Nástěnné hodiny do moderního interiéru

Cílem dnešního článku není rozebírat mechaniku či elektroniku jednotlivých hodin, ale zaměřit se na vylepšení interiéru. Pro tyto účely jsme k vašemu posouzení vybrali nástěnné hodiny s nadčasovým designem, které vypadají skvěle a jen tak vás neomrzí i díky neobvyklému způsobu zobrazení času. Vybrané kousky se velmi snadno stanou solitérem vaší nové kuchyně, rekonstruovaného obýváku nebo reprezentativního sídla firmy. 

Nástěnné hodiny německých značek MeisterSinger a Junghans z našeho výběru jsou typické svou střídmostí barev i grafických prvků ciferníku. Minimalistický vzhled hodin čerpá z funkcionalismu a konceptu umělecké školy Bauhaus, jejíž představa moderny ovlivňuje vzhled našich domovů a interiérů už více než 100 let. V článku se můžete inspirovat při výběru vlastních nástěnných hodin, zvlášť pokud se chystáte rekonstruovat, nebo jen vylepšovat svůj domov či kancelář.

MeisterSinger

Jednoručky na stěnu

Hlavním rysem hodin MeisterSinger WU (Wanduhren) je přítomnost pouze jedné ručky na číselníku. Není to jen design, ale zároveň i filosofický postoj k životu. Majitelé těchto hodin se ztotožnují s tím, že více než zcela exaktní určení času na sekundy jim stačí pouze orientační zobrazení času s tím, že číselník hodin působí klidným, téměř statickým dojmem. 

Přehledný ciferník

Ciferník upřednostňuje důležitost toho, co majitel právě dělá před tím, jak dlouho mu to trvá. A posuďte sami – když odhlédnete od psacího stolu, nebo od kuchyňské desky, abyste se v rychlosti podívali, kolik je hodin – na kterou ručku vám padne zrak jako první? Hodiny působí velmi subtilním dojmem, jsou tenké a bez rámu – okraj tvoří jen přesah skla.

Nápaditá grafika

Za oživením vzhledu ciferníku stojí také doplnění nuly před jednociferné číslice. Tento drobný detail činí číselník hodin dokonale symetrickým. Dalším hezkým detailem je „úsměv“ nad logem MeisterSinger. Jde o hudební symbol Fermata, který značí v notovém zápise pauzu – tedy další odkaz na uvolněný vztah k času a na to, že majitel hodin není svázaný každou sekundou.

Čas zjistíte jediným pohledem

Jediná ručka činí odečítání času jednodušší, pokud člověk potřebuje učit čas přesněji. Na význam indexů na číselníku si velmi rychle zvyknete. Největší indexy označují hodiny, menší určují půlhodiny. Kratší a tenčí indexy vymezují čtvrthodiny a nejkratší a nejtenčí indexy definují pětiminutové úseky. Na obrázku výše je tedy 10 hodin a 10 minut. 

Na stěnu nebo na stůl

Hodiny jsou k dispozici ve dvou velikostech:  MeisterSinger WU18 o průměru 18 cm, které se hodí do malých místností. Mohou sloužit také jako stolní hodiny na vašem pracovním nebo psacím stole. Vetší model MeisterSinger WU35 má průměr 35 cm, ciferník je tedy dobře čitelný i z větší vzdálenosti. Tyto nástěnné hodiny využijete v prostornějších pokojích, společenských místnostech, nebo v kanceláři.

Junghans

Design hodin této značky vychází ze stylu Bauhaus. Nepleťte si jej se známým obchodním řetězcem. Jde o umělecký styl, který v návrzích používá úsporné, funkcionalistické a často až technicistní postupy. Hodiny s takovým designem se hodí do minimalistických interiérů, kde doplní výrazné designové prvky z kvalitních materiálů.

Hodiny na stěnu s dvojitým číselníkem

Junghans Max Bill Wanduhr RC 30 existuje ve dvou provedeních. Model Junghans 374/7001 má na číselníku dvě samostatné číslované stupnice pro odečet minut a hodin. Délka hodinové i minutové ručky je důmyslně navržena tak, aby přesně doléhala k příslušné stupnici, takže kolik je hodin zjistíte překvapivě snadno. 

Nástěnné hodiny bez čísel

Oproti tomu model Junghans 374/7000 je více puristický, takže na něm žádné číslice nenajdete. Jednotlivé minutové a hodinové indexy jsou opět navrženy tak, aby k nim ručky přesně doléhaly a odečítání času bylo maximálně zjednodušené. Střídmý design hodin neruší ani logo výrobce, které je provedeno tak malým fontem, že působí spíše jako další čára a jemný ciferník neruší.

Které byste si na stěnu pověsili vy?

Z uvedených příkladů je patrné, že nástěnné hodiny už dávno nevypadají jako kukačky nebo pendlovky v robustní dřevěné skříni. Hodiny z našeho výběru jasně ukazují, že lze nalézt kousky, které perfektně zapadnou i do moderního a střídmého interiéru. V případě, že vás hodiny jako doplněk interiéru zaujaly, ale nechcete vrtat do zdi, jistě si vyberete z nabídky stolních hodin.

Navzdory své jednoduchosti se naopak takové solitéry stanou díky originálnímu designu a nápaditým funkcím výrazným designovým prvkem, který přitáhne pozornost. A co je příjemnější, než se potěšit pohledem na harmonický kousek a u toho zjistit, že máte všechen čas světa?

Seznam uvedených nástěnných modelů

  • MeisterSinger 18 cm WU18 – 2 270 Kč
  • MeisterSinger 35 cm WU35 – 3 250 Kč
  • Junghans Max Bill Wanduhr RC 30 cm 374/7001.00 – 8 820 Kč
  • Junghans Max Bill Wanduhr RC 30 cm 374/7000.00 – 8 510 Kč

Další hodiny na stěnu najdete v nabídce eshopu Helveti.cz.

Náramkové hodinky od uvedených značek

Další články ze světa hodinek

  • Na blogu také představujeme další zajímavé značky hodinek
  • Novinky z hodinkářského světa pravidelně představujeme zde
  • Fanoušek mechanických hodinek Jiří Bareš pravidelně vybírá Hodinky měsíce
  • Recenze a testy hodinek najdete v samostatné rubrice 
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *