Fortis Marinemaster M-40 Serenity Blue – univerzálky, které vás nadchnou

Od samého počátku zařazení značky Fortis do nabídky našeho obchodu zálibně koukám na kolekci Fortis Marinemaster M-40 a především pak na model s tyrkysově modrým (správné označení serenity blue) číselníkem, v kombinaci s ocelovým náramkem, hodinky Fortis Marinemaster M-40 Serenity Blue F8120004. Označení Marinemaster je vám možná povědomé a možná si ho spojujete dokonce s japonskou značkou Seiko, a to správně. Modely s označením Marinemaster jsou ovšem velmi těsně spojené také právě s Fortisem, který tak pojmenoval kolekci svých voděodolných hodinek už v roce 1952. Obě značky dnes práva na použití tohoto názvu sdílí.

Obsah článku

Robustnost je jejich ctnost

Modely Marinemaster byly už v době vzniku propagované jako robustní voděodolné hodinky a při pohledu na současné provedení toto platí dvojnásob. Pokud jste robustnost prvním modelům nemuseli věřit (design odpovídá hodinkám 50. let, jednoduché linie, dnes bychom takové hodinky označili za oblekovky viz obr. výše), tak těm současným nelze upřít. Ostatně dlouhodobějším cílem značky je profilovat se jako výrobce robustních, spolehlivých a praktických hodinek. A přesně tak na mě Marinemastery ve svém soudkovém pouzdře působí. Tyhle hodinky bych si vzala do práce, k poflakování se v kavárně, v létě k vodě, ale nebála bych se je protáhnout ani špínou a blátem, dala jim okusit trail plný kořenů a kamenů (po kterém by dopadly určitě lépe než já) a na ruce bych je nechala i na střelnici. Prostě hodinky, které se mnou budou vždy a všude a na jejichž povrchu se bude decentně zaznamenávat životní příběh majitele. I přes vysokou vodotěsnost 300 m nejsou rozhodně určené jen pro prostředí vodního živlu. Ostatně i na stránkách výrobce se dočtete, že tyhle hodinky jsou jako dělané pro všemožná outdoorová dobrodružství.

Zalichotí většině zápěstí

Přesuňme se ale přímo k podobě hodinek. Pro pouzdro byl zvolen soudkovitý tvar, jeho průměr je ideálních 40 mm. Tento průměr v kombinaci s absencí nožek dovoluje hodinky nosit i drobnějším zápěstím (jak těžké je odolat…), hodinky na ruce navíc působí pohodlně. Rozhodně nechci tvrdit, že byste na hodinky na svém zápěstí někdy zapomněli, je to kus oceli, zvláště v kombinaci s náramkem, který je zakončen opravdu robustní sponou, ale sedí vážně dobře. Paradoxně za to lze vděčit právě také třířadému náramku z drobnějších článků. Zde si zaslouží prostor malá zajímavost – Fortis pro výrobu svých hodinek používá recyklovanou nerezovou ocel a podílí se tak malou měrou na aktuálním trendu udržitelnosti.

Charismatické svými liniemi i detaily

Pouzdro má jednoduché linie, když si však hodinky prohlížíte zblízka, i ty jsou propracované. Zcela přirozeně působí vlevo vystupující signovaná korunka se svou ochranou. Korunka s trojitým prvkem těsnění je šroubovací, rádlování je drobné a ostré, a i díky tomu se s ní dobře a jistě manipuluje. Díky velikosti a umístění na mě působí tak, že při použití nebude překážet a tlačit do hřbetu ruky. Příjemným prvkem pouzdra je také jednosměrně otočná luneta s minutovým značením, které je na stříbrném ocelovém podkladu vyznačeno kontrastní černou barvou. Po minutách je značená pouze první čtvrť, dále pokračuje klasické pětiminutové značení. Na nulové pozici samozřejmě nesmí chybět lumi bod. V kontrastní černé, která pěkně zapadá do celkového pojetí hodinek, je proveden také drážkovaný prstenec skvěle provedené lunety se 120 kliky, který zajišťuje bezvadný chod a opět jisté ovládání. Fortis tuto lunetu označuje jako Gear Bezel™.

Uzamykací systém i motivační dýnko

Docela zajímavě pojatá je luneta u větších sestřiček Fortis Marinemaster M-44, která je doplněna o tzv. Fortis Lock System®. Je obousměrně otočná, přičemž uzamknout ji po nastavení můžete korunkou na pozici 10. hodiny. I toto řešení opět potvrzuje, že Fortis modely Marinemaster necílí předně na potápěče, kterým by jinak nabídl spíše heliový ventil. Otočíte-li hodinky číselníkem dolů, odhalí se vám šroubovací dýnko s vyobrazením kompasové růžice, informacemi o hodinkách a mottem „KEINE TERMINE UND DEN HORIZONT VOR AUGEN“, které vybízí k úniku od všednodenních starostí třeba někam do přírody, kde přijdete na jiné myšlenky.

Poctivý řemínek je základ

Jak už bylo zmíněno, třířadý náramek hodinek není žádný drobeček, a to především díky masivní sponě. Fortis ho nazývá Block a jeho výhodou jsou z mého pohledu určitě drobnější články, díky nimž se náramek příjemně přizpůsobuje tvaru zápěstí. Články jsou u tohoto modelu spojené šroubky, proto pro úpravu délky budete potřebovat menší šroubovák. Ten se vám ostatně bude hodit také, pokud se rozhodnete náramek vyměnit. Nabízí se totiž možnost přikoupit pryžový řemínek, který je pro každý model vždy k dispozici v barvě číselníku. K tyrkysovému je tedy primárně určen stejně modrý řemínek, ale dovedu si představit, že hodinkám bude slušet i bílá nebo šedá pryž z dalších modelů kolekce.

Mimochodem řemínek je opravdu promyšlený a hodinkám moc sluší – nese totiž stejný vzor, který zdobí číselník a podobně jako náramek je tak přirozeným pokračování pouzdra. Ale zpět k náramku – rovná koncovka náramku o šířce 21 mm je uchycena ve vybrání pod pouzdrem hodinek a z čelního pohledu tak vidíte hned první řadu dílků, která je o něco užší než konec pouzdra. Vzniklý „schod“ opticky nijak neruší a působí přirozeně. Směrem ke sponě se náramek zužuje na 20 mm.

Náramek je zakončen robustní překlápěcí sponou s logem korunky. Skvělou věcí je možnost detailního nastavení velikosti náramku pomocí jemné mikroregulace skryté uvnitř spony. Jediným tlačítkem na spodní straně spony si tak upravíte náramek v rámci cca 8,5 mm přesně tak, aby byl na ruce pohodlný, což oceníte především během horkých letních dnů a při sportu, kdy ruka nejvíc pracuje. Celé hodinky mají praktický saténovaný povrch bez jakýchkoliv leštěných plošek, který se k „toolům“ rozhodně hodí a při denním použití ho určitě oceníte.

Textura číselníku je pěkně nahrubo

Co dělá tento model tak přitažlivým, je bezesporu také číselník s poměrně hlubokou texturou, u níž při bližším pohledu zjistíte, že je tvořena řadou malých čtvercových „fortisáckých“ písmenek „O“. Ačkoliv je textura výrazná, nepůsobí kýčovitě, ba naopak. Číselník v odstínu serenity blue skvěle doplňují jednoduché ručky a obdélníkové indexy s kontrastní bílou výplní luminiscence. Bílá linka lemuje také přechod mezi číselníkem a vnitřním okružím s minutovým značením. Dopadající světlo odhalí moc pěkný efekt duhových barev u brusu ruček a rámečků indexů. Co mě vždy mile překvapí, je modrá luminiscence, a právě tu modely Fortis Marinemaster M-40 mají. Luminiscenční je dokonce i logo a kroužek po obvodu číselníku. To se pak znenadání přistihnete, že si při odběhnutí do koupelny přestanete rozsvěcovat, a to jen a pouze proto, abyste se touto lumi mohli pokochat.

Na pozici 3. hodiny je umístěna datumovka. Čím dál častěji si říkám, že datumovku by mohly značky vynechávat, a to zejména tehdy, když si s jejím začleněním do plochy číselníku příliš nelámou hlavu. Sem bude mířit asi jediný můj povzdech, protože datumové okénko je tu obyčejnou vyseklou dírou. Je pravda, že spolu s částečným indexem u trojky tvoří protipól indexu na 9. hodině, ale kdyby zde nebylo, asi by to vůbec nevadilo. Beztak pro polovinu lidí nebude čitelné.

Dokonalé z každého úhlu

Co naopak musím vychválit do nebes je do modra zbarvený oboustranný antireflex. Takhle skvělý antireflex znám snad jen z Breitlingu. Hodinky s ním z mnoha úhlů vypadají, jako by ani sklo neměly, občas na sklíčku naopak probleskne další modrý odstín, který se efektně vyjímá na fotkách zvláště jako jemný proužek při okraji sklíčka. Safírové sklíčko mírně vystupuje nad povrch pouzdra, což může být nevýhodné právě s ohledem na vnější antireflexní vrstvu. Tu se vám totiž může podařit škrábnout. Ne, že by se jednalo o nějakou tragédii, sklo zůstane bez poskvrny, ale jemné narušení antireflexu je prostě vidět a může zamrzet. I poškrábaný antireflex je řešitelný, dá se totiž odstranit, takže bych si tím hlavu příliš nelámala.

Spolehlivý švýcarský pracant

Nezbývá než zmínit pár informací o použitém strojku. Pro pohon těchto hodinek zvolil Fortis strojek UW-30 Performance. Základem je spolehlivá švýcarská Sellita SW200-1, rezerva chodu se tak pohybuje kolem 38 hodin, což už je dnes spíše méně, ale při pravidelném nošení je naprosto dostatečná. Věnec setrvačky strojku je vyrobený z antimagnetického materiálu Glucydur. Strojek se může pochlubit přesností chronometru – denní odchylka by se měla pohybovat v rozmezí -4 až + 6 s/ den. Bylo by pěkné také u modelů Marinemaster M-40 vidět COSC certifikované strojky WERK 11 z dílen Kenissi (vyrábí strojky například pro Tudor) s rezervou chodu 70 hodin, kterými jsou osazené modely Marinemaster M-44. Toto vylepšení by samozřejmě mělo dopad na již tak ne úplně nízkou cenovku hodinek. Verze na ocelovém náramku totiž vyjde na 85 100 Kč, zvolíte-li pryžový řemínek, budou vás hodinky stát 76 100 Kč. Jen pro srovnání uvedu, že větší sestřičky se strojky WERK 11 cenovkou překračují stotisícovou hranici. 

Fortis má v rámci podobně vybavených nejen švýcarských hodinek opravdu silnou konkurenci a je škoda, že nenabízí strojek s vyšší rezervou chodu, protože pro někoho by to mohl být rozhodující argument. Na druhou stranu jsou tyhle Fortisky velmi pěkně zpracované a mají podle mého jasně rozpoznatelný rukopis, v němž na první pohled nevidím žádnou jinou značku. Osobně mohu říct, že pro mne není až tak důležitý použitý strojek, někdy naopak vidím v základním kalibru výhodu snadného a levného servisu a věřím, že všem, kdo se pro tyhle Fortisky rozhodnou, bude tvář zdobit úsměv, kdykoliv shlédnou ke svému zápěstí. Není totiž náhodou, že má Fortis mezi hodinkovými nadšenci širokou fanouškovskou základnu, značka je sympatická svou nezávislostí, rozpoznatelným designem a skvěle zpracovanými všestrannými hodinkami, které je radost nosit.

Parametry závěrem

Průměr pouzdra40 mm
Lug to lug43 mm
Výška pouzdra12,3 mm
Šířka řemínku21 mm
Váha209 g
StrojekUW-30 Perfomance
Rezerva chodu38 hodin
Voděodolnost300 m
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

4 komentáře u “Fortis Marinemaster M-40 Serenity Blue – univerzálky, které vás nadchnou

  1. Veľmi kvalitná recenzia po všetkých stránkach. Vyčerpávajúci obsah štylisticky aj odborne na úrovni. Boduje aj obrázkové pozvanie do obchodu.
    Veľa zdaru do ďalších písačiek o hodinkách.
    Ďakujem, Martinkovičová

    • Dobrý den, paní Martinkovičová,
      jsme moc rádi, že se vám recenze líbila po všech stránkách. I toto nás velmi motivuje přinášet podobné recenze na našem blogu.
      Přeji i vám vše dobré!
      Za Helveti.cz – Jiří Štencek

  2. Tak Fortis jsou především různá provedení leteckých hodinek, které zároveň velmi dobře obstojí při provozování běžných vodních sportů. Jako „potápky“ si v této cenové hladině dokáži představit jiné renomované značky.

    • Dobrý den, pane Hofmane,
      ano, máte pravdu, specialisty na potápky máme také v zásobě. Co říkáte například na Seiko, Certina či Mido? 🙂
      Nebo máte v oblibě jiné?
      Zdraví, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *