Hodinky měsíce října 2024: Umírněný Orient Bambino VS rebelský Bulova Racer

V říjnovém vydání do rubriky Hodinky měsíce si naši kolegové Darina a Patrik vzali na paškál dva modely, které se snad nemohou lišit více. Na jedné straně stojí Orient Bambino u kterého převládá umírněnost, elegance, jemnost a tlumené barvy. Zatímco na straně druhé rebelsky vrní sportovní chronograf Bulova Racer, který rozhodně nehodlá jít s davem ani zapadnout do běžného stereotypu.

Obsah recenzí

Orient Bambino RA-AC0M11Y

Jsem velkým fanouškem kolekce Orient Bambino. Na Bambinech jsem začínala. Hodinky Orient Bambino ER24005W z první generace (verze se strojkem bez hackingu, předcházející modelu Orient Bambino FAC00005W ze současné kolekce, která už hacking má) byly jedněmi z mých prvních. Byly se mnou téměř 8 let. Zprvu jsem je nosila prakticky denně.

Postupem času, jak mi při setkáních s dalšími hodinkovými fanoušky a také díky práci procházelo rukama stále více hodinek, jež jsem si mohla osahat a vyzkoušet, se mé představy a potřeby začaly trochu měnit. Ani ne tak ve smyslu stylu a designu, ale především velikosti.

Čekání na dokonalost

Bambina začala čím dál více zahálet a na ruku se již nedostávala tak často. Přála jsem si (a nebyla jsem sama), aby Orient přišel s menší verzí. Místo toho přicházely nové generace a designy, velikost pouzder však v lepším případě dlouho zůstávala stále stejná – s průměr 40,5 mm. Píšu v lepším případě, protože se objevilo i provedení s průměrem 43 mm. To na našem eshopu najdete pod označením Orient Bambino Version 4. Pro mé zápěstí nemyslitelné.

První náznaky

Změnu a splnění přání konečně přinesl rok 2022. Představení první várky unisexových, všestrannějších, symetričtějších, o něco elegantnějších a prostě celkově dotaženějších Bambin s pouzdrem o průměru 38 mm Orient Bambino Version 7.

Už tehdy jsme si mohli ve světě hodinek všimnout trendu zmenšování pouzder, takže Orient pouze naskočil na rozjíždějící se vlnu a asi nikoho nepřekvapí, že tyto menší verze převzaly okamžitě štafetu bestsellerů po svých větších brášcích. Vybírat jsme mohli celkem ze 4 klasických barev, jenže tou dobou už světu hodinek vládly také barvičky. 

Pocit naděje

Byť jsem z menších novinek byla nadšená a snad pokaždé se nad nimi při průchodu kolem vitríny Orientu usmála, čekala jsem, zda značka nepřijde s nějakou pestřejší paletou barev. Přišla, v roce 2023. V naprosto úžasném provedení s číselníky ve 4 jemně tlumených barvách – světle modré, krémově žluté, měděné a v barvě holubičí šedi. Jenže se ukázalo, že se jedná o limitovanou edici, určenou pouze pro Británii a Japonsko. Takže zase nic…

Ale jak se říká: „kdo si počká, ten se dočká.“ A letos mě konečně Orient opravdu potěšil, když oznámil uvedení 3 nových barev do kolekce těchto malých Bambin – světle modré RA-AC0M10L, trávově zelené RA-AC0M09E a měděné RA-AC0M11Y. A právě poslední zmíněné, Orient Bambino RA-AC0M11Y Version 7, jsou mou volbou pro hodinky měsíce října. Nešlo to jinak…

Favorit číslo jedna

Měděný číselník byl mým favoritem už u zmíněné limitované série, která se na náš trh nedostala. Není proto divu, že si mě získal i nyní. Jednu výtku bych k novinkám měla, a vyřknu ji hned na začátku. Byla bych o něco raději, kdyby přišly s matnými číselníky. Ale musím uznat, že broušené povrchy s efektem slunečních paprsků rozlévajících se od středu směrem k okrajům mají také něco do sebe a v letních měsících pro mě byly velkým lákadlem, protože barevně perfektně doplňovaly mnohé mé outfity.

Co je nového?

Co tedy přináší Bambina nového? Dá se říci, že kromě barvy vlastně nic. A je to dobře. Jsou to stále ty skvěle zpracované, elegantní, cenově dostupné hodinky s detaily, nad nimiž v dané cenovce pozdvihnete obočí.

Číselník je nadále klenutý a vytváří příjemný vintage dojem. Tvaru se přizpůsobuje i vteřinová ručka. Ta svým koncem kopíruje jeho zakřivení. Hodinové pozice jsou osazené stejnými leštěnými plastickými indexy se zkosenými hranami a doplněné leštěnými ručkami ve stylu dauphine, k tomu tištěná černá minutová stupnice.

Mohlo to jít lépe?

Mohl být nějaký detail proveden jinak, lépe? Mohl! Co takhle zkusit udělat Bambina bez data? I když často nevím jaký je den a už vůbec ne kolikátého, datum na hodinkách nepotřebuji. Ocením jednolitější a čistější vzhled, a to i když u Bambin není datumovka nijak hrozná. V dané cenovce se asi ani nemůžeme zlobit, že se výrobce nesnažil udělat datumový věnec v barvě číselníku. Okénko má svažující se okraje, takže se nejedná o do hloubky zející díru, kterou tak často nemohu vystát. A když už zde datumovku máme, mohu vám alespoň slíbit, že nastavování data bude s použitou větší korunkou hračka. 

Základní parametry

Abychom to měli pěkně kompletní, doplním také parametry pouzdra. Ani na tom se nic nezměnilo. Kulaté ocelové pouzdro s tenkou svažující se lunetou, jednoduchými liniemi, které může působit až lehce robustně, ale se svým průměrem 38 mm a rozměrem lug to lug 44 mm skvěle sedne na zápěstí mužů i žen. Jupííí! Protože je u hodinek použité vypouklé minerální sklíčko, dosahuje výška pouzdra stále zdánlivě výrazných 12,5 mm.

Píšu zdánlivě, protože je tvořena velkou měrou právě sklíčkem – dalším dílkem do skládačky perfektního klasického kousku s lehkým retro nádechem. Troufnu si tvrdit, že při každodenním nošení vám hodinky nebudou nijak překážet, aspoň já jsem to tak měla.

Sklíčko je minerální, takže je třeba počítat s tím, že se jej dříve nebo později podaří škrábnout. Za dobu, co jsem nosila svá Bambina, se mi podařilo vytvořit jen lehké oděrky na oblé hraně skla. Byly téměř neznatelné a při nošení nijak nerušily. Navíc výměna skla není nákladná, a když na to přijde, budete si ji moci v případě nějakého hlubšího škrábance bez problému dovolit. 

Pohled do nitra

Když pouzdro obrátíme číselníkem dolů, odhalí se nám pohled na prosklené dýnko a automatický strojek Orient F6724. U strojku nečekejte žádné velké zdobení, ale počítejte s kvalitním pracantem nabízející dostatečnou rezervu chodu 40 hodin, funkci zastavení vteřinovky při nařizování času a možnost ručního nátahu. Přesnost chodu udávaná výrobcem se má pohybovat v mezních hodnotách +25/-15 sekund za den. Ale pokud se u Orientu nic nezměnilo, budete i s ní spokojeni, protože během používání umí strojky Orient odchylky mnohem nižší – většinou v plusových hodnotách. 

Ocelový tah

Na jednu novinku jsem přeci jen zapomněla. Tou je ocelový náramek zakončený překlápěcí sponou s bočním otvíráním. Za mě vlastně největší slabina hodinek, ale někoho možná potěší. Kdyby Orient pro tuto trojici přišel s nějakým novým jemnějším náramkem z drobnějších dílků a s méně robustní sponou, myslím, že by mi k hodinkám seděl. Tento mi k nim příliš nepasuje a byl by první věcí, kterou bych měnila. Hodinkám bude slušet pestrá paleta kožených řemínků, anebo mesh náramek. Na dodávaném originálu, dle mého, číselníky trochu zanikají. Na druhou stranu jsou na něm hodinky možná o něco „sportovnější“ a univerzálnější.

Verdikt

No a na kolik tahle záležitost vyjde? Ani v tomto ohledu se u Orientu nic nezměnilo a Bambina se svěže působícím měděným číselníkem vás vyjdou na 7890 Kč, tedy pouze o 600 Kč dráž, než varianty na kůži. Ne náhodou patří tato kolekce k nejprodávanějším v rámci značky. Je na trhu už tolik let a je stále aktuální a pro mnohé má své kouzlo.

Dovedu si představit, že bych měla v hodinkovnici jedna Bambina s bílým/ krémovým číselníkem a k tomu jedno barevnější provedení. Třeba právě s tímto měděným číselníkem. V mých očích jsou Bambina stále šampionem na poli dostupných mechanických hodinek v klasickém provedení.

  • Náramek, na kterém dle mého hodinky trochu zanikají
  • Kdybych mohla volit, vynechala bych datum

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient, Orient Star a k tomu si přibrala ještě Bulovu a Laco. Mezi její další záliby patří knihy, turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.


Bulova Racer Chronograph

Značka s českými kořeny Bulova se přiřítila s novinkami stejně rychle, jako zima nad naší kotlinu. Mezi novinkami nechybí již proslulý Lunar Pilot, tentokrát ve velice odvážné marsovské barvě, Sinatrovská limitka do opery Chairman a pro ty, kteří mají jiskru v srdci, je zde sportovní model Racer Chronograph s referencí 98B427, o kterém si dnes něco „povíme“.

Úděl chronografů

Sportovní chronografy mají podobný úděl jako potápěčské hodinky. Přinášejí skvělé parametry, odvážnost z nich čiší již na první pohled, díky škatulkám však mají nelehký úkol – vystoupit z davu a přinést originalitu. O to víc se na dané hodinky zaměřujeme jako na celek a vybíráme ty nejlepší parametry, které v záplavě konkurence můžeme najít.

Trocha hvězdného prachu

Ano, skoro každý chronograf, který Bulova představí, jakoby stál ve stínu slavnějšího Lunar Pilota a pochytil něco z jeho hvězdného prachu. A nedá se říct, že by to bylo na škodu, protože hodinky jsou právem kultovní a nabízejí toho opravdu dost za dané peníze. Racer chronograph se spíše, než na měsíci prohání raději ostrými zatáčkami, dlouhými, rychlostními úseky a prach z hodinek mizí při prvním sešlápnutí pedálu.

Cvak, jste připravení?

Ovládání chronografu je jisté a tlačítko nelze minout ani v kožených rukavicích. Jedná se již o standard této značky a velice fandím podlouhlým spínačům oproti kulatým, které se často používají u chronografů konkurenčních značek. Musím pochválit i oranžové zbarvení spínače, které koresponduje s ručkou stopek a zapnutí / vypnutí si tak nelze splést, i kdyby snad byly hodinky vzhůru nohama.

Oranžové detaily na černém podkladu jsou vždycky hezké a přehledné a nemusíte být ani fanoušek Cincinnati Bengals, abyste si v barevném provedení našli zalíbení. A pokud již fanouškem Bengálů jste, doporučuji počkat si na novou sezónu, nebo se přesunout ke Clevelandu Browns :).

Co ukrývají

Pocit z hodinek je však jiná káva, než kterou dostanete v Ohiu 🏈 . Aerodynamické tvary, vygravírovaná Bulova po straně, abyste neopomněli, co na ruce nosíte a skvěle tvarované pouzdro, které dává dojem, jakoby se uvnitř skrýval Valjoux.

To bychom ale byli v jiné cenové kategorii a nesměl by Bulovu vlastnit gigant Citizen, který hodinky osazuje Miyotou, tedy svými strojky vlastní produkce. Přesněji zde najdete baterií poháněný strojek Miyota 0S21 s přesností měření stopek 1/5 sekundy. I díky tomu se Racer Chronograph ustálil na cenovce 11 700 Kč, což už dává smysl, o to víc, pokud vezmete v úvahu krásné zpracování hodinek jako celku.

Parametry a charakter

Musím zde pochválit 100 m vodotěsnost, díky které budou hodinky spolehlivým parťákem na každodenní shon a klidně i outdoorové dobrodružství. Taková vodotěsnost u chronografů určitě není zvykem ani u hodinek daleko dražších. Nenechte se zmást průměrem pouzdra 42 mm a výšky 13 mm. Díky ergonomicky navrhnutému tvaru, které má délku lug-to-lug pouhých 47 mm a váhu 100 g se hodinky na ruce rychle adaptují a osmdesátkové charisma tak můžete dávat na odiv každý den za každé situace.

Že se jedná o rošťácké hodinky symbolizuje i vygravírované logo značky na pravé spodní nožce, které mi asociuje slzu vygravírovanou pod oky daleko tvrdších borců, než jsme my, běžní smrtelníci 💧. Jedná se o nenápadný detail, bez kterého si nyní tyto hodinky představit neumím. Korunka je výrazná, má jistý úchop a problém nastavení přesného času a data se zde nekoná 👏.

Symetrie a jednoduchost nadevše

Dosáhnout symetrických prvků u hodinek není jednoduché, o to horší situace je to s chronografy. Datová apertura je uložena v rámečku nad indexem šesté hodiny a subciferníky na 3. a 9. pozici. Na deváté pak najdete hodinový sčítač stopek, na třetí 24 hodinové zobrazení času. Nic složitého, všechno je zde hezky přehledné a smysl dávající. I díky použitým spínačům stopek hodinky působí skoro až symetricky a já se najednou nacházím v situaci, kdy přemýšlím, zda mi náhodou tato reference nechybí ve sbírce.

Blížíme se do cíle

Pokud hledáte hodinky, za které se nemusíte stydět, od renomované značky (navíc s českými kořeny) za sumu, která nezruinuje váš rozpočet, musím tyto hodinky označit jako MUST-HAVE! A pokud hledáte nějaký vánoční dárek (ano, uteklo to jako voda) pro chronomagora (což je nadlidský výkon), Racer Chronograph 98B427 mu jistě vykouzlí úsměv na tváři a vy se tak vyhnete trapnému vracení vánočního (ne)překvapení. Sečteno podtrženo WIN-WIN situace pro všechny!

  • Safírové vypouklé sklo (nepraktické)
  • Neohromíte fanoušky vysoké horologie

Autor recenze: Patrik Zdvíhal

Patrik je v Helveti něco jako dvorní redaktor, který má na starost články, recenze a novinky. Kromě toho se stará také o zákazníky, jenž se s ním mohou potkat přímo v naší prodejně.  Do světa hodinek Patrik pronikl už v útlém věku, kdy mu společnost dělaly modely značky Seiko. Miluje zejména mechanické potápěčské hodinky, je majitelem quartzových modelů, zejména G-Shock.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *