HAMILTON Khaki Field Mechanical – EDC hodinky s vojenskými kořeny

Model Hamilton Khaki Field Mechanical vychází z tradice vojenských hodinek značky Hamilton, které se osvědčily již v zákopech druhé světové války. Výrobu vojenských hodinek má totiž značka Hamilton perfektně zvládnutou, včetně plnění náročných vojenských předpisů.

Obsah článku

Polní hodinky, co se nezaleknou žádné výzvy

Sám Hamilton charakterizuje své hodinky třemi P: Průkopnické, Praktické a Přesné. Také je označuje jako unikátní spojení švýcarské přesnosti a amerického ducha pro vytvoření osobitých, všestranných hodinek pro milovníky hodinek i jednotlivce, kteří dbají na styl. Další informace o této značce naleznete zde.

Jak napovídá už název (field) jde o polní hodinky. Samozřejmě to neznamená spojení se zemědělstvím, ale hodinky, které obstojí i v nástrahách bitevního pole. Pouzdro hodinek z nerezové oceli má matný, pískovaný povrch, díky kterému nevrhají odlesky. Pouzdro je robustní, včetně nožek pro uchycení řemene. Luneta na pouzdro navazuje a budí dojem, že je jeho součástí.

Jejich čitelnost a přehlednost je zvládnutá na jedničku

Na rozdíl původních modelů, kterými jsou tyto hodinky inspirovány, mají Hamilton Khaki Field Mechanical průměr 42 mm, což odpovídá dnešním standardům pánských náramkových hodinek (předchůdci těchto hodinek měly průměr pouzdra okolo 32 až 36 mm).

Číselník je krytý klenutým safírovým sklem, které tvarově krásně navazuje na konturu pouzdra. Hlavním bonusem hodinek je kromě jejich odolnosti také přehlednost a čitelnost. Zářivě bílé indexy a ručky kontrastují vůči matnému černému číselníku.

Rozumně zvolená velikost číslic, přehledné zobrazení hodinových indexů v podobě malých trojúhelníků i dvojí cejchování ve formátu 12/24 hodin, to vše také velmi napomáhá k rychlému odečtu času ať již v AM (dopoledním) nebo PM (odpoledním) formátu.

Designová stránka? Naprosto výborná

Korunka má rozumnou velikost, drážkování a tvar. Vzhledem k tomu, že jde o hodinky, které je nutno pomocí korunky natahovat, jde o velmi důležitý díl. Vše je podřízeno dobré ovladatelnosti a ergonomii. Matná povrchová úprava kopíruje pouzdro. Jediným estetickým výstřelkem je na korunce plastické logo firmy na čele.

Zadní kryt (dýnko) je šroubovací a střídají se na něm různé povrchové úpravy. Na okraji se dají najít všechny důležité informace o materiálu, vodotěsnosti, označení modelu. O to, aby hodinky držely na zápěstí pevně, voděodolně a bezpečně se stará robustní nylonový pásek.

Nato pásek má velmi jednoduchou instalaci, ke které není třeba nářadí. Prostě se provlékne mezi pouzdrem a stěžejkami (osičkami). Potom se jen provlékne část bez spony očkem a je hotovo. U tohoto typu hodinek, které jsou koncipovány jako vojenské, poskytuje NATO pásek také pojistnou funkci.

Protože pokud by se náhodou uvolnila jedna stěžejka, zůstanou hodinky viset na druhé a nedojde k jejich ztrátě (na rozdíl od běžných dvoudílných řemenů či kovových náramků). Kombinace zeleného nylonu a kůže je líbivá a vše je k sobě velmi pečlivě připevněno prošitím. Trnová spona je robustní a nese na sobě plastický název firmy.

U vojenských hodinek se samozřejmě nesmí podcenit ani dobrá čitelnost za zhoršených světelných podmínek. I za šera jsou hodinky velmi lehce čitelné. Za úplné tmy se majiteli hodinek následující pohled, při kterém jasně a rychle rozezná jednotlivé ručky i jejich polohu vzhledem k hodinovým indexům. Osvědčená luminiscenční směs Superluminova je zárukou jasné a dlouhodobé svítivosti.

V jejich nitru tiká spolehlivý pracant

Pohon těchto hodinek je mechanický, zajišťuje jej švýcarský mechanický strojek Hamilton H-50 (základem je ETA 2801-2) s ručním nátahem. Ten pracuje na frekvenci 21 600 polokmitů za hodinu, disponuje 17 kameny a především prodlouženou rezervou chodu 80 hodin (na jedno plné natažení hodiny vydrží jít déle než 3 dny).

Hodinky Hamilton Khaki Field Mechanical jsou proto tou správnou volbou nejen pro vojáky, policisty, myslivce, dobrodruhy a zkrátka pro všechny ty, kteří se hledají spolehlivého společníka pro jakoukoliv situaci.

To pravé pro každý den

Hodinky jsou také typickým zástupcem tzv. EDC hodinek (EDC = Everyday carry, v překladu každodenní nošení). Pokud dáte tyto hodinky na kožený řemen, neudělají vám ostudu ani k obleku, pokud vyrazíte mimo civilizaci, kde není ani elektřina, nic se neděje, stačí, když je jednou za tři dny natáhnete a rozhodně vás nenechají ve štychu.

Je pro vás tato větší verze o průměru pouzdra 42 mm velká? Nevadí, k dispozici je i menší provedení o průměru pouzdra 38 mm (viz zde). Na níže uvedené fotografii jsou hodinky na ruce s obvodem 17,5 cm.

Základní technické parametry

Průměr pouzdra42 mm
Výška pouzdra9,9 mm
Hmotnost83 g
Šířka náramku22 mm
Vodotěsnost5 ATM (50 m)
StrojekMechanický, manuální nátah, Hamilton H-50 (ETA 2801-2)
Rezerva chodu80 hodin
Materiál pouzdranerezová ocel
Materiál náramkunylon + kůže (NATO pásek)
Materiál sklíčkaklenuté safírové sklo

Podrobné technické informace naleznete zde.

Text a fotografie: Vít Černý

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *