Hodinky měsíce května 2020

Svět se pomalu ale jistě začíná vracet do normálu. Už tolik času nestrávíme doma a jsou místa, kde musíme být a často spěcháme. Což nás samozřejmě vede k myšlenkám na hodinky. No dobrá, máte pravdu, my v Helveti přemýšlíme o hodinkách neustále!

Zde na blogu se každý měsíc obzvlášť soustředíme na dvoje hodinky – dostupnější a ty z dražší kategorie. A ani květen není výjimkou. Tentokrát jsme pro vás, vážené čtenáře, připravili hodinky značky MeisterSinger a Tissot. Tak pojďme do toho!

MeisterSinger Edition 366

O německá značce MeisterSinger lze bez obav říci, že co kus to zajímavý kus. To je dáno samozřejmě především netradičním řešením zobrazení času pomocí jedné jediné hodinové ručky, ale také excelentním zpracováním či zajímavými komplikacemi, jako je ukazatel měsíční fáze. A jak lze udělat zajímavé hodinky ještě zajímavějšími? Například zvýšením exkluzivity ve formě omezení počtu kusů. A právě to a mnoho dalšího nabízí model MeisterSinger Edition 366.

Retro se vším všudy

Na hodinkách MeisterSinger Edition 366 mě zaujal jejich velice povedený retro vzhled. Ten je inspirován kapesními hodinkami z 19. století a musím dodat, že retro ke značce MeisterSinger prostě sedí. A vůbec nevadí, že značka existuje “teprve”

 necelých dvacet let. Retro vzhledu odpovídá i strojovna těchto unikátních hodinek, protože uvnitř ocelového pouzdra rytmicky tiká osvědčený švýcarský strojek Unitas 6498-1, který se používal ještě v kapesních hodinkách. Osobně se mi líbí spousta hodinek s tímto strojkem, který díky velké ploše můstků dává hodně možností pro různé zdobení či skeletonizaci. A samozřejmě i u tohoto modelu platí, že pohled průhledným dýnkem na tento strojek je skutečnou pastvou pro oči! 

MesiterSinger si zakládá na tom, že odečet času pomocí jedné ručky je uklidňujícím rituálem v dnešní uspěchané době. Na těchto hodinkách se mi líbí, že máme možnost užít si každý den další krásný rituál a to je natahování hodinek. Nátah strojku Unitas 6498-1 je totiž čistě manuální. Na strojku Unitas 6498-1 mám rád ještě jednu věc a to je výrazný, pomalý, uklidňující tikot. To je způsobeno na dnešní poměry nízkou frekvencí chodu 18000 polokmitů za hodinu. To jen umocňuje snahu o potlačení dnešní až moc uspěchané doby ve stylu “žádný spěch”. 

Skutečný unikát

Výše popsané vlastnosti řadí hodinky MeisterSinger Edition 366 do kategorie “neobvyklé”, což je dále zdůrazněno i rokem jejich vzniku. Rok 2020 je totiž přestupný, na což poukazuje číslo 366 v názvu, což symbolizuje 366 dní tohoto roku. Co z nich však dělá skutečný unikát je omezení počtu kusů. Tato limitovaná edice je vyrobena v počtu pouhých 100 kusů pro celý svět, můžete se tedy spolehnout, že takové hodinky nebude mít jen tak někdo! 

Tento model neupoutá v první řadě svou odolností, přesto velmi oceňuji jednu praktickou vlastnost a to je použití safírového sklíčka. To je samozřejmě vypouklé, jak je u MeisterSinger zvykem, takže jeho nepoškrabatelnost přijde o to více vhod. Jako plně dostačující hodnotím i voděodolnost 50m, což u společensky laděného retro kousku bohatě postačí. Nedá se totiž čekat, že by tuto krásnou limitovanou edici někdo plánoval použít například na letní koupačce v rybníku. S tím koresponduje i použití koženého řemínku, který s designem hodinek dle mého soudu velmi dobře ladí. Takže pokud hledáte výjimečný kousek s výjimečnými vlastnostmi, doporučuji příliš neváhat, 100 kusů pro celý svět totiž není vůbec mnoho! 

Klady:

  • povedený retro vzhled
  • limitovaná edice 100 ks
  • safírové sklíčko
  • průměr pouzdra 43 mm, dobře nositelný pro většinu uživatelů

Zápory:

  • vyšší cena (56 940 Kč), vzhledem k vlastnostem a limitované edici 100 ks však pochopitelná
CLOSE LOOK: MeisterSinger Edition 366

Tissot Quickster NBA Los Angeles Lakers T095.417.17.037.05

Výrazná čtyřicetiprocentní akce na hodinky Tissot T095.417.17.037.05 mi dala možnost zařadit je ve volbě hodinek měsíce do kategorie levnějších. A já ji rád využiji, protože modely řady Quickster od švýcarského Tissotu mi padly do oka už dávno. Když jsem si před několika lety z modelů Quickster vybíral, vyhrála verze Tissot Quickster T095.417.16.047.00, ale i hodinky Tissot Quickster NBA Los Angeles Lakers T095.417.17.037.05 tehdy byly ve hře.

Nejen basketem živ je Quickster

Ačkoli sport sleduju poměrně dost, tak basket sleduji spíše okrajově. U mě ale platí, že když už basket tak NBA a když už NBA, tak Lakers. Právě na tento klub odkazuje jeho logo na dýnku hodinek a barvy dvoudílného NATO řemínku. To ale není to nejpodstatnější, co mě na hodinkách zaujalo. Hodinky řady Quickster mají totiž z mého pohledu naprosto dokonalou velikost a tvar pouzdra, které na mojí ruku o obvodu cca 18 cm sedne i díky kratším nožkám ideálně. I proto svoje Quickstery dodnes rád ponosím i přesto, že se v mé hodinkové stáji nachází hodinářsky zajímavěší kusy. Další věc, co mě na nich skutečně zaujala, je design číselníku a ruček, včetně písmene “T” na konci sekundové ručky stopek. K designu mi sedí také tachymetrická stupnice po obvodu lunety. Tu nejspíš nikdy funkčně nevyužijete, ale na pohled se mi zkrátka líbí. Spojení výše uvedeného je pro mě zkrátka oku lahodící a spolu s tvarem signované korunky, která se mimochodem velmi pohodlně ovládá, jsou pro mě hodinky Tissot Quickster dokonalou ukázkou sportovně laděného, ale velmi univerzálního kousku.

Nošení s klidem

Jedná se o hodinky, které můžete využívat při každodenním nošení, jen tak doma, když odložíte choulostivější hodinky, nebo i při sportu. K tomu napomáhá voděodolnost 100m, safírové sklíčko a také fakt, že hodinky disponují quartzovým strojkem ETA G10.211, takže není tolik náchylný na otřesy a nárazy, jako strojky mechanické. Tento strojek disponuje funkcí stopek (s přesností měření na desetinu sekundy), která v praxi najde využití spíše sporadicky, ale na tento číselník mi subčíselníky chrona vizuálně sedí. Pro mě velmi užitečnou funkcí je datumovka, která je decentně umístěna na pozici 4. hodiny. Drobná výtka míří k ne zcela přesnému lícování sekundové ručky stopek na indexy, toto je však běžná vlastnost většiny švýcarských strojků a liší se také kus od kusu. 

Malou nevýhodou je také méně běžná rozteč nožek 19 mm, z vlastní zkušenosti mám ale vyzkoušeno, že na hodinky lze nasadit nylonový řemínek běžné šíře 20 mm, takže toto nepovažuju za zásadní problém. Zvláště za akční cenu 5 898 Kč jsou dle mého názoru hodinky Tissot Quickster NBA Los Angeles Lakers T095.417.17.037.05 skvělou volbou pro všechny, kteří hledají pohodlné, víceméně bezúdržbové hodinky se slušnou odolností, u kterých se není třeba bát poškrábání skla, nebo kontaktu s vodou. Navíc se dle mého názoru jedná o povedenou barevnou kombinaci na blížící se léto 🙂

Klady:

  • safírové sklíčko
  • voděodolnost 100m, postačující například na plavání
  • povedený design
  • průměr pouzdra 42 mm – vhodné na většinu pánských zápěstí
  • ukazatel data a stopky

Zápory:

  • sekundová ručka stopek nelícuje přesně s indexy (to je však běžná vlastnost)
  • trochu slabší luminiscence

Autor recenzí

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *