Do vody se Seiko Samurai SRPB99K1 PADI

Po zhruba roce používání hodinek Seiko SRPB99K1 – Special Edition PADI přichází na řadu sepsání základních dojmů, spojených s jejich nošením. Přestože střídám hodinek několik, vyzkoušel jsem je při nejrůznějších příležitostech a v různém prostředí. Troufám si tedy říci, že testování bylo poctivé a údaje z něj získané mohou potencionálním zájemcům dobře posloužit. Z mé strany se rozhodně nejednalo o krok do neznáma, od značky Seiko mám v tuto chvíli celkem 4 kusy. Otázka tedy byla víceméně pouze taková, jak moc tento kousek potvrdí moje výborné zkušenosti s japonským výrobcem.

Pro pořádek si nejprve uveďme základní parametry těchto ryzích potápek:

  • Průměr pouzdra: 44 mm
  • Výška pouzdra: 13 mm
  • Sklíčko: Hardlex (minerál se safírovou vrstvou)
  • Materiál pouzdra a tahu: ocel
  • Strojek: Seiko 4R35 – mechanický s automatickým nátahem, hacking (zastavení sekundové ručky při nařízení), možnost manuálního nátahu, 23 kamenů, 21600 polokmitů/hod (3Hz)
  • Ukazatel data
  • Luneta: jednosměrně otočná (potápěčská)
  • Voděodolnost: 200 m
  • Šroubovací korunka

Průměr pouzdra 44 mm předurčuje tento model k použití pro průměrná, či větší zápěstí, takže na mojí ruku o obvodu cca 18 cm padne velmi dobře. I když vlastně ne. Mnohem výstižnější je dokonale! Často si dokonce pohrávám s myšlenkou, že se jedná o moje vůbec nejpohodlnější hodinky, které mám, přičemž jich nemám na běžného smrtelníka úplně málo. Ještě vyšší pohodlnosti by bylo možné dosáhnout snad už jen umístěním korunky na pozici 4, nicméně osobně nevidím žádný problém ani v korunce na pozici 3. Velikost pouzdra 44 mm je pro mě většinou hraniční, nicméně díky lunetě a menšímu číselníku nepůsobí na mojí ruce komicky velkým dojmem. Máloco totiž dokáže pobavit více, než když má někdo připnuto na zápěstí tikající monstrum velikosti hokejového puku. Pohodlnosti neubírá ani hmotnost 200 gramů, na ruce však samozřejmě cítit jsou. Aby také ne, vždyť se jedná o mechanické potápky s poměrně masivním pouzdrem na ocelovém náramku. Svoji roli zde hraje také ocelový tah, který hodinky drží na ruce. Je tvořen plnými dílky a díky mikroregulaci lze nastavit jeho délku takřka dokonale. Nechybí samozřejmě ani potápěčská extenze na sponě, která krom toho disponuje i pojistkou.

Pod vodu! Nebo alespoň do vody…

Jak už jsem naznačil výše, Seiko Samurai SRPB99K1 jsou ryzí, plnokrevné potápky, což dokazuje i norma ISO 6425. Jinak by se také na číselníku nemohl objevit nápis „Divers“. V tomto případě se navíc jedná o verzi PADI, která odkazuje na spolupráci značky Seiko s profesionální asociací instruktorů potápěčů (PADI – Professional Association of Diving Instructors). Takové hodinky tedy přímo vybízí k užití ve vodě, čehož jsem se snažil co nejvíce využít. Bazén, rybník na chatě či vířivka. Hlouběji jsem se bohužel nedostal, i tak ale mohu zodpovědně říci, že nezklamaly. Aby také ne, voděodolnost 200 metrů, podpořená šroubovací korunkou musí v takto směšně slabé zátěži obstát. Jak jsem při plavání se svojí kondicí obstál já, zde raději rozepisovat nebudu, Samuraje z tohoto souboje vychází určitě lépe. Nakonec došlo i na můj oblíbený saunový test, který provádím zcela na své riziko. Snad v každém návodu je totiž poznámka o tom, že je potřeba vyvarovat se při použití hodinek prudkých změn teplot, přičemž tento model není výjimkou. V sauně i ochlazovacím bazénku jsem však nezaznamenal žádný problém, přičemž nic jiného jsem také nečekal. U použití bych se zastavil u jedné „potápkové“ záležitosti a tou je luneta. Model disponuje typickou jednosměrně otočnou potápěčskou lunetou, jež při otočení kolem dokola zaznamená 120 kliknutí. Na souši je její použití zcela bezproblémové a pohodlné, ve vodě už jsem takový komfort necítil. Důvodem může být vroubkování, které je poměrně jemné a při otáčení ve vodě mi luneta občas proklouzne.

Janské lázně – testování 24/7

Jelikož na své ruce pravidelně střídám zhruba 10 kusů hodinek, nemám většinou prostor k testování při pravidelném a dlouhodobějším užití. Ideální příležitost k plnému vytížení Samurajů nastala při mém čtyřtýdenním pobytu v Janských lázních, kde jsem se zotavoval po operaci zad. Aby bylo jasno, ne že bych po 4 týdny nosil pouze jedny hodinky. Na to jsem bohužel až příliš hodinkově „postižen“. Nicméně Seiko Samurai PADI byly v lázních jakožto odolné pracanty do nepohody moje hodinky číslo 1 a součástí jejich pobytu v lázních byl i týden, kdy jsem je vůbec nesundal z ruky. Mnoho lidí si jistě představí pobyt v lázních jako procházky po kolonádě či povalování se ve vířivkách a na masážních stolech, spojené s konzumací lázeňských oplatek, chlebíčků, či jiných pochutin. V Janských lázních tomu tak (naštěstí) docela není, neboť pobyt v nich je proložen značnou dávkou cvičení, plavání a jiných aktivit. To vše se mnou absolvovaly i moje Samuraje. Do akce se tak dostaly na různých cvičeních, rotopedu, v posilovně, plavání, samozřejmě i v sauně. Při výstupech na nedalekou Černou horu dokázaly, že výborně poslouží nejen v hlubinách, ale i ve výškách.  Problémem samozřejmě nebyly ani regenerační procedury, jako vířivky či masáže. Otazník visel snad jen nad použitím při elektroléčbě a magnetoterapii, jelikož se v tu chvíli hodinky nacházely v blízkosti magnetických polí, vytvářených těmito přístroji. Dlužno dodat, že hodinky mají garantovanou odolnost vůči magnetickému poli 4,800 A/m (díky splněné normě ISO 6425), což je ovšem hodnota, kterou v dnešní době splňuje drtivá většina hodinek (o vlivu magnetického pole na hodinky jsme psali zde). K žádnému zmagnetování však nedošlo a denní odchylka mého kusu se nijak nezměnila).

Když už jsem nakousl přesnost, zmíním zde tedy samozřejmě i můj postřeh v této oblasti, která je logicky u hodinek velmi důležitá. Při každodenním nošení vykazují moje testovaná Seika odchylku +6s / den. Velice slušný výsledek, na hodinky s mechanickým strojkem s cenovkou 12 990 Kč, nemyslíte? U strojku Seiko 4R35, který se skrývá v samurajsky ostře řezaném ocelovém pouzdru, bych se ještě chvíli zastavil. Jak už bylo řečeno, jedná se o strojek mechanický, v tomto případě s automatickým nátahem. Pero je však možné natahovat i manuálně a k dispozici je i funkce „hacking“, tedy zastavení sekundové ručky při nastavení času. Právě proto bylo sledování přesnosti na sekundy velmi snadné. Pro úplnost ještě dodám, že tento strojek pracuje na frekvenci 21600 polokmitů/hod. a obsahuje 23 ložiskových kamenů, přičemž rezerva nátahu je zhruba 41 hodin. Navíc se jedná o in-house strojek, tedy strojek vyvinutý a vyrobený společností Seiko, což je v této cenové relaci alespoň pro mě velmi zajímavá vlastnost a další důkaz vynikajícího poměru cena/kvalita. Ten je samozřejmě zvykem u japonských značek obecně, Seiko nevyjímaje.

Vedro, zima, voda, sníh, slunce, tma

Samuraje jsem samozřejmě netestoval pouze v lázních. Za dobu, co je mám, se mnou přečkaly snad všechny druhy počasí a různé situace. Kromě letního pobytu v Krkonoších zvládly i zimní radovánky s dětmi ve sněhu. Dokonce si se mnou i zaběhaly na charitativním běhu Teribear. Po setmění jsem vždy ocenil legendární luminiscenci Lumibrite, o které vždy říkám, že jakmile ji člověk jednou „okusí“, těžko už pozná něco lepšího. Na verzi PADI je zajímavostí to, že ručky a indexy svítí modře, kromě ručky minutové, která svítí zeleně. U běžných verzí je luminiscence kompletně zelená. Na světle, zvláště pak na silném slunečním, pak nádherně vyniknou vlnky, které jasně symbolizují určení těchto hodinek. Číselník samozřejmě nabízí dokonalou přehlednost, která je pro potápěčské modely v podstatě nutností, samozřejmostí je výborné zpracování včetně plastických indexů. Ukazatel data na pozici třetí hodiny na mě nepůsobí nijak rušivě, přestože je vyveden v bílé barvě, zatímco číselník je tmavý. Stopování času usnadní modro-červená „Pepsi“ luneta, i když v dnešní době je toto provedení spíše designovou záležitostí, nežli praktickou. K potápěčským hodinkám se však náramně hodí a zvláště v létě udělá hodně parády.

Dokonalé (téměř)

Při celkovém hodnocení nečekejte žádné překvapení. Seiko SRPB99K1 do puntíku splňují to, co je u značky Seiko standardem. Tedy vynikající poměr cena/kvalita, vlastní in-house strojek, vynikající zpracování, spolehlivost, vysokou odolnost, či velmi slušnou přesnost. K dokonalosti chybí pouze jediná věc a tou je safírové sklíčko. Jedním dechem ovšem dodávám, že na Hardlexu, kterým je tento model vybaven, nemám zatím sebemenší vlásečnici. Hodinky přitom nijak zvlášť nešetřím. K této skutečnosti jistě napomáhá fakt, že sklíčko je mírně zapuštěné pod lunetou, což jej do značné míry před oděrkami chrání. Navíc se jedná o čisté „toolwatche“, tedy nástroj určený k používání, nějaký ten šrám jim tedy na kráse rozhodně neubere. Sklo se dá navíc vyměnit i za neoriginální safírové, což bych ale řešil až v případě poškrábání. Pokud tedy hledáte spolehlivé mechanické hodinky potápkového typu, na které se můžete spolehnout, Seiko SRPB99K1 – Special Edition PADI Vás rozhodně nezklamou.

Plusy:

  • Výborný poměr cena/kvalita
  • Bytelné ocelové pouzdro a tah, spona s pojistkou
  • Výtečná luminiscence Lumibrite
  • Voděodolnost 200m, šroubovací korunka, norma ISO 6425
  • Super pohodlnost
  • Konkrétně na mém kusu velmi slušná přesnost +6s/den
  • Číselník, nádherně reagující na světle
  • Spolehlivý in-house strojek 4R35
  • Možnost manuálního nátahu, hacking
  • Slušná odolnost
  • Snad všechny základní vlastnosti, které by člověk čekal od ultimátních potápek

Mínusy:

  • Absence safírového sklíčka
Seiko SRPB99K1 - Special Edition PADI

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky Junghans, Alpina, Davosa a Epos. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *