Precizní krása Tissot Luxury Jungfraubahn Automatic

Po skoro ročním užívání těchto hodinek uzrál čas na sepsání recenze, dojmů a shrnutí technických parametrů hodinek.

V hodinářském světě většinou vzbudí větší zájem mechanické hodinky, než quartzové. Toto jsou moje první mechanické hodinky, které jsem si „odložil“ na svou ruku po cca 7 letech co jsem vůbec začal nosit hodinky. Popravdě proč jsem se vyhýbal automatům, je jejich rezerva chodu, u většiny hodinek bývá rezerva kolem 40 hodin. Tento model má rezervu chodu dvojnásobnou, o tom ale později v článku. Dopředu předesílám, že hodinky se mnou nezažívají žádné extrémní testy, jak jste zvyklí například u kolegy Jiřího.

Hodinky se hodí na většinu zápěstí díky jejich velikosti 41 mm. I díky této velikosti v kombinaci s koženým řemínkem např. z imitace krokodýlí kůže se skvěle hodí i ke slavnostnějším příležitostem. Nicméně tento model se dodává s ocelovým tahem, s motýlkovou sponou. Na výběr jsou ale i rovnou dva modely s koženým řemínkem. Jedná se o modely s označením Tissot Luxury Automatic T086.407.16.051.00, anebo světlá varianta Tissot Luxury Automatic T086.407.16.031.00. Tyto modely ale bohužel již nemají perleťový šedý číselník, který mně právě na mém modelu imponuje. Další zajímavostí tohoto modelu je, že jsou hodinky vyrobeny na počest spolupráce značky Tissot s železniční tratí Jungfraubahn, která vede do nádraží Jungfraujoch, nejvýše položeného nádraží v Evropě (3454 nad mořem). Tato spolupráce je uvedena i na dýnku hodinek, kde trochu „kazí“ výhled na strojek. I přesto odhaluje rotor s typickým Tissot zdobením Waves of Time.

Strojku bych si v této části recenze dovolil věnovat pár vět. Jedná se o ETA Powermatic 80, což je velmi dobrý a kvalitní strojek s obdivuhodnou 80 hodinovou rezervou chodu! Můžete tak hodinky nosit i s několikadenními přestávkami, bez toho, aby přestaly jít, a to mě přesně na tomto modelu baví. Můj konkrétní kousek měl při plném natažení rezervu 79, 81 a jednou dokonce 83 hodin v klidovém režimu. Právě Tissot se podílel na jeho zrodu a mohl si tak nárokovat po jistou dobu výhradní právo v rámci Swatch Groupu. Po ustálení chodu (cca 3 měsíce) jsem se dostával nejčastěji na hodnotu +5 vteřin za den.  Tento výjimečný strojek je vyroben na základě legendárního strojku ETA 2824-2, na kterém bylo provedeno několik úprav. Zaprvé byl snížen počet kmitů setrvačky z 28.800 na 21.600 (přitom ale byla přesnost strojku dokonce zvýšena), dále byl upraven materiál pera v pérovníku, který umožnil pero prodloužit, a na krokové ústrojí byl použit nový umělý materiál. Hodinky tedy bijí frekvencí 3 Hz, což se rovná 6 tikům vteřinové ručičky za sekundu. Její chod je tak takřka plynulý. Stroj disponuje funkcí hacking, což je funkce, díky které se po vytažení korunky do polohy pro nastavování času zastaví vteřinová ručka. To znamená, že čas je možné nastavit s přesností na sekundu.

Číselník hodinek, jak již bylo zmíněno dostal šedou barvu, která je doplněna o perleť, která hlavně na slunci hází zajímavé odlesky a každý kousek hodinek je tak vlastně unikát. Sklíčko je safírové navíc s antireflexní vrstvou, nemusíte se tedy o něj bát a takřka není na hodinkách vidět a můžu si užívat pohled na ciferník. Drobnou výtku bych měl k luminiscenci, která u tohoto modelu není ani na ručkách ani na indexech či bodech. Ale vzhledem ke spíše společenskému zařazení hodinek jim to lze odpustit. Korunka je klasicky umístěna na pozici třetí hodiny a samozřejmě s ní lze dotahovat pero. Ručičky jsou velmi jednoduché, minimalistické, nepatrně se ke konci zužující.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z ušlechtilé oceli, stejně tak 4 článkový tah. Pouzdro je vyrobeno v kombinace leštěné a matné úpravy, po stranách je pouzdro zajímavě perforované. Musím uznat, že na ruce sedí perfektně. Hodinky disponují vodotěsností do 50 metrů (5 ATM), což znamená, že snesou drobný kontakt s vodou, který můžeme přirovnat např. ke sprchování, či mytí rukou. Celou výjimečnost hodinek podtrhuje i speciální dřevěná krabička, určena pro tuto edici.

Autor: Jakub Novák

Jakub Novák

Jakub vám rád pomůže při výběru hodinek, provede vás celým objednávkovým procesem nebo ochotně poradí s reklamací. Je našim specialistou na značky Wenger, Victorinox a Traser.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *