Moderní pilotky Laco Flieger Frankfurt GMT Schwarz

Když se člověk pohybuje několik let v hodinářském světě, málo co ho dokáže překvapit. Jasně, jsou tu velcí hráči nebo věhlasné manufaktury, které dokáží inovativním přístupem nebo množstvím komplikací doslova vyrazit dech, ale je to většinou zásadně znát na ceně. Jsou tu ale i menší manufaktury se zajímavou historií, co za zlomek ceny dokáží vyrobit velmi originální kousky. A to je přesně případ těchto moderních leteckých hodinek od Laca s GMT komplikací. Laco Flieger Frankfurt GMT Schwarz prostě překvapily!

Obsah recenze

Pilotky jak se patří

Papírově větší pouzdro o průměru 43 mm na zápěstí nepůsobí až tak velkým dojmem. Může za to ocelově šedá barva pouzdra v kombinaci s neobvyklou povrchovou úpravou provedenou metodou pískování? To je asi ryze subjektivní dojem, nicméně absence odlesků, které pohltí právě jemně hrubá povrchová struktura a celkově zaoblené hrany pouzdra minimálně tento dojem vyvolávají.

Model Frankfurt GMT je bezesporu moderní variantou leteckých hodinek, který na to jde po svém. A velmi dobře. Celkově je design hodinek vyladěný a je to vlastně koncert převážně monochromatických odstínů, který vkusně doplňuje trio dalších barev. 

Přelety v časových pásmech

Jak už název napovídá, jde o hodinky s komplikací GMT – tedy ukazatelem času v jiné časové zóně. O ten se stará druhá hodinová ručka s výrazně oranžovým zakončením. Aby toho nebylo málo, díky otočné vnitřní lunetě lze nastavit ještě třetí časovou zónu. Podobná řešení nejsou tak obvyklá a právě vnitřní luneta, která se nastavuje vrchní šroubovací korunkou, dodá hodinkám na originalitě.

Třeba právě dvojicí korunek, které dokonale splývají s pouzdrem díky můstkům a nikde tak nepřekáží. Ty jsou navíc detailně zpracované, kdy ostré hrany vroubkování skvěle padnou do ruky a manipulace s nimi je velmi jistá.

Přehlednost nade vše

Číselník je přehledný a v duchu leteckých hodinek jednoduchý. Oceňuji, že zde je minimum textu, což samotné čitelnosti vždy prospěje. K dokonalosti chybí snad jen černý podklad datumového věnce, který by zachoval tu monochromatickou převahu v šedivém tónu.

Skvělou čitelnost má také na svědomí oboustranná antireflexní vrstva na safírovém skle, která se za denního světla připomene sytě modrým odstínem. Ten má místy stejný barevný nádech jako obrysy výrazně tvarované hodinové a minutové ručky. Jsou to detaily, které v této cenové kategorii potěší.

Indexy, ručky a hodnoty na lunetě jsou opařeny solidní vrstvou Superluminovy, co fakt dobře svítí. 

Strojek si můžete vylepšit

Uvnitř pouzdra se o přesný chod času s tolerancí +/- 14 vteřin za den stará mechanický strojek s automatickým nátahem Laco 330, jehož základem je robustní a prověřený kalibr Sellita 330-2. Nabízí solidní rezervu 56 hodin, což odpovídá třeba třem letům Praha – New York.

Zajímavostí je, že za vcelku drobný příplatek necelých 4.000 Kč můžete mít tento kalibr v „top grade“ variantě, která nabízí ještě přesnější chod v odchylce cca +/- 8 sekund denně.

Dýnko hodinek je šroubovací a tak celý komplet nabízí 200m vodotěsnost. Bude to tedy skvělý parťák i na vašich dovolených, pokud se vydáte dál na východ či západ a necháte za sebou pár časových zón (to abyste mohli efektivně využít funkci GMT :)).

Balení rozhodně není k zahození

Je mi jasné, že nákup hodinek je právě o hodinkách samotných, ale jako velmi podařený bonus zde musím vyzdvihnout balení. Na to se často zapomíná a přitom to důležitá součást produktu, jak se značka prezentuje. Laco to zvládl na výbornou a hodinky uložil do hliníkové krabičky, kde je vše pečlivě uložené v pěnové vložce.

Vedle hodinek tu ale ještě naleznete druhý nylonový řemen ve výraznějších barvách, co doplní černý voděodolný řemínek z kůže. Je tu dále vystěžejkovač pro snadnou výměnu a také legendární „Remove before flight“ přívěšek, jehož nošením u klíčů (třeba od vašeho letadla) se hrdě hlásíte do komunity této německé manufaktry s tradicí trvající bez jednoho roku již 100 let. 

Ocenění za design dává smysl

Závěrečné hodnocení jsem lehce nastínil již v úvodu – za rozumné peníze nám tento model nabídne opravdu hodně muziky. Moderní a svěží design tradičního typu hodinek se spoustou drobných detailů, u kterých se hodináři opravdu zamysleli. Stejně tak německá preciznost ve zpracování, funkčnost a bohatá doplňková výbava. To je pak pochopitelné, že tento model získal v roce 2020 prestižní ocenění Red Dot Award za produktový design.

Laco Flieger Frankfurt GMT Schwarz se strojkem ve verzi Elaboré pořídíte za 41 250,-, což je v případě, kdy chcete ke skvělému zpracování ještě i stejně hodnotný design, cena velmi přijatelná.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *