Hodinky měsíce ledna 2020

Německo proti Španělsku! Co to může znamenat? Liga mistrů? Kdepak, na tu je ještě brzo. Mluvíme o novém díle seriálu Hodinky měsíce na Helveti blogu! V prvním díle nového roku jsme se rozhodli, že uděláme něco odlišného a neobvyklého, proto jsme se rozhodli postavit proti sobě dva naprosto nesrovnatelné modely.

Na první pohled nenajdeme nic společného – Junghans je představitelem vyšší hodinařiny, Festina na druhou stranu spíše módní značkou. Jedny hodinky jsou čistě společenské a disponuji koženým řemínkem, druhé jsou potápky s otočnou lunetou v celoocelovém provedení. Koneckonců, mezi modely je téměř desetinásobný cenový rozdíl.

Avšak když se na ně podíváme pozorněji, najdeme pár společných atributů. Oboje hodinky jsou v automatu, oboje se můžou pochlubit safírovým sklíčkem. A hlavně – oboje jsou skvělé, ačkoliv pro různé účely!

Junghans Max Bill Chronoscope 100 Jahre Bauhaus 027/4902.02

Styl Bauhaus je jedním z typických rysů hodinek Junghans (konkrétně řady Max Bill) a proto jsem pro tento měsíc vybral nádherný kus z této dnes už ikonické řady. Mám rád limitované edice, které mají smysl a příběh, což o limitce Max Bill Chronoscope 100 Jahre Bauhaus 027/4902.02 rozhodně platí. Je totiž vytvořena k příležitosti 100 let od založení umělecké školy Bauhaus ve Výmaru, což je patrné z mnoha detailů, které na budovu této školy jasně odkazují.

Z nich se mi nejvíc líbí červené pole datumovky, které odkazuje na červené dveře budovy ve Výmaru. Ovšem i vyobrazení budovy na dýnku, které nápaditě tvoří průhled na strojek J880.2 (Valjoux 7750), mě na první pohled nenechalo chladným a hodnotím jej jako velmi povedené. Ostatně celé řešení kombinace černého pouzdra, šedého řemínku a bílého číselníku mi přijde velmi zajímavé a oku lahodící. Toto provedení lze ostatně označit za osvědčené, protože bylo použito už u velice úspěšné verze bez chronografu, která je však už bohužel vyprodaná. Tento model je tedy jakousi druhou šancí pro všechny, kterým verze bez stopek unikla.

Hodinky Junghans 027/4902.02 samozřejmě nenabízí jen omezený počet 1000 kusů či povedené detaily a tradičně precizní zpracování, ale i další zajímavé vlastnosti. Konkrétně například spolehlivý mechanický strojek Valjoux 7750 se signovaným rotorem s logem Junghans. Ten disponuje funkcí stopek a praktickou datumovkou, o které už byla řeč. Jako největší výhodu však hodnotím použití vypouklého sklíčka, které je oproti běžné produkci řady Max Bill safírové. Tento model je jedním ze dvou kusů řady Max Bill, který má safírové sklíčko (druhým je další limitka, tentokráte ze zlata – Junghans Max Bill Chronoscope 100 Jahre Bauhaus 027/9900.02) a zároveň není dodáván v setu s hodinami.

Na tomto modelu se mi také líbí jedna vlastnost, kterou dovede Junghans zvládnout velice dobře a to je přítomnost stopek a zároveň elegantní vzhled. Stopky obvykle dávají hodinkám spíše sportovní ráz, zde je však zachována jednoduchost a elegance stylu Bauhaus, kterým se inspiroval při tvorbě designu hodinek Junghans legendární návrhář Max Bill už v šedesátých letech minulého století.

Pokud bych měl tomuto kousku něco vytknout, byla by to snad jen jeho vyšší cena, která činí 49 990 Kč. Nutno však dodat, že za kvalitu se zkrátka platí. Osobně mám radši hodinky s vyšší voděodolností – alespoň 100 metrů, zde však bohatě postačí udávaná voděodolnost 30 m, protože se nejedná o hodinky, u kterých lze předpokládat hrubší zacházení. Na závěr bych vyzdvihl průměr pouzdra 40 mm, díky němuž jsou hodinky nositelné pro většinu zápěstí a také pro Junghans typické zužující se dýnko. Díky němu jsou hodinky velmi pohodlné i přes trochu větší výšku pouzdra (danou výškou strojku se stopkami).

Ohlasy kolegů:

‚Ne náhodou získaly loni hodinky Junghans Max Bill Chronoscope 100 Jahre Bauhaus 027/4902.02 třetí místo v soutěži Hodinky roku na veletrhu SEW, v níž rozhodovaly hlasy veřejnosti. Tento model je totiž opravdu povedený a jako limitovaná edice dává smysl. Lehká úprava designu odkazující svými detaily na školu Bauhaus, osvědčený vzhled řady Max Bill, safírové sklíčko v základu, strojek postavený na bázi ETA 7750, vhodná velikost… Můj hlas dostaly na podzim a mají ho i nyní. Mínusem může být vyšší cena, která je však opodstatněna celkovou kvalitou zpracování.‘
– Darina Vokrojová

‚Junghans tyhle designové záležitosti prostě umí! Jednoduché detaily, které hodinky absolutně odliší. Limitovaná edice těchto hodinek bez chronografu byla vyprodaná takřka ihned. U této varianty už máme poslední 3 kusy (vlastně 2, protože 1 je v rezervaci) a více jich nebude.‘
– Jiří Štencek

‚Tomuto kousku odolávám už půl roku! Nádherný design, skvělé zpracování, „srdce“ hodinek cítíte na ruce každým pohybem, elegantní PVD, univerzální velikost a hlavně safír! Nemám co dodat!‘
– Aneta Šebečková

Klady:

  • Skvělé zpracování a design
  • Limitované edice 1000 ks pro celý svět
  • Safírové sklíčko
  • Velmi povedené detaily
  • Datumovka a stopky

Zápory:

  • Vyšší cena
HODINKY MĚSÍCE: Junghans Max Bill Chronoscope 027/4902.02

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Festina Automatic 20478/2

Je sice leden a do léta nás nějaký ten sychravý měsíc ještě čeká, nicméně jako hodinky měsíce jsem vybral model, který se hodí spíše pro letní měsíce a vodní radovánky. Jde o novinku značky Festina, který najdeme pod označením Festina Automatic 20478/2.

Nejdřív si ale připomeňme pár informací o této značce. Značka jako taková vznikla v roce 1902 ve švýcarském městě La Chaux-de-Fonds a za svou dlouhou existenci několikrát změnila majitele. První změna majitele nastala v roce 1935, v roce 1975 ji převzal milovník hodinek Georg Ulmann a nakonec ji v roce 1984 koupil španělský businessman Miguel Rodríguez Domínguez. V této době nastal obrovský boom bateriových strojků a tím začala nová éra firmy. I když se jedná spíše o tzv. módní značku, která se zaměřuje spíše na design, i Festina v roce 1996 zkoušela novou technologii strojků. Jedná se o technologii Mecaquartz – kombinaci mechanického a bateriového strojku.

Vraťme se ale zpátky k hodinkám měsíce. Festina tímto modelem rozšířila řadu Automatic a i když nejsem příznivcem fashion značek, v tomhle případě musím uznat, že se povedly. Jak pouzdro hodinek, tak i náramek jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli v kombinaci matných a lesklých ploch.

Pouzdro o velikosti 42,3mm v sobě ukrývá mechanický strojek s automatickým nátahem. Jedná se o strojek Miyota 8205, s možností manuálního nátahu. Ten nabízí ukazatel data a dne v týdnu na klasické pozici 3. Dny v týdnu je možné zvolit ve dvou jazykových mutacích, angličtině a španělštině, jelikož se jedná o značku španělskou. Strojek nedisponuje funkcí hackingu (zastavení sekundové ručky při nastavování hodinek) a rezerva nátahu činí až 42 hodin.   

Číselník modré barvy je chráněn safírovým sklíčkem, které je vysoce odolné vůči poškrábání. Musím říct, že modrá se docela povedla a hází na slunci zajímavé odlesky. Čas se odečítá jednoduše skrze výrazné a dobře čitelné ručky, pokryté dostatečným nátěrem luminiscenční vrstvy. Tu najdeme taky na indexech po obvodu číselníku a zabezpečuje tím dobrou čitelnost i ve zhoršených světelných podmínkách.

Po obvodu sklíčka najdeme jednosměrně otočnou potápěčskou lunetu na 60 „kliků“ s luminiscenčním bodem na 12. hodině. Její okraj mohl být vyřešen trochu lépe, neotáčí se s ní pohodlně díky hladkému povrchu, naštěstí jde otáčení poměrně zlehka. Signovaná korunka je chráněna vystouplým pouzdrem a je navíc šroubovací. Hodinky disponují vodotěsností 100 m, jsou tedy vhodné pro plavání i lehké šnorchlování. S uvedenou vodotěsností se nedoporučuje potápění s přístroji, nerozumím tak nápisu Diver na číselníku.

I přes všechny uvedené výtky se hodinky nosí opravdu dobře, nejsou ani nijak těžké, jejich váha je 145 gramů. Mírně zaoblené nožky pouzdra přispívají k pohodlnému nošení. Mají navíc automatický strojek za velice příznivou cenu 5490 Kč. Za tuhle cenu jde o velice zajímavé sportovní hodinky.

Ohlasy kolegů:

‚Festina tímto modelem hází ostatním značkám pomyslnou rukavici… Hledá-li někdo cenově přijatelné a dobře vybavené mechanické hodinky, chce-li někdo vyzkoušet mechaniku a není si jist, zda je toto řešení pro něj, jsou dané Festiny se spolehlivou Miyotou, safírovým sklem a oblíbeným vzhledem potápěčských hodinek a vodotěsností 100 m jednoznačným favoritem. Poměr cena/ výkon je zde asi jen těžko překonatelný.‘
– Darina Vokrojová

‚Přiznám se, že fashion značky mě příliš neoslovují, ale tenhle model má něco do sebe! Osvědčený mechanický strojek Miyota, safírové sklo a WR 100 m za 5490 Kč je skutečně hodně muziky. K tomu osvědčený potápkový vzhled, takže proč ne!‘
– Jiří Bareš

‚Co k tomu říci. O mě je známo, že nejsem velkým příznivcem této značky, ale tohle se Festině opravdu povedlo. Poměr cena / výkon je zde perfektní a i zpracování je solidní. Jiné automaty se safírem u nás v této cenové relaci prostě nenajdete.‘
– Jiří Štencek

Klady:

  • Japonský mechanický strojek s automatickým nátahem
  • Safírové sklíčko
  • Vodotěsnost 100 m
  • Šroubovací korunka
  • Cena

Zápory:

  • Nepohodlné otáčení lunety díky hladkému okraji
HODINKY MĚSÍCE: Festina Automatic 20478/2

Martin Jasovký

Martin je sice nováček v Helveti, ale hodinky jsou jeho největší zálibou už spoustu let. U nás se hned začal starat např. o Tissot nebo Certinu.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *