Naše první hodinky: Které hrály u nás prim?

Každý má svou cestu k hodinkám jinou a kolikrát jde o docela zajímavé příběhy. Cíleně jsme teď ale abstrahovali od našich prvních dětských hodinek, protože to by se nám to tady hemžilo samými hodinkami s dinosaurem (ano, ty jsem měl já). Máme na mysli spíše ty první pořádné hodinky, které jsme dostali nebo si koupili po cca 18 roku věku. Jak tomu bylo u jednotlivých členů našeho Helveti týmu?

Minulý rok v listopadu Helveti oslavilo své 12. narozeniny a pozorní nadšenci do hodinek určitě zbystřili když jsme při té příležitosti uvedli limitovanou výroční edici hodinek. A kdoví, možná to do budoucna bude představovat prvopočátek zcela nové značky, ale to nebudeme předbíhat 🙂 Každopádně je zřejmé, že za těch krásných dvanáct let (i když to občas také nebylo jednoduché) se stala spousta skvělých věcí, které tvoříme spolu s celým týmem. A právě o týmu z Helveti bude řeč v tomto článku – tedy o tom, jaké byly naše vůbec ty první hodinky. Bude to zajímavé, to nebojte.

Jirka Bareš má klasiku Prim

Úplně první hodinky, co jsem měl, byly zelené digitálky z tržnice, ale první pořádné hodinky jsem dostal v deseti letech k Ježíšku. Byly to legendární Prim Sport II se zelenou verzí číselníku „Humberto“. Byl jsem z nich tehdy naprosto nadšen a přestože mají voděodolnost pouze 4 ATM, tak jsem je bral do bazénu, potápěl jsem se s nimi třeba do dvou metrů a obecně jsem je úplně moc nešetřil. Všechno přežily a dokonce jsou pořád v poměrně dobrém stavu. Za 25 let co je mám, byly pouze dvakrát u hodináře a dodnes spolehlivě slouží, přičemž všechny jejich části jsou původní, kromě řemínku. I když se u mě hodinková posedlost projevila až mnohem později, tak s jistotou můžu říci, že tohle byl její počátek 🙂

Jirka je garantem značek: Alpina, Mido, Citizen, Junghans a Ball.

Jakub začal u Quiksilveru

Wenger Terragraph

Ke svým 22. narozeninám jsem dostal k Vánocům hodinky Quiksilver, které jsem si sám vybral.

Druhé pořádné hodinky jsem dostal jak odměnu v Helveti a je to asi 6 let zpět. Jde o Wenger Terragraph 01.0541.105, které shodou okolností potřebovaly nedávno výměnu baterie a už je opět nosím.

Časem jsem je přehodil na řemínek Di-Modell Nevada a sluší jim to snad ještě víc. Posuďte sami.

Kuba je garantem značek: Wenger, Traser a Victorinox.

Jirka Štencek – Začal jsem s Wenger Commando

Wenger 70874

Moje první pořádné hodinky byly Wenger Commando Racing Team 70874. Celá eskapáda s podnikáním v hodinkách vlastně začala ještě modelem Wenger Commando Day Date 70164.XL, ale ty mě naživo moc nechytly a tzv. jsem je obratem pustil dál. Naopak s Wenger 70874 už jsem se kamarádil poměrně dlouho a dával jsem jim taky dost zabrat. Byly se mnou na prvním Islandu, kde jsem sebe a taky hodinky pořádně otestoval. Sepsal jsem o celém putování kratičkou recenzi.

Vzpomínek mám na ně spoustu. Například vnitřní otočná luneta, na které se dalo dělat spousty výpočtů, robustní pouzdro a pro Wenger tehdy typický červený kříž na 12. pozici. Myslím, že na první hodinky jsem si nemohl vybrat lépe.

Katka zářila s hodinkami Guess

Nikdy jsem na hodinky nebyla. Vždycky jsem je brala pouze jako módní doplněk a i podle toho vypadal můj výběr. Byly to hodinky Guess se spoustou kamínků až z toho přechází oči. Jsou to hodinky, se kterými jsem přišla do Helveti, a za které jsem sklidila ne málo úšklebků od mých kolegů 🙂

I když je to pouze fashion značka, pro mě to je srdcovka, kterou si schovávám, protože jsem je dostala od svého táty.

Poznámka redakce: úšklebky byly spíše formativního rázu. Od nošení jakýchkoliv hodinek v Helveti nikoho neodrazujeme 🙂

Katka je garantem značek: Bering, Edox, Mondaine a Mikov.

Martin měl Wenger, který zvonil kdy chtěl

Wenger Traveller

Moje první byly dětské Prim, které jsem v hodinářském záchvatu rozebral, tím pádem bohužel zničil a už nikdy nesložil.

Pak dlouho nic a opět to začalo hodinkami Wenger Field Force Traveller 72753. Byly docela vychytané, kromě data a dne v týdnu měly duální čas, ukazatel nabití baterie a budík, který se vyznačoval tím, že zvonil vždy v jiný čas než jsem nastavil.

Martin je garantem značek: Biatec, Certina, Fridrich, Hirsch, Chronotechna, Maurice Lacroix, MeisterSinger, Tissot a Wolf.

Darča objevovala svět hodinařiny s Orientem

Po éře digitálek z dětských let byly mými prvními „lepšími“ hodinkami zřejmě dámské Orienty, které jsem si ještě na střední škole vybírala k nějaké příležitosti narozenin/Vánoc či podobně v hodinářství na Hlavní třídě v Mariánských Lázních. Je zajímavé, že ač jsem tenkrát o hodinkách nic nevěděla, šáhla jsem ve změti všeho možného právě po této značce (že by zárodek budoucí nemoci?). Ovšem je pravdou, že se jednalo o bateriové hodinky, které byly spíš ozdobné, ale i tak. Spokojeně jsem je nosila po dlouhá léta a možná bych je nosila ještě nyní a žila v sladké nevědomosti, kdyby… 😃

Darina je garantem značek: Bulova, Casio, Laco, Orient, Orient Star a Seiko.

Šimon má od maturity Casio GShock

Dostal jsem Casio Gshock za maturitu a pořád je mám doma. Od té doby se můj počet hodinek navýšil až prací v Helveti.

Šimon je garantem značek: Garmin, Iron Annie, Luminox, Swiss Military Hanowa a Zeppelin.

Monča vzpomíná na digitálky Casio

Digitálky Casio

Mé první hodinky, které si pamatuji, byly plastové růžové Primky. Koupila jsem si je tenkrát sama z našetřených peněz, byly krásně růžové a měly možnost sundání celého náramku včetně pouzdra. Zbyl jen samotný ciferník a dalo se to samé dokoupit v jiné barvě, tím pádem si udělat jako-by nově barevné hodinky, což jsem, ale nikdy neudělala, jelikož růžová byla holt růžová. 

Co si pak pamatuji tak další hodinky my koupil tatínek a sice dnes znova zrozené digitálky od Casia, tzv. vintage. Ale kde ty skončily, si již nepamatuji. Hodinky mě pak začaly zajímat až o trochu později, když jsem je začala prodávat. A baví mě dodnes, i když asi z pohledu mých kolegů trochu jinak. Především jako žena koukám na hodinky jako na šperk, doplněk, který musí ladit. Prostě se musí líbit. 

Monika je garantem značek: Bering šperky, Boccia Titanium, Boccia šperky a Festina.

Míša si ty své teprve hledá

První hodiny jsem měla někdy v šesti, pak pár dalších (vše v dětství) a nepamatuju si z nich prakticky nic. V současné době se mi nejvíc líbí pilotky (asi proto je mi z mých značek nejvíc sympatické Junkers). Dále pak minimalisté kousky jako má třeba Tissot (styl Everytime Quartz) nebo Junghans Max Bill a taky trochu něco netradičního ve stylu růžového Aikonu od Maurice Lacroix či nové Casio v módní modré barvě.

Míša je garantem značek: Auguste Reymond, Candino a Junkers.

Fandovou srdcovkou jsou Bulova

I já jsem, stejně jako moji kolegové, začínal na éře digitálek z tržnic Prim Sport 2, které jsem dostal tuším v jedenácti. Byla to generace se zelenými indexy a zelenými ručkami, luneta bíla (v mém případě černá s bílým písmem). Teď čekají primky na renovaci u hodináře a už se těším, až je zase dám na ruku. Po několika letech jsem hodinky asi na třináct let odložil a nenosil jsem žádné. Až nástupem mé přítelkyně (a teď již manželky) Katky do Helveti jsem byl obdarován hodinkami Bulova 96B251 Special Edition Lunar Pilot Chronograph Watch, které jsou osazené řemínkem Di-modell Nevada. Hodinky Bulova se staly mými oblíbenými hodinkami.

Bulova Special Edition

Následně při mém nástupu jsem si rozšířil svou hodinkovou stáj o volnočasový model Casio G-Shock GA-2110SU-3AER a následně upgragoval na Casio G-Shock GA-B2100-1AER se solárním napájením. Mé první mechanické hodinky jsem si též zakoupil u firmy – a to Seiko 5 Sports SRPG47K1 140th Anniversary Limited Edition a srdcovku Helveti H01 v limitované edici padesáti kusů. Jsem také postižen a teď nedám bez hodinek ani ránu. Jediný větší pánský šperk, který nosím, jsou hodinky a asi již budu nosit stále.

Fanda je garantem značek: Claude Bernard a značek vyrábějící pera.

Co teď nosíme? Ale to už víte

Všichni moji kolegové mají aktuální kolekci (alespoň většinu) zaznamenanou ve svém profilu na našem webu https://www.helveti.cz/nas-tym. Není v našich silách to aktualizovat denně a z pochopitelných důvodů tam někteří kolegové nemají své nejdražší kousky, ale pro představu, kam jsme se od prvních hodinek posunuli, by to mělo stačit 🙂

A jak to bylo u vás?

Napište nám o svých prvních hodinkách (klidně i o těch s dinosaurem) do komentářů.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *