Limitka Helveti H02: Bronzové pilotky Junkers se šťastnou 13

Je to tady! Po téměř dvou letech od uvedení modelu H01 do Helveti dorazil její druhý mladší sourozenec – limitka Helveti H02. A nebyli bychom to my, kdyby šlo vše uspořádaně, podle plánu a bez emocí 😁.

Proto nemáme žádné vysvětlení toho, že číselník Baumuster A obohatil až druhou helvetí limitku a pro to, jak ve finále vypadá. Plán výroby H02 jsme narušili na poslední chvíli, doslova pár hodin před finálním schválením – proč? Prostě proto, že se nám ciferník nelíbil… A tak jsme znovu ladili. V Helveti máme zkrátka výzvy rádi, a proto se teď, kdy H02 dorazila do naší holešovické základny, radujeme o to víc!

Protože výsledek je přesně podle našich představ. A co víc, můžeme říct, že to, jak H02 vznikala, nakonec potvrzuje a umocňuje i její symboliku spojenou s číslem 13.

Obsah článku

Proč znova B-Uhr?

Když jsme v Helveti v roce 2022 vydávali naši první opravdovou limitovanou edici H01, stálo za tím hodně práce a přemýšlení, jaká vlastně by ta limitka měla být. Rozhodnutí nakonec padlo na oblíbený pilotní styl německých hodinek, které používali navigátoři Luftwaffe.

Existuje totiž málo ikonických designů hodinek. A B-Uhr k nim rozhodně patří. I když se většinou začíná od písmene A, my jsme začali od písmene B. U první H01 jsme totiž použili vzor Baumuster B, tj. model s označením pro minuty na vnější části a hodinami ve vnitřní části číselníku.

Po téměř dvou letech od uvedení modelu H01 nyní vítáme limitovanou edici H02 v provedení Baumuster A, což byl jeden ze základních požadavků pro novou limitku. Pro mnoho fanoušků hodinek je tento vzor přehlednější a více splňuje definici jednoduchého a dobře čitelného číselníku. Proto byl tento číselník také jedním ze základních požadavků pro H02.

Historická předloha

Dobrá čitelnost byla ostatně i základní požadavek při samotném návrhu hodinek z roku 1935. Jeho iniciátorem bylo Reichs-Luftfahrtministerium (Říšské ministerstvo letectví). Průměr pouzdra původních B-Uhr byl až 55 mm. Na černém číselníku kontrastovaly bílé arabské číslice celých hodin a indexy pro minuty, pro přesné odečítání času. Ručky ve tvaru meče byly opatřeny, stejně jako indexy, luminiscenční vrstvou.

Vynikající čitelnost totiž byla v tmavých útrobách bombardérů prvořadá. Důležitý byl také trojúhelník s dvěma tečkami na dvanácté hodině. Podle něj šlo jasně poznat, kde je horní část hodinek a snadno se zorientovat. Na číselníku kromě indexů – a v případě Baumuster B vnitřního okruží s vyznačením hodin, už nic dalšího nebylo. Hodinky postrádaly jakékoliv logo nebo název značky. 

Historické modely Baumuster A: Kalibr 52T SC od IWC a Kalibr 45 od Glashütte A. Lange & Shöne

Původní výroba poptávce nestačila

Podle této specifikace vyrábělo hodinky pět značek, z toho čtyři německé a jedna švýcarská.  Z německých se jednalo o A. Lange & Söhne,  Lacher & Company/Durowe (Laco), Walter Storz (Stowa) a Wempe. Švýcarský hodinářský průmysl zastupovalo IWC.

Pro zajímavost uvádíme i přehled strojků, jejichž různorodost potvrzuje to, že jednotný a přehledný ciferník byl opravdu tím nejpodstatnějším:

  • Výrobci Wempe a Stowa používaly švýcarské strojky.
  • U Wempe to byl strojek Thommen cal. 31,
  • Stowa využívala Unitas 2812.
  • Značka A. Lange & Söhne do hodinek osazovala vlastní strojek cal. 48, později jeho verzi cal. 48.1.
  • Laco zase používal strojek Durowe cal. 5.
  • Manufaktura IWC do B-Uhr modelů vkládala strojek cal. 52T S.C.

U IWC stojí za zmínku i fakt, že hodinky vyráběla jak pro síly Osy, tak i pro armády Spojenců. Poptávka po B-Uhr modelech byla enormní. Proto výrobci často nestíhali a finální kompletaci hodinek tak v mnoha případech prováděli třetí strany. Tenkrát to byli například Fischer & Trabant Pforzheim, Union Glasshüte a další. 

Jak vypadá Baumuster A podle Helveti

Jednoduchost a přehlednost ciferníku jsme na modelu H02 zachovali. Výrazný symbol na 12. hodině, velké indexy, které vás nenechají na pochybách, že v rukou držíte pilotky, výrazná luminiscence, tvarované ručky – to vše tam je. A pak poslední důležitá věc na ciferníku – už nic navíc.

Nebyla by to ale správná limitka z Helveti, kdyby za ní nebyl nějaký příběh a neměla něco navíc. Bronzovým pouzdrem už po úspěch H01 nikoho neohromíme, takže jen skromně dodáme, že jsme bronz (konkrétně CuSn6) zachovali. Má pro nás totiž význam v tom, že na hodinkách efektně zanechá i váš vlastní příběh. Příběh psaný patinou o tom, jak jste hodinky nosili.

A jak a proč H02 vznikla, jsme zvýraznili symbolickou 13. Pro nás je to 13 spojená s 13. rokem fungování Helveti. A tak je prvních 13 indexů zvýrazněno červenou barvou, která má v Helveti také své jasné místo. Něco končí a něco nového začíná. I my v Helveti doufáme, že turbulentní 13. rok existence pro nás byl a bude vzpruhou k dalšímu fungování. 

Nevynechali jsme ani pro pilotky typickou korunku ve tvaru diamantu. Ta má i měla hlavně praktický význam – jednoduché a snadné nastavení přesného času. Navigátoři a letci používali kvůli velkému chladu tlusté rukavice, v kterých by malá korunka byla nepoužitelná. Tvar a velikost korunky se ale nadmíru osvědčuje i v přívětivých podmínkách, ve kterých s ní manipulují současní uživatelé.  

Bližší popis v číslech

  • Pohon: automatický
  • Strojek: Seiko NH35
  • Materiál pouzdra: bronz (CuSn6), dýnko ocelové
  • Materiál sklíčka: Safírové – antireflexní
  • Hmotnost: 84 g
  • Voděodolnost: 200 m
  • Rozměry: 42 mm x 12,5 mm (lug-to-lug 48 mm)

Junkers skvěle doplnil představu o H02

Pro spolupráci na naší další limitce jsme oslovili několik dodavatelů. Nakonec jsme se rozhodli pro německou značku Junkers, která nejlépe splnila naše požadavky. Kromě toho opět zapadá do celé představy o hodinkách – jde totiž o evropského výrobce, který je přímo spjatý s historií letectví doby, kdy B-Uhr vznikly a značkou letadel Junkers. Je tedy více než pravděpodobné, že se letadla Junkers s B-Uhr hodinkami potkala dříve, a je celkem nostalgické, že se přeneseně potkávají i teď.

Limitkou H02 jsme tak naplnili náš záměr pokrýt pilotní hodinky, které jsme si vysnili. Pevně věříme, že i vám budou dělat radost a při jejich nošení si na nás vzpomenete. Přáli bychom si, aby pro vás byla symbolická 13 vzpruhou, stejně jako pro nás v Helveti, a kdo ví, posléze třeba i šťastným číslem.

Aktuálně je k dispozici ještě několik volných číslovaných kusů za 19 990 Kč. Co vše k hodinkám přikládáme, se mrkněte v detailu limitky zde.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

2 komentáře u “Limitka Helveti H02: Bronzové pilotky Junkers se šťastnou 13

  1. Každý kdo do Helveti dorazí , může mít třeba dojem že je v normálním , obyčejném hodinářství , nebo prodejně hodinek. Ale každý koho hodinky skutečně zajímají asi ví , že ne každý prodejce hodinek prodává svou limitovanou edici hodinek! Už to že jde o druhou sérii , jasně vyjadřuje smysl : být jiní než ti ostatní , nebýt jen ,,obyčejný“ prodejce ! Je úžasné , kolik toho ta parta ,,bláznů “ kolem J. Štencka dokáže vymyslet a realizovat. Děkuji že tu jste , svět je s vámi skvělý !!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *