Hodinkové kalendáře – 4. Jak funguje úplný a roční kalendář?

V prvním díle seriálu jsme si představili základní kalendářní komplikace (funkce), následovaly další dva díly o datumovce a dni v týdnu a nyní se podíváme na úplný kalendář a roční kalendář. Tyto komplikace už si u mechanických hodinek (celý seriál se točí kolem hodinářsky zajímavých modelů, které nepohání baterie) vyžaduje jistou dávku zručnosti výrobce, což se samozřejmě odráží i v cenách těchto hodinek.

Rozdíl mezi úplným a ročním kalendářem není na číselníku na první pohled patrný, obě provedení zobrazují den v měsíci, den v týdnu a kalendářní měsíc. Proto si nejprve povíme o rozdílu mezi těmito řešeními a potom se podíváme na vybraná zobrazení těchto komplikací a jejich výhody a omezení.

Obsah článku

Rozdíl mezi úplným a ročním kalendářem

Úplný kalendář  (complete  /  triple  calendar)

Epos Oeuvre D’Art V-Style (detaily ZDE)

Úplný kalendář je funkce, která zobrazuje téměř kompletní kalendářní informace – datum, den v týdnu a měsíc. Na rozdíl od následujícího ročního, tento kalendář ale nezohledňuje délky jednotlivých měsíců. To znamená, že je potřeba korigovat datumovku u každého měsíce, který nemá délku 31 dní.

Roční kalendář  (annual  calendar)

Roční kalendář je funkce, která většinou zobrazuje to samé, co úplný kalendář. Navíc ale zohledňuje délky jednotlivých měsíců. To znamená, že není třeba datumovku u každého měsíce, který nemá délku 31 dní korigovat (výjimkou často bývá únor).

Roční kalendář je na rozdíl od většiny jiných komplikací relativně nová záležitost. První náramkové hodinky s ročním kalendářem uvedla na trh firma Patek Philippe v roce 1996 a šlo o model 5035. Nápad na roční kalendář byl absolventskou prací jednoho studenta švýcarské hodinářské university. Tento student po úspěšném absolvování university odešel pracovat do firmy Patek Philipp a po několika letech firma uvedla na trh model 5035… (model naleznete popsaný níže).

Navzdory tomu, že si Patek Philipp roční kalendář patentoval na 25 let, začaly roční kalendář vyrábět ještě před vypršením této lhůty i jiné firmy. Využily toho, že patent popisoval výhradně řešení použité u Patek Philippe, což konkurenti obešli vyvinutím svého vlastního řešení této komplikace.

Možnosti zobrazení úplného a ročního kalendáře

Tím, že se u těchto komplikací zobrazují již tři kalendářní informace, dochází často ke kombinaci několika zobrazení popsaných v předchozích dílech našeho seriálu. S ohledem na velké množství různých kombinací není možné v tomto článku popsat všechny, proto vybírám jen 7 nejznámějších nebo nejzajímavějších řešení:

1) Okénka pro měsíc a den v týdnu + pointer date

Jde o nejrozšířenější provedení zobrazení úplného kalendáře.

Princip je jednoduchý, datum je zobrazeno ručkou po obvodě a pod číselníkem se otáčejí dva věnce, z nichž jeden reprezentuje dny v týdnu a druhý kalendářní měsíce. Že to může být provedeno i rozvernou, excentrickou formou ukazuje uvedený model Epos.

2) Tři okénka

Opět oblíbené provedení, které je ale z hlediska zpracování mírně náročnější, protože je třeba vyřešit bezkolizní otáčení tří disků.

Pod číselníkem je u tohoto provedení kalendáře ukryto komplikované soukolí se třemi disky, které se otáčejí různou rychlostí.

3) Subčíselníky

Jde o z počátku zmíněné, historicky první provedení ročního kalendáře (neplést s úplným kalendářem, který nerespektuje délky měsíců a vyrábí se již daleko déle). To, že Patek Philippe umí, je patrné i z toho, že se jim povedlo tento komplikovaný strojek vměstnat do pouzdra o průměru 37 mm (viz níže).

Je třeba zmínit, že toto zobrazení kalendáře používají i hodinky, které jsou vybaveny jednodušším,  úplným kalendářem, například Iron Annie.

Mimochodem, tyto Iron Annie (s mechanickým strojkem, viz výše) stojí v korunách určitě méně, než Patek Philippe v Eurech…

4) Saros annual calendar

Rolex Sky Dweller

Nebyl by to Rolex, kdyby si nešel svou vlastní cestou a nepřišel s něčím zajímavým. Inženýři v této firmě rafinovaně využili faktu, že dvanáct hodinových indexů může fungovat zároveň jako reprezentace 12 kalendářních měsíců.

Princip je jednoduchý, u každého hodinového indexu je malé okénko, ve kterém se červeně indikuje aktuální měsíc. Leden je na pozici 12 hodin a následují další měsíce. Na obrázku je 28. srpen. Co byste u těchto hodinek hledali marně, je zobrazení dne v týdnu.

5) Okénko pro měsíc a datum

Omega De Ville Hour Vision

Další představitel střízlivého řešení ročního kalendáře, který neobsahuje komplikaci den v týdnu. Pomocí zobrazení ve dvou okénkách na pozici 3. hodiny se zobrazuje kalendářní měsíc a datum. Na první pohled toto řešení vypadá jako funkce DAY-DATE (více o funkcích day a date v přehledu v 1. díle seriálu).

6) Centrální ručkový ukazatel měsíce (pointer month) + datumové okénko

OMEGA Globemaster

Provedení podobné předchozímu s tím rozdílem, že měsíce indikuje centrální ručka a jsou rafinovaně umístněné mezi hodinové indexy, zatímco datumové okénko je na pozici 6 hodin. Den v týdnu na číselníku opět nenajdete.

7) Kompletní kalendáře se zobrazením kalendářního týdne

Jak bylo zmíněno v prvním díle tohoto seriálu, jednou z kalendářních komplikací je i zobrazení kalendářního týdne. Tato komplikace bývá velmi často spojena s ročním nebo úplným kalendářem. Jsou odvětví, pro které je měsíc příliš dlouhý a den příliš krátký časový úsek. Tato odvětví se ve svém plánování odkazují na kalendářní týdny (např. automotive).

Nejznámější představitel je 5ručkový model z dílen Patek Philippe, kde je možné na vnějším obvodu číselníku pod názvy měsíců najít čísla kalendářních týdnů. Vzhledem k tomu, že kalendářní týdny jsou časově spojeny s kalendářními měsíci, stačí pro indikaci obou údajů jedna ručka.

Jiné grafické pojetí stejné komplikace můžeme najít u firmy Oris, kde jsou opět měsíce a týdny po obvodu, datumovka na pozici 9 hodin a den v týdnu v okénku nad středem číselníku (nahoře).

Junghans Meister Agenda (detaily ZDE)

Existují také výjimky, kdy jsou zobrazeny pouze dny v týdnu bez indikace kalendářních měsíců, jako například u Junghans Meister Agenda.

Pokud jste pozorně sledovali tyto tři uvedené modely, tak jste si jistě všimli, že zatímco Patek Philippe čísluje kalendářní týdny 1 až 53, Oris a Junghans si vystačí se stupnicí 1 až 52. Je to dáno tím, že ve světě existují různé způsoby počítání týdnů podle toho, jakým dnem týden začíná (pokud vás zajímají detaily, podívejte se SEM).

Shrnutí

  • 👉🏻 Exkluzivita: Úplný kalendář a zejména roční kalendář jsou výrazně exkluzivnější a pokročilejší komplikace než ty představené v minulých dílech tohoto seriálu.
  • 👉🏻 Cena: Hodinky s úplným nebo ročním kalendářem vyhledávají většinou znalci a obdivovatelé hodinářského řemesla. Tito jsou si vědomi vynaloženého úsilí při vývoji a výrobě takových hodinek, a nezaleknou se ani ceny, která je tím pádem výrazně vyšší, než u běžné hodinkové produkce.
  • 👉🏻 Varianty: Možností zobrazení úplných kalendářních informací je celá řada a výběr vhodného řešení  není radno podcenit. Vzhledem k tomu, že je často číselník doslova zahlcen informacemi, tak je velikost jednotlivých funkcí relativně malá. Je velmi užitečné si takovéto hodinky nejprve pečlivě vybrat a posléze vyzkoušet na ruce. Číselník 10x zvětšený na obrazovce počítače vypadá daleko přehledněji a čitelněji než v reálné velikosti.

A na co se můžete těšit příště? V posledním díle seriálu zmíníme poslední, královskou kalendářní komplikaci: věčný kalendář.

Text: Vít Černý

Fotografie: Helveti, Patek Philippe Epos, Ball, IWC, Rolex, Omega, Oris, Junghans

Seriál Hodinkové kalendáře

  1. Vše mezi datumovkou a věčným kalendářem
  2. Nejrůznější podoby datumovky
  3. Den v týdnu mívá jazykové verze
  4. Jak funguje úplný a roční kalendář?
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *