🆕 O novinkách v hodinkách: Čínské hodinky trochu jinak

Co si představíte pod spojením čínské hodinky? Nejspíš to nebudou ty nejkvalitnější časomíry na trhu, že? To jste se ale zřejmě zatím nesetkali se značkami typu Atelier Wen. Značkami, které nejenže nejsou svou kvalitou nijak pozadu, ale dokonce nabízí oproti evropské a japonské konkurenci i něco navíc. Dále se dnes také podíváme na novou limitku od Seiko (exkluzivní pro Evropu) a elegantní Nomosky pyšnící se ne jedním, ale hned dvěma daty!

Obsah týdeníku

Atelier Wen: Čínské hodinky, jak je neznáte

Čínská značka Atelier Wen (ve volném překladu něco jako kulturní dílna) si při svém založení stanovila nelehký cíl: obrátit všem dobře známe Made in China v něco dobrého. Třeba ve vyrobeno v Číně s hrdostí. Ve vyrobeno v Číně v co nejvyšší kvalitě a oslavujíc čínskou historii a kulturu.

A s ohledem na to, jak rychle se její jméno šíří hodinkářskou komunitou, bychom řekli, že je Atelier Wen na správné cestě.

Tyhle odvážně fialové hodinky jsou nejnovějším, limitovaným přírůstkem do katalogu značky. Nazývají se Atelier Wen Perception Titanium Millésime 睦 (neboli , v překladu přátelství) a vedle čínské kultury oslavují hlavně všechny fanoušky značky, kteří stojí za jejím dosavadním úspěchem.

Originální design a skvělé vlastnosti

Stejně jako předcházející modely Perception sází i tato novinka na oblíbený design s integrovaným tahem. Hvězdou celé show je i v tomto případě ciferník s hypnotizujícím guilloché vzorem (v tomto případě jde o tzv. écailles de poissonrybí šupiny). Na vzoru pracoval dost možná jediný žijící mistr techniky guilloché v celé Číně, Cheng Yucai 🙌🏻.

Titanové pouzdro hodinek měří univerzálních 40 mm a jeho výška má působivých a na zápěstí příjemných 9,4 mm. I přes svou pohlednou estetiku mají hodinky šroubovací korunku a voděodolnost 100 metrů. Safírové sklíčko chrání nejen fialovou tvář hodinek, ale i jejich strojek na opačné straně.

Zdroj obrázku: Fratello

A když už jsme ten strojek tak nakousli, jedná se o lehce upravenou a moc pěkně dekorovanou verzi automatického kalibru Dandong SL1588A. Rezervou chodu (41 hodin) ani frekvencí (28 800 vibrací za hodinu) si vás sice nezíská, ale jak často vidíte na hodinkách rotor ve stejné barvě, jakou má ciferník?!

A na závěr drobná poznámka: Atelier Wen Perception Titanium Millésime 睦 je možné si objednat již jen pár dní, tak pozor, ať to náhodou neprováháte!

Zdroj: atelierwen.com

Tipy na další čtení: fratellowatches.com, ablogtowatch.com

▶️ Se značkou se osobně seznámila i kolegyně Darina v rámci návštěvy Wateches and Wonders 2024. Její zážitky nejen z W&W a z návštěvy prezentace Atelier Wen si můžete poslechnout na: Spotify, Apple Podcasts, nebo YouTube.

Parametry:

  • Průměr pouzdra: 40 mm
  • Výška: 9,4 mm
  • Materiál: titan (Grade 5)
  • Voděodolnost: 100 m
  • Strojek: Dandong SL1588A
  • Typ: automatický
  • Rezerva chodu: 41 hodin
  • Frekvence: 28 800 vph
  • Cena: 3 588 USD

Seiko SRPL19: Evropská limitka inspirovaná 60. léty

My víme… Limitovaných edic je někdy tolik, že to člověku dokáže takřka až lézt na nervy. Všechno je tak limitované, že vlastně nic snad ani limitované není. A my vám tu přesto dnes představujeme další limitku – tentokrát z dílny Seiko. Jednoduše jsme jí ale nedokázali odolat.

Čím si nás tedy tato nejnovější edice modelu Presage Style60’s získala? Svou minimalistickou, pohlednou paletou barev! Vložka pevné lunety je tmavě modrá, zatímco ciferník sází na studenou světle modrou. Jejich kombinace nám pak nenápadně připomíná blížící se zimu.

Zdroj fotek MONOCHROME Watches

Všechno se ale samozřejmě netočí jen kolem barviček. Na modelu Seiko SRPL19 se nám toho líbí i spousta dalšího. Zmínit můžeme například jeho sportovní (a zároveň i elegantní) ocelové pouzdro s poloměrem 40,8 mm a výškou 12 mm, jeho spolehlivý automatický strojek 4R35 viditelný skrz průhledné dýnko a na závěr nesmíme zapomenout i na jeho relativně rozumnou cenu: 17 890 Kč.

Seiko Presage Style 60’s SRPL19J1 jsou limitované počtem 3000 kusů a v prodeji se objeví pouze na evropském kontinentu.

▶️ Seiko SRPL19 v naší nabídce: helveti.cz

Tip na další čtení: monochrome-watches.com

Parametry:

  • Průměr pouzdra: 40,75 mm
  • Výška: 12 mm
  • Materiál: ocel
  • Voděodolnost: 50 m
  • Strojek: Seiko 4R35
  • Typ: automatický
  • Rezerva chodu: 41 hodin
  • Frekvence: 21 600 vph
  • Cena: 17 890 Kč

Nomos Tangente 2date: Když je vám jedno datum málo

Zdroj fotky Hodinkee

Nomos, hodinářská manufaktura sídlící v srdci německého hodinářství – v Glashütte, počátkem tohoto měsíce představila nový strojek s manuálním nátahem a spolu s ním i novou verzi svého elegantního modelu Tangente poháněnou právě tímto strojkem.

Začněme tedy u strojku. DUW 4601 se honosí výškou pouhých 2,8 mm a má přitom rezervu chodu solidních 52 hodin. Už na první pohled zaujme pohlednou dekorací (se vzorem slunečního paprsku), ale to nejlepší se se ukrývá uvnitř. DUW 4601 se totiž neprezentuje jen jednou datumovkou (viditelnou na ciferníku na 6. hodině) jako většina ostatních hodinek, ale hned dvěma daty!

Zdroj fotky Hodinkee

Proč má tento strojek a tyto Tangente 2date dvě data? Upřímně, žádný vysoce praktický důvod za tím nehledejte. Samozřejmě vám můžeme povědět, že klasické datum se více zaměřuje na konkrétní den, zatímco datum obklopující celý ciferník, vám umožňuje vidět, kde právě jste v kontextu celého měsíce… Takový pohled by možná korespondoval s významem slova nomos, jak jej používali starověcí Egypťané.

Šlo v podstatě o označení územní správní jednotky v rámci říše. Moc nomarchů – jejich správců, postupně ohrozila moc faraonů. Dalo by se tedy říci, že jde o připomínku potřeby vnímat jednotlivé úseky (v našem případě časové) také v kontextu delšího období (podobně, jako znázornění času po 12h úsecích), aby nám naléhavost jediného čísla křičícího z okénka nepřerostla přes hlavu.

Ale my si myslíme, že Nomos se do této komplikace pustil prostě proto, že mohl 🙂. A protože se s ní nikde jinde (pravděpodobně?) nesetkáte.

Nyní (konečně!) k hodinkám samotným

Pouzdro 2date měří 37,5 mm a jeho výška činí nádherných 6,8 mm. Hodinky jsou dostupné ve dvou verzích, a to buď s klasickým bílým (resp. stříbrným) ciferníkem nebo s ciferníkem tmavě modrým.

Modrá je podle nás tou elegantnější volbou, ale na druhé straně se zároveň nemůžeme nabažit těch dvou silně kontrastujících červených dat na modelu s bílým cifrem. Co si myslíte vy? A jaký máte vůbec názor na dvě data na jedněch hodinkách? Dejte nám vědět v komentářích!

Zdroj: nomos-glashuette.com

Tipy na další čtení: wornandwound.com, hodinkee.com

Parametry:

  • Průměr pouzdra: 37,5 mm
  • Výška: 6,8 mm
  • Materiál: ocel
  • Voděodolnost: 50 m
  • Strojek: DUW 4601
  • Typ: manuální nátah
  • Rezerva chodu: 52 hodin
  • Frekvence: 3 Hz
  • Cena: 69 200 Kč
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *