Solární strojky Citizen Eco-Drive jsou v podstatě bezúdržbové

Ve světě hodinařiny je dnes možné vzhledem k širokému výběru najít prakticky cokoliv. Stejně tak to platí i pokud bychom se zaměřili na konkrétní strojky, které hodinky pohání. Nikoho asi nepřekvapí, že mezi nejrozšířenější typy kalibrů dnes patří ty bateriové.

Ty jsou svou konstrukcí, spolehlivostí a nízkými výrobními náklady jasnou volbou pro většinu masově vyráběných časomír. I mezi nimi však pochopitelně panují poměrně značné rozdíly. Najdou se i strojky, které jsou schopné za velmi dobrou cenu nabídnout něco víc než jen tikající vteřinovou ručičku a dva roky výdrže baterie. A právě na pár takových se dnes podíváme blíže.

Obsah článku

Citizen na počátku a dnes

Není třeba nikoho napínat, už z názvu je totiž jasné, že tento článek bude věnovaný quartzovým strojkům se solárním pohonem od Citizenu, které nesou označení Eco-Drive.

Historie samotné firmy Citizen sahá až do dvacátých let 20. století, kdy byly v Japonsku pod záštitou Shokosha Watch Research Institute vytvořeny kapesní hodinky, které však nebyly nijak pojmenovány. Ze zdrojů, které uvádí značka na svém webu, se institut obrátil na tehdejšího tokijského starostu, aby vhodný název produktu navrhl.

Nakonec bylo zvoleno jméno „Citizen“, a to především z toho důvodu, že mělo nést symboliku hodinek, které si bude moci koupit co nejvíce místních občanů. Dominantní postavení měly v tehdejší době na trhu především hodinky importované ze zámoří, ale i tak si nově vzniklý Citizen získal svoji pozornost, a už v roce 1930 byla v Japonsku oficiálně založena stejnojmenná firma – Citizen Watch Company.

Dá se říct, že v současné době je Citizen Group jedním z největších hráčů na poli výroby hodinek. Postupem času se totiž do jeho vlastnictví dostaly manufaktury Alpina, Frederique Constant, ale také například Bulova a ročně se v rámci celého koncernu vyrobí miliony hodinek.

Technologie Eco-Drive odstartovala už v 70. letech

Historii firmy bychom měli v krátkosti shrnutou. Tento článek má však být věnován strojkům Eco-Drive, a proto se pojďme v následujících řádcích zaměřit právě na ně.

První solárně poháněné kalibry spatřily světlo světa už v roce 1976, a to konkrétně v modelu Cryston. Ze strany Citizenu se jednalo o obdivuhodný úspěch, protože produkce jejich běžných quartzových hodinek započala teprve několik let předtím. Podstatnou nevýhodou tohoto úvodního výrobku však byl fakt, že výdrž baterie na jedno nabití nebyla nikterak dlouhá a dosahovala pouze několika dní.

Po technické stránce se každopádně jednalo o převratnou technologii a firma si dodnes drží v tomto odvětví dominantní postavení. K fungování využívaly tyto první kalibry malého solárního článku, který byl ukrytý pod číselníkem a při kontaktu s přírodním nebo umělým světlem byl schopen dobíjet akumulátor zabudovaný v útrobách strojku.

▶️ Stejně tak jako v 70. letech, ani dnes používané akumulátory nejsou standardní baterie, které bychom našli v běžných quartzových strojcích. Jejich výměnu tak nelze provést ve většině hodinářství. Je nutné se předem ujistit, že na daném místě potřebné typy dobíjecích baterií mají. Zároveň je také zpravidla nutné počítat s lehce vyššími náklady na výměnu, než je tomu u běžných kalibrů.

  • Po úvodním představení však japonští inženýři neotáleli a v průběhu 80. let představili vylepšenou verzi, která byla schopná běžet po jednom nabití až 8 dní.
  • V roce 1995 pak následoval další milník, protože značka poprvé osadila do svých hodinek lithium-iontové baterie, které byly schopné zajistit chod hodinek hned na několik měsíců. 

▶️ Hodinky od Citizenu s Eco-Drive pohonem jsou v současné době schopné po delším pobytu na světle dosáhnout rezervy okolo 6 měsíců. To znamená, že pokud bychom je plně nabili a následně umístili do tmavé místnosti bez světla, za půl roku by měly stále běžet. Tato rezerva je obzvlášť praktická v zimních měsících, kdy není slunce mnoho a strojek tak spíše bere energii z „rezerv“ akumulátoru.

V dnešní době tvoří hodinky poháněné solárními strojky většinu z obsáhlé modelové kolekce firmy. Vedle několika automatických verzí a velmi malého množství klasických quartzů se tím pádem nápis Eco-Drive na číselníku stal svým způsobem synonymem pro celou značku Citizen.

Samotné označení Eco-Drive se však začalo používat až okolo přelomu tisíciletí s tím, že od té doby samozřejmě dochází i k různým technickým vylepšením a uvádění nových strojků, které zahrnují i všemožné komplikace.

Komplikace strojků a použití

V současnosti je možné si od Citizenu pořídit solární hodinky jak z dámských, tak pánských kolekcí, a to v mnoha různých stylech od potápěčských až po více formální. Co se týče výše zmíněných komplikací, tak i zde si Citizen drží široký výběr. Zákazník se totiž vedle pouhé datumovky může rozhodnout také pro chronografy, věčné kalendáře, fáze měsíce anebo hodinky zobrazující více časových zón.

Pokud bychom však šli dál, tak lze narazit i na několik modelů kombinujících solární pohon s rádiovým řízením času. Takové kousky bývají na poměry Citizenu sice zpravidla o něco dražší, avšak zajišťují v zásadě bezúdržbový chod, protože odpadá jak nutnost přeřizování času, tak i pravidelná výměna baterie. Poznáte je podle označení Radio Controlled v názvu.

▶️ Životnost akumulátoru je podle výrobce cca 10 – 15 let. Z praxe však víme, že hodinky jsou nejen schopné toto rozpětí dodržet, ale také překonat. Není tak výjimkou, že u některých zákazníků probíhá první výměna až po 16 – 18 letech.

Příklady solárních hodinek Citizen

Abychom zde nemluvili jen obecně, pojďme si výše zmíněné použití Eco-Drive strojků a jejich komplikací ukázat také na konkrétních modelech. 

Pokud bychom se poohlíželi po klasických časomírách určených primárně na denní nošení, určitě se nabízí možnosti jako Citizen Eco-Drive BM8470-11EE, které lze pořídit kromě zeleného pásku také v béžové anebo hnědé variantě. Za svou příznivou cenu 3 800,- dokáže nabídnout zajímavou voděodolnost, ale také ukazatel data a dne v týdnu. 

Dalšími variantami mohou být také Citizen Promaster Tough Super Titanium anebo Citizen Super Titanium BM7470-84L. Tyto kousky se sice pohybují už okolo deseti tisíc korun, avšak stále nabídnou versatilní design, skvělou robustnost, ale také špičkový materiál Super Titanium, který je oproti oceli nejen lehčí, ale také odolnější proti poškrábání.

Převážně ve vyšších cenových patrech (na poměry Citizenu) je pak možné narazit na již zmíněné kombinace solárního pohonu a rádiového řízení času. Stejně tak jako u klasických hodinek co mají pouze Eco-Drive, i zde je nabídka dost široká. Lze tak vybírat třeba mezi modely s označením Tsukiyomi nebo některými kousky v modelové řadě Promaster.

Zpravidla se jedná o větší a robustnější hodinky, nicméně ani pánové s menším zápěstím nebo dámy nemusí mít obavu. V nabídce najdeme také nespočet menších hodinek, které ale rozhodně nedělají kompromisy co se týče specifikací. Pro sportovně naladěné nadšence tedy mohou posloužit například Citizen Promaster Diver Ladies EP6051-14L, ale i více všestranné Citizen Eco-Drive Super Titanium EW2610-80L.

Druhé zmíněné bychom sice zařadili spíše do kategorie hodinek na denní nošení, ale díky safírovému sklíčku a voděodolnosti do 10 atmosfér bez problémů vydrží i plavání nebo jiné druhy pohybových aktivit.

No a v případě, že byste sháněli kompaktnější verzi rádiem řízených solárů pro dámy, tak ani zde Citizen nezklame. Přestože se nám výběr značně zužuje, tak je stále možné pořídit například hodinky Citizen Ladies Radio Controlled, a to buď čistě ocelovou verzi s referencí FC0010-55D anebo trochu výraznější variantu zahrnující částečné PVD potažení s označením FC0014-54A.

Má vůbec nějaká negativa?

Abychom zde Citizen a jeho Eco-Drive technologii jen nechválili, bylo by příhodné zmínit také nějaká potenciální negativa. Upřímně řečeno je zde ale prakticky nemožné nějaké větší nevýhody najít. Je jasné, že zákazník musí počítat s tím, že při koupi dostává masově vyráběné hodinky bez jakési větší přidané hodnoty, kterou mohou nabídnout třeba ručně zpracované mechanické časomíry. S přihlédnutím k ceně je to však každému asi jasné a výhody solárního pohonu jsou určitě velmi dobrou kompenzací.

Z Eco-Drive pohonů od Citizenu se tak během let stal do značné míry symbol pro spolehlivost a bezúdržbovost, s tím že obojí je určitě zasloužené.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *