Recenze Citizen Radio Controlled Chrono Titanium AT8154-82L a AT8154-82E – dva dlouhodobé pohledy od Ondřeje a Jakuba

Jsou to vlastně moje první hodinky. Pokud nepočítám Timexy z dětství, tak jsem doposud nosil pouze Suunta. A spokojeně, dokud mě kolegové nepřesvědčili, že do společnosti zrovna moc nejsou. 🙂 Nosím je na koženém pásku a zvykl jsem si opravdu rychle. Vůbec se o ně nemusím starat – jsou odolné a seřizují se samy. Černá luneta, matný titan a hnědý řemínek mají své kouzlo. Hodinky na každý den!Ondřej

Úvod do světa hodinek

Dobře si pamatuji, že když jsem přišel do Helveti poprvé, o hodinkách jsem věděl velmi málo. Vlastně nic. Rozhovor se v tu dobu stočil mimo jiné k solárně napájeným hodinkám. Považoval jsem to tenkrát sice za žert, ale sluncem poháněné hodinky tu skutečně jsou. Wow! Když se nad tím zamyslím, je to vlastně úžasná a prakticky dokonalá smysluplná inovace. Je tak tedy symbolické, že mé první dospělé hodinky jsou poháněny právě Eco Drive technologií od firmy Citizen.

Od dětských Timexů uplynulo mnoho času a k hodinkám jsem si našel cestu přes sport. Vlastnil jsem postupně hned několik modelů Suunto, ale faktem zkrátka je, že to nejsou hodinky v pravém slova smyslu a k elegantnímu oblečení se příliš nehodí. Ač jsem sportovnímu stylu oblékání nakloněn, není vhodný pro všechny příležitosti.

A tak jsem začal vybírat své první pořádné hodinky a shodou okolností padla volba právě na Citizen. Nabídka značky je široká a po dlouhém zvažování jsem vybral model AT8154-82L. Snoubí tři klíčové vlastnosti, jejichž spojením dle mého názoru vzniknou úžasně bezstarostné a spolehlivé hodinky. Těmi jsou solární pohon, řízení rádiem a titanové provedení.

Vzhled nad technologie

Popravdě jsem ale vybíral jednoduše pohledem a pocitem! Díky černěné lunetě nejsou hodinky přiliš blyštivé, titanové pouzdro dodává také trošku matný vzhled a číselník je krásně přehledný i přes množství funkcí. A z nabídky Citizenu patří k těm menším – 42 mm, což moje docela malá ruka s obvodem zápěstí 16,5 cm ocení. V prodeji jsou tři varianty – černá, modrá a bílá. Volba padla na modrou. Modrá je dobrá. Na přímém slunci vynikne modrý odstín, z úhlu se pak barví téměř do černa a tahle hra mě hodně baví.

Solární pohon se u Citizenu jmenuje Eco Drive a jeho výhodou je, že po stránce údržby budete do hodinek muset sáhnout jen jednou za 8 – 10 let. O rychlosti nabíjení a kapacitě akumulátoru snad ani nemá smysl psát, protože se hodinky nabily prakticky hned jak jsem s nimi poprvé vyrazil ven a ukazatel nabití říká vlastně pořád plno. Občas to ze zvědavosti kontroluji. Hodinek už mám více a tak jsou Citizeny přecijen občas zavřené v šuplíku.

Nebudu vás napínat – ani to s nimi nehne, ale všiml jsem si díky tomu další skvělé vychytávky. Hodinky mají úsporný režim. Jak to funguje? Když na hodinky nedopadá delší dobu světlo, pohyb ruček se zastaví. Jakmile světlo opět dopadne, ručky v mžiku přejedou na správný čas a vteřinovka se rozjede.

Rádiové řízení je další vyloženě praktická věc, díky které nemusíte v našich končinách hodinky vůbec seřizovat. Kalendář? Automaticky se na konci měsíce správně překlopí. Letní čas? Opět automaticky. Hodinky skutečně nepotřebují žádný vnější zásah. Když si je od nás odnesete nastavené, máte na 10 let hotovo. A pokud cestujete, stačí povytáhnout korunku a otáčením po pozicích přepínat časová pásma. Ručky už dojedou samy. Čas je navíc absolutně přesný, udávaná odchylka je asi tak sekunda za sto tisíc let. Nebo tak nějak, jsou vlastně tak přesné, že na tom ani nesejde.

Poslední ze svaté trojice je titan. Díky němu jsou hodinky opravdu hodně lehké a hypoalergenní. Díky pokročilému tvrzení povrchu se navíc příliš neškrábou, ale přiznávám, že největší hodnotu má pro mě matná titanová barva. Když náhodou hodí tmavý odlesk a hodinky vypadají takřka jako černěné, vrním blahem. A i když jsem hodinky vlastně hned přendal na kožený pásek, musím uznat, že i originální náramek je velmi pohodlný.

Malá poznámka k titanu – nenechte se mást. Titan je slitina a tak není titan jako titan. Liší se například tvrdostí a nakonec i povrchovou úpravou. Super Titanium, což je vlastní materiál Citizenu, pak patří k těm skutečně kvalitním.

Krásné svou volností

I když u hodinek obecně rád obdivuji krásu mechanického strojku, tyhle hodinky mě dostaly svojí komplikovanou jednoduchostí. Nemusíte se k nim chovat zrovna hezky (safírové sklo a 100m vodotěsnost), nemusíte měnit baterii ani nastavovat čas a přesto pořád jdou naprosto přesně, spolehlivě, neúnavně, den po dni, celý a každý den.

Nuda? Zjistěte si o nich víc! Zjistíte, jaké úžasné technologické mistrovství se za vaší bezstarostností ukrývá. Objevíte ukazatel nízkého stavu nabití, automatický příjem letního času, z kolika vysílačů lze přijmout signál o čase, kdy se čas přijímá a proč, jak rychle se hodinky dobijí z různých zdrojů světla, jak dlouho vydrží jít na jedno plné nabití, co je kontrola pozic ruček, jakým způsobem se tvrdí a leští titan a spoustu dalších zajímavostí.

Anebo je prostě noste tak jako já, bez starostí a nejlépe pořád!

Klady
+ Bezstarostné hodinky
+ Není potřeba měnit baterii
+ Seřizují se samy
+ Jsou lehoučké
+ Velmi odolné a precizní provedení

Zápory
– Snad jen chybějící mechanický strojek 🙂

Technicky v Jakubových očích

Konečně pořádné hodinky na mém zápěstí! Jedná se o první japonské hodinky které vlastním a předčily všechna má očekávání. Hodinky jsou napájeny solární energií, řízené rádiem, obsahují místní čas pro 26 lokalit, samozřejmostí je jejich vodotěsnost 100 m. Díky titanu jsou na ruce krásně lehké. Jakub

Když jsem se rozhodoval jaké další hodinky rozšíří mou hodinkovou sbírku, padla volba na značku Citizen, konkrétně model AT8154-82E. Jednak protože jsem do teď vlastnil pouze hodinky švýcarských výrobců a dalším důvodem bylo velké množství jejich funkcí. Hodinky jsou díky velikosti 42 mm tak akorát veliké na moje zápěstí a s výškou 10,5 mm je krásně „zastrčím“ i pod košili. Hodinky na první pohled zaujmou plastickým zpracováním ciferníku s vystouplými hodinovými indexy ve stříbrné barvě a vteřinovou ručičkou mečovitého tvaru. Podklad ciferníku má šedočernou barvu, která se do sebe krásně prolíná.

Na ciferníku dále naleznete ukazatel data a dne v týdnu, 24hodinový subciferník, ukazatel stavu nabití akumulátoru, kontrolu stavu posledního příjmu rádiového signálu a subciferník pro stopky. I přesto, že se na ciferník vejdou všechny tyhle funkce, stále působí přehledným dojmem. Pevná luneta na sobě nese nápisy 26 světových metropolí, díky kterým můžete jednoduše točením korunkou nastavit požadované časové pásmo přes danou destinaci. Číselník je kryt safírovým sklíčkem, které je odolné proti poškrábání. Pouzdro společně s tahem hodinek je vyrobeno ze Super Titania, což je materiál asi 5krát tvrdší než ocel a téměř o polovinu lehčí. Hodinky jsou tak na ruce díky rovným 100 g příjemně lehké. Vzpomenout musím i horší tepelnou vodivost titanu, díky tomu hodinky v zimě nestudí při nasazení na ruku.

Jak je to s tím rádiovým časem?

Hodinky jsou vybaveny funkcí rádiového příjmu času, přičemž příjem je multifrekvenční (pro všechny na světě dostupné vysílače). Příjem probíhá 1krát za den automaticky a pokud by příjem z jakéhokoliv důvodu nebyl úspěšný, strojek hodinek se o příjem pokusí ještě dvakrát. Pokud ani třetí příjem nebude úspěšný, stále můžete příjem rádiového signálu vyvolat ručně – kdykoliv v průběhu dne i noci. Kontrolu úspěšného příjmu je možné provést stiskem spodního tlačítka.

Pokud se náhodou budete s hodinkami nacházet mimo dosah vysílačů (dva jsou v Japonsku, jeden v Německu, v Číně a v USA), hodinky samozřejmě půjdou bez problému také bez pravidelné synchronizace. Utrpí pouze jejich přesnost, ta je v takovém případě v toleranci ±15 s / měsíc. Čas lze v takovém případě pochopitelně kdykoliv nastavit také ručně. Další užitečnou funkcí jsou stopky, které se ovládají horním a spodním tlačítkem na pravé straně pouzdra. Stopky měří uplynulý čas s přesností 1/20 sekundy. Příjemné pak je, že když nepoužíváte stopky, dlouhá sekundová ručka normálně odměřuje sekundy.

Jak již bylo řečeno, hodinky umí zobraz čas a datum 26ti světových metropolí. Při cestování do oblasti s jiným časovým pásmem stačí vysunout korunku do první pozice a točením doprava (při cestování směrem na východ) nastavíte města směrem do plusu vzhledem k vaší poloze. Při točení korunkou doleva pak zase nastavíte města s časem do minusových hodnot. V případě, že na číselník hodinek nedopadá delší dobu světlo, přejdou hodinky do energeticky úsporného režimu, který se pak opět deaktivuje když hodinky opět vystavíte světlu. Ručičky se automaticky vrátí do správné polohy. Při plně nabitém akumulátoru, na což od nuly potřebujete zhruba 30 hodin na slunci nebo 130 hodin nasvícení pod zářivkou) vydrží hodinky v chodu po dobu přibližně 2 let bez dalšího nabití. Závěrem bych rád posoudil tyto hodinky co do poměru výkonu a ceny. V tomto směru jsou to nejlepší hodinky, které vlastním.

Klady
+ Bezúdržbovost mě baví
+ Krásně lehké
+ Přehledné
+ Velké množství funkcí

Zápory
– Nejsou celé v PVD

Autory textů jsou Ondřej Šebl a Jakub Novák.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *