Jak obstály Garmin Epix™ Pro (Gen 2) po měsíci testování?

Když se mi naskytla možnost otestovat něco ze stáje Garminu, neváhala jsem ani vteřinu. Už déle uvažuji o Garminu jako doplňku pro sportovní aktivity. Ne, že by se klasické hodinky nedaly nosit při sportu, ale bývají zbytečně těžké, díky tomu méně pohodlné, některé kousky je mi osobně líto rasit. Při sportu mi nejde tolik o aktuální čas, jako spíš o čísla spojená s pohybem, kompas, mapu, trasu apod., což mi klasické hodinky nenabídnou. Celý měsíc jsem pak měla možnost otestovat si Garmin Epix™ Pro (Gen 2) ref. 010-02802-20.



Obsah recenze

Proč chytré hodinky Garmin?

Vše zastane telefon, ale koho má pořád bavit ho lovit v kapse? A to ani nemluvím o tom, když měřící apka v telefonu přestane během aktivity fungovat… 



No a proč Garmin, když je na trhu tolik chytrých hodinek? Jednoduše proto, že se značkou, jejími produkty a zákaznickým servisem mám dobrou zkušenost a mám pocit, že značka je stále o kus napřed před konkurencí, a to nejen v kvalitě měření, ale i zpracování.

Jak probíhal výběr?

Bez mučení se přiznám, že ve světě chytrých hodinek mi ujel vlak. Chtěla jsem vyzkoušet model s plnohodnotnými mapovými podklady. Poradila jsem se tedy s chytřejšími a byly mi doporučeny modely z řad Fenix 7, anebo Epix Pro. Nasměrování se mi líbilo. Ale ta velikost? Nejmenší pouzdra o průměru 42 mm a s výškou 14 mm? Světe div se, ono to fungovalo. Po přiložení na zápěstí mi najednou připadaly docela přijatelné, přes větší průměr lehoučké a díky tomu pohodlné.

Zastoupení Garminu (tímto ještě jednou děkuji) jsem poprosila o možnost otestování modelu Garmin Epix Pro (Gen 2) ve velikosti 42 mm, ideálně v černé barvě. Černá je praktická, nebude na ní vidět špína. V Garminu se ale rozhodli, že k ženě se více hodí světlé provedení a překvapili mě modelem krémové barvy s jemně zlatými prvky Garmin Epix™ Pro (Gen 2) Sapphire Edition Soft Gold / Cream Heathered Nylon Band – 010-02802-20.

Co najdete v balení

Hodinky jsou dodávány se dvěma řemínky, nylonovým a silikonovým, který se na sport hodí mnohem více. Řemínky jsem prohodila před prvním nasazením. Důležitý poznatek – systém upínání QuickFit je opravdu uživatelsky velmi přívětivý a výměna řemínku rychlým zacvaknutím je prostě hračka. Krom řemínku byl v krabičce datový (nabíjecí) kabel, dokumentace a voucher na mapy Topo Czech PRO.

K dodávanému kabelu bych měla výtku. Zakončení kabelu konektorem USB-C mi přijde nepraktické, může být fajn na přenos dat přes PC, ale pro nabíjení se jedná o nešťastné řešení, zvlášť pokud by to znamenalo nutnost dokoupení USB-C adaptéru.

Před nasazením

Garminy se měly stát na více než tři týdny mými jedinými hodinkami. Věděla jsem, že na nich nestihnu ani zdaleka vyzkoušet vše, co by mě zajímalo. Neřešila jsem jejich výdrž na jedno nabití při využití funkcí, pořád jsem se jen trochu bála velikosti pouzdra a toho, zda mne nezačnou po půl dni na ruce štvát.

Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že o hodinkách vím prakticky pouze tehdy, když chci. Hodinky jsou opravdu velmi lehké, takže na ně snadno zapomenete. Jiné to může být během zimy, kdy nosíme svetry a kabáty, schovat hodinky pod rukáv by totiž díky jejich výšce už nemuselo být tak komfortní.

První nastavení

Už je to opravdu dlouho, co jsem naposledy Garminy nastavovala od nuly. Epixy mě proto překvapily až zbytečně širokou možností přizpůsobení barevnosti, vzhledu a zobrazených metrik. V tomto ohledu bych uvítala možná větší jednoduchost. Možnostmi jsem se nakonec prolistovala, abych našla za sebe nejpřijatelnější a co možná nejužitečnější rozvržení základní obrazovky.

Čtení návodů bývá zdlouhavé, proto jsem objevovala jednotlivé možnosti a funkce hodinek takzvaně za pochodu. Možná to byla chyba, protože jsem mnoho funkcí odhalila těsně před vrácením. Každopádně kdo bude mít s Garminy zkušenost, toho prostředí a ovládání asi nepřekvapí. Nováčkovi zabere orientace trochu času, ale poznávání bylo vlastně zábavou a člověk se zorientuje velmi rychle.

Displej


AMOLED displej, jehož velikost je u 42 mm verze 1.2″ a rozlišení 390×390 px, musím jednoznačně pochválit. Mile mne překvapil jemností zobrazených informací, barvami i čitelností. Na AMOLED a jeho čitelnost na slunci si lidé často stěžují a možná kdybych měla zkušenost s jinými modely s MIP displejem (např. řada Fenix), naříkala bych na čitelnost na slunci také. Takto jsem však byla spokojená.

▶️ Poznámka: Mimochodem MIP displeje jsou méně energeticky náročné, takže hodinky jimi vybavené nabízí většinou delší výdrž na jedno nabití. Displej Epixů chrání safírové sklíčko a možná právě to trpí více na odlesky, ale opět, nejednalo se o nic, co by mi znepříjemňovalo používání.

Ovládání

Hodinky je možné ovládat pomocí dotykové obrazovky a také pěti bočními tlačítky, která budou zřejmě dost velká i pro ovládání v rukavicích. Bylo snadné zvyknout si, že tlačítka na levém boku jsou pro posun a tlačítka vpravo mají funkce potvrzení výběru, start, stop, nebo návratu o úroveň zpět. Rychlou nápovědu k tlačítkům nabízí také popisky na lunetě.

Dotykovou funkci displeje lze vypnout a jeho chování lze také nastavit při spuštění jednotlivých aktivit. To znamená, že například při plavání dotyk vypnete, na turistiku necháte aktivní, anebo klidně vypnete pro všechno vyjma používání map.

Z dosavadní zkušenosti s některými dotykovými displeji jsem byla připravená, že ovládání v mokrém stavu nemusí být nejpřesnější a při použití ve vodě se hodinky mohou dokonce zdánlivě zbláznit. Epixy Pro (Gen 2) už jsou prostě dál a displej neměl problém při dešti, namočení, mokrých rukách, plavání a reagoval spíše až na silný proud vody.

Podobu hlavní obrazovky si volíte podle sebe, a pokud by vám pestrá paleta nabízená Garminem nevyhovovala, není problém stáhnout skin třetích stran. Přejetím po obrazovce, případně stiskem tlačítek na levé straně se dostaneme do seznamu funkcí umožňujících rychlý přístup k informacím, které chcete mít pravidelně po ruce:

  • kroky,
  • připravenost k tréninku,
  • výškoměr,
  • stav VST,
  • teplota,
  • počasí,
  • akcie,
  • míru stresu,
  • dýchání…

Podoba seznamu je pouze na vás a jednotlivé widgety můžete libovolně přidávat a odebírat, nebo dokonce seskupovat do složek. Klepnutím na vybraný doplněk se rychle dostanete k podrobnějším informacím.

Nový senzor 5. generace

Epixy Pro (Gen 2) jsou vybavené novým optickým snímačem srdečního tepu Garmin Elevate V5. Oproti předchozím senzorům má více diod (celkem 10). Ty dokáží lépe měřit hodnoty při sportovních aktivitách, kdy dochází k různým ohybům ruky a také se lépe vyrovnávají s možným vnikem světla, pokud hodinky nosíte volněji.

Kromě tepovky snímač poskytuje informace o:

  • stavu VST (variability srdečního tepu)
  • okysličení krve (pulzní oxymetr)
  • úrovni stresu
  • monitoruje dýchání apod.

▶️ Zajímavost: Snímač páté generace umožňuje díky konstrukci hodinek (kovová luneta a kovový kroužek kolem snímače) měřit EKG. U nás není funkce zatím dostupná, protože v EU zatím neprošla schválením.

Všemi vychvalovaná svítilna

Při výběru hodinek jsem četla mnohou chválu na zabudování svítilny do těla Epixů. Dokázala jsem si představit, že tato funkce může být praktická, ale rozhodně jsem nečekala, jak rychle si na ni zvyknu a kolikrát ji využiji.

Světlo rychle aktivujete dvojitým stiskem levého horního tlačítka, anebo přes menu ovládacích prvků. K dispozici je bílé a červené světlo. U bílého lze volit čtyři úrovně intenzity, obě barvy pak mohou svítit, anebo blikat, přičemž pro blikání (stroboskop) lze vytvořit vlastní vzorec. Tato funkce je opravdu užitečná a ocení ji běžci, chodci a občas se může hodit jako nouzovka i na kole. Co mi přišlo moc fajn, ve sportovním režimu lze nastavit automatické spuštění světla po západu slunce.

Mapy

Na co jsem se u hodinek hodně těšila, byly mapy. Použití ve spojení s AMOLED displejem je malým zážitkem.

Co mě především překvapilo:

  • body zájmu – hodinky pomohou s hledáním prvků, které by vás mohly na cestách zajímat. Jsou rozděleny do kategorií a patří mezi ně restaurace, obchody s potravinami, bankomaty, nádraží, čerpací stanice, orientační body v přírodě…
  • reliéfní stínování, díky němuž získáte trojrozměrné zobrazení map
  • režim rozdělené obrazovky – na polovině máte mapový podklad a na druhé měřená data. Alternativou je zobrazení dat kolem mapy. Sama jsem nejvíce využívala zobrazení mapy na celé ploše displeje a teprve v případě potřeby jsem přecházela na další datové údaje spojené s aktivitou.
  • možnost zobrazení mapy s údaji o počasí (srážky, teplota, vítr, oblačnost…) v rámci doplňku Počasí. Pro využití této funkce musíte být připojeni k telefonu, takže pro mne rázem celý doplněk ztratil kouzlo. Nevýhoda – údaje o počasí nezobrazíte na mapě během aktivity. Musíte k nim přistoupit přes zmíněný doplněk Počasí. 

  • Okružní trasy – povedená funkce spojená s mapami. Jste-li v cizím prostředí, chcete si jít vyběhnout, projet se na kole, ale nechcete po cestě stále koukat do mapy, případně běžet tam a zpět stejnou cestou, hodinky vám na základě požadované délky a směru nabídnou několika tras. 


  • připojení k Wi-Fi – hodí se pro rychlejší přenos dat (nejen v případě map), aktualizaci softwaru, synchronizaci hudby např. přes Spotify, odeslání aktivit do svého účtu Garmin Connect apod.

Funkce sledování spánku

Garmin se funkci sledování spánku snaží stále vylepšovat. Hodinky rozeznají spánek samy, je však možné si běžné období spánku dopředu nastavit. Nastavení se může lišit pro všední dny a víkend. Čím možná překvapí, jsou schopné rozpoznat i zdřímnutí a zahrnout jej do celkových metrik.

Zaznamenává se délka spánku, spánkové fáze (lehký, hluboký a REM) a doba v nich strávená. Noční odpočinek je vyhodnocen jako skóre (hodnoty 0 – 100), slovně (špatný, uspokojivý, dobrý) i graficky. Spánkové skóre vychází z informací o délce spánku, době strávené v jednotlivých fázích, srdečním tepu, míře stresu, bdělosti ad. Již po týdnu nošení je k dispozici graf týdenního skóre a fází spánku, který podá lepší přehled o kvalitě odpočinku v delším časovém měřítku.

Musím říci, že pocitově hodnocení spánku ve většině případů opravdu odpovídalo reálu. Neříkám, že bych se bez této metriky neobešla, ale jedná se o zajímavou funkci. Poskytne mimo jiné informace o průměrném počtu dechů za minutu během spánku, klidovém srdečním tepu, okysličení krve, noční VST (variabilitě srdečního tepu) ad.

Ranní zpráva

Jakmile hodinky ráno vyhodnotí, že jste vzhůru, pěkně vás pozdraví a nabídnou vám tzv. ranní zprávu. Ta se skládá ze seznamu podrobností o spánku, stavu noční VST, tepu, připravenosti k tréninku, tréninkového doporučení pro daný den, stavu Body Baterry, údajů o počasí a dalších. Report si můžete upravit k obrazu svému a doplňky libovolně přidávat/ ubírat. Jakmile si zprávu projdete, automaticky se ukončí. K ukončení dojde, i pokud jste delší dobu vzhůru a na zprávu se do nějaké doby nepodíváte.

Výdrž baterie

Při používání hodinek jsem neřešila výdrž baterie a dopředu tedy nezkoumala, jak případně nějaké to procento energie ušetřit. Na několikadenní trek mimo civilizaci jsem se nechystala a zásuvku jsem měla po ruce každý den.

Velký vliv na výdrž baterie má krom používaných funkcí (doba a přesnost zapnuté GPS, aktivní bluetooth ad.) samotný AMOLED displej. Když jsem si o Epixech něco málo zjišťovala, všimla jsem si, že lidé někdy raději volili větší verzi (51 mm) právě z důvodu větší kapacity baterie. Pro mne byla 42 strop, takže zabředávat do podobných úvah nemělo vůbec smysl.

▶️ Tip: Na hodinkách jsem si pohrála s nastavením jasu, zvolila automatickou změnu úrovně dle světelných podmínek a nastavila také zapnutí displeje při natočení ruky. Nastavení se dá upravit v závislosti na aktivitě a denní době, takže během spánku, při sportu anebo po západu slunce je možné zvolit jiné chování displeje. K zobrazení údajů za tmy musím zmínit praktický režim „Red Shift“, při němž se veškeré údaje na obrazovce zobrazují pro oči ve tmě šetrnější červenou barvou.

Ale zpět k baterce. Asi pouze jednou jsem hodinky vyždímala na pokraj vybití. Propojení s telefonem a hudbu jsem nevyužívala, GPS jsem mívala zapnutou od cca 2 hodin do nějakých 6 hodin, a to ne každý den. I proto jsem se nemusela bát, že mne hodinky nechají ve štychu.

Hodinky jsem nosila denně, a to i během noci s cílem sledování kvality spánku a regenerace, takže nepřetržitě sledovaly srdeční frekvenci a hodnotu okysličení krve. Pro jistotu jsem si na hlavní obrazovku zvolila ukazatel odhadované výdrže a dle něj hodinky dobíjela když kles na hodnotu jednoho/dvou dnů. Protože tohle vám o výdrži asi moc neřekne, raději přidávám i specifikace výrobce. Ještě však dodám, že dobíjení je velmi rychlé, na 90% úrovně baterie se hodinky dostaly určitě do hodiny.

Baterie podle výrobce:

  • Chytré hodinky: až 10 dní (4 dny při trvale zapnutém displeji) 

  • Režim hodinek s úsporou baterie: až 14 dní 

  • Pouze GPS: až 28 hodin (20 hodin při trvale zapnutém displeji) 

  • Všechny satelitní systémy: až 21 hodin (16 hodin při trvale zapnutém displeji) 

  • Všechny satelitní systémy a více pásem: až 13 hodin (10 hodin při trvale zapnutém displeji)
  • Všechny satelitní systémy a hudba: až 6 hodin 

  • Režim GPS s maximální výdrží: až 49 hodin 

  • Expediční GPS režim: až 9 dní

Aktivity a sběr dat

Jedním z hlavních účelů, za jakým si podobné hodinky pořizujete, je asi možnost sledování a sbírání dat u jednotlivých sportovních aktivit. A že jich v menu hodinek je opravdu požehnaně. Široký výčet přišel vhod, když jsem se neplánovaně ocitla třeba na kajaku. Kromě toho jsem hodinky testovala na kole, při výšlapu, na tenise a v bazénu. U jednotlivých sportů je možné opět hlubší přizpůsobení. Přiznám se, že k tomu jsem se ani nedostala.

Hodinky mi v daném období prakticky nahradily telefon. Jednu z cyklo vyjížděk jsem měřila jak hodinkami, tak aplikací Strava v telefonu a příjemným zjištěním bylo, že konečná čísla v obou zařízeních byla prakticky totožná. Spolu s hodinkami jsem nepoužívala žádný další snímač.

Aplikace Garmin Connect

Veškerá nasbíraná data lze prohlížet přímo na hodinkách, nebo mnohem pohodlněji v aplikaci Garmin Connect v telefonu i pc. Alpikace pro mne nebyla novinkou a nemám jí co vytknout. Je to povedený nástroj pro přípravu tréninkových plánů, podrobné sledování, sběr, zálohu a analýzu údajů z používaného zařízení Garmin. Ve spojení s telefonem pak umožní širší využití některých funkcí hodinek.

▶️ Tip: U lépe vybavených hodinek Garmin ji prakticky nebudete potřebovat, pokud sami nebudete chtít. Pro srovnání například u základního modelu řady Vivosmart ji budete nuceni využívat mnohem častěji, což mi osobně přijde obtěžující, ale je to dáno samozřejmě vybaveností hodinek, velikostí displeje a možnostmi počtu zobrazených informací.

Senzory a funkce navázané na aktivity

Hodinky jsou vybavené sadou senzorů:

  • barometr,
  • optický snímač tepové frekvence,
  • pulzní oxymetr,
  • gyroskop,
  • akcelerometr
  • a kompas. 



Právě díky nim dokáží z většiny aktivit vytáhnout celou sadu metrik. Na základě možnosti vyzkoušení hodinek při tenise předpokládám, že některé aktivity budou tak trochu zbytečné, nenabídnou vám přidruženou sadu metrik a jsou k dispozici pouze proto, abyste mohli aktivitu vhodně zařadit.

Jednotlivé aktivity a s nimi spojené metriky asi nemá cenu více rozepisovat. Zmíním však, že hodinky překvapily například při plavání, kdy rozpoznaly styl, na kajaku, kde změřily četnost záběrů… Zajímavé jsou ale určitě některé funkce na aktivity navázané. Patří mezi ně Stamina, Připravenost k tréninku, Stav tréninku, nebo třeba Doba regenerace.

Stamina

Stamina, jinak také výdrž/ vytrvalost, je navázána na měření výkonu a informuje vás o tom, jak dlouho jste schopni danou aktivitu provádět při aktuálním nasazení. Pro výpočet jsou využívány hodnoty VO2 Max, údaje o srdečním tepu, ale také celková historie aktivit. Údaje spojené s výdrží jsem si vždy prohlédla až po ukončení aktivity v deníku, ale mělo by být možné je zobrazit i při samotné aktivitě. Tato funkce může být při tréninku a závodě užitečná pro zlepšení výkonu a správné rozvržení sil.

V datovém poli budete informováni o:

  • aktuální hodnotě výdrže
  • potenciální výdrži
  • tepové frekvenci
  • a tempu/ rychlosti.

▶️ Tip: U cyklistiky je třeba počítat s tím, že aby Stamina byla co nejvíc vypovídající, je potřeba mít na kole wattmetr. (grafy)

Připravenost k tréninku

Tato funkce v průběhu dne vypočítává váš aktuální tělesný stav a tedy připravenost pro další trénink. Pro výpočet jsou využívány údaje o spánku, stresu, době regenerace, stavu VST, krátkodobé zátěži.

Hodinky na stupnici od 0 do 100 vyhodnotí, jak jste odpočatí a zda je vhodné se pouštět do dalšího tréninku. Docela by mě zajímalo, jak by se hodnoty vyvíjely v dlouhodobém horizontu, pro nějakou základní orientaci by se však nemuselo jednat o špatnou funkci.

Stav tréninku

Zdá se mi, že Stav tréninku má větší vypovídací hodnotu oproti výše uvedené Připravenosti k tréninku, protože by neměla být tak snadno ovlivnitelná krátkodobými výkyvy (vyšší stres, horší spánek…). Ukazuje vliv tréninku na kondici a výkon a pomáhá lépe plánovat trénink a celkově zlepšovat kondičku.

Pro výpočet jsou využívány hodnoty VO2 Max, krátkodobé zátěže a stavu VST v průběhu delšího časového rozmezí. Pro získání prvních dat je třeba hodinky nosit alespoň 2 týdny a samozřejmě s nimi také absolvovat nějaké sportovní aktivity.

Na začátku měření je potřeba počítat s tím, že se odhady mohou vyvíjet, protože hodinky teprve shromažďují potřebná data o výkonu. Hodinky jsou schopné ukázat celkem 9 stavů tréninku, jasně tedy víte, zda se nacházíte ve stavu podtrénování, vaše fyzická aktivita je produktivní, má stoupající trend, anebo jste již přetížení.

Je fajn, že stav tréninku vám hodinky ukáží, i když neprovozujete běh, ale věnujete se jiným aktivitám a nejste zároveň vybaveni dalšími měřícími zařízeními (např. wattmetr u kola).

Doba regenerace

Po dokončení každé aktivity vás hodinky informují, jak dlouho bude vaše tělo potřebovat regenerovat, než bude rozumné se pustit do dalšího tréninku. Výpočet probíhá na základě aktivit, spánku, stresu a opět na začátku používání hodinek může chvilku trvat, než se dostanete k hodnotám odpovídajícím vaší skutečné úrovni. Nakonec je dobré zmínit, že čas regenerace neznamená nic nedělání a počítá se s vykonáváním lehčích aktivit.

Toto je jen pár funkcí, které mne u hodinek překvapily, ale jak jsem psala, hodinky jsou tak našlapané a mnou vlastně neprobádané, takže věřím, že bych jich objevila ještě mnohem více.

Pro koho Garmin Epix Pro (Gen 2) jsou?

Tyto prémiové hodinky jsou opravdu nabušené a cílí spíše na pravidelné sportovce a aktivní jedince. Na všechny, kdo chtějí mít přehled o svém výkonu v podobě statistik, tréninkových plánů, možností sledování své kondice, včetně regeneračního asistenta. Nabízí pestrou paletu vnitřních i venkovních aktivit a jdou u nich do hloubky, co se týká možnosti nastavení, sledování a následného vyhodnocení.

I vzhledem k vysoké cenovce si moc nedovedu představit, že by si je pořídil někdo jen kvůli designu a pro možnost záznamu občasných aktivit. Na někoho budou vybavené zbytečně moc a stačil by mu bohatě model z řady Instinct, Forerunner, nebo dokonce Vivomove. Žádná z variant není špatně a dle mého je leckdy lepší zvolit „nižší“ model, který však lépe odpovídá způsobu vašeho života.

Menší výdrž na jedno nabití, daná v první řadě displejem, může vést k zamyšlení, zda jsou hodinky dobrou volbou pro někoho, kdo se vydává za sportovními dobrodružstvími na více dní mimo civilizaci. Pro takové dobrodruhy by byly zřejmě lepší volbou Fenixy (ty navíc nabízí i solární napájení) s MIP displejem a delší výdrží.

A jak bych je zhodnotila?

Epixy Pro (Gen 2) nabízí také štědré uložiště o velikosti 32 GB, oproti první generaci se jedná o příjemný nárůst (ta měla myslím 16 GB) a dostatek místa pro mapy, hudbu, nebo třeba aplikace třetích stran. Jsou to i skvělé chytré hodinky, které nabízí mnoho praktických funkcí pro běžný den (bezkontaktní placení, notifikace, hudba…) a ještě víc funkcí pro sport.

Dokážu si představit, že vás Epixy chytí za srdce, poblázní a budete chtít právě je, i když se ani zdaleka nebudete blížit k maximu využití všeho, co nabízí. Tak, jako se to stalo třeba mně. Díky tomu, že jsem měla možnost si je vyzkoušet, strávila s nimi skoro měsíc a nacestovala přes 2 000 km, mi dlouho ležely v hlavě, až jsem si je nakonec pořídila ve variantě bez nylonového řemínku.

Mohou za to především mapy, displej, rychlost reakcí a snadnost ovládání. A koneckonců asi také design. Zároveň ale tuším, že by se Garminům dlouhodobě nepodařilo vystrnadit z mé ruky klasické hodinky a díky pouze nárazovému nošení bych neměla k dispozici plnohodnotný monitoring, což je trochu škoda. 



Zbývá si tedy zodpovědět, zda je nadšení tak velké, aby vám stálo za cenovku, která u modelů Epix Pro (Gen 2) aktuálně startuje někde na 20 000 Kč. Pokud víte, že hodinky budou většinu času okupovat vaše zápěstí a bohatá funkční výbava vás láká a mohla by vás dokonce motivovat k pravidelnému sportování, šla bych směle do nich. S Epixy totiž není třeba dělat žádné kompromisy. ☺

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *