SEIKO 3. díl – Co nabízí aktuální modelové řady

Zatímco jsme v předchozích dvou dílech (1. díl a 2. díl) prošli velmi zrychleně zajímavou historii firmy SEIKO, v tomto článku se pokusím představit aktuální modelové řady a připravit tak jakýsi manuál pro lepší orientaci v nabídce hodinek SEIKO. Nejde o kompletní přehled všech modelových řad, které SEIKO vyrábí, ale o výběr těch nejoblíbenějších.

SEIKO 5

Začneme asi nejoblíbenější řadou, která si díky své spolehlivosti a cenové dostupnosti získala spoustu nadšených zákazníků. Pokud hledáte solidní hodinky a mechanickým pohonem od renomované značky za méně než 3 500 Kč, tak je naleznete zde. V této řadě ale najdete spoustu dalších modelů, včetně mnoha limitovaných a speciálních edic (Naruto & Boruto, One Piece). 

Jde o tradiční řadu firmy Seiko. Tradice Seiko 5 sahá až do roku 1963. Již od počátku své produkce se tedy kolekce vyznačovala pěti charakteristickými znaky:

  • automatickým strojkem,
  • zobrazením data i dne v týdnu (neplatí vždy),
  • voděodolností,
  • mechanickou odolností a výdrží
  • a umístěním korunky na pozici 4.

Zde jsou tři modely (dva pánské a jeden dámský), které zaujaly autora článku:

SEIKO PREMIER

Řada Premier nabízí společenské hodinky moderního designu, které používají různé druhy pohonu: od bateriového quartzu, přes kinetic, solar, až po automatický nátah. Také komplikace (funkce) jsou rozličné, od chronografu, přes věčný kalendář, až po budík (je řeč o quartzových strojcích).

Zde jsou tři modely (dva pánské a jeden dámský), které vypadají na zápěstí skvěle:

SEIKO Chronograf

Jak napovídá název této řady, jde o hodinky vybavené stopkami, které jsou dostupné v různých provedeních.

Zde jsou tři modely, které zaujaly autora článku:

SEIKO Presage

Seiko Presage navazuje na úplný počátek výroby náramkových hodinek Seiko. Odkazuje svým designem emailového ciferníku na model Laurel z roku 1913. Jsou charakteristické spíše elegantním designem, strukturovaným číselníkem a automatickým nátahem. Do řady Seiko Presage spadají také modely Cocktail Time inspirované barmanským uměním.

Zde jsou čtyři modely (tři pánské a jeden dámský), které stojí za prozkoumání:

SEIKO Quartz

Technologie, která SEIKO nejvíce proslavila a zcela proměnila hodinářský průmysl. Kolekce Seiko Quartz nabízí mimořádně přesnou a odolnou technologii quartzových hodinek pro za přijatelnou cenu. V nabídce naleznete jak jednoduché, elegantní modely do společnosti, tak sportovněji střižené chronografy a hodinky vhodné pro volný čas.

Zde jsou tři modely (pánské, dámské a partnerské), které by vám mohly padnout do oka:

SEIKO Kinetic

Kinetic je název systému pohonu, který kombinuje výhody automatického a quartzového pohonu. Energie vytvořená pohybem ruky se ukládá do akumulátoru (dobíjecí baterie). Na rozdíl od čistě mechanických hodinek akumulátor zaručuje přesný chod i při občasném nošení. Rezerva chodu je totiž daleko delší než u čistě mechanických hodinek, dosahuje až několika měsíců. Rozdíl vůči standardním quartz hodinkám je zase v tom, že akumulátor vydrží daleko déle než klasická baterie (akumulátor není třeba měnit tak často jako standardní baterii).

Hodinky Seiko Kinetic mají prosklené dýnko a na první pohled strojek vypadá jako čistě mechanický.

Zde jsou dva modely, které možná máte ve sbírce:

SEIKO Solar

Systém napájení Seiko Solar

Systém podobný Kineticu, pouze energie získaná pro pro napájení akumulátoru je získána ze slunečního záření. Jde opět o velmi efektivní způsob napájení, který umožňuje hodinky odložit na dlouhou dobu.

Podrobnější informace o SEIKO Solar najdete ZDE.

Zde jsou tři modely, které zaujaly autora článku (nejnovější dámské verze Seiko Solar se vzhledově odlišují od ostatní hodinkové produkce, což mnohé dámy ocení):

SEIKO Astron

Po quartzových strojcích, které vstoupily do dějin hodinařiny, přichází Seiko s dalším výjimečným počinem – hodinkami Seiko Astron GPS Solar. Tyto luxusní společenské hodinky se díky integrovanému GPS přijímači při cestování přizpůsobí časové zóně, ať již se ocitnete kdekoliv na světě. Jak napovídá název, o dobíjení se stará sluneční svit. Pokud jste cestovatelé, potrpíte si na kvalitní zpracování a přesnost, je pro vás Astron ideální volba.

Zde jsou tři modely, které jsou průřezem designů celé řady:

SEIKO Prospex

Seiko Prospex je řada odolných automatických, kinetických a solárních sportovních hodinek, které spolehlivě doprovodí svého majitele i v těch nejnáročnějších situacích, ať už se pohybuje po zemi, ve vzduchu nebo ve vodě. Je to jedna z nejikoničtějších řad, snad nejvíce oceňovaná hodinkovými nadšenci. Věděli jste, že zkratka Prospex znamená „Professional Specifications“? První modely byly určeny pro potápěče, ale nakonec byly vyvinuty i hodinky pro jiná zaměření. 

Zde je 8 nejslavnějších modelů, které patří do této řady profesionálních nástrojů:

1. SEIKO Prospex SLA055J1 1968 Diver’s Modern Re-interpretation Save the Ocean LE

  • Jsou limitovanou edicí z kolekce Save the Ocean. Jedná se o novinku navazující na úspěch potápěčských modelů, které se osvědčily při výzkumných expedicích na Antakrtidě v letech 1966 – 1969.
  • Hodinky jsou zároveň poctou prvním potápěčským hodinkám Seiko 6159-7001 s vysokofrekvenčním strojkem a voděodolností 300 m.
  • Znovuzrozený model Seiko 6159-7001 z roku 1968 se vrací na Antarktidu. Hodinky budou na zápěstí členů 63. japonské antarktické výzkumné expedice.

2. SEIKO SRPE99K1 – Special Edition PADI

  • jedna z nejúspěšnějších speciálních edicí řady TURTLE, legendárních želvích potápek;
  • podrobné informace naleznete v recenzi ZDE

3. SEIKO Prospex SNJ031P1 „Arnie“

  • ti, kdo viděli filmy Predátor a Commando tyto hodinky důvěrně znají;
  • kdo by nechtěl mít hodinky jako major „Dutch“ nebo plukovník Matrix? 😉

4. SEIKO Prospex SRPG59K1 Special Edition Save the Ocean Tuna Antarctica

  • Kdo by neměl rád TUNA, populární tuňáky, s jejich nezaměnitelným designem?
  • Jde o menší provedení, kterému se říká Baby Tuna – ale nenechte se ošálit přezdívkou, zase tak malé nejsou, průměr pouzdra je 43,2 mm a výška 12,6 mm.

5. SEIKO Prospex SRPH61K1 Samurai Shu-Iro European Limited Edition

  • Název Samurai nevznikl přímo ve firmě SEIKO, ale modelové řadě tak začali říkat nadšenci, protože jim ručky tvarem připomínaly samurajské meče. 

6. Seiko Alpinist SPB121J1

  • Který horolezec či turista by nechtěl proslulé SEIKO Alpinist v klasické zeleno – zlaté kombinaci?

7. Seiko Sumo SPB103J1

8. Seiko Monster SRPH75K1 Special Edition Save the Ocean Antarctica

  • „Příšery“ jsou již dlouho díky své nižší ceně nejpopulárnějším potápěčským modelem SEIKO. 

Budou slušet i vám

Pokud trpělivý čtenář dočetl až sem, věřím, že získal základní přehled o široké nabídce modelů firmy SEIKO. Přestože tento článek mapuje pouze minoritní objem nabídky, je v něm zmíněno 34 typů hodinek. Vyberou si dámy i páni, milovníci sportovních, elegantních i extravagantních hodinek. Nezáleží na tom, zda člověk hledá mechaniku, quartz, solární pohon či kombinaci mechaniky a quartzu (Kinetic), vybere si prostě každý.

Mnohé z uvedených modelů si můžete přijít prohlédnout a vyzkoušet do holešovické prodejny Helveti, kde vám o nich poví další zajímavosti.


Text: Vít Černý

Fotografie: Helveti, Vít Černý (pouze první fotografie)


Kompletní sérii článků o historii hodinek Seiko najdete na odkazech:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *