Dokument: Cesty za hodinářským uměním

Dokumentů o hodinářském umění není mnoho a každý takový počin vítáme. Když se proto na ČT2 objevila série 6 dílů začínající 17.4. značkou Oris, měli jsme od ní velká očekávání. A dnes, po shlédnutí posledního dílu Seiko, můžeme říci, že očekávání byla více než naplněna!

Tvůrcům a spolutvůrcům za tento dokument patří velký dík a uznání. Ač máme informace, že původně měly dokumenty obsahovat ještě více ze samotné hodinařiny a méně doprovodných příběhů, možná je to pro laickou veřejnost takto atraktivnější. A právě o to zde asi také šlo. Rozpoutat opětovný zájem o hodinářské řemeslo, o kvalitní hodinky a představit zajímavou historii jednotlivých značek.

Osobně mě nejvíc upoutal díl věnovaný značce Seiko, ale za to může moje dlouhodobé poblouznění touto japonskou značkou. V těsném závěsu budou díly Glasshütte a Schaffhausen H. Moser and Cie. Neméně zajímavý byl i díl o poměrně nové značce Frederique Constant, kde se dostalo také na „naši“ Alpinu.

Seiko

Český Prim

Pro vlastence bude určitě nejzajímavější díl o značce Prim, kde pan Hovorka erudovaně hovoří o zakládání Chronotechny a počátcích hodinek v naší kotlině. Že šlo původně o továrny časových zapalovačů do protiletadlových granátů, ví asi málokdo.

Prohlédněte si dokument

Všechny díly série Cesty za hodinářským uměním si můžete prohlédnout v archivu České televize.

Zapojte se do diskuze

Pokud se vám dokument líbil, můžete jej okomentovat v diskuzi nebo si alespoň přečíst, co si o jeho zpracování myslí ostatní diváci.

Z výběru několika komentářů je patrné, že dokument měl u diváků velký úspěch!

Hodně jsem se dozvěděl a po shlédnutí dokumentu se rozhodl vyměnit své elektr. hodinky za mechanické !

Pořád je skvěle poskládan, není to jen souhrn čísel a údajů. Na rozdíl od jiných podobných pořadu není „naučný“ a zaměřen čistě na hodinky. Takto se člověk dozví i různé souvislosti, které vypadají, že spolu zdánlivě nesouvisí.

Nemám slov: Synergie??? Je tam vše: o čase, o hodinářství, o lidech, o osudech, o národech, o městech, o krajině, … Zcela mimořádné!


Podobné dokumenty o hodinkách dostupné online:

httpv://www.youtube.com/watch?v=d\u002d\u002d0kIjpfpY
Jak se to dělá : Luxusní hodinky
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *