Epos Emotion 3390 s in-house 24H formátem času

Zadívat se na hvězdnou oblohu nemusí být vždy podmíněno tím, že zakloníte hlavu a obrátíte oči vzhůru na některé z celkem 88 astronomy pojmenovaných souhvězdí. Stejně tak opačný pohyb, sklouznutí pohledu na zápěstí je zcela na místě, samozřejmě pokud máte na ruce hodinky Epos z řady Emotion, ref. 3390.302.20.38.25 s 24hodinovým formátem. (Publikováno s autorským svolením www.timeforum.cz, Igor Sirota, foto Helveti)

Obsah recenze

S oblohou na ruce

Mít na číselníku výseč hvězdné oblohy je už samo o sobě přitažlivé, o to více, že daný model je čímsi víc než jen mapou oblohy. Je jakýmsi malým astrolábem, což potvrzuje fakt, že čas se zobrazuje ve 24hodinovém cyklu. Proč? Zcela logicky, vždyť už v hrobce egyptského vládce 18. dynastie Senenmuta bylo na stěně zobrazeno nebe se 24 pásmy dne. A kdo si víc než kdo jiný zasloužil být na číselníku než Vodnář. Souhvězdí označující toho, kdo přinášel životodárné nilské záplavy.

Dělení času dne od Egypťanů převzali Římané, a tak se po středověk hovořilo o italském (24 hodin) a německém (nejdříve 2 x 12 a následně jen 12 hodin) zobrazení dne. Dnes jsou náramkové hodinky se 24hodinovým číselníkem spíše určeny pro vojáky, policisty, zdravotníky, letce a další profese a samozřejmě fandy astronomie. To bude případ Eposu, protože se jedná o společenskou klasiku.

Oblekovky s pár výjimkami

Na první pohled se ocelové pouzdro o průměru 41 mm (my jsme naměřili 40,53 mm, s nožkami 50,13 mm) dá vskutku zařadit do škatulky ryzí klasiky. Krátké nožky, poměrně úzká pevná členitá luneta, většího průměru (6,94 mm) korunka částečně zapuštěná do boku pouzdra.

K tomu mečové ručky s jemnou luminiscencí a arabské jednoduché číslovky. Je přirozené, že volba padla na ně, vzhledem k nutnosti vměstnat 12 číslovek a stejný počet indexů na plochu o průměru 35,06 mm. My bychom asi vzhledem k použitému italskému schématu času volili římské číslice, i když uznáváme, že mohou být pro někoho hůře čitelné.  

Z druhé strany žebrování se 2 x 7 zářezy na obou bocích pouzdra by spíše napovídalo potřebě pevně uchopit hodinky do prstů. Rovněž šroubované stěžejky bychom spíše čekali u sportovnějšího modelu. Zato výška pouzdra 9 mm (naměřeno dokonce jen 8,88 mm) nás opět vrací do kategorie společenských časomír. Ostatně jako i voděodolnost 50 m, nebo hmotnost kusu jen 73,3 g.

Den a noc na ciferníku

Nejvýraznější je číselník obloukovitě rozdělený na horní denní a spodní noční část. Ona denní je výrazně a přitažlivě gilošována slunečními paprsky jakoby vycházejícími z názvu Epos. Je to vskutku jako vycházející Slunce. Naopak černá hvězdná obloha s centrálním souhvězdím Vodnáře symbolizuje noční hodiny, běžně označované v rozmezí 18 hodina večerní až 6 hodina ranní. Zjevně z estetických důvodů výrobce časy trochu posunul, aby vytvořil skutečnou hvězdnou oblohu. Povedlo se.    

Měření astrolábu

Připodobnění modelu Epos Emotion 3390.302.20.38.25 k astrolábu je z jedné strany poetické, ale z druhé může znamenat i škobrtnutí. Z prostého důvodu – od astrolábu očekáváte přesnost, měříte přece pohyb hvězd, ne příjezdy pražských tramvají. Takže jak si Epos jako astroláb vedl?

Plnohodnotné měření v celkem šesti pozicích ukázalo následující:

  • Při plném nátahu se pohybovala přesnost chodu od + 3 s za 24 hodin až po + 17 s/24 h v jediné pozici, a to s korunkou vlevo.
  • Průměr pak za dobu, co hodinová ručka jednou oběhla číselník, činil 8,6 s/24 h, což je solidní hodnota. Nikoliv ale hodná astrolábu.
  • To po rozběhu byl výsledek 2 x lepší.
  • Odchylka naměřená po 24 hodinách chodu byla v průměru jen rovné 4 s. Což je vskutku velmi dobré.

Zásluhu na tom má jak seřízení u výrobce, tak samozřejmě volba strojku – ETA 2892-A2. Patří k těm kalibrům, které si i ty renomované značky vybírají jako základ pro svoje úpravy, moduly. I v tomto případě Epos musel rovněž učinit zásah do soukolí, aby se docílilo 24hodinového chodu. Zároveň se nezapomnělo na estetickou stránku, takže jak rotor, který vidíte skrze sklíčko v dýnku, tak i základna, jsou ozdobeny perličkovým vzorem.

Praktické je, že celková rezerva chodu dosahuje 51 hodin a 8 minut u daného kusu, což je nepoměrně delší než udávaná hodnota – 42 hodin. Musíte ale uvážit, že ona rezerva 10 hodin znamená, že isochronismus, potažmo přesnost chodu, postupně klesá. Berme to tedy vskutku jen jako rezervu třeba pro hledání souhvězdí Vodnáře, které není na obloze příliš výrazné.

Závěrem

Každopádně Epos Emotion 3390 24H je z kategorie nikoliv banálních hodinek, ale těch, co trochu vybočují, což oceňujeme. Kdo si 24hodinové zobrazení času pořídí, musí si na něj zvyknout a nepřijde ho v tomto případě ani nijak draze. 47 400 Kč je přiměřená cena, jak za oblohu na zápěstí, tak za malý astroláb. A když najdete na noční obloze souhvězdí Vodnáře, či jste se dokonce v tomto znamení narodili, je dílo kompletní.

Publikováno s autorským svolením www.timeforum.cz, Igor Sirota

Foto: Helveti

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *