Alexander Shorokhoff Swan Lake: Budík z Labutího jezera

Německé mechanické hodinky Swan Lake z dílny firmy Alexander Shorokhoff se odvolávají na historické dílo Petra Iljiče Čajkovského. Jeho slavný balet Labutí jezero (Swan Lake) měl premiéru 4. dubna 1877 a patří mezi nejhranější a nejznámější. Jestli má jezero představovat blankytně modrý střed číselníku, není v anotaci k hodinkám uvedeno, ale v autorovi článku to tuto asociaci vyvolalo.

Na hodinkách je ale vícero věcí, které upoutají vaši pozornost. Postupně je v dnešní fotorecenzi všechny projdeme. Od úchvatného výklopného pouzdra, zdobeného číselníku a mechanického budíku se dostaneme přes zdobený manuální strojek až k řemínku z aligátoří kůže. Pojďte se podívat sami pěkně zblízka na originální číslovanou edici Swan Lake o 30 kusech pro celý svět.

Obsah recenze

Výklopné pouzdro

Hodinky jsou velmi zajímavé hned z několika důvodů. Tím prvním je pouzdro. Korunky jsou umístěné na jeho vrcholu (pozice 1 hodina a 11 hodin). To je velmi netradiční a designově zajímavé. Také je to velmi příjemné při nošení, protože ani jedna z korunek nepřekáží.

Nutno ale konstatovat, že oč je tato pozice korunek příjemnější při nošení, tím je obsluha obou korunek nepohodlnější. U firmy Alexander Shorokhoff si s tím ale poradili. Na pozici 6 hodin umístili pant a celá vnitřní část pouzdra je výklopná.

Stačí zmáčknout tlačítko na pozici 2 hodiny a vnitřní část pouzdra je možné vyklopit.

Celý mechanismus je velmi precizní, nic se neviklá, ani nejsou patrné nějaké spáry mezi pohyblivými částmi pouzdra.

Náramkové, nebo stolní?

Díky vyklopení pouzdra je manipulace s korunkami daleko příjemnější a pohodlnější. To ale není jediný bonus tohoto výklopného systému. Díky vyklopení může majitel z náramkových hodinek udělat během okamžiku hodinky stolní nebo budík na nočním stolku. Nastavení pantu je takové, že vyklopení je stabilní a drží v poloze, do které jej nastavíme (viz fotografie).

Obě korunky jsou signovány logem výrobce. Jedna slouží pro seřizování času a manuální nátah mechanického strojku, druhá se používá k natažení budíku, jeho seřízení a zastavení.

Celkový dojem z celoleštěného, tvarově netradičně řešeného pouzdra je luxusní. Příjemné je to, že si pouzdro i přes výklopnou funkci zachovalo rozumné rozměry a nepůsobí nijak masivně.

Při pohledu z boku je z rytiny patrné, že jde o limitovanou edici pouhých 30 kusů pro celý svět.

Číselník s labutím jezerem

Číselník je proveden v kombinaci bílé a modré, kterou doplňují aplikované plastické indexy zlaté barvy. Bílá část číselníku je drážkována jako gramofonová deska.

Asi nejzajímavější částí číselníku je střední část. V závislosti na intenzitě osvětlení má blankytně modrou, až černou barvu.

To ale není všechno – z modrého podkladu plasticky vystupují stříbrně provedené arabské číslice 1 až 12 a zlaté hvězdičky. Font číslic je velmi extravagantní a podtrhuje umělecké taneční pozadí tohoto modelu.

Netradiční nastavení budíku

Tato střední část číselníku je vlastně otočný disk, který slouží k nastavení budíku. Ano, pro nastavení budíku neslouží ručka, jak je zvykem. Čas buzení se nastaví tak, že se na pozici 6 hodin u ukazatele ALARM nastaví čas, kdy má budík zazvonit (na fotografii je nastaveno 4:00).

Aktuální čas určuje trojice ruček. Zatímco sekundová ručka je tenká a celkem nenápadná, hodinová a minutová ručka je velmi nápadně tvarovaná. Konec hodinové ručky připomíná karetní symbol – piky, minutová připomíná tvar přesýpacích hodin

Hodinky majitele nenechají ve štychu ani v šeru či za tmy, protože jsou ručky opatřeny luminiscenčním nátěrem.

Shora číselník kryje klenuté safírové sklo s antireflexní úpravou, které svým tvarem plynule navazuje na konturu pouzdra.

A přes dýnko je to teprve pohled…

Za zmínku stojí také zadní část pouzdra, která skrze prosklené dýnko odkrývá pohled na krásně zdobený strojek.

Strojek je ozdoben nejen rytinami, ale zaujme také zajímavým barevným provedením jednotlivých komponent.

Soustředěný pozorovatel si všimne plastického označení firmy (na fotografii výše je pod setrvačkou). Po obvodu jsou patrné popisy. Jsou na nich uvedeny základní informace, včetně použitých materiálů a vodotěsnosti.

Zdobený mechanický strojek

Srdcem hodinek je mechanický strojek 2612.AS, který je upravenou verzí léty prověřeného strojku Poljot 2612, jež zase vychází ze švýcarského strojku A. Schild 1475. Strojek je vybaven dvěma nezávislými pérovníky, z nichž jeden je zdrojem energie pro chod hodinek a druhý zajišťuje energii pro budík.

Mechanický budík

Zvonění je zajištěno mechanickou energií (stejně jako chod časomíry). Samotný proces zvonění je díky prosklenému dýnku možné sledovat v přímém přenosu. V okamžiku spuštění budíku se kladívko (budící kotva, palička) rozkmitá a naráží do kovadlinky (zvonku), což způsobuje zvukový efekt (viz obrázek níže).

Zvuk mechanického budíku je nezaměnitelný s jakýmkoliv elektronickým zařízením (firma Vulcain své budíky vcelku trefně označuje jako Cricket, což je označení pro cvrčka). Zvonění na plný nátah vydrží bzučet cca 13 až 15 sekund.

Řemínek má také blízko vodě

Uchycení hodinek na ruce je realizování pomocí koženého řemene z pravé krokodýlí kůže. Dle popisu jde o louisianského aligátora, který v hojných počtech brázdí hladiny vod Severní Ameriky.

Řemen je barevně sladěn s hodinkami a jeho prošití světle modrou nití je nekontrastní. Zapínání je provedeno prostřednictvím klasické trnové spony signované logem výrobce.

Závěrem – není divu, že jde o limitku

Hodinky Alexander Shorokhoff Swan Lake jsou opravdu velmi zajímavé. K takovému závěru by jim stačila by pouze jediná z níže uvedených zajímavostí – ale tyto hodinky mají všechny tyto:

  • Mechanický budík
  • Ručně dekorovaný strojek
  • Netradiční umístnění korunek
  • Výklopné pouzdro
  • Krásně provedený otočný disk budíku ve středu číselníku se spoustou plastických detailů
  • Jedinečnost spočívající v pouhých 30 kusech pro celý svět

Pokud se chcete dozvědět více z historie firmy Alexander Shorokhoff, podívejte se SEM.

Základní technické parametry

  • Průměr pouzdra: 40 mm
  • Výška pouzdra: 11,5 mm
  • Šířka náramku: 22 mm
  • Vodotěsnost: 30 m
  • Strojek: 2612.AS (mechanický s manuálním nátahem s mechanickým budíkem)
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel
  • Materiál náramku: aligátoří kůže
  • Materiál sklíčka: klenuté safírové sklo s antireflexní úpravou
  • Podrobné technické informace naleznete ZDE.

Zaujaly Vás také? Pokud ano, přijďte se na ně podívat do Helveti.

Text a fotografie: Vít Černý

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *