Bližší pohled na hodinky Bulova Surfboard Chronograph 98A252

Současná již dlouhotrvající situace spojená s opatřeními a omezeními kolem pandemie Covid 19 drží mnoho lidí zavřených doma. Pokud se doma již nudíte, máme tu pro Vás článek s jednou specialitou, jíž jsou hodinky Bulova Surfboard Chronograph 98A252

Není pochyb o tom, že značka plánovala představení modelu Bulova Surfboard na loňském veletrhu v Basileji, bohužel okolnosti vše změnily a díky rozšíření nákazy, se kterou celý svět stále bojuje, se odhalení odehrálo prostřednictvím online prezentace. Zmínka o tomto modelu v tiskové zprávě značky, kterou jsem obdržel emailem, mne zaujala, ale následně jsem na něj dočista zapomněl. To však pouze do doby než se objevil na pultech prodejen. V tu chvíli jsem se rychle rozpomněl a rozhodl se podívat hodinkám co nejdřív na zoubek a podělit se s vámi o dojmy.     

Historie

Chceme-li hovořit o historii těchto hodinek, musíme se vrátit daleko do 70. let, kdy byl představen původní model Bulova Surfboard. Jednalo se o mechanický chronograf s neobvyklou podobou číselníku. Vzhled hodinkám zajistil také přezdívku Surfboard, která se přenesla i na dnešní reedice. Model, jehož číselník má podobu surfovacího prkna, má ještě v dnešní době mnoho skalních fanoušků, dovedete si tedy představit, jak populární musel být díky svému unikátnímu a snadno rozpoznatelnému vzhledu v době uvedení na trh. Jsem rád, že se značka rozhodla tento model oživit v podobě krásného moderního chronografu.   

Číselník

Na první pohled je zřejmé, že právě číselník bude tím, co bude hrát u hodinek hlavní roli. Bulova představila tři barvené kombinace s barevným polem připomínajícím surfové prkno v černé, modré a stříbřité. Musím uznat, že všechny varianty vypadají dobře, ale osobně bych volil právě tu, kterou mám dnes k dispozici. Působí kouzlem „panda“ číselníků a mírně nažloutlá barva hlavního pole dodává hodinkám ten správný nádech retra. Vím, že někteří z vás nemají rádi dnešní vlnu umělého staření (číselníků, ruček, luminiscence apod.), všem těm bych doporučil vyzkoušet verzi s modrým číselníkem a světlým středovým polem. Třeba se vám právě ta trefí do vkusu.

Bulovu Surfboard také charakterizují malé, výrazně barevné prvky. Například centrální vteřinová ručka je kontrastně oranžová. Díky své pozici (je totiž posazená na vrcholu trojce ruček) a plnému tělu ji rozhodně nepřehlédnete. Podoba číselníku v porovnání s původní verzí doznala jen nepatrných úprav, výrazné barevné prvky byly použité už u předlohy a je třeba uznat, že i dnes fungují a dotváří celkový dojem.    

Na číselníku dále najdete tachymetrickou stupnici a na hodinových pozicích pak aplikované indexy. Všechny tyto detaily vytváří skvěle fungující celek. Číselník je dokonale čitelný a s rychlou orientací na něm nebudete mít žádný problém. Samostatnou pochvalu si zaslouží jednoduché použití loga Bulova a vynechání jakýchkoliv dalších popisů.   

Vrátím-li se v krátkosti k luminiscenci, nebudu lhát, když řeknu, že jsem v tomto směru od hodinek neočekával nic zvláštního. Ale dokázaly mne překvapit. Neočekávejte, že by se hodinky vyrovnaly potápkovým modelům, ale hlavní ručky již po krátkém vystavení světlu doslova září, což v případě potřeby rozhodně oceníte. Pouze doplním, že subčíselníky, ani jejich ručky, luminiscenční vrstvou opatřeny nejsou.

Pouzdro

Podoba pouzdra se příliš neliší od toho ze 70. let, je typické svými výraznými nožkami a oblými křivkami. Boky pouzdra jsou leštěné, takže je třeba dát pozor na možné poškrábání. Totéž platí pro tlačítka stopek a korunku. Korunka hodinek je šroubovací, značka to tedy s použitím ve vodě myslí vážně. Na rozdíl od jiných hodinek v podobné cenové kategorii, vybavila Bulova modely Surfboard safírovým sklíčkem. Dýnko je plné a skrývá tak pohled na použitý strojek.     

Hodinky jsou vybaveny výraznou lunetou s minutovým značením. V mém případě je luneta černočervená, ostatní modely mají modročervenou/ modrooranžovou kombinaci. Luneta je obousměrně otočná, takže se nejedná o klasické řešení, které známe z potápěčských hodinek. I tak by se však mohla hodit pro odpočet, nebo jako indikátor druhého časového pásma. 

Řemínek

Hodinky Bulova Surfboard můžete zakoupit v kombinaci se silikonovým řemínkem, anebo ocelovým náramkem. Testovaný kousek je doplněn černým silikonem zakončeným překlápěcí sponou, další varianty nabízí odvážnější barvy – modrou a oranžovou. Dodávaný řemínek je na ruce příjemný a pro větší pohodlí a lepší cirkulaci vzduchu je po celé délce perforován.   

Originální silikonový řemínek vypadá dobře, pokud by však někomu nevyhovoval, dovedu si představit, že by hodinkám slušely i mnohé jiné kombinace. Vzhledem k šířce řemínku 20 mm nebude problém s výběrem ze široké nabídky neoriginálních řešení. Nebojte se proto experimentovat.        

Strojek

Hodinky jsou poháněny bateriovým strojkem japonské výroby, konkrétně Miyotou 6S21-00A. Asi těžko bychom zde mohli očekávat strojek jiné značky. Použitý strojek je spolehlivý a odpovídá cenové kategorii i zaměření hodinek. Jak jste již jistě zaznamenali, je vybaven funkcí stopek a což už tak zřejmé není, také funkcí data, která zde nebyla využita.       

Dojmy

Průměr pouzdra povedené reedice dosahuje pouhých 40,5 mm, takže nepůsobí ani malé, ani velké. Na ruce hodinky sedí velmi dobře a jsou ideální pro průměrné zápěstí. Silikonový řemínek opatřený překlápěcí sponou je praktický a velmi usnadňuje každodenní používání.

Safírové sklíčko hodinek vystupuje lehce nad úroveň pouzdra a jeho okraje při určitých pohledech vytváří zajímavé zkreslení. Nemusíte mít strach, číselník je opravdu skvěle čitelný a přehlednost tímto efektem nijak netrpí.    

Hodinkám bych vytkl jedinou věc. Tou je leštěné pouzdro použité pro sportovní chronograf. Docela by mě zajímalo, jak by hodinky vypadaly v matném provedení, s broušeným pouzdrem. Pokud jste dostatečně odvážní a v tomto bodě se mnou souhlasíte, směle do toho. Úpravu určitě nebude problém provést (samozřejmě mimo autorizované servisy).

Bulova Surfboard – Cena

Cena modelů Surfboard se pohybuje kolem 15 000 Kč (konkrétně 14900 Kč – pozn. redakce). Podle mého názoru se jedná o rozumnou částku za sportovní chrono s klasickým designem. Je mi jasné, že mnozí by namítali, že přece trh nabízí mnoho levnějších alternativ, ale upřímně si zodpovězte, kolik z nich by nabízelo podobně ikonický design a zajímavý přesah do historie. Hodinky Bulova Surfboard mohou zastat pozici všestranně zaměřených hodinek, vhodných pro někoho, kdo hledá pouze jedny hodinky, vhodné pro širší možnost využití. Krom kvalitní výbavy pak v tomto modelu získáváte také zajímavý příběh a přesah do minulosti značky Bulova. Hodinky vám rádi předvedou v kamenné prodejně Helveti, anebo je můžete rovnou zakoupit na jejich eshopu.

Bulova 98A252 Surfboard Watch Review

Originál článku: https://www.onewheee.com/bulova-surfboard-chronograph-98a252-review/
Přeložila: Darina Vokrojová

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *