Recenze SEIKO 5 SPORTS SRPE65K1

Recenze Seiko 5 Sports SRPE65K1

Recenze Seiko 5 Sports SRPE65K1 vám odhalí, že jednoduchost designu hodinek od slavné japonské značky Seiko rozhodně neznamená, že vás ničím nepřekvapí. Pro začátek (a pro ty, kdo Seiko znají) zmíním, že nejde o hodinky potápěčské. Tahle modelová řada vybočuje tím, že nabízí několik barevných variant hodinek v minimalistickém army stylu.

Rozhodl jsem se blíže se podívat na zelenou verzi, protože se mi tato barva líbí a ciferník mi připomíná některé limitky od stejné značky. Tyto hodinky seženete v eshopu helveti.cz. Jediné, u čeho se v recenzi nezastavím, je jejich typické balení. A teď už pojďme na to.

Převzato z blogu OneWhee se souhlasem autora Viktora Mullina.

Vyladěný ciferník

V budoucnu budou k dispozici i jiné barvy, některé dokonce s perleťovým odleskem. Podle mého názoru vypadá nejlépe zelená verze z dnešní recenze, ale to je otázka osobního vkusu. Ukazatel data, indexy a ručičky jsou v jednotné bílé barvě

Indexy dodávají ciferníku osobitý charakter a číselník je díky nim mnohem lépe čitelný. Jsou velkoryse pokryty luminiscenční barvou, takže září tak jasně, jako potápěčské hodinky od Seika. Terčík na sekundové ručičce je právě z pohledu luminiscence velmi užitečný, protože umožňuje pohodlně odečítat sekundy i ve tmě.

Celý ciferník chrání Hardlex, což je minerální sklíčko se safírovou vrstvou a je již tradiční pro tuto značku. Není tak odolné vůči poškrábání, jako safírové sklíčko, proto bych doporučil větší opatrnost při zacházení. Kdo ví, třeba se dočkáme nějakých náhradních dílů, které tento nedostatek vyřeší. Ciferník tohoto modelu by zasloužil jen drobné úpravy datového okna, což zjišťuji až při pohledu pod lupou. 

Netradiční pouzdro

Seiko SRPE65K1 jsou vybavené pouzdrem z nerezové oceli s kombinací dvou povrchových úprav. Horní část má kartáčovaný povrch, zatímco boční strany jsou leštěné. Velikost pouzdra 40 mm je pro tyto hodinky typická. Snadno je díky tomu nasadíte na jakékoliv zápěstí a problém nebudete mít ani pokud máte velmi štíhlé ruce. 

SRPE65K1 mají nádherný zelený ciferník. Je minimalistický, bez neobvyklých designových prvků. A právě díky tomu jsou hodinky tak atraktivní. Harmonický ciferník je snadno čitelný a neobsahuje navíc nic, co by rušilo celkový dojem a působilo přeplácaně. Množství ukazatelů je opravdu minimální, i když třeba logo by sneslo jen čistý nápis Seiko.

Je fajn, že Seiko nenásleduje trend velkých hodinek a pouzdro ponechává v rozumné velikosti, která se pohodlně nosí a není příliš robustní. Aby alespoň něco ozvláštnilo vzhled hodinek, přesunul výrobce korunku na pozici 4. Korunka je chráněna z obou stran výstupky, které by měly hodinkám o něco zvýšit odolnost.

Spolehlivý pohon

Hodinky pohání klasický japonský strojek – 4R36. Jedná se o automatický pohon s rezervou chodu 41 hodin. Někteří z vás jej možná znáte, protože se objevuje i v dalších Seiko hodinkách. Je celkem spolehlivý a pro takové nekomplikované hodinky je příjemnou volbou. Chod strojku můžete navíc obdivovat přes průhledné dýnko.

Prfektní výběr pásku

Pokud jde o výběr pásku, dostaneme ten nejvhodnější – nylonový v zelené barvě (tzv. NATO). Všimněte si, že u jiných barevných verzí jsou pásky mírně odlišné, a některé verze jsou dokonce vybavené kovovými náramky.

Pro tento model je nicméně nejlepší volbou textilní pásek. Sedí pěkně na zápěstí, snadno se nastavuje, a ještě snadněji se vyměňuje. Jeho kvalita je dobrá, takže vlastně není co kritizovat. Jde o dobrou volbu i v poměru cena / výkon, takže i při každodenním nošení jistě něco vydrží. Dokonce si myslím, že byste po hodinkách SRPE65K1 měli sáhnout právě v případě, že chcete vyměnit styl řemínku a hodinek vůbec.

Jak se nosí

Pojďme se podívat, jak hodinky obstojí v každodenním životě. Jak už jsem zmínil dříve, SRPE65K1 nejsou tak velké, takže je dobře usadíte i na malé zápěstí. Na fotkách vidíte hodinky na mé ruce s průměrnou šířkou zápěstí. Ani s netradičním umístěním korunky není při nošení na jakékoliv ruce žádný problém. Korunka je poměrně velká, takže problém nebudete mít ani s nastavením času. Velké indexy přispívají ke snadné čitelnosti ciferníku a čas dokonce odečtete jediným pohledem i ve tmě.

Nicméně je tu pár drobností, které bych rád zmínil. I když je pouzdro velké tak akorát, rozdílné povrchové úpravy mají i své nevýhody. Boční leštěné strany se velmi snadno poškrábou. Budete muset žít s tím, že se dříve, či později po stranách objeví stopy každodenního používání.

Pásek je překvapivě kvalitní. Ano, našly by se i lepší kousky, ale nikdo vám ve vylepšení hodinek Seiko nebrání. Nejsem si jistý, zda jsou ostatní verze náramků také tak dobré – to pro jistotu při koupi prověřte. Na fotografiích mohou vypadat skvěle, ale všichni si ještě pamatujeme nevalnou kvalitu řemínků na hodinkách Presage Cocktail. Další možností je dokoupení náhradního pásku – například milánský tah na těchto hodinkách vypadá skvěle.

Cena

Hodinky SRPE65K1 z dnešní recenze jsou k dispozici za docela rozumnou cenu 7.390 Kč. Získáte v nich skvělou kombinaci jednoduchosti a užitečných funkcí v elegantním pouzdru přiměřené velikosti. Opět vám připomenu, že v sérii najdete i jiné barvy, které by vás mohly zaujmout. 

Shrnutí recenze Seiko 5 Sports

Nenazval bych je „třešničkou na dortu“, ale rozhodně jde o skvělý nadčasový kousek, se kterým se můžete pochlubit v kanceláři i na pláži. Někteří z nás jsou navíc už znudění z nekonečného přílivu potápěčských hodinek od Seika, takže i z tohoto pohledu jde o příjemnou změnu.

Tyto hodinky vám rozhodně doporučím s tím, že můžete rovnou promýšlet, jaký pásek si k nim pořídíte navíc. Jde totiž o tak nadčasový kousek, že bude vypadat skvěle i za deset let. Zdá se, že tyto hodinky nejsou mezi sběrateli příliš populární, takže máte šanci mít po čase něco neobvyklého od renomované značky. 

Jediná věc, kterou bych v nadcházejících verzích rád našel, je ocelové pouzdro v kompletní kartáčované povrchové úpravě. Taková verze bude ještě lépe připravena ke každodennímu nošení.

Limitovaná edice 5 Sports 2021

Na závěr se zmíním ještě o jedné zajímavosti – o svěží limitované edici. Limitka roku 2021 v počtu 2021 kusů, jejíž design získal nejvíce lajků v kampani Custom Watch Beatmaker a dokonale tak vystihl koncept celé značky „Show your style“ (Předveď svůj styl). Účastníci kampaně vytvořili přes 48.000 návrhů, z nichž hlasováním vyhrály hodinky se zlatým ciferníkem, pepsi lunetou (s modrými a červenými akcenty) a ocelovým náramkem. Dýnko hodinek je opatřeno označením Limited Edition a přesným sériovým číslem dané limitky (0001/2021~2021/2021). Takový koncept přináší opravdu svěží vítr do kolekce Seiko 5 Sports, nemyslíte?

Níže se můžete podívat na videorecenzi v angličtině.

Seiko 5 Sports SRPE65K1 Watch Review
  • Recenzované hodinky najdete zde v eshopu Helveti.
  • Modelovou řadu Seiko 5 Sports si můžete prohlédnout zde.
  • Další recenze hodinek Seiko jsou připravené na blogu Helveti.


Přeloženo a převzato se souhlasem autora Viktora Mullina z blogu www.onewheee.com

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *