Bulova Maquina Classic Chrono s propracovaným číselníkem

Některé hodinky se nedají zařadit do nějaké přesné funkční nebo designové kategorie. To platí i pro hodinky Bulova Maquina Classic Chrono 98B381. Jejich moderní design, integrovaný gumový pásek, zajímavý číselník a uhlazený zjev z nich činí velmi univerzální časomíry pro každou příležitost.

Obsah článku

Rychloseznamka s Bulovou

Příběh značky Bulova začíná v r. 1875 a má kořeny v Čechách. Zakladatelem byl totiž český rodák Josef Bulova, který v New Yorku zakládá J. Bulova Company. Podařilo se mu vybudovat velkou hodinářskou manufakturu. V roce 1912 byla výroba přesunuta do švýcarského Bielu.

Kromě vývoje technologických novinek bodovala firma i na poli marketingu. Jako první využila televizní reklamy. Největších úspěchů dosahovala Bulova ve vývinu elektronicky poháněných hodinek. Vrcholem bylo uvedení systému s ladičkou tzv. Bulova Accutron (více v tomto článku). O další legendární moment se postaral americký astronaut David Scott. Ten při misi Apollo 15 vzal hodinky Bulova Chronograph na procházku po Měsíci (celý příběh zde).

Zajímavě tvarované pouzdro

Pouzdro na první pohled zaujme barevnou úpravou. Jde o matný černý povrch. Průměr pouzdra 46 mm je spíše větší. Na druhý pohled pouzdro zaujme svým netradičním tvarem.

Profil pouzdra tvoří kombinace kruhové části a mírně prohnutého pouzdra soudkového tvaru. Pouzdro do sebe hezky tvarově integruje silikonový pásek. Safírové sklo vystupuje nad lunetu, takže ji tato nejtvrdší část hodinek chrání.

Na pravé straně pouzdra jsou kromě natahovací korunky i tlačítka chronografu. Mají příjemnou velikost, díky které se chronograf dobře ovládá a hezkým oživením je jejich zelená barva. Díly kontrastní barvě jsou také tlačítka snadno a rychle identifikovatelná, což zjednodušuje ovládání chronografu. Funkčnost tlačítek je standardní – horní tlačítko stopky spouští a zastavuje (případně zase spouští a zase zastavuje, …), spodní tlačítko nuluje stopky do výchozí hodnoty.

Seřizovací korunka je výrazně drážkovaná a díky tomu je její úchop pevný. Čelo korunky nese plastické logo firmy Buluva – symbol ladičky.

Číselník svou originalitou Bulovu nezapře

To vzhledově nejzajímavější je ale asi ukryto pod plochým safírovým sklem. Ano, řeč je o číselníku, který zdobí nejen chronograf, ale také zajímavé členění a velmi výrazná plasticita.

Chronografické funkce jsou barevně odlišeny zelenou barvou, což krásně koresponduje s barvou tlačítek. První zelená ručka je centrální velká ručka, která zobrazuje sekundy chronografu. Druhá, menší zelená ručka je v subčíselníku na pozici 12 hodin. Ta zaznamenává stopovaný čas až do hodnoty 60 minut. Tomuto subčíselníku dominuje ladičkové logo firmy Bulova.

Zbylé tři ručky udávají aktuální čas jsou v barvě leštěné nerezové oceli. Centrální hodinová a minutová ručka a v subčíselníku na pozici 6 hodin je sekundovka. Velké ručky (hodinová a minutová) jsou navíc i podélně ohnuté, což vytváří zajímavé světelné efekty.

Číselník je krásně plastický a některé jeho části se jako by vznášely. To platí i pro okénko datumovky na pozici tři hodiny. Spoustu hezkých detailů si majitel hodinek může vychutnat také v oblasti hodinových indexů.

Zadní kryt, řemínek a sladěná luminiscence

Zadní kryt (dýnko) je broušený a není opatřen černou povrchovou úpravou. Lze zde najít všechny důležité informace o použitých materiálech, včetně označení modelu a vodotěsnosti.

Na ruce je pouzdro uchyceno prostřednictvím profilovaného silikonového pásku. Navázání pásku na pouzdro není standardní, v místě uchycení je pásek výrazně zúžený. Z vnitřní strany je pásek vybraný, takže nepřiléhá k ruce celou plochou, což napomáhá k lepšímu větrání.

Také pásek zdobí spousta zajímavých detailů a jeho navázání na tvar pouzdra je dokonalé ve všech směrech.

Spona je klasická trnová a dvě poutka zajistí bezpečné zajištění řemenu.

Luminiscenčním nátěrem jsou opatřeny ručky i hodinové indexy. Vše, co má, krásně svítí, a díky tomu jsou hodinky dobře čitelné i za šera a v noci.

Spolehlivý strojek Miyota

Srdcem hodinek je bateriový strojek Miyota 6S11. Spolehlivý quartzový strojek má výbornou přesnost a majitel si může dovolit hodinky odložit na několik týdnů nebo měsíců a potom je stačí pouze nasadit a nosit.

Kdo si na ně dělá zálusk?

Hodinky BULOVA Maquina jsou zajímavé hodinky, které mají netradiční design a velmi hezké zpracování, které je patrné zejména při bližším prozkoumání detailů. Díky své robustnosti a vodotěsnosti 100 metrů jsou vhodné i pro sportovní aktivity. Na druhou stranu to nejsou jen čistě sportovní hodinky a určitě nebudou působit nepatřičně ani ve spojení s formálnějším outfitem.

Přestože jde z hlediska papírových rozměrů o velké hodinky (průměr pouzdra 46 mm), nepůsobí díky tmavé barvě, tvaru pouzdra a specifickému uchycení pásku hodinky naživo jako přehnaně velké. Níže je foto, kde jsou hodinky na ruce s obvodem 17,5 až 18 cm a snad je patrné, že rozhodně nepůsobí dojmem obrovitých hodinek.

Základní technické parametry

  • Průměr pouzdra: 46 mm
  • Výška pouzdra: 12,6 mm
  • Hmotnost: 106 gramů
  • Šířka náramku: 23 mm
  • Vodotěsnost: 100 metrů
  • Strojek: Bateriový quartz Miyota 6S11
  • Materiál pouzdra: Nerezová ocel s černou povrchovou úpravou
  • Náramek: Silikonový pásek
  • Materiál sklíčka: Safír

Podrobné technické informace naleznete ZDE.

V tomto provedení, kterému dominuje černá barva jsou hodinky celkem decentní. Ale k dispozici jsou i v barevně daleko odvážnější a divočejší verzi pro ty, kteří hledají více sportovnější vzhled, jako má například tato modrá verze Bulova Maquina Classic Chrono 98B380.

Text a fotografie: Vít Černý (poslední foto Helveti)

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *