🔬 Hodinky Laco Westerland Erbstück pod mikroskopem

Vítám vás u dalšího pokračování seriálu Hodinky pod mikroskopem. Dnes se zblízka podíváme na nové hodinky, které však hned po vybalení z krabičky vypadají, že si zažily 80 let hrubého zacházení. Řeč je o Laco Westerland v provedení Erbstück.

Ručně stařené

Slovo Erbstück znamená v němčině dědictví a hodinky na první pohled opravdu mohou připomínat kus, který byl při dědickém řízení nalezen v zapomenutém šuplíku. Nejdříve však pár základních údajů. Ve 45mm pouzdře naleznete strojek Laco 210, který má základ ve strojku Sellita SW 210.

Model má manuální nátah – pomocí velké korunky tak strojek natahujete ručně. Sterilní ciferník bez nápisů je krytý moderním dvojitě klenutým safírovým sklem s vnitřním antireflexem modré barvy. Dýnko je naklapávcí s tabulkou důležitých údajů. Z boku pouzdra najdeme typické označení FL23883. Hodinky na zápěstí připevníte pomocí masivního koženého řemene s dvojitým jištěním a nezbytnými nýty.

▶️ Více se dozvíte v recenzi Laco Westerland Erbstück: Takhle taky můžou vypadat nové hodinky

Jak si hodinky vedly pod čočkou mikroskopu?

U většiny hodinek je cílem výrobců snaha o maximální čistotu a dokonalost jak pouzdra, tak ciferníku. Zde se však musíme zaměřit na opačnou stranu mince a obdivovat různé uměle vytvořené nedokonalosti.

Pouzdro má na sobě nejen záseky (dobře viditelné na nožkách) a škrábance, ale i náznaky oxidace. Sklo je samozřejmě naprosto čisté a oproti zbytku hodinek působí skoro až nepatřičně neposkvrněné.

Ani ciferník a luminiscenční vrstva se nevyhnuly umělému stárnutí, a tak po nasvícení najdete na číslech a minutových indexech světlejší a tmavší skvrnky. Jeden z kamarádů prohlásil, že svítí jak 80 let staré hodinky a má naprostou pravdu.

Vysoká kvalita zpracování je vidět na tepelně modřených ručkách, kde jsou okraje prakticky bez prachu, a i nanesení lumi je na vysoké úrovni.

A jak staré je chcete?

Abych to shrnul, příplatek za toto provedení je velký (Laco Westerland 28 250,-, Laco Westerland Erbstück 52 500,-). Ale když si představím, kolik manuální práce a času je za procesem umělého stárnutí hodinek, dává mi cena smysl. Každý kousek je originál, a dokonce si můžete vybrat úroveň, jak moc „dobité“ hodinky budou.

Za mě to jsou hodinky s neuvěřitelným charisma a dlouho ve mně žádný kus nezanechal takový dojem.

Za zapůjčení hodinek děkuji Helveti.cz, pokud o hodinky máte zájem, můžete je zakoupit zde: https://www.helveti.cz/laco-westerland-erbstuck 

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *