ciferník typu A (verze B kladla větší důraz na minuty a byla používaná o pár let později) s matnou povrchovou úpravou. Ciferník je prostý loga a všechny jeho prvky jsou tištěné barvou s luminiscenčním nátěrem. A zde se opět ukázala zkušená ruka výrobce, protože všechny indexy mají nádech stáří. I samotná záře hodinek vypadá podobně, jako u hodinek skutečně starých 80 let.

Čas ukazují tepelně modřené dlouhé ručičky, na kterých je dobře vidět vysoká kvalita zpracování. Modré okraje jsou prosty prachu, a i výplň samotná je nanesena skvěle. Modrá povrchová úprava je za většiny světelných podmínek prakticky neviditelná, ale jindy krásně oživuje ciferník. Toto modření není jen moderní výstřelek, ale je věrnou interpretací originálu.

Uvnitř se čas nezastavil

Uvnitř hodinek najdeme další moderní prvek, který usnadňuje každodenní nošení. Strojek Laco 210 je variací švýcarského strojku Sellita SW 210 v provedení Elaboré. Jak se sluší a patří, hodinky se natahují ručně a samotný zvuk a pocit při natahování jsou prvotřídní. Vteřinová ručička měří čas s frekvencí 28 800 polokmitů za hodinu a při plném natažení budou hodinky běžet 42 hodin. Samozřejmostí je zastavení vteřinové ručičky při nastavování – hacking, tento prvek byl také vyžadován u originálu.

Řemen jak se patří

K hodinkám je připevněný dobový kožený řemínek s netypickým zapínáním v opravdu masivním provedení. I ten byl podroben umělému stárnutí, které je patrné třeba na nezbytných nýtech. Navzdory použité široké kůži je řemen krásně měkký a poddajný. Pohodlí je tak prvotřídní. Zmínil bych jen, že v základním nastavení se řemen hodí na větší zápěstí. Sám mám zápěstí s obvodem 18 cm a byl jsem s rezervou na první dírce. Útlejší zápěstí by potřebovala další dírku.

Budou to další srdcovky?

Rukama mi prošla velká spousta hodinek, ale jen málokteré ve mně zanechaly tak hluboký dojem, jako právě tato Laca. Ač mají průměr pouzdra 45 mm a ciferník tvoří drtivou většinu z tohoto průměru, tak se nosí velice příjemně. Pohodlí napomáhá i skvělý řemen, který podtrhuje dobovou správnost hodinek. Strojek je radost natahovat a přesnost byla v řádu pár vteřin do plusu za den.

Kapitolou samou o sobě je pak úprava Erbstück. V němčině toto slovo znamená dědictví a hodinky skutečně vypadají jako nález se zapomenutého šuplíku zesnulého předka. Charisma hodinek je obrovské a díky safírovému sklu a modernímu strojku lze hodinky bez obav nosit každý den.

Děkuji Helveti.cz za zapůjčení hodinek pro účel této recenze. Pokud vás tento model zaujal, můžete jej pořídit zde: https://www.helveti.cz/laco-westerland-erbstuck  


K hodinkám jsem natočil i video pod mikroskopem, v němž teprve uvidíte, jak precizní ručně provedené staření je. Komentář k němu najdete zde: Hodinky Laco Westerland Erbstück pod mikroskopem

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *