Tissot PRX 80: Plnotučné retro bez kompromisů

Tissot PRX 80 vás překvapí nejen cenou.

Rád bych vám představil novinku od TissotuPRX Powermatic 80. Tato značka v poslední době v hodinkovém světě budí opravdové vášně, protože co do čekací doby se začíná podobat Rolexu. Ke mně se dostala varianta bicolor, která je naprosto úžasná. Jak už asi tušíte, nebudu dnes šetřit superlativy, takže jdeme na to.  

V dnešní době je výběr hodinek opravdu pestrý. Vybere si bez nadsázky každý. Podle finančních možností, požadavků, stylu a dalších parametrů. Na druhou stranu, někdy je náročné se v takovém množství modelů vyznat a vyfiltrovat opravdu zajímavý kousek. O to větší radost mám, že jde zrovna o mé oblíbené Tissoty.

Krátké představení Tissotu 

Švýcarský Tissot se v  hodinářském světě pohybuje již od roku 1853, kdy jej založil Charles-Emile Tissot. Dnes je Tissot členem skupiny Swatch Group, největšího světového výrobce a distributora hodinek. Již více jak 160 let sídlí firma Tissot ve městě švýcarského hodinářství Le Locle v pohoří Jura.

Je oficiálním partnerem NBA, FIBA, TOP14,  MotoGP™, závodu Tour de France, IIHF atd. Zároveň je také kvalitním časoměřičem těchto světově známých sportovních událostí. Není proto úplně náhoda, že symbol „plus“ v logu Tissotu zastupuje kromě švýcarské vlajky i kvalitu a spolehlivost. Víc o Tissotu najdete ve starším článku.

Vzhled sedmdesátky nezapře

Ve vzhledu modelu PRX Powermatic 80 se jednoznačně odráží 70. léta minulého století, které mám hrozně rád (proč je tedy v názvu modelu uvedena zrovna 80 se dozvíte níže). Všechno, co si jen z této doby můžete vybavit designéři naprosto skvěle vsadili do těchto hodinek. Model odkazuje také na na designéra Geralda Genta, který stál u zrodu ikonických kusů, jako byly Universal Geneve Polerouter, Audemars Piguet Royal Oak, IWC Ingenieur nebo Patek Philippe Nautilus. 

Kouzelné heslo PRX 80!

Trochu mi to zní jako zaklínadlo. Aby ne! Je to totiž složenina klíčových vlastností, takové nomen omen:

  • P = Precise (přesný)
  • R = Robust (bytelný)  
  • X = římské číslo deset a voděodolnost 10 bar. 
  • 80 pak označuje rezervu nátahu. Ano, za necelých 20 tisíc dostanete fantastický mechanický strojek Eta s přívlastkem POWERMATIC, automatickým nátahem, který má rezervu 80 hodin! To se v daném cenovém segmentu úplně nevidí.

S PRX 80 rozhodně nezapadnete do davu

Možná tyto hodinky nejsou úplně pro každého, ale své budoucí majitele si určitě najdou. Mají neotřelý design a jednoznačně přitáhnou pozornost. Hodinky na první pohled zaujmou kombinací  povrchové úpravy ala růžové zlato s klasickou ocelí. Jestli si tedy zakládáte na precizních a šmrncovních detailech, je to něco pro vás.

Z ciferníku neodtrhnete oči

Ciferník je plastický, vaflový, světlé barvy. Záměrně nepíšu bílé, protože je to z mého pohledu spíše lehce krémová, s takovým nádechem. Kromě toho tu nejde až tak o barvu, jako právě o strukturovaný povrch, který krásně oživuje dopadající světlo. Indexy a ručičky opět s úpravou růžového zlata s lumi úpravou. Nechybí ani ukazatel data na 3. pozici. Samozřejmostí je zde i safírové sklo s antireflexní úpravou.

Pouzdro je tak trochu twiggy

Pouzdro má netradiční soudkový tvar a integrovaný tah, respektive náramek. Možná by pouzdru slušelo ubrat 1 – 2 mm. Má sice pouze 40 mm, ale díky tvaru a integrovanému náramku hodinky sedí na ruce trochu jinak, než klasické modely. Co ale musím vypíchnout je tloušťka, tedy výška pouzdra, protože 10,9 mm se u hodinek s automatickým nátahem jen tak nevidí.

Ani náramek nehraje druhé housle

Náramek je vyroben z oceli, každý dílek je velmi dobře vybroušený a jako celek vypadá opravdu skvěle. Každá hrana, každý brus dodává hodinkám šmrnc. Ty tím pádem působí mnohem dražším dojmem. Spona je motýlová, ale přiznám se, že tento typ spon úplně nemusím. Nicméně zde to dává smysl a jako celek vše zapadá.

Několik poznámek ke strojku

Ještě bych se chtěl zastavit u strojku. Je osázený 23 kameny a jeho 21 600 polokmitů za hodinu je možné pozorovat průhledným dýnkem. Průhledy moc nemusím, ale tady mi to nějak nevadí. Navíc je poměrně hezky zdobený rotor samonátahu

Strojek je postaven na základě varianty ETA 2824. Vlásek setrvačky tohoto strojku je vyroben ze slitiny Nivachron, která je odolnější vůči magnetickému poli a teplotním změnám a má vliv na větší přesnost hodinek. Tissot zde jednoznačně ukazuje, že stále patří mezi světovou špičku.


POWERMATIC 80

Automatické hodinky jsou poháněny energií osoby, která je nosí. Pohyb zápěstí umožňuje chod mechanismu. Strojek Powermatic 80 se může pochlubit rezervou chodu 80 hodin, což je dostačující k tomu, aby i nadále přesně ukazoval čas, i když hodinky tři dny nenosíte. Jde o inovativní strojek, který překonává konkurenci, jejíž strojky obecně poskytují rezervu chodu 1,5 dne.

https://www.tissotwatches.com

Přeci jen mám i výhrady

Co bych hodinkám vytknul, je balení – papírová krabička. Ač může být zajímavě vyrobena, stále je to jen kus papíru. Chápu ekologické myšlenky, které Tissot prezentuje… ale za mě by hodinky měly mít pořádnou krabičku, zvlášť když si je nekupujete každý den. Bohužel se nám tento rozmar vyskytuje i u luxusnějších hodinek. Třeba u Breitlingu, pokud chcete pořádnou krabičku, musíte si za ní připlatit. Ach jo😏 

Další verze modelové řady PRX 80

Pokud neholdujete této dvoubarevné světlé kombinaci, můžete si vybrat z dalších dvou modelů – s černým nebo modrým ciferníkem.

A jestli vám až tak nesejde na mechanickém strojku, nebo chcete ušetřit, tak je zde na výběr i několik Quartz verzí, které mají trochu jednodušší design ciferníku, ale vypadají taky naprosto skvěle.

#PRXgang

Naší Facebookové komunitě se tyto hodinky velmi líbí a majitelů je u nás čím dál tím více. Není divu! Za relativně málo peněz dostanete naprosto úžasný model se skvělým švýcarským strojkem, velkou rezervou nátahu, kvalitním zpracováním a neotřelým designem. Proto se na sociálních sítích začal vyskytovat hastag #PRXgang

Na závěr nutno podotknout, že tyto hodinky mají tak velké charisma, že jsem se po sepsání tohoto článku rozhodl, že si tento model taky pořídím. Takže jsem si udělal radost a zaplnil další místo v mé hodinkovnici. No, možná budu potřebovat více místa…🙂

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *