Hodinky měsíce prosince 2020

Vánoce se blíží, Vánoce se blíží! A díky novým nařízením vlády můžeme mít i otevřenou prodejnu! Proto jsme se rozhodli, že prosincový díl seriálu Hodinky měsíce vydáme hned na začátku měsíce, ať se můžete vy, drazí čtenáři, třeba inspirovat ve výběru vánočních dárku.

Tentokrát náš přední autor Jiří Bareš vybral hodinky, které jsou naprosto odlišné – jedná se totiž o celoocelové švýcarské potápky Davosa a nováčky v naší nabídce – smartwatchky Garmin.

Davosa Ternos Sixties Automatic Sapphire 161.525.50S

Značka Davosa sice není u širší veřejnosti tolik známá, jako například slavnější švýcarští krajané Tissot, nebo Certina. Přesto však přináší velmi solidní poměr cena/kvalita a také populární modely a to především v potápkových řadách Argonautic a Ternos. A právě řada Ternos se rozrostla o zajímavou novinku v podobě podřady Sixties, jejíž zástupce Davosa Ternos Sixties Automatic Sapphire 161.525.50S si nyní trochu blíže představíme.

Populární model Ternos je známý nejen dobrými vlastnostmi za dobrou cenu, ale také svojí robustností. Proto není úplně ideální volbou pro menší zápěstí, nebo hodinkévé fanoušky,kteří hledají spíše lehčí hodinky. Řada Sixties však zachovává většinu dobrých vlastností modelu Ternos a nově přináší subtilnější velikost a tvar pouzdra, nositelný pro drtivou většinu zápěstí

Když jsem zmínil, že žhavá novinka od Davosy zachovává většinu dobrých vlastností řady Ternos, tak rovnou uvedu ty, které úplně nezachovává. Tou podstatnější je absence keramické lunety, kterou modely Ternos zpravidla mají, ale novinka Sixties jí nedisponuje. Osobně v tom nevidím větší problém, protože na žádných svých hodinkách keramickou lunetu nemám a dosud mi nijak nechybí. Druhé “zhoršení” je voděodolnost 100m, přičemž ostatní verze řady Ternos mají 200m, nebo dokonce 500m. V tomto případě se tedy nejedná o ryzí potápkový model, přestože má čistě potápkový vzhled (který nezapře inspiraci ikonickými Rolex Submariner) a jednosměrně otočnou potápěčskou lunetu. Zachována však zůstala šroubovací korunka a upřímně řečeno voděodolnost 100 metrů drtivé většině smrtelníků (včetně mě) bohatě stačí

Hodinky Davosa Ternos Sixties Automatic Sapphire 161.525.50S mají za cíl přibližovat atmosféru šedesátých let minulého století, na což odkazuje především subtilnější pouzdro a náramek a také vypouklé sklíčko. To je u této verze safírové, ovšem objednat lze i verzi se sklíčkem minerálním, která je přibližně o 3 000 Kč levnější. Z mého pohledu se nejedná o tak zásadní rozdíl, aby se vyplatilo ochudit se o nepoškrabatelnost safírového skla. Již zmiňované pouzdro má průměr 40 mm což je pro většinu pánských zápěstí ideální a pohodlná volba. K pohodlnosti přispívá také výška pouzdra 12,1 mm, přičemž pocitově působí hodinky jako ještě nižší a to hlavně kvůli vypouklému sklíčku.

Na těchto hodinkách mi trochu chybí datumovka, kterou velmi často využívám a na modelech bez datumovky, které vlastním, ji často marně hledám 🙂 Absence komplikace data ale přispívá příjemnému retro vzhledu a skvěle čitelný číselník je díky tomu čistší. Záměrně byl také zvolen útlejší tah, který je ovšem tvořený z plných dílků a pro navození ducha šedesátých let jsou tyto dílky spojeny pomocí šroubků, lehce vystupujících nad úroveň okraje náramku. Pozitivum je také jistota v podobě osvědčeného mechanického strojku s automatickým nátahem, konkrétně ETA 2824 nebo Sellita SW 200.

Pokud se Vám líbil model Ternos, ale jeho pouzdro na vás bylo příliš masivní, jsou tady různé varianty řady Ternos Sixties. Dle mého názoru bude největším hitem tato verze na ocelovém náramku s černým číselníkem a safírovým sklem, ale pro mě je velkým favoritem také verze s vínovou lunetou. A která varianta nejvíce oslovila vás? 🙂

Klady:

  • mechanické Swiss Made hodinky s dobrými vlastnostmi za rozumnou cenu
  • možnost výběru mezi minerálním a safírovým sklem
  • pohodlné a dobře nositelné pouzdro
  • šroubovací korunka
  • dostatečná voděodolnost 100m
  • hmotnost pouhých 126 g
  • luminiscence SuperLuminova

Zápory:

  • oproti ostatním modelům Ternos nemá tato verze keramickou lunetu
Davosa Ternos Sixties Automatic Sapphire 161.525.50S

Garmin Instinct Black Optic 010-02064-00

I když je náš obchod zaměřen především na klasické hodinky, nelze zcela opomíjet svět chytrých hodinek a sporttesterů. Proto jsme zkusili vzít pod svá křídla značku Garmin, která v tomto směru patří k absolutní špičce. Tento měsíc jsem tedy vybral do naší rubriky zástupce právě této značky.

Garmin udává směr v oblasti moderních technologií a jeho fanoušky jako první asi napadne jeho vrcholná řada Fénix. Garmin ale nabízí zajímavé možnosti i pro sportovce, kteří nechtějí za spolehlivý nástroj utratit částku kolem 20 000 Kč, nebo zkrátka ani nevyužijí množství funkcí, které vrcholné řady amerického výrobce poskytují. Ostatně já sám už několik let vlastním základní model Forerunner 35 a celou dobu zcela spolehlivě slouží. Pro mě důležité parametry – tedy měření tepu a měření trasy pomocí GPS zvládá dokonale. Občas mám ale pocit, že je na čase se posunout o kus dál a právě proto jsem jako dostupnější hodinky měsíce vybral právě hodinky Garmin Instinct Black Optic 010-02064-00

První, co mě na hodinkách Garmin Instinct Black Optic 010-02064-00 zaujalo, je jejich nenápadný vzhled a pro mě ideální tvar pouzdra. Jako ideální vidím také jejich velikost 45 mm, což je u čistě sportovních hodinek velikost nositelná pro většinu zápěstí. Na mé ruce s obvodem 18 cm sedí skvěle, což je při sportovních aktivitách velmi důležité. Osobně si nedovedu představit, že bych měl při běhání (nebo jakékoliv jiné činnosti) na ruce některý z velkých modelů Garmin o průměru více než 50 mm. U mého základního modelu Garmin Forerunner 35 mám také dobrou zkušenost se silikonovým řemínkem, který je mimořádně pohodlný a i u tohoto modelu z řady Instinct Optic působí příjemným dojmem. Díky uchycení QuickFit® je také možné jej pohodlně měnit.

Co se týče funkcí, tak i zde je pro mě nejdůležitější snímání tepu ze zápěstí a záznam trasy pomocí GPS, což tento model samozřejmě nabízí. Navíc je už zde ale možno využít například navigace a to na tzv. slepé mapě. Displej tohoto modelu je totiž černobílý, čili neumožňuje zobrazení klasické mapy, jako pokročilé modely. Pro své potřeby to ale nevnímám jako problém. Líbí se mi také udávaná výdrž akumulátoru 2 týdny v režimu chytrých hodinek a dokonce

16 hodin v režimu GPS (40 hodin UltraTrack), což je pro mě naprosto dostačující. Nejdelší vzdálenost, kterou uběhnu je něco málo přes půlmaraton. Konkrétně si občas zaběhnu tzv. Jizerský půlmaraton, který neoficiálně pořádají přátelé v Bedřichově a jehož délka je cca 23 kilometrů. Přestože moje časy nejsou zázračné, tak na záznam tohoto závodu výdrž akumulátoru bohatě stačí 🙂 

Tento model tedy splňuje všechny požadavky, které potřebuji a dokonce také několik, které nepotřebuji. Konkrétně se jedná o monitor denní aktivity (protože v “civilu” nosím hodinky klasické) a především chytrá oznámení po spárování s telefonem. Patřím k těm, pro které je množství komunikačních kanálů a upozornění na ně v dnešní době už přespříliš velké a proto zkrátka nemám zájem je sledovat ještě na tak příjemné věci, jako jsou pro mě hodinky 🙂 

Na hodinkách Garmin Instinct Black Optic 010-02064-00 musím vyzdvihnout ještě jednu pro mě zásadní věc a to je jejich odolnost. Tu zajišťuje pouzdro z tvrzeného polymeru a také voděodolnost 100m. U značky Garmin stačí na plavání oproti většině značek voděodolnost 50m, takže “stovka” je nejen dostačující, ale pro mě spíše ještě navíc. Jasným důkazem vysoké odolnosti je pak splnění vojenské normy MIL-STD-810G, která garantuje zvýšenou odolnost odolnost proti vysokým a nízkým teplotám, nárazům a vibracím, vodě a vlhkosti. Na tomto modelu mi vůbec nevadí použití minerálního sklíčka, protože o škrábance mi u sportovního nástroje nejde a naopak se může hodit vyšší odolnost vůči nárazům oproti sklíčku safírovému. 

Až mě tedy opět v létě napadne absolvovat cestu z práce (Helveti Karlín-Kladno) pěšky, je možné, že trasu už nebudu měřit starými Forerunnery, ale novějším modelem Garmin Instinct 🙂

Klady:

  • spousta funkcí za dostupnou cenu
  • pohodlnost
  • nejsou zbytečně velké
  • vysoká odolnost (vojenská norma MIL-STD-810G)
  • velmi lehké (52 gramů)
  • voděodolnost 100 m

Zápory:

  • pro někoho může být záporem černobílý displej
  • neumožňuje přehrávání hudby
Garmin Instinct Black Optic 010-02064-00

Autor recenze: Jiří Bareš

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

4 komentáře u “Hodinky měsíce prosince 2020

  1. Hodinky jsou pěkné ale nic mimořádného na nich nevidím,jenom rozdíl ceny skla 3000Kč,samozřejmě strojek Eta dává záruku kvality,pořádný automat aby byl přesný musí být drahý,ale po stálých poruchách drahých automatů a mechaniky jsem přešel na bateriové, která jsou na náraz odolné a mám pokoj od toho kdo mi to opraví draho a většinou blbě,zdraví skeptik.

    • Dobrý večer,
      mrzí mě, že jste měl s automaty takovou smůlu. Ale pokud pro vás bateriové hodinky fungují dobře, tak to je to důležité.
      Přeji vše dobré a ať vám hodinky dobře slouží!
      Za Helveti.cz – Jiří Štencek

    • Děkuji vám za komentář.
      Myslíte tvar ručiček? Ten je totiž poměrně typický u potápěčských hodinek tohoto typu. Nebo nejste spokojen s délkou svitu luminiscence?

      Zdraví, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *