Cuervo y Sobrinos: Hodinářská perla s latinskoamerickým elánem

Pojďme se na chvíli zasnít. Představte si, že stojíte ve zlatavé záři horkých slunečních paprsků. Pod nohami cítíte vyhřátý písek, vítr si hraje s mořskou hladinou, slyšíte chytlavé rytmy latinsko-americké hudby. Do nosu vám zavane vůně tabáku…

Jste na Kubě, v samém srdci perly Karibiku, ve slunné Havaně. A právě zde se před více než 140 lety zrodila značka Cuervo y Sobrinos, kterou jsme nedávno přivítali v Helveti. Hodinařinu bere vážně, proto v současnosti sídlí ve Švýcarsku, kde kubánské dědictví vkládá do úžasných živelných kousků.

Obsah článku

Klenotnictvím na Kubě to začalo

Píše se rok 1862 a klenotník Ramón Fernandez Cuervo si otvírá na Calle de la Amistad své první klenotnictví. Tento muž, původně emigrant ze Španělska, přišel na Kubu za lepším životem. Tehdy ještě netušil, jak moc mu tento odvážný krok změní život a že o více než 100 let později bude jeho jméno známo celému světu.

Zakladatelé značky, rok 1882. Zdroj: cuervoysobrinos.com

Donu Cuervovi se v podnikání dařilo natolik, že se k němu v roce 1882 přidali i jeho čtyři synovci. A takto vznikla společnost Cuervo y Sobrinos (pozn. sobrinos = španělsky synovci).

Značce se vedlo velmi dobře a rozvíjela se natolik, že se v roce 1897 přestěhovala do větších prostor na Calle de la Muralla číslo 37. Don Cuervo si tento nový butik bohužel moc dlouho neužil, o 10 let později totiž bohužel zemřel. Značka Cuervo y Sobrinos však žila dále. Jeden ze synovců se ujal vedení a firma se tak mohla nadále rozvíjet. V následujících letech se firma rozrostla o pobočku na Calle San Rafael y Aguila.

Butik na nové adrese, rok 1897. Zdroj: cuervoysobrinos.com

Úspěch značku dovedl do Evropy nejen za hodinařinou

Rok 1920 byl pro značku zlomový. Ceurvo y Sobrinos opustilo horké pobřeží Havany a expandovalo až do Evropy. Nešlo však jen o hodinky jako takové. V německém Pforzheimu byla otevřena pobočka pro nákup exkluzivních kamenů. A v samotném srdci Francie, v Paříži, pak otevřeli pobočku pro obchodování se šperky.

V roce 1928 otevřela značka továrnu na hodinky v La Chaux de Fonds ve Švýcarsku. Od počátku 20. století tak společnost Cuervo y Sobrinos vyráběla vlastní modely hodinek s nadčasovým designem okořeněným latinskoamerickými kořeny. V té době byla zároveň jediným dovozcem významných švýcarských hodinářských značek, jako je Patek Philippe, Rolex, Longines, Omega, Juvenia nebo Ulysse Nardin na Kubu.

Perla Karibiku se třpytila i díky butiku Cuervo y Sobrinos

Ve čtyřicátých letech 20. století se vážená pověst firmy rozšířila a značka se stala jednou z nejznámějších na americkém kontinentu. Během bujarých 50. let byla Havana nejluxusnějším městem Karibiku a jedním z nejmodernějších a nejenergičtějších míst amerického kontinentu.

Butik Cuervo y Sobrinos se stal povinnou destinací pro některé z nejvýznamnějších návštěvníků Havany. Caruso, Winston Churchill, Albert Einstein, Clark Gable, Ernest Hemingway a Pablo Neruda byli jen někteří z významných návštěvníků butiku Cuervo y Sobrinos.

Nic netrvá věčně

Po těchto zlatých časech přišla tvrdá rána. Po nástupu Fidela Castra k moci byl butik Cuervo y Sobrinos znárodněn vládou, což způsobilo období úpadku. Až do roku 1965 značka vyráběla spolehlivé hodinky, avšak ty byly určeny jen pro kubánskou armádu.

V období let 1965 až 1996 se značka stala nečinnou a nevyráběla již vůbec. Přesto se dřívější modely společnosti stále těšily velkému zájmu sběratelů hodinek.

Vyšší modelové řady dostanete s krabičkou v podobě humidoru s cestovním pouzdrem

Legendy nikdy nezaniknou

Značka Cuervo y Sobrinos však nezanikla. Dalo by se říci, že podobně jako Šípková Růženka značka spala a v tichosti vyčkávala na svého zachránce. A nakonec se i dočkala. V roce 1997 byla odkoupena zpět a v roce 2001 obnovena. O rok později poprvé vystavovala v Basileji a od té doby opět úspěšně rozvíjí své kolekce inspirované latinskoamerickým dědictvím.

Dnes vedení Cuervo y Sobrinos sídlí na jihu Švýcarska, v kantonu Ticino. Ovšem pokud rádi cestujete, pak se můžete zastavit na Kubě a v historickém centru Havany navštívit muzeum a butik Cuervo y Sobrinos, které bylo otevřeno v roce 2008.

Hodinky Cuervo y Sobrinos máte nyní na dosah ruky v Helveti

Cuervo y Sobrinos své kořeny hrdě přiznává a nápaditým způsobem je dává na odiv. Značka stejně energicky vyzařuje i svým původním luxusním klenotnickým zaměřením. Sami posuďte na jednotlivých kolekcích hodinek.

Historiador

Cuervo y Sobrinos Historiador Hemingway Icónico 3190.1ICC

V kolekci Historiador najdeme především modely, které svým designem odkazují na populární kousky z 
období zlatých let značky Cuervo y Sobrinos. Hodinky se vyznačují zajímavým tvarem pouzdra, které díky zahnutému tvaru nožek připomíná pavouka. Název Historiador byl zvolen jako pocta a poděkování doktorovi Eusebio Leal Spenglerovi, oficiálnímu historikovi Havany, který se významně podílel nejen na obnově butiku Cuervo y Sobrinos. V této řadě najdeme jak pánské, tak i dámské modely.

Prominente

V kolekci Prominente najdeme designově zajímavé a výrazné modely, pro které je typický hranatý tvar pouzdra. Prominente je termín, který se používá pro označení jednoho z největších dostupných kubánských doutníků, který si znalci velmi oblíbili. Znalci, když hovoří o havanských doutnících, často hovoří o elegantní chuti, kořeněných vlastnostech a bohatém charakteru. Toto pojmenování dokonale vystihuje velkorysé proporce jednotlivých modelů a standardně i jejich impozantní charakter.

Lonsdale

Kolekce Lonsdale je pojmenována podle stejnojmenného typu prémiového doutníku – a to z dobrého důvodu. Stejně jako hodinky Lonsdale je i doutník Lonsdale poměrně štíhlý, obvykle šest až sedm palců dlouhý a s rozměrem kroužků 42 až 44. Stejně jako hodinky Lonsdale i doutník Lonsdale připomíná minulou éru, neboť před mnoha desetiletími byl mezi kuřáky na vrcholu své popularity.

Robusto

Kolekce Robusto je poctou Winstonu Churchillovi, který patřil mezi významné návštěvníky butiku Cuervo y Sobrinos. Zamiloval si nejen Kubu samotnou, ale především její přátelské obyvatele. Jako poctu tomuto velkému státníkovi nesou jednotlivé modely v kolekci Robusto jeho jméno.

Vuelo

Název Vuelo, španělský výraz pro let, zvolila značka Cuervo y Sobrinos pro svou kolekci současných hodinekinspirovaných leteckým stylem. Každý model je prodchnut sportovním charakterem, latinskou duší a mimořádně elegantním vzhledem. Kolekce Vuelo byla vytvořena pro ty, kteří hledají funkčnost spojenou s pozoruhodným vkusem.

Buceador

V této modelové řadě najdeme sportovní hodinky s voděodolností 200 m a s unikátním designem.

I balení stojí za to

Kubánské dědictví se odráží nejen v hodinkách, ale i v jejich balení – mnohé nadchne i to, že jsou hodinky podle cenové kategorie dodávány v luxusní krabičce, nebo v jednom z humidorů.

Současné sídlo značky v Capolagu. Zdroj: cuervoysobrinos.com

Cuervo y Sobrinos nás nadchly

Nemohli jsme jinak, než o tuto značku zabojovat. Není úplně pro každého, ale právě proto jsme o ni usilovali. Tvoří totiž jiskřivý protipól produkci zavedených velkých značek, které tak trochu ztrácejí duši. Naopak hodinky Cuervo y Sobrinos na vás okamžitě dýchnou neopakovatelnou atmosférou dob minulých a překvapí svěžím designem, který zapadá do moderní současnosti.

Naživo se na hodinky Cuervo y Sobrinos můžete přijít podívat do prodejny Helveti, kde vám je rádi předvedeme a povíme více.


Zdroje: www.cuervoysobrinos.com, www.freret-roy.com/en-gb/cuervo-y-sobrinos a www.Helveti.cz/cuervo-y-sobrinos

Podobně neopakovatelný design hodinek najdete v kolekcích značky Alexander Shorokhoff: Vítězové New York Design Awards skladem v Helveti, Alexander Shorokhoff Swan Lake: Budík z Labutího jezera, Umělecky laděný model Alexander Shorokhoff Shar AS.SH05-1Y zapůsobí svou nevšedností

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Cuervo y Sobrinos: Hodinářská perla s latinskoamerickým elánem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *