Hodinky měsíce ledna 2024: Festina a Seiko

Vánoce jsou za námi, do teplejších jarních dní je ještě poměrně daleko. Přestože urychlit příchod nové sezóny nedokážeme, skvěle vám alespoň umíme zkrátit čekaní zajímavým počtením, které vás rozhodně zahřeje.

Svědčí ostatně o tom i samotný výběr hodinek, který totiž vzbudí ten správný tok energie. V lednovém vydání se podíváme na sluncem napájené Festina Solar Energy 20654/4 a také na model Seiko Quartz Chronograph SSB430P1 připomínající zlatavé slunce.

Měsíc co měsíc pro vás naši kolegové vybírají zajímavé modely, které rozhodně mají co nabídnout a ani v mrazivém lednu tomu nebude jinak. Recenzí se chopila Darina Vokrojová, která si vybrala uhrančivý vintage model Seiko Quartz Chronograph SSB430P1, zatímco Samuel Švinger prokoumal solární hodinky Festina Solar Energy 20654/4 , které nadchnou nejednu drahou polovičku (tip na Valentýna je asi tady :)). Tak co myslíte, jdeme to všechno prozkoumat?

Obsah článku

Festina Solar Energy 20654/4

V minulém vydání této rubriky jsem se rozhodl sepsat své dojmy o hodinkách Casio Edifice, které se s cenovkou lehce přesahující tři tisíce korun sice řadí do levnější části našeho sortimentu, avšak svými parametry umějí velmi příjemně překvapit.

Tento měsíc jsem se opět rozhodl pro kousek z kategorie dostupnějších hodinek, nicméně na své si pro změnu přijdou spíše dámy. Model, který jsem vybral, se označuje Festina Solar Energy 20654/4 a zaujme především nově použitým strojkem a zdobenými indexy na ciferníku. Pojďme si ho představit blíže.

Nadčasovost je jejich krevní skupinou

Jako první se podíváme na samotný design a nositelnost na ruce. Svým vzhledem se tyto Festiny řadí mezi hodinky určené pro běžné nošení. Kovový tah a pouzdro působí navzájem hezky proporčně a hodinky jsou celkově přehledné a dobře čitelné.

Kromě mnou recenzované varianty s modrým ciferníkem můžeme v nabídce najít také kombinace v zelené, růžové nebo perleťově bílé barvě. V rámci kategorie Solar Energy je pak možné najít ještě další reference, z nichž každá nabízí trochu odlišný design. Vybrat si z této kolekce svého ideálního kandidáta by tedy neměl být problém.

V případě modelů Festina Solar Energy 20654/4 určitě zaujmou i hodinové indexy na samotném ciferníku, které jsou zdobené kamínky. Nejedná se sice o pravé diamanty, nýbrž o běžný zirkon, avšak i ten zde udělá svou práci dobře a celý design je díky tomu o něco zajímavější.

Drobné, přesto dobře padnoucí

Při nasazení hodinek na ruku určitě překvapí jejich velikost. Průměr pouzdra je sice 34 milimetrů, avšak ani na středně velké pánské ruce nepůsobí Festiny příliš malé. Jedním z faktorů, který by v tomto směru mohl hrát roli, je i chránič korunky (tzv. Crownguard), který udělá celé pouzdro opticky trochu rozměrnější.

Pro dámy je potřeba počítat s tím, že presence těchto hodinek bude na ruce trochu výraznější. Stále se však v případě 34 milimetrů jedná o skvělý rozměr, který padne na ruku téměř každému. Výška pouzdra je přibližně 10 milimetrů, takže se hodinky bez problémů vejdou i pod rukáv.

Na běžné nošení jsou ideální, ale…

Vedle rozměrů a nositelnosti je určitě příhodné zmínit i některé další parametry. Kromě minerálního sklíčka, které se v této kategorii hodinek používá poměrně běžně, stojí za slovo určitě i voděodolnost do 5 ATM. Ta zajistí, že při náhodném kontaktu s vodou (např. déšť nebo mytí rukou) by do hodinek neměla vniknout vlhkost. Na plavání v bazénu nebo koupání v moři bude ale určitě lepší si je sundat.

Když se dále podíváme na řemínek, je možné si všimnout, že hodinkám chybí jakákoliv možnost úpravy velikosti na sponě (tzv. mikro regulace), ale také půlčlánky. Není proto jednoduché dosáhnout požadované velikosti tahu pro dané zápěstí. Tato věc by se určitě dala považovat za jednu z hlavních nevýhod těchto hodinek.

Abychom ale nezůstali jen u negativ, je na místě se trochu rozepsat i o strojku, kterým se Festina rozhodla tyto hodinky osadit. Ten se dá považovat za hlavní výhodu oproti ostatním. Jedná se o kalibr nesoucí označení 2170 a pochází z dílny japonského výrobce Miyota.

Solárním napájením jsou rozhodně za hvězdu

Když se podíváme blíže na specifikace, zjistíme, že jde o strojek se solárním napájením. Tuto funkci lze považovat za velkou výhodu oproti všem klasickým quartzovým modelům. Odpadá zde totiž nutnost pravidelné výměny baterie, protože při běžném nošení na slunci se článek neustále dobíjí a celková životnost se tak výrazně prodlužuje.

Na jedno nabití (bez jakéhokoliv následného nasvícení) by pak hodinky měly vydržet až čtyři měsíce. Samotnou technologii se Festina rozhodla implementovat teprve nedávno a lze to určitě považovat za krok správným směrem. Volbou strojků od Miyoty pak firma také určitě nešlápla vedle, protože ve své kategorii se jedná o jednoduché, funkční, ale hlavně spolehlivé kalibry.

Teď už je nutné zmínit jen cenu. Ta u této varianty činí 3 690 Kč. Za takovou částku dostanete hodinky s elegantním designem, které jsou vhodné pro každou příležitost a díky kamínkům na ciferníku rozhodně vyniknou oproti běžným modelům.

Zároveň můžete mít jistotu, že solární napájení zajistí dlouhou životnost baterie a nebude proto třeba s hodinkami řešit téměř žádné servisní úkony. Jak jsem již zmínil na úvod tohoto článku, hodinky Festina Solar Energy 20654/4 si pravděpodobně oblíbí spíše ženy, avšak díky vcelku univerzální velikosti se možnosti otevírají pro každého, kdo hledá spolehlivé a bezúdržbové hodinky za opravdu dostupnou cenu.

  • Solární pohon
  • Nadčasový design
  • Univerzální velikost
  • Absence mikro regulace
  • Horší kvalita řemínku

Autor recenze: Samuel Švinger

Sam se řadí mezi nejmladší členy týmu, ale i přesto se hodinkám věnuje již několik let. Vždy ochotně poradí s výběrem toho správného kousku a rád sdílí své dojmy i na blogu. Mezi jeho další zájmy patří také sport nebo hudba. Nejoblíbenějšími značkami jsou Casio, Mido nebo třeba americký Ball, avšak rád nosí modely i od ostatních výrobců a nepohrdne ani kouskem ze světa vintage hodinek.


Seiko Quartz Chronograph SSB430P1

Hodinky měsíce ledna jsou pro mne trošku zvláštní a při jejich tvorbě se musím smát pod vousy. Jejich zvláštnost nevidím v tom, že připravuji příspěvek pro první díl tohoto roku, ale v něčem docela jiném. V čem, byste asi neuhádli. Usmívám se tu nad tím, že já, donedávna velký odpůrce hodinek v bicolor provedení nebo dokonce zlaťáků, si pro rubriku vybírám právě hodinky v bico provedení.

Jak čas plyne, člověk se mění, zraje a s tím i jeho vkus. Zda k horšímu nebo lepšímu, nebudu asi hodnotit, jedno je však jisté – už se nezřídka kdy stane, že řeknu o nějakých hodinkách využívajících zlaté prvky, že jsou pěkné, anebo dokonce, že bych si je dovedla představit i na sobě. No, a to je také případ dnešních hodinek Seiko Quartz Chronograph SSB430P1.  

Žluťásek oděný do racing stylu

Model Seiko SSB430P1 patří do základní řady Seiko Quartz Chronograph, takže by se na první pohled mohlo zdát, že toho od nich není moc co očekávat, ale opak je pravdou. Nejenže jsou velmi přitažlivé už na pohled, ale jsou i poměrně dobře vybavené. Mimochodem tento fakt mě hodně těší, rozpočet můžete mít nastaven velmi střízlivě a přesto máte možnost vybírat mezi nespočtem hezkých, dobře zpracovaných hodinek.

Design modelu Seiko Quartz Chronograph SSB430P1 je líbivý a může připomínat některé ikonické racing modely. Seiko prostě vsadilo na osvědčenou jednoduchost klasického chronografu. Hodinové pozice jsou osazeny plastickými indexy a číselník zdobí tři subčíselníky (paradoxně pouze jeden je určený stopkám) – tohle rozvržení číselníku je ze své podstaty zajímavější než jednoduché trojručky, a to hlavně pro někoho, kdo s hodinkami začíná, ale nejen pro něj…

Hodinky se stopkami mají dlouho tradici a byť jejich přidanou funkci majitelé často nevyužívají, lidem se prostě líbí. Částečně to mají na svědomí určitě i postavy nerozlučně spojené s některými slavnými modely. Steve McQueen a Tag Heuer Monaco, nebo jméno Paula Newmana s hodinkami Rolex Daytona, ale také příběhy, které jsou s hodinkami spjaté Omega Moonwatch a Bulova Lunar Pilot – hodinky, které se prošly po Měsíci atd.. Důvodů přitažlivosti hodinek vybavených stopkami je však mnohem více.

Bicolor úprava ve zlaté verzi je k nakousnutí

Pouzdro dnešních baterkou poháněných hodinek Seiko má příjemnou velikost – průměr 41,5 mm, rozměr lug to lug 46,5 mm a výšku 12,1 mm. Pouzdro má velmi jednoduché linie a soudkový tvar. Jeho povrch je, vyjma lunety a spodní části, broušený.

Leštěný prvek zastupuje již zmíněná luneta a také tlačítka stopek. Zde si dovolím malou odbočku, protože tento model Seiko dělá celkem ve čtyřech variantách a zbylé tři mají klasickou stříbrnou lunetu se stejnou povrchovou úpravou, v jaké je vyvedeno i pouzdro, je tedy broušená. Protože v případě vybraného kousku nese luneta zlatou PVD úpravu povrchu, je pravděpodobné, že byl zvolen leštěný povrch pro efekt této úpravy ve spojení se zlatou barvou.

Strukturovaný náramek evokuje vintage atmosféru

Luneta prostě více svítí a pěkně doplňuje středovou část dílků náramku, které jsou také leštěné a ve zlatém odstínu. Zůstanu-li u náramku, ten je tvořen většími dílky se strukturovanou středovou částí. Náramek působí vintage dojmem, ale je vyrobený z plných dílků, takže se nemusíte bát tahání chlupů jako u skládaných náramků. Koncovky jsou samozřejmě plechové a náramek zakončuje jednoduchá signovaná překlápěcí spona s bočním otevíráním.

Náramek osobně považuji za nejslabší místo hodinek. Na mne moc velký dojem neudělal, bez ohledu na to, zda před sebou mám toto dvojbarevné provedení, anebo stříbrnou klasiku. Možná je to ale pouze o zvyku a chvíli hodinky nosit, začne mi k hodinkám pasovat.

Každopádně rozteč mezi nožkami pouzdra je 22 mm, což znamená, že se na hodinky budou velmi snadno pořizovat řemínky a přesně tímto směrem bych se vydala. Hodinkám bych pořídila nějaký povedený kožený řemínek hnědé nebo černé barvy, ideálně v racing stylu. 

Číselník vás bude prostě bavit

Nyní k tomu, co dělá hodinky ve spojení s tvarem a velikostí pouzdra tak sympatickými. Grafitově černý číselník hodinek je matný. Tuto základní barvu skvěle doplňují zlaté plastické indexy na hodinových pozicích. Mají drážkovaný povrch a hladké, lehce se svažující okraje a zlaté ručky, proříznuté černou linkou (což mi mimochodem připomíná ručky na některých skvělých Seiko quartz modelech ze 70. let).

Celkový dojem pak dotváří dva slámově zlaté subčíselníky na pozicích 3. a 9. hodiny a minutová stupnice lemující číselník. Subčíselníky najdeme na hodinkách tři. Ten na pozici 6. hodiny je černý a je vteřinovkou hodinek. Na 3. hodině najdeme 24hodinové zobrazení času a na 9. pak minutový čítač stopek s možností měření 59 min 59 s. Na pozici půl páté najdeme ještě poměrně nenápadnou datumovku s černým, bíle potištěným věncem, tu velmi chválím.

A aby mohly hodinky připomínat vůni benzínu, nesmí chybět tachymetrická stupnice, která je posazena nad zlatou minutovou stupnici a pomocí níž lze změřit rychlost vozidla na dráze předem známé délky. Okruží s tachymetrem je také černé, se stříbrně natištěnými údaji, ladí tak se subčíselníkem vteřin na pozici 6.

Odolné vůči poničení i vodě? Samozřejmě

Uvést můžeme ještě to, že stopky měří s přesností na 1/5 vteřiny a centrální vteřinovka stopek má červeně zvýrazněnou špičku, takže se na číselníku snáz hledá. Lumi tu určitě nehledejte, pokud by tu byla, byla by stejně spíše symbolická, proto mi její absence vůbec nevadí.

Číselník pak chrání tvrzené minerální sklíčko Hardlex, které má oproti klasickému minerálu zvýšenou odolnost proti poškrábání. Co potěší, je vyšší voděodolnost hodinek v hodnotě 100 m. Můžete je tedy bez obav vzít i na koupačku.

Vzhledem i výbavou jsou pro mne hodinky Seiko SSB430P1 fajn volbou nejen jako jediné každodenní hodinky, ale také jako kousek do sbírky, zastupující sportovně laděný klasický chronograf s lehkým vintage nádechem, avšak moderním zpracováním. A dovedu si je představit také jako přestupní bod k nějakému vysněnému kousku z vyšší třídy.

Pokud vás zlaté prvky na hodinkách nepřesvědčily, jak jsem uvedla, Seiko dělá celkem 4 varianty tohoto modelu, zkuste tedy mrknout na další provedení:

Seiko SSB427P1 – modrý číselník s bílými subciferníky  
Seiko SSB429P1 – grafitově černý číselník s bílými subčíselníky  
Seiko SSB425P1 – stříbrný číselník s černými subčíselníky            

  • Design hodinek, který se opravdu povedl        
  • Celková výbava            
  • Rozumná velikost       
  • Více barevných variant modelu, pokud by někomu nebyl bicolor po chuti 🙂 
  • Příjemná cenovka       
  • Retro nádech bicolor verze
  • Snad jen podoba náramku, který bych asi vyměnila za hezkou kůži

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient, Orient Star a k tomu si přibrala ještě Bulovu a Laco. Mezi její další záliby patří knihy, turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *