Kvadratura ozubeného kola: Maurice Lacroix Masterpiece Square Wheel Retrograde

Některé hodinářské značky mají bohatou historii a těží ze svého dědictví. To ale rozhodně není případ firmy Maurice Lacroix, jejíž první model spatřil světlo světa v roce 1975, což je z pohledu tradičních hodinářských firem neobvykle pozdě. Ale stejně jako například MesterSinger, nahrazuje tato značka historické renomé novým, moderním přístupem a zajímavými komplikacemi. Podrobnosti o historii značky a základních modelových řadách naleznete ZDE.

Vrcholem onoho moderního přístupu značky je řada, která nese označení Masterpiece. Nenajdete v ní pouze standardní komplikace typu tourbillon (které nabízí každá lepší firma), ale zejména zcela nově vyvinuté komplikace, jako například Square Wheel Retrograde, kterou si dnes představíme v článku na modelu s referencí MP6058-SS001-310-1.

Square Wheel

Nejzajímavějším prvkem hodinek je Square Wheel (čtvercové kolo), které se nachází na pozici 9 hodin. Jde o komplikaci, která byla vyvinuta firmou Maurice Lacroix k tomu, aby zkrátka ukázala, že to jde. Ano, opravdu – i čtvercové ozubené kolo může fungovat, když je v závěru se správně tvarovaným protikusem a speciálně tvarovaným ozubením.

K čemu ozubený čtverec slouží?

Na začátku pár obecných základních informací k ozubení: kruhová ozubená kola mají jasně daný tvar obvodu (kružnice) a všechny zuby mají stejný tvar (trocha teorie o nejběžnějším evolventním ozubení je ZDE). U nekruhových ozubených elementů je třeba vyřešit dva další složité úkoly: tvar elementů (jejich obvodovou geometrii) a tvar jednotlivých zubů. Pokud by oba geometrické úkoly nebyly vyřešeny, ozubené elementy by se zkrátka zasekly.

Účelem této komplikace je tedy prezentace jedinečného nápadu a špičkového technického umu nejen v oblasti vývoje, ale také výroby. Proto si také firma Maurice Lacroix za toto řešení odnesla mnoho cen a uznání v hodinářské branži. Doporučení pro technické laiky: Zkuste se schválně nějakého inženýra (nejlépe strojního) ve svém okolí zeptat na to, zda je možné navrhnout funkční ozubení, jehož jednou částí bude ozubený čtverec. Pokud vám potvrdí, že je to možné, požádejte ho o to, ať vám načrtne obvod a popíše, jak se bude měnit tvar zubů.

  • Firemní zdroje uvádějí, že vývojem tohoto mechanismu strávila tisíce hodin výpočtů a byla nutná spolupráce se švýcarskými hodinářskými universitami.
  • Výsledkem tohoto úsilí je otáčení ozubeného trojlístku, který uvádí do pohybu čtvercové ozubené kolo, u kterého jedna kratší diagonála odměřuje sekundy.
  • Ozubený trojlístek a ozubený čtverec jsou navrženy nejen na úrovni svých tvarů, ale dokonce i na úrovni jednotlivých zubů. Když pořádně ozubení prozkoumáte, uvidíte, že tvar zubů se postupně mění.

Retrográdní ukazatel dne

Square Wheel (anglicky), roue carrée (francouzsky), čtvercové kolo (česky) ale není jedinou komplikací, kterou se může majitel na číselníku vychutnat. Tou druhou je retrográdní ukazatel dne na pozici pět hodin. To znamená, že na kruhové výseči identifikuje datum ručka, která na konci měsíce mění skokově polohu z pozice 31 na 1. Zajímavé je, že ručka tohoto ukazatele se otáčí proti směru hodinových ruček.

Číselník, indexy a sklíčko

Neobvyklé tvarování pokračuje u pouzdra a korunky

Průhled na strojek ML258

Jde o strojek, jehož základem je spolehlivá a osvědčená Sellita SW200 (detailní popis najdete ZDE). Ovšem s neupravenou Sellitou by samozřejmě Maurice Lacroix nedosáhl dvou výše zmíněných komplikací. Proto se inženýři v Maurice Lacroix opět zamysleli a výsledkem je výrazná úprava strojku, která například přidává strojku 11 kamenových uložení. Z toho je patrné, že nejde jen o kosmetické úpravy, ale o důkladnou změnu strojku.

Řemínek

 

Nejde o první, a snad ani o poslední model

Square Wheel Retrograde jsou už několikátým modelem, který Maurice Lacroix uvedl se čtvercovým kolem. Po předchozí verzi s čistě manufakturním strojkem s manuálním nátahem šli u tohoto provedení cestou přepracovaného strojku Sellita, který doplnili užitečnou komplikací data, která u předchozí verze scházela.

Pro koho jsou určeny?

Square Wheel jsou svým zaměřením tzv. „oblekovky“, tedy elegantní hodinky určené spíše pro nesportovní aktivity. Nejsou to ale rozhodně žádné nudné hodinky, které by se nedaly použít ke stylu nedbalé elegance, a tedy klidně i ke správně zvolenému tričku a šortkám. Mají zajímavé pouzdro, číselník i ručky. Použité komplikace zaujmou nejvíce technicky zaměřené jedince, ale jejich neobvyklé tvarování v kontrastní barvě jistě vzbudí pozornost i u ostatních.

Tyto hodinky jsou dobrou volbou pro ty, kteří hledají technickou dokonalost dotaženou do nejmenších detailů, jedinečnost a značku která přináší čerstvý vítr do hodinářské branže.

Jsou to hodinky pro ty, kteří nejdou s davem „profláknutých“ hodinářských značek a modelů a nebojí se i přes vyšší cenovou kategorii hledat cestu v sektoru méně známých a progresivních značek.

Základní technické parametry:

  • Průměr pouzdra: 43 mm
  • Výška pouzdra: 15 mm
  • Vodotěsnost: 100 m
  • Strojek: ML258 (vychází ze strojku Sellita SW200)
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel
  • Materiál řemenu: černý aligátor s nerezovou překlápěcí sponou
  • Materiál sklíčka: safírové s antireflexní vrstvou
  • Podrobné technické informace: naleznete ZDE.

Pro ty, kteří preferují spíše světlejší číselníky připravil Maurice Lacroix TENTO https://www.helveti.cz/maurice-lacroix-masterpiece-square-wheel-retrograde-mp6058-ss001-110-1 model, který kombinuje bílý číselník a krásné modřené doplňky.

Text a fotografie: Vít Černý


O vlivu ozubených kol na lícující sekundovou ručku se dočtete v článku Hodinářská akademie: Sekundová ručka nelícuje s indexy

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *