Proč se staly Casio Collection MTP-1302PD-2A2VEF nejprodávanějšími hodinkami roku?

Módní vlny přicházejí a odcházejí. V minulém roce se ale stalo něco neočekávaného: jeden model značky Casio se stal tak populárním, že byl konstantně vyprodaný a když už se sehnat dal, tak za dvojnásobnou, ba i trojnásobnou cenu. Jeho tajemství? Bleděmodrý ciferník. Dnes se tedy podíváme na to, co vězí za popularitou této barvy a také na dvoje hodinky od značky Casio – Casio Collection MTP-1302PD-2A2VEF a MTP-B145D-2A1VEF, které k této atraktivní barvě nabízí i dobře provedený design za bezkonkurenční cenu.

Obsah recenze

Proč zrovna bleděmodrá?

Módní vlny často určují luxusní značky a ani v tomto případě tomu nebylo jinak. Výrazná barva ciferníků obou modelů od Casia odkazuje na bleděmodrý, nebo chcete-li tyrkysový odstín s názvem Tiffany Blue. Jedná se o registrovanou obchodní známku šperkařské firmy Tiffany & Co. Na hodinky si tato barva našla cestu, když luxusní hodinářská firma Patek Philippe vydala poslední verzi svých masově populárních ocelových sportovních hodinek Nautilus, reference 5711 (provedení pouze s datumovkou).

Patek Philippe | Nautilus | 5711/1A-018 Tiffany Dial
Limitovaná edice Patek Philipe Nautilus ref. 5711/1A-018 s Tiffany Blue® ciferníkem na vidu (zdroj: Platinum Times Co.)

K ukončení produkce tak žádaného a exkluzivního modelu bylo patřičné přijít s něčím ještě exkluzivnějším, a tak spatřil světlo světa Patek Philippe Nautilus Tiffany Blue. Samozřejmě že poptávka vystoupala do nebetyčných výšin, a i teď, kdy Nautilus žije dál (reference 5811, celé z bílého zlata a s podstatně vyšší cenovkou), ocelová bleděmodrá verze nad ostatními stále ční.

Popularita láká kopie

Na vysokou poptávkou samozřejmě nabídka zareagovala rychle. Různé značky, které kopírují luxusní designy, brzy uvedly na trh bleděmodré ciferníky. A to nejen na kopiích Nautilů, ale i jiných modelů a značek. Také se rozšířila mezi důstojnější dostupné značky, které podobnou barvu (již pochopitelně bez licence a jména Tiffany) zakomponovaly do svých vlastních designů. 

Legenda jménem Casio

Králem quartzových hodinek nižších cenových hladin je bezesporu značka Casio. I s menším rozpočtem lze od ní získat spolehlivé a esteticky vyvážené kousky. Používá jak vlastní designy, tak i vypůjčené. Ale i v tom druhém případě jim dodá vlastní příchuť, takže vždy poznáte, že jde o hrdé Casio a ne napodobeninu bez vlastního nápadu.

První uchazeč

Stejně tomu je i v případě Casio MTP-1302PD-2A2VEF z řady Classic Collection za 1 490 Kč, jejichž design vzdáleně připomíná Rolex Datejust se svou drážkovanou lunetou a jednoduchým čitelným číselníkem s datumovkou. V roce 2023 to byly nejprodávanější hodinky v Helveti a třikrát překonaly soupeře na druhém místě, přestože se jedná o docela obyčejné quartzové hodinky s chromovaným mosazným pouzdrem s vodotěsností 5 bar.

Pouzdro má přibližný tvar jako pouzdro typu Oyster od značky Rolex a podobný je i ocelový náramek z ohýbaných článků. Spona je lisovaná, jištěná pružným jazýčkem, a k mikroregulaci zde máme čtyři pozice. S průměrem 38 mm a tloušťkou 9 mm sednou hodinky na většinu pánských i dámských zápěstí.

Je zde i možnost vyměnit kovový náramek za libovolný řemínek šířky 20 mm, pokud by na náramku byly pro nositele příliš těžké. 105 g sice není mnoho v porovnání s průměrem, ale na zápěstí to už je znát. Celkem vzato všestranná kombinace.

Drážkovaná luneta jako u Rolexu

Nejvíce ale samozřejmě zaujme luneta a číselník. Před téměř sto lety Rolex přišel s drážkovanou lunetou a dýnkem, aby se daly do střední části pouzdra zašroubovat a zajistit tak vodotěsnost. Dnes už na lunetě drážkování není nutné, a proto je především estetické. Díky světlu, které se od jednotlivých šikmých plošek odráží, přitáhne pozornost více, než hladká obyčejná luneta.

Na ciferníku to také hraje

Číselník je jednoduše a funkčně potištěn. Základní barva je matná bleděmodrá. Jednoduché indexy, na kardinálních pozicích zdvojené, jsou ražené z opačné strany a pokovené, takže vzniká dojem aplikovaných. Okénko datumovky je orámované, což v této cenové hladině není běžné. Ručky korespondují s indexy a dokonce na nich je i trocha luminescenční barvy

Pokud vás pokouší i jiné barvy než obvyklá černá, nebo bílá, můžete bez většího vydání začít zde. Také pokud vám imponuje zdobná, ale ne přezdobená estetika, mohly by být tyto hodinky právě pro vás. 

Když „Datejust“ vystřídá „PRX“

Pokud ale výše popsané nejsou přesně to, co hledáte, jsou tu ještě MTP-B145D-2A1VEF, také z řady Classic Collection. Fanoušci si zde všimli podoby s jinými populárními hodinkami, sportovními Tissot PRX s integrovaným náramkem. Ač nejsou žádným nedosažitelným luxusem, PRX se přeci jen nacházejí v jiné cenové hladině (startují na přibližně 10 000 Kč), a tak tyto Casia potěší kupující i s omezenějším rozpočtem (1 990 Kč). Mírně vyšší cena oproti MTP-1302 přináší i mírná přilepšení.

Za málo peněz hodně muziky

Jako by se tu sešla svatá trojice oceňovaných prvků:

  1. Centrální brus, který ožívá na jakémkoli světle,
  2. leštěné aplikované indexy se stejně leštěnými ručkami
  3. a dokonce i datumovka je decentně orámována.

To vše jsou ale jen detaily, které pouze přispívají k vyváženým proporcím pouzdra. To už je na rozdíl od předchozího modelu MTP-1302 ocelové, takže případných škrábanců nasbírá méně. Leštěná luneta zvýrazňuje kruhový ciferník, zatímco vrchní plochy pouzdra sekundují se svým radiálním brusem. Svislé a šikmé plochy jsou opět leštěné. Na rozdíl od Tissotů zde nepotkáme integrovaný náramek, ale standardní nožky o šířce 18 mm. Pro zachování elegantního vzhledu jsou ale shora zakryté.

Drobné technické změny

Stejně jako u předchozího modelu zde najdeme minerální sklíčko i spolehlivý quartzový bateriový strojek se třemi ručkami a datumovkou. Také náramek je tvořen skládanými články, broušenými na čelních stranách a leštěnými na bocích a disponuje lisovanou sponou. Ta sice přišla o mikroregulaci, ale díky tomu je v zapnuté poloze nenápadná. Zapínání je zajištěno postranními tlačítky. Vodotěsnost zůstala na pěti barech.

Méně je více

Dalším prvkem, který neodláká pozornost od ciferníku, je luminescence, protože zcela chybí. A vůbec to nevadí, leštěné indexy a ručky skýtají čitelnost dostatečnou. Skládaný náramek s lisovanou sponou přispívají k nízké hmotnosti (v plné délce pouhých 82 gramů!), stejně jako malé, 35 mm široké a 8 mm silné pouzdro. Jsou to tedy hodinky pro menší ruku, ale nejsou nezbytně dámské.  Korunka má sice v průměru pouhé čtyři milimetry, ale díky vroubkování se obsluhuje celkem pohodlně.

Pokud tedy hledáte střídmější design i rozměry, nebo pokud je vaší parketou broušený ciferník, mohu vám model Casio Collection MTP-B145D-2A1VEF směle doporučit.

Bleděmodrou to nekončí

Popsal jsem sice pouze dva modely, ale značka Casio jich nabízí více. A pokud bleděmodrá není váš šálek a dali byste přednost jiným barvám, tak MTP-1302 i MTP-B145D jsou k dispozici v celé paletě. Dokonce i bílé a černé, ale nebyla by to trochu škoda? Je přeci tak snadné rozzářit únorovou šeď něčím pestrým na zápěstí.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *