Hodinky se zdravotními funkcemi a detekcí nehod pro seniory

Každoroční 17. říjen je vyhlášený jako Světový den úrazů spojovaný s osvětou jejich předcházení. V dnešním světě chytrých doplňků se stále více zaměřují výrobci na zdravotní funkce a implementují je do svých zařízení. Čím dál tím více se tato zařízení stávají naším dennodenním společníkem a pomocníkem ve zlepšování naší kondice.

V rámci tohoto boomu se nás čím dál tím více ptají starší zákazníci na tyto funkce na chytrých hodinkách. Zajímá je, jakým způsobem by jim mohly pomoci monitorovat jejich zdravotní stav. Proto se vám pokusíme v tomto článku přiblížit jednotlivé zdravotní funkce a možnosti jejich využití z pohledu ochrany zdraví a předcházení úrazům.

Obsah článku

V první řadě je potřeba si uvědomit že se nejedná o zdravotní přístroje. Jde především o sportovní hodinky a hodinky pro sledování denní aktivity a spánku, jež mají zdravotní funkce. Ty ale samozřejmě musely projít v mnoha případech atestací, aby mohly být použity. Stejně tak musela být prověřená jejich dobrá funkčnost. Uživatelé a sportovci zvláště jsou v současnosti již velmi nároční, což nám v případě ochrany zdraví hraje do karet.

Snímač srdečního tepu

Jednou z nejzákladnější funkcí dnes už většiny hodinek je vestavěný snímač srdečního tepu. Ten funguje na bázi optického snímání. V dnešní době tyto senzory dosahují obrovské přesnosti. I tak jsou spíše cílené pro osobní použití a nelze je zcela brát jako zdravotní přístroj. Jinými slovy – nejsou schválené jako zdravotnický prostředek.

Tento optický snímač používá infračervené světlo k rozpoznání pulsování tepen, když jimi probíhá krev. Ve vašem předloktí a na zápěstí jsou dvě hlavní tepny:

  • Radiální tepna probíhá směrem k palci a
  • ulnární tepna směřuje k malíčku a prsteníčku.

Tyto dvě tepny zajišťují dostatečný průtok krve do pokožky na povrchu vašeho zápěstí a předloktí. Proto se skvěle hodí pro neinvazivní sledování kardiovaskulárního systému. Tato nositelná zařízení mají diody vyzařující světlo (LED) a senzory, které se dotýkají pokožky v této oblasti. Senzor používá světlo LED k detekci drobných expanzí krevních cév pod povrchem kůže.

Přesnost měření u tohoto typu snímače v dnešní době dosahuje skvělých výsledků. Přesto jsou tu stále určité chvíle, kdy toto měření může být ovlivněno. Jde například o zvednutí rukou nad hlavu a nebo tetování v místě snímání. Proto je důležité okolnosti snímání také správně vyhodnotit. Vycházejme z toho, že i při měření srdeční aktivity u lékaře je pacient v klidu a pro případ snímání mimo ordinaci je třeba mnohem rozsáhlejší výbava, než jsou pouhé hodinky na zápěstí.

Pulsní oxymetr

Co jsou ty zelené diody, které svítí ze senzoru srdečního tepu? Tento snímač měří hodnotu SpO2, jinými slovy okysličení krve. Používá se jak ve sportovním odvětví, a to především v oblasti výstupů a následné aklimatizace těla ve vyšších nadmořských výškách. Ale i pro kontrolu okysličení krve při různých zdravotních problémech.

Při sportu je okysličení krve i dobrým ukazatelem kvality regenerace těla, kdy díky údaji dokážeme sami říct, jestli v daný den trénovat, či si dát pauzu. V případě, že jeden den máme intenzivní trénink spolu s kombinací se špatnou stravou nebo nekvalitním, nedostatečným spánkem, tak druhý den můžeme očekávat sníženou saturaci krve a dle hodnot se poté rozhodnout, jaký ten daný den bude.

Jak tedy údaje vyhodnocovat?

Hypoxie x hypoxémie

Hypoxie je stav, kdy tkáně v těle nemají dostatek kyslíku a hypoxémie je nízký obsah kyslíku v těle. Oba tyto stavy spolu souvisí a jsou pro organismus nebezpečné. Při nedostatečném okysličení může dojít k trvalému poškození mozku, jater a dalších orgánů.

Hodnoty saturace kyslíkem:

  • 99 % – 95 %: normální
  • 94 % – 90 %: nutná obezřetnost a uživatel by se měl hlídat
  • Méně než 90 %: uživatel by měl kontaktovat lékaře / záchrannou službu
  • Méně než 80 %: kritický stav, který se projeví na fyzickém stavu během pár minut

V případě že pokles pod normální hodnoty nastane, je zapotřebí užívat v tomto stavu kyslíkové koncentrátory (oxygenátory), které jsou schopny dostat dostatek kyslíku do těla co nejdříve.

Samozřejmě k poklesu okysličení krve může dojít během nemoci, kdy vykašláváme více kyslíku, než právě tělo potřebuje (vlivem nemoci nesprávně dýcháme), ale hodnoty by samozřejmě stále měly být více než 90 %.

U hodinek Garmin si monitoring saturace krve můžeme nastavit na celodenní monitoring, monitoring během spánku, nebo ruční a tedy vždy zapnout měření tehdy, jakmile začneme pociťovat nějaké problémy. V tomto případě je třeba počítat s tím, že celodenní monitoring snižuje výdrž baterie hodinek.

EKG

V dnešní době je již zcela běžné, že chytré hodinky dokážou měřit elektrokardiogram, zkráceně EKG. Hodinky Garmin tyto hodnoty měří pomocí snímače ELEVATE 5 a lunety hodinek. Při měření je zapotřebí být v klidu a ukazováček s palcem položit právě na lunetu hodinek.

V případě fibrilací síní, tedy arytmii srdce, dokážou hodinky toto změřit a pomoci pacientovi s urychlením řešení problému. Ale i tato funkce chytrých hodinek má svoje nedostatky. Především kvůli tomu, že hodinky užívají pouze jeden senzor namísto 12 u klasického EKG přístroje, který používají lékaři v nemocnici. U těchto senzorů je zapotřebí jejich správné umístění, aby měřily správně, a pokud možno se snažit být v co největším klidu.

I přes snahu Garminu tato funkce momentálně není dostupná v EU a stále se čeká na její povolení Evropskou unií.

Variabilita srdečního tepu (VST)

Variabilita srdečního tepu udává proměnnou frekvenci mezi jednotlivými údery srdce. Žádné srdce nebije s pravidelným intervalem mezi jednotlivými údery. Životní funkce jsou přímo závislé na správném fungování autonomního nervového systému (ANS) a jeho dvou složek. Těmi jsou sympatické a parasympatické nervy, jejichž interakce se odráží na variabilitě srdečního tepu.

Díky tomu může být VST dobrým ukazatelem zdravotního stavu jedince. Správná VST by měla být lehce odstoupená např. 0,8 s – 0,9 s – 0,8 s – 0,7 s. Jakmile se intervaly mezi jednotlivými údery snižují, např. 1 s – 1 s – 1 s – 1 s, jedná se o velmi nízkou VST a v opačném případě, kdy jsou skoky veliké např. 0,8 s – 1 s – 0,7 s – 1,2 s, jde o velmi vysokou VST a tedy nedostatečnou regulaci autonomního nervového systému. V tomto stavu, je dobré jedince sledovat.

Detekce nehod

Hodinky disponují díky gyroskopickému senzoru možností sledování toho, jestli u uživatel nenastal pád. Toto je velmi užitečné, nicméně tato funkce je aktivní jen během spuštěné aktivity. Jakmile hodinky zaznamenají pád, popřípadě vyhodnotí pohyb jako pád okamžitě dají výstrahu uživateli a následně rozešlou sms bezpečnostním kontaktům, které se navolí při prvotním spuštění hodinek a při aktivaci této funkce.

SOS tlačítko

Hodinky Garmin mají i tzv. SOS tlačítko, kdy v případě nouze stačí podržet po dobu 5 sekund tlačítko pro vypnutí/zapnutí hodinek. Tím se okamžitě spustí odpočet 10 sekund (pro případ omylu) a následně opět dojde k rozeslání SMS všem bezpečnostním kontaktům.

Monitoring spánku

Spánek je jeden s nejdůležitějších činitelů co se týče lidského zdraví jak pro tělo tak pro mysl a dobrou psychickou kondici. Během spánku v těle probíhá nespočet procesů, které mají za úkol tělo vyčistit a obnovit po předešlém pilném dni a připravit je na další den. Hodinky zde měří různé fáze spánku a dobu, kterou jsme v jednotlivých fázích strávili.

Naměřená data hodinky vyhodnotí, popřípadě doplní informacemi z pulzního oxymetru a hodnotami variability srdečního tepu. Výsledkem jsou komplexní údaje o kvalitě vašeho spánku a regenerace. V případě výchylek hodnot pulzního oxymetru lze zjistit například apnoe. (Apnoe je stav při spánku, kdy v určitou chvíli přestaneme dýchat. Tím pádem klesá okysličení krve v jinak standardní hladině. To může vést k zdánlivě nevysvětlitelné únavě a dalším zdravotním obtížím.)

Jaké hodinky jsou tedy ideálním společníkem?

Když bych měl vybírat mezi jednotlivými modely, tak zcela jistě bych koukal po dvou konkrétních modelových řadách, které mají právě všechny tyto funkce:

Venu 3

Ačkoliv se jedná o poměrně levný model v porovnání s vyšší řadou Fenix, tak zajímavé je na tomto modelu právě osazení hodinek senzory. Nabízejí veškerý výčet zdravotních funkcích, které v tomto článku zmiňujeme. Tím pádem se stávají velice dobrou volbou pro seniory nebo uživatele, kteří potřebují sledovat svoji zdravotní kondici i mimo sportovní výkony.

Pokud intenzivně nesportujete a nepotřebujete sporttestery s velkým množstvím dalších funkcí využitelných při cíleném tréninku, pak máte v řadě Venu 3 příležitost získat všechny senzory a funkce pro dennodenní monitoring svého zdravotního stavu. Co potěší nejen seniory, je také menu hodinek v češtině.

Fenix 8

Další modelovou řadou, která veškeré tyto metriky zaznamenává, je nejnovější high-end model Fenix 8. Ten je oproti Venu 3 navíc nabitý i sportovními funkcemi. Nicméně zde už je znát samozřejmě vyšší pořizovací cena. Je proto vhodnou volbou pro případ, že se věnujete ještě i sportovním aktivitám a sledujete třeba jejich dopad na váš zdravotní stav. Případně samozřejmě když sledujete samotný sportovní výkon. I hodinky Garmin Fenix 8 mají české menu.

Na výběr je množství modelů v různých cenových kategoriích. Modelová řada Venu 3 začíná lehce nad 10 000,-, cena sporttesterů Fenix 8 je přibližně trojnásobná. Jak jsme si ale řekli – v případě, že nehledáte chytré hodinky pro sledování sportovní aktivity, jsou modely řady Venu 3 plnohodnotným a skvělým pomocníkem s množstvím zdravotních funkcí a funkcí, které vám pomohou v případě nehod a nenadálých událostí.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *