Hodinky měsíce srpna 2024: Decentní Orient & limitka MeisterSinger

Držíme se zaběhlých tradic, a proto rubrika Hodinky měsíce nebude ani v srpnu ochuzena o dvě recenze od našich garantů. A nebyli bychom to my, kdybychom vám nechtěli představit výjimečné 🔝modely, které si rozhodně zaslouží svou chvilku slávy.

Jako první se můžete těšit na sportovní hodinky v unisex provedení Orient Sports Automatic RA-AC0Q07V, které se dostaly do hledáčku naší kolegyně Míši nejen díky své uhrančivé barvě číselníku. Další bude recenze od Báry na model německé značky MeisterSinger Enamel 1Z Limited edition ED-UNITAS-1ZE, jenž má sice komplikovaný název, ale ve svém designu sází především na jednoduchost.

Orient Sports Automatic RA-AC0Q07V

Podle čeho si vybíráte hodinky? Já například úplně neřeším technické parametry nebo popularitu značky. Hodinky mne prostě musí něčím zaujmout. Někdy třeba zobrazením komplikací na číselníku, jindy tvarem pouzdra nebo strukturou či barvou číselníku. Ať už si vybírám hodinky pro sebe nebo pro napsání článku, vždy tam musí přeskočit pomyslná jiskra, protože jinak by to prostě nefungovalo.

Model Orient Sports Automatic RA-AC0Q07V mne uchvátil právě svou barvou. Protože si nebudeme nic nalhávat – fialových hodinek zrovna moc není (alespoň, co se naší nabídky týče). Tahle fialová je navíc tak zajímavá a decentní, že si prostě zaslouží vaši pozornost. Už vás však nebudu dlouho napínat. Pojďme se věnovat hodinkám Orient Sports Automatic RA-AC0Q07V.

Když barva hraje prim

Mám ráda levanduli. Nejen pro její vůni a blahodárné účinky, ale také pro její barvu. Možná právě to je ten důvod, proč mně zaujala konkrétně reference RA-AC0Q07V, přestože barevných variant u modelů Orient Sports Automatic najdeme více. Levandulový číselník je sám o sobě jedinečný. Díky odrazům světla se zdá, jakoby se zde střídaly světlé odstíny s tmavými, ale není tomu tak.

Orient Sports Automatic můžete mít i v černé, bílé nebo třeba lososové variantě

Překvapivá kombinace

Čistý a přehledný design umocňují bílé indexy, které jakoby vystupují z levandulového pole. Zajímavým prvkem je tenká vteřinová ručka, na jejímž konci najdeme úzkou žlutou špičku. Jeden by si pomyslel, že žlutá a fialová k sobě nejdou, ale tady to prostě funguje. Obě barvy jsou totiž světlé a žlutá vteřinovka tomu dodává ten správný šmrnc. Jinou barvu si ani neumím představit, protože by tak nevynikla.

Čistý design pro dokonalý přehled ve dne i v noci

Přehlednost číselníku umocňuje jeho jednoduchost. Kromě indexů zde najdeme ukazatel data, ikonické logo Orient, které není přehnaně velké a údaj o voděodolnosti. Nic víc. Hodinky jsou tedy dokonale přehledné na první pohled, a to nejen ve dne, ale také v noci. Ručičky a indexy jsou totiž opatřeny luminiscenčním nátěrem, takže po přechodu ze světla do šera začne číselník zářit. Sklíčko hodinek je safírové, proto se nemusíte obávat vzniku nechtěných škrábanců.

Pouzdro i luneta z oceli

Ocelové pouzdro doplňuje jednosměrně otočná ocelová luneta. Designéři značky Orient se postarali o to, aby vzhledem ke kompaktní velikosti hodinek nebyla luneta zbytečně široká a nenarušovala celkový vzhled. Otáčení je trochu tužší, než jsem zvyklá u jiných značek, ale to Orientu odpustím. S otočnou lunetou jde ruku v ruce vyšší voděodolnost, která je zde stanovena na 200 m, což je pro běžné použití víc, než dost.

Strojek, který nenadchne ani neurazí

Jak již název napovídá, hodinky Orient Sports Automatic RA-AC0Q07V pohání mechanický strojek s automatickým nátahem. Pro tento model byl použit strojek Orient F6722, jenž má 22 kamenů, pracuje na frekvenci 21600 polokmitů a rezerva chodu se pohybuje kolem 40 hodin. Pro někoho to možná může být málo, ale jelikož se jedná o hodinky, které vás určitě jen tak neomrzí a pravděpodobně se z vás na nějakou dobu stane OWG (one watch guy/girl), tak by to nemuselo ničemu vadit. 🙂

Model nejen pro pány

O pár odstavců výše jsem zmínila kompaktní rozměry. V sortimentu značky Orient převládají průměrně velké modely (40 až 43 mm) a Orient Sports Automatic RA-AC0Q07V není výjimkou. Průměr pouzdra 39,9 mm v kombinaci s výškou 13 mm dělá z těchto hodinek úžasně univerzální kousek, který sedne na pánská i dámská zápěstí.

Sladěno do posledního detailu

Šedý řemínek krásně ladí s fialovým číselníkem, skvěle to společně funguje. Nečekejte zde ale obyčejný řemínek. Orient vsadil na kožené NATO. Vizuálně to vypadá skvěle, ale mínusem je, že hodinky jsou kvůli provléknutí řemínku vysoké a zbytečně trčí.

Nevím jak vy, ale já narovinu přiznám, že jsem docela nešika, čímž se zvyšuje šance, že bych určitě brzy o něco zavadila a způsobila hodinkám nehezké škrábance na pouzdře. Naštěstí jde na hodinky nasadit prakticky jakýkoliv řemínek o šířce 20 mm, takže nebude problém najít nějakou vhodnou alternativu, díky které se hodinky malinko sníží a třeba i lépe padnou na zápěstí. Určitě bych se ale držela šedé barvy, protože tohle barevné kombo je prostě perfektní (ale fungovat bude i bílá nebo černá, fantazii se meze nekladou).

Celkový dojem?

A shrnutí na závěr? Za necelých 9 tisíc můžete mít univerzální mechanické hodinky se safírovým sklem a vysokou voděodolností, které vám neudělají ostudu při žádné příležitosti. Můžete s nimi jít do práce, do kina, do bazénu, prostě kamkoliv. Možná díky své barvě vzbudí trochu pozornosti, protože fialová není ve světě hodinek úplně obvyklá, ale to rozhodně není na škodu.

  • skvělá cena
  • krásná barva
  • safírové sklo
  • voděodolnost 200 m
  • originální řemínek hodinky zbytečně zvyšuje

Autor recenze: Michaela Hoffmanová

Míša je v hodinářském oboru prozatím nováčkemovšem je to oblast, ve které se s radostí vzdělává a rozvíjí. U nás má na starosti hodinky Junkers, Auguste Reymond a také Candino. Kromě toho, že ji přirostly k srdci hodinky, miluje také knihy, focení a cestování.


MeisterSinger Enamel 1Z Limited edition ED-UNITAS-1ZE

Není tomu příliš dávno, co jsem pod svá křídla dostala značku MeisterSinger. Hned po seznámení s tvorbou tohoto německého výrobce mi bylo jasné, že se jedná o hodinky jako stvořené pro moji krevní skupinu.

Jednoručičkové modely bezpochyby dělí hodinkové nadšence na dva protipóly. Já jsem však přesvědčená, že jednoručky MeisterSinger si nejen díky svému designu, ale i historii a zpracování své místo na výsluní 🌞rozhodně zaslouží. Volba modelu, který chci představit byla jednoznačná. MeisterSinger Enamel 1Z mi naprosto učaroval nejen na první, ale i na druhý a všechny další pohledy a věřím, že i spousta čtenářů to bude mít podobně.

Kam zmizely ostatní ručičky?

Ciferník s jednou ručičkou by na první pohled mohl vypadat jako pouhý designový výstřelek, či poznávací znamení značky. A hodinky MeisterSinger díky tomu skutečně téměř okamžitě identifikujete mezi ostatními, protože u většiny jejich modelů byste další ručičky našli jen stěží. Za jednou ručičkou hodinek MeisterSinger se však skrývá mnohem hlubší význam

Filozofií značky je vyrábět takové hodinky, které odrážejí nejen přesnost, ale i estetiku a charisma historie. Modely zaměřující se na to podstatné – uvolněný přístup k zobrazení času i k životu bez spěchu. Více o vzniku unikátních modelů z dílny MeisterSinger si můžete přečíst v našem magazínu zde.

Unikát v omezeném množství 

V letošním roce představí společnost MeisterSinger několik novinek. Mezi nimi můžeme najít limitovanou sérii o pouhých 24 vyrobených kusech modelu MeisterSinger Enamel 1Z. Ta je inspirována první edicí hodinek s originálním smaltovaným ciferníkem 1Z z roku 2004. Nový Enamel je tak poctou pro model, jenž se pyšnil speciálně upraveným strojkem Unitas 6497, původně používaným v kapesních hodinkách.

MeisterSinger Edition 1Z z roku 2004

Netradiční zobrazení času 

Na první pohled by se mohlo zdát, že zjišťování času z jednoruček je zbytečně komplikované a nekomfortní. Když však pochopíte základní princip specifického zobrazení času modelů MeisterSinger, zjistíte, že je to jen otázka zvyku. Jak tedy na jednoručkách přečíst čas? 

Každé pole stupnice ve vnějším kruhu hodinek odměřuje 5 minut. Ručička tedy plní funkci jak hodinové, tak minutové ručky. Pokud tedy ručička ukazuje na 9 pole po 1. hodině, je čas 1:45. 

Tento princip je pro všechny modely značky MeisterSinger společný. Na některých cifernících však můžete kromě označení jednotlivých hodin (ve 12, 24 hodinovém nebo obou formátech zároveň) najít také minutovou stupnici rozdělenou po čtvrt či půlhodinách, tak jako tomu je právě u modelu Enamel 1Z.

Umění řemesla 

Hodinky MeisterSinger Enamel 1Z si ve svém provedení i designu zachovávají nejen eleganci a šarm, ale i mistrovský um hodinářského řemesla, a to zejména díky ciferníku z jemného smaltu. Co je na něm tak výjimečného? Výroba smaltovaných ciferníků je sama o sobě komplikovaným procesem, který ovládají jen skuteční hodinářští mistři. 

Jemně mletá směs křemičitanů a oxidů se při vysokých teplotách taví a vypaluje na mosazný číselník. To je jediný způsob, jak vytvořit pravé, hodnotné smaltované ciferníky, přičemž každý z nich je jedinečný svým vzhledem

Styl dávné historie 

Hodinky z limitované edice Enamel 1Z se pyšní lesklým ciferníkem v barvě slonovinové kosti. Svým retro vzhledem jak na číslicích, tak tvarem ručičky evokují dobu minulou a připomínají kapesní hodinky na řetízku. Příjemným osvěžením je pak štíhlá, extrémně dlouhá namodralá ručka, která celému modelu vévodí. 

Kvalita na prvním místě

Skvělou zprávou u této limitované edice je, že úchvatný design nebyl vytvořen na úkor kvality. Enamel 1Z mají pouzdro z odolné ušlechtilé oceli o průměru 43 mm a tloušťce 11,5 mm, což je řadí do kategorie větších hodinek.

Jako většina hodinek od MeisterSinger je i tento model vybaven předním safírovým sklíčkem a minerálním sklem na šroubovací zadní straně pouzdra. To odhaluje speciálně upravený mechanický strojek ETA/Unitas 6498 s rezervou chodu 46 hodin.

A pohled je to skutečně působivý. Detailně propracované zdobení, leštěné kovy, namodralé šrouby a povrchová úprava Côtes de Genève bezpochyby okouzlí každého milovníka mechanických strojků. 

Závěrem 

Jestliže si potrpíte na hodinky, které vybočují z řady, mohou pro vás být právě jednoručky MeisterSinger skvělou volbou. Enamel 1Z jsou skutečným skvostem v záplavě společenských hodinek a jednoznačně budou přitahovat pozornost. Model je navíc dodáván na kvalitní řemínku z telecí kůže, což jejich exkluzivitu jen podtrhuje. 

  • Originální a nezaměnitelný design 
  • Vzhled i zpracování s odkazem na řemeslo 
  • Přehledný ciferník 
  • Kvalitní kožený řemínek
  • Vyšší cena 
  • Pro někoho voděodolnost pouhých 5 ATM

Autor recenze: Barbora Šebestíková

Bára svět hodinek teprve poznává, ovšem ze všeho nejvíc dává přednost hodinkám s jednoduchým, sladěným stylem a elegantním designem. V Helveti pečuje zejména o produkty na e-shopu a nově má na starost značky MeisterSinger a Biatec.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

4 komentáře u “Hodinky měsíce srpna 2024: Decentní Orient & limitka MeisterSinger

  1. koho zajímají v tomto pošahaném světě hodinky měsice,jste asi hodně od reality života ve  světě,sorry

    • Dobrý den, nevím, zda chápete správně náš koncept pravidelných článků (1x měsíčně = od toho název „hodinky měsíce“), kde vybíráme vždy 2 modely hodinek, které blíže představíme.
      Ale možná jste si jenom potřeboval postěžovat na aktuální stav ve světě a jsem rád, že vám mohlo políčko komentářů na našem blogu pomoci 🙂
      Zdraví, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *