Hodinky měsíce června 2024: Dvě limitky, dva příběhy

A je to opět tady. Přicházíme s nejnovějším dílem rubriky Hodinky měsíce. Tentokrát znovu překračujeme zaběhnuté tradice a obě dnešní recenze pochází z ruky jediné autorky. Hlavní roli dnes hrají unikátní modely z limitovaných edicí.

Dnes vám představíme novou značku Cuervo y Sobrinos a zajímavou limitku od značky Junkers. Kromě posouzení duše daného modelu a podrobného přezkoumání jeho vzhledu vás samozřejmě neochudíme ani o technické parametry a důležité vlastnosti, jenž hodinky mají. Naše kolegyně Míša si většinou pro své články vybírá netradiční hodinky, jenž buď oplývají nekonvenčním designem, anebo za nimi stojí nějaký příběh.

Ani v dnešním díle tomu není jinak, a tak se můžete těšit na podrobné představení dvou mimořádných modelů, které určitě nespadají do kategorií klasické, tradiční či nedej bože nudné. Prvním model nemůže být nic jiného, než zajímavá novinka. Cuervo y Sobrinos Historiador Hemingway Icónico 3190.1ICC je nováčkem nejen mezi modely, ale také mezi značkami, které u nás v Helveti můžete najít. Druhé hodinky Junkers Sondereditionen Graf zu Castell 969.01.08, stejně jako první, patří do limitované edice a jsou unikátní nejen svým zpracováním, vzhledem a funkcemi.

Obsah článku

Cuervo y Sobrinos Historiador Hemingway Icónico 3190.1ICC

Už od mala jsem byla hodně zvídavá a jako každé dítě jsem se často ptala: „proč?“ a „jak?“. Svým způsobem mi to zůstalo dodnes. Ať už se jedná o filmy či knížky se zápletkou, kde jste až do konce napjatí a čekáte na konečné rozuzlení na konci. Nebo jak vlastně vznikl název mé oblíbené kapely, a jaká tajemství skrývají texty písniček.

Proto mám ráda i hodinky s příběhem. Líbí se mi, když se za názvem, původem či tvorbou nějakého modelu skrývá něco více. Když to není jen další masový kus, stejný jako tisíce dalších ale unikát, kterých je na světě jen pomálu.

Nováček s poutavým názvem

U nás v Helveti mám mimo jiné na starosti značku Alexander Shorokhoff, která své modely vyrábí v unikátních limitovaných edicích, kdy má každý model nějakou myšlenku. A nejspíš právě proto jsem se ujala také naší nové značky Cuervo y Sobrinos, v jejíž nabídce najdeme také několik velice zajímavých limitovaných edic. Nejspíš ze všech těchto důvodů jsem si pro hodinky měsíce zvolila model Cuervo y Sobrinos Historiador Hemingway Icónico 3190.1ICC.

Ještě, než jsem měla možnost tento model spatřit, zaujal mě svým názvem: Hemingway. Nemusíte být milovníky literatury, aby vám tohle jméno něco řeklo. Vsadím se, že když toto jméno vyslovíte před kýmkoliv, vybaví si minimálně to, že to byl spisovatel. Někteří si vzpomenou také na Nobelovu cenu, anebo alespoň slavný román Stařec a moře. Díky svému pojmenování mě tento model okamžitě uchvátil a samozřejmě mě zajímalo, proč si tato původem kubánská značka vybrala právě jeho.

Hemingway Kubu miloval natolik, že zde strávil celé dvě desítky let svého života a považoval ji za svůj druhý domov. Během svého pobytu dokonce často navštěvoval butik Cuervo y Sobrinos v Havaně. Hemingway si Kubu oblíbil pro její latinskoamerickou identitu, která je i základem značky Cuervo y Sobrinos.

Značka se tedy rozhodla tohoto velikána uctít tím, že vyrobila několik modelů hodinek, jež nesou spisovatelovo jméno. A nejen jméno. Značka spolupracuje se společností Hemingway Limited, organizací spravující značku Ernest Hemingway©, kterou v roce 1988 založil spisovatelův nejstarší syn Jack. Cuervo y Sobrinos se tak může pochlubit oficiální licencí Ernest Hemingway. My si už konečně představíme jeden z těchto unikátních modelů, referenci 3190.1ICC.

Vintage styl v charakteristickém zpracování

Máte-li rádi styl vintage, pak vás tyto hodinky naprosto uchvátí. Ocelové pouzdro hodinek se může pochlubit průměrem 40 mm, což je pro pánské hodinky vcelku univerzální velikost. Podíváte-li se trochu z dálky, pak vám nožky vyčnívající z pouzdra mohou svým tvarem připomínat pavouka, což je charakteristickým prvkem celé řady Historiador. Právě díky tomuto tvaru pouzdra padnou hodinky na vaše zápěstí jako ulité.

Krémový číselník je vcelku jednoduchý a dokonale čitelný, což navíc umocňují výrazné arabské číslice. Svou čitelnost neztratí ani za šera díky luminiscenčnímu nátěru Superluminova. Přestože estetický vzhled hodinek není narušen datumovým okénkem, ukazatel data zde i tak najdeme. Po obvodu číselníku jsou znázorněny číslice 1 – 31, které představují dny v měsíci. Aktuální den v měsíci je zobrazen pomocí čtvrté ručky, na jejímž konci najdeme symbol představující ocas marlína. Vše chrání safírové sklíčko s vnitřní antireflexní úpravou.

Skvělý doplněk do vybrané společnosti

Srdcem hodinek je švýcarský mechanický strojek CYS 8121, jehož základem je Sellita 221-1. Rezerva chodu tohoto strojku bohužel není moc veliká, při plném nátahu činí pouhých 38 hodin. Jelikož si však neumím představit, že by si někdo tento model zvolil na každodenní nošení, ale spíš jen sem tam do společnosti, je v celku dostačující.

Jak můžete vidět, zadní strana hodinek není průhledná, nemůžeme se tedy pokochat pohledem na strojek. Namísto toho si však můžeme užít pohled na speciální gravírování představující marlína a jméno Hemingway. Přestože jde o limitovanou edici, není nijak individuálně číslovaná, takže tento údaj zde nehledejte. Z boku pouzdra je vyveden prostý nápis „1 de 882“, jelikož bylo vyrobeno přesně 882 kusů.

Mimořádné hodinky v mimořádném balení

Jelikož byl Hemingway vášnivým rybářem, je voděodolnost tohoto modelu stanovena na 10 ATM, což je u hodinek tak akorát (na společenský model je to rozhodně víc, než dost). Do vody s nimi ale raději nechoďte, ať si zbytečně neponičíte kožený řemínek. No a třešnička na závěr? Krabička. Výjimečné hodinky si zaslouží také výjimečné balení. Pro hodinky Hemingway Iconico je to speciální krabička v podobě knihy.

Hledáte-li něco jedinečného, ale zároveň ne nic divokého, pak by kolekce Historiador a limitovaná edice Hemingway mohla být tím pravým.

  • Safírové sklo s antireflexem
  • Voděodolnost 100 m
  • Skvělá čitelnost
  • Zajímavá krabička
  • Limitovaná edice
  • Nízká rezerva chodu

Junkers Sondereditionen Graf zu Castell 969.01.08

Když jsme červnové Hodinky měsíce začali jednou limitovanou edicí, proč v tom nepokračovat? Tento díl tak bude ve znamení hodinek s příběhěm. Druhým modelem je cenový protipól ze sousedního Německa. Podíváme se na Junkers a novou limitovanou edici Graf zu Castell.

Jméno Hemingway zná snad každý, ale kolik z vás někdy slyšelo jméno hrabě zu Castell? Hrabě zu Castell byl průkopníkem německé letecké historie. Jako obchodní pilot v Číně se vydal do nejodlehlejších koutů Dálného východu. Tam překonával majestátní krajiny, díky svým leteckým fotografiím nám umožnil objevovat svět z dosud nevídané perspektivy.

Specialista na letecké hodinky

Jelikož se značka Junkers specializuje na letecké hodinky, protože značka jako taková je neodmyslitelně spjata s letectvím, není vůbec divu, že si pro tvorbu limitované edice zvolila právě osobnost Hraběte zu Castella.

Tři barvy, šest kombinací a nádech retra

Edice Graf zu Castell je vyrobena ve třech barevných variantách a ve verzi s koženým či s ocelovým řemínkem. Design hodinek je tak trochu retro a liší se od ostatních modelů, které v nabídce Junkers najdeme. Například na číselnících hodinek standardně najdeme logo Junkers, anebo alespoň název značky vyvedený velkými tiskacími písmeny.

U modelů Graf zu Castell je to jiné. Zde se značka rozhodla použít kurzívu, tedy psací písmo. Je to jedna z prvních věcí, která mne při pohledu na hodinky zaujala. Na první pohled totiž působí, jako by tam vůbec nepatřilo, ale když se podíváte podruhé nebo potřetí dojde vám, že se tam zároveň nic jiného nehodí.

Bohatý číselník

Podíváme-li se níže, uvidíme pod logem celkem tři subčíselníky. Ten úplně vlevo slouží jako ukazatel dne v týdnu, v tom pravém se pak nachází klasická vteřinová ručka. Poslední subčíselník, na pozici 6, slouží jako sčítač stopek.

Po obvodu číselníku je vyobrazena tachymetrická stupnice. Dokonce nechybí ani datumovka, ta je umístěna šikmo na čtvrté pozici. Možná vám připadá, že je toho na číselníku vyobrazeno moc, ale ono to prostě jde k sobě. Jednoduše to funguje. Toto vše chrání safírové sklíčko, jenž je maximálně odolné proti poškrábání.

Sázka na švýcarskou kvalitu

Přestože Junkers sází nejčastěji na japonské strojky (Seiko, Miyota), pro tuto kolekci si zvolil spolehlivý švýcarský bateriový strojek Ronda Z60. Zadní strana hodinek je neprůhledná (ono by stejně nebylo na co koukat), není však nezajímavá. Zdobí ji podobizna hraběte zu Castella. Zároveň můžete zjistit, jaké číslo z limitované edice se vám povedlo ulovit.

Varianta pro každého

Jak jsem již zmínila v úvodu, můžeme si vybrat ze tří barevných variant – z modré, tmavě šedé a krémové. Také si můžeme zvolit, zda si vybereme variantu s koženým či s ocelovým pleteným řemínkem. Od každé varianty bylo vyrobeno přesně 500 kusů. Díky průměru pouzdra 42 mm padnou hodinky na většinu (nejen) pánských zápěstí. Voděodolnost je stanovena na příjemných 100 m.

  • Safírové sklo s antireflexem
  • Voděodolnost 100 m
  • Několik variant na výběr
  • Žádná luminiscence

Autor recenze: Michaela Hoffmanová

Míša je v hodinářském oboru prozatím nováčkemovšem je to oblast, ve které se s radostí vzdělává a rozvíjí. U nás má na starosti hodinky Junkers, Auguste Reymond a také Candino. Kromě toho, že ji přirostly k srdci hodinky, miluje také knihy, focení a cestování.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

4 komentáře u “Hodinky měsíce června 2024: Dvě limitky, dva příběhy

    • Dobrý den, máte pravdu, že nové Junkers jsou si s bestsellerem Zeppelin 7680-1 trochu podobné. Jsme rádi, jestli se vám novinka líbí a pokud byste měl zájem, kdykoliv se zastavte si je vyzkoušet. Máme je v dostatečném množství skladem.
      Zdraví, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *