Garmin EPIX 2 na cestách obytkou po Španělsku

Od roku 2019 jsem si oblíbil tzv. vanlife (cestování obytnou dodávkou). Vznešený to název pro cestování 5členné rodiny nejdříve velmi nespolehlivým autem jménem Ďas a teď už spolehlivější a novější verzí obytného auta. Ale i přes velkou námahu, nevyzpytatelnost a nákladnost, nás tenhle typ cestování baví. Na cestách pravidelně, kromě odolnosti svojí rodiny, testuju i hodinky. Tentokrát se s námi svezly Garmin Epix 2. Kdo z náš přežil s úsměvem na rtech nebo číselníku, se dozvíte v článku 🙂.

Hodinky Garmin EPIX 2 s obytnými auty v pozadí

Obsah článku

A nutno dodat, že šlamastyky s první dodávkou bavily i moje kamarády, které jsem těmito zážitky na soukromém blogu zásoboval. Kdo by měl zájem, tak doporučuji například články:

Ale teď už k samotné podstatě článku, a tedy Jak jsem cestoval s hodinkami Garmin Epix 2 po Španělsku. Vyrážíme začátkem března a cílem je pro nás jih Španělska, kde se chceme ohřát. V plánu není nic konkrétního a vše se organizuje nahodile. Víme jenom, že naši kamarádi nás budou čekat v Culleře.

Nakonec se z toho vyklube báječně pestrá dovolená, kde objevíme spousty malých pláží s komunitami obytkářů, otestujeme nespočet skateparků a podíváme se do Oceanogràfica ve Valencii. Koho by zajímal spíše pohled obytkáře, může mrknout na článek Obytné auto s alkovnou pro 5člennou rodinu. Našli jsme to pravé?, kde o tom píši více.

Beru si s sebou práci

Abych si i před sebou jako podnikatelem tuhle dovolenou obhájil, beru si s sebou hodinky na testování. Tentokrát to bylo jednoduché, protože jsem obměnil své „staré“ Garminy Fenix 6X Pro za nabušené Epix (2. gen). Těšil jsem se, až je otestuju, protože zvlášť tyhle techničtější hodinky (Garmin, Casio, Suunto) mě vždycky z počátku strašně baví v tzv. učící se a objevné fázi.

Měl jsem spoustu otázek a hypotéz. Jestli mi sedne AMOLED displej, zda novější optický senzor bude líp měřit tep, jak na tom budou s výdrží baterie a zda bude zlepšení oproti Fenix 6X tak markantní?

A protože občas jdeme i do restaurace, vzal jsem si i slušnější hodinky, a to srdcovku H01. Ty hodinky mě neskutečně baví, protože (nejen) pro mě znamenají mnoho. Ke španělskému sluníčku, kamenitým útesům, ale i skateparkům bronzáky fungují výborně.

Limitka Helveti H01 na francouzských vinicích nad Lyonem

Nutno ale říct, že limitovaná edice H01 se na ruku zase tak moc nedostala, protože nové Garminy Epix 2 mě absolutně uchvátily a na tento typ aktivnější dovolené se mi skvěle hodily.

Jak Garmin Epix 2 vidí BFU (běžný Franta uživatel 😉)

Je asi jasné, že nejsem profi uživatel Garminů. V Helveti se specializujeme na klasické značky a Garmin jsme chtěli do obchodu pro aktivnější zákazníky a sportovně založené kamarády. Nejsem vrcholový sportovec a s Garminem netrhám rekordy (teda ty svoje ano).

Na značku je u nás jiný specialista (Honza Kobilka a další kolegové) a já jsem zkrátka pouhý BFU (běžný Franta uživatel), který z funkcí těchto našlapaných hodinek využije pouhý zlomek, a přesto z nich má radost. Nečekejte tedy zásobu testů a porovnání mezi Fenix 6X Pro a Epix Gen 2, ale pohled amatéra.

Pozn. autora: Myslím si, že nás bude hodně takto podobně laděných majitelů hodinek Garmin, ale netroufám si odhadovat, jak velký procentní díl zastupujeme. Snad se tu ale některý z vás najde a moje povrchní recenze mu i tak pomůže v rozhodování.

Nebudí mě v noci

Fenix 6 mě při nasazených hodinkách často vzbudily snímačem tepu. Spal jsem a najednou mě oslepil stroboskop světel červené a zelené barvy přímo do očí. Tohle oslepení se mi u Epix 2 nestává, a tak s nimi v podstatě neustále spím. Nebudí mě a nepřicházím o spánková data. Jestli je to jiným snímačem, nebo něčím jiným, netuším. Velikost hodinek je ale téměř identická, takže tou to nebude.

LEDka je překvapivě super!

Když Garmin představil svítilnu v podobě LEDky u svých hodinek, říkal jsem si, že to je jenom další blbost, co bude žrát baterku a nikdo to moc v reálu nebude používat. Nemohl jsem se mýlit víc.

Jsou situace, kdy nechcete vytahovat mobil, abyste si na něco posvítili a hodně vám ulehčí práci i to, že světlo máte na zápěstí a nemusíte jej přidržovat. I původní „svítilna“ formou rozsvíceného displeje (u Fenix 6X) občas pomohla, ale byla prostě slabá. Člověk musel hodně nakřivit ruku, aby si s ní někam posvítil a já ji tak téměř nepoužíval.

Výsledek je jasný, LEDku u hodinek prostě chcete, protože se sakra hodí. Pro mě to bylo velké prozření. Používám ji převážně ve formě červeného světla (abych nebudil děti nebo moc neprobudil i sám sebe při nočních pochůzkách), ale v případě potřeby svítí 4 úrovněmi bílého světla. A kdy ji reálně používám?

  • při vkrádání se do pokoje, kde už všichni spí,
  • při odemykání domu v pozdních hodinách,
  • když mi došla baterie v čelovce, dočetl jsem knihu přísvitem svítilny na hodinkách,
  • u dětské bojovky jako signalizaci cíle (blikání)
  • a dalších příkladů by se našla spousta, ale používám ji opravdu denně.

AMOLED vs. MIP displej

Změna v kvalitě displeje byla u mě dvojí. První je jemnost displeje, protože Epix 2 mají displej detailnější (416 x 416 px) oproti Garmin Fenix 6X Pro (280 x 280 px). To se podepisuje na hezčím vykreslení grafů, map a v podstatě jakýchkoliv informací na displeji.

Druhou a stejně zásadní změnou je používání jiné technologie jménem Amoled (Fenixy používají MPI). AMOLED vykreslí až 65 000 barev namísto MPI, který jich zvládne 64. Kontrast, barevnost a čitelnost displeje je opravdu fantastická. Pro mě tohle bylo zásadní při rozhodování mezi Epix 2 a Fenix 7X. A vyhrály Epix 2 👌🏻.

O rozdílech mezi AMOLED a MIP displej se víc dočtete v článcích mého kolegy a specialisty na Garmin Honzy Kobilky:

Mapy s AMOLED jsou třída!

Posuďte sami, jak grafika na hodinkách vypadá. Číst z displeje v mapách je nádhera! Ty navíc využívají stínování a čtení vrstevnic je tak o něco intuitivnější. Obecně mi až s Garmin EPIX 2 dávají mapy v hodinkách velký a použitelný smysl.

Při cestě na lodi jsem sledoval s chutí naši plavbu (zatímco někteří zvraceli) a při potřebě navigování v přírodě nebo ve městě už se podle toho dá velmi dobře orientovat. Mapy obsahují silnice (zpevněné i nezpevněné cesty), turistické trasy, cyklotrasy, železnice, vodní plochy a toky, vrstevnice, lesy atd. Nehledě na to je skvělé, že jsou v mapách tzv. POI (Points of Interest – body zájmu), takže vidíte hrady, hospody, zastávky a prostě všechno, co vás může v mapě zajímat.

V kombinaci s aplikací Basecamp (nebo exportem z Mapy.cz) tak získáte z hodinek skvělý navigační nástroj! Jednoduše si v ní naplánujete trasy (pro běh, turistiku, kolo, auto) a pak si je odešlete do hodinek. Trasy si taky můžete snadno uložit, přehrávat a sdílet mezi kamarády.

Nesmím zapomenout na dotykový displej, díky kterému se mapy skvěle ovládají. Ale to je zároveň jediné pro mě smysluplné použití dotyku u hodinek. Takže jsem si ji zatím vypnul, ale je dost dobře možné, že se k ní vrátím. Pro mapy jednoznačně super.

Zapínám Always On

Pro mě to byla nutnost. O co jde? Garmin s AMOLED displejem se logicky snaží šetřit baterii (AMOLED žere násobně víc než MIP) a tak displej vypíná. Vy pak pro zobrazení dat musíte hodinky probudit stiskem tlačítka, gestem ruky nebo poklepáním na displej. Nejdřív jsem si říkal, že natočení ruky mi bude stačit (znám už od Casio Protrek) a nechám displej vypínat. Nutno říct, že natočení ruky ne vždy displej aktivovalo, a to mě natolik otravovalo, že jsem brzy aktivoval funkci Always on.

Amoled displej žere baterii

V praxi to znamená, že hodinky displej úplně nevypínají, ale sníží mu jas na minimum, zobrazí jenom nejnutnější informace (čas, datum, úroveň nabití), ale i to je pořád lepší, než mít černou nic neříkající obrazovku… aspoň pro mě.

Pro úplné probuzení zase musíte poklepat, natočit ruku nebo zmáčknou tlačítko. Displej se pak více rozjasní a zobrazí detailní informace úvodní obrazovky. V režimu spánku se pak displej automaticky vypíná a jsou vypnutá i gesta, aby hodinky nesvítily při pohybu. Fajn článek na toto téma je na ZivotSGarminem.cz.

Jsem si plně vědom, že tímto nastavením snižuji výdrž baterie až o 1/3 potenciálu, ale ta zůstala i tak skvělá (cca 14 dní), a tak to neřeším.

Přesnost snímače, GPS, nové funkce jako EKG

Ano, lákadlem pro novější model byla i nová generace snímače tepu. Jak jsem ale zmínil, jsem klasický BFU, který se smířil s pouhým tvrzením novější a lepší verze snímače a dál jsem to neřešil, neporovnával, neměřil. Na to u nás máme odborníky jako je Honza Kobilka. Ten mi vysvětlil, že teď budu mít v datech přesnější údaje o tepovce, saturaci, atd. Od něj ale také vím, že stále platí jedno – že hrudní pás bude mnohem přesnější v měření hodnot, máte-li potřebu takto přesných dat.

Přesnější GPS u Epix Gen 2 znamená, že podporuje všechny systémy GPS (GNSS), ale i Galileo, Glonass, BeiDou a QZSS. Pracuje na příjmu duálního signálu GPS – tzn. že chytá GPS na dvou frekvencích, čímž je zjištění přesné polohy ještě přesnější.

Hraju si s EKG funkcí, která v Evropě není stále přístupná, ale díky kolegovi Honzovi jsem ji zprovoznil podle návodu na zapnutí (zatím pro iOS). Infarkt jsem u sebe nevypozoroval, ale kdyby se o mě pokoušel, můžu si hodinkami rychle udělat druhý názor, jestli „ho tam mám“, jak to bylo v Básnících 🙂

Problém! Pořád na ruce?

S novinkou Garmin Epix 2 jsem si zadělal na problém. Jsem totiž milovník dat, statistik a měření, což ve spojitosti s chutí začít víc sportovat, lépe spát a celkově žít zdravěji, znamená, že je ideální tyto hodinky nosit pořád. Ale taky mám rád klasické hodinky, které mě baví svou mechanikou, krásou zpracování a možností je na zápěstí střídat.

Dočasně jsem tak tento problém vyřešil nošením 2 hodinek (tzn. na každé ruce jedny). O tomto nešvaru už jsem psal v minulém článku z Ománu a dočasné řešení se pomalu mění v trvalé. Někdy si připadám jako debil a někdy mě ty pohledy lidí baví. Kdo má odvahu se zeptá, a pak už si jenom povídáme o hodinkách.

A co se mnou hodinky zažily?

Pozorování delfínů, koupání ve studeném moři, procházení se po vinicích ve francouzské části Beaujolais, festival střelného prachu v Culleře, návrat na skateboard po 20 letech a spoustu kilometrů strávených v obytném autě cestou tam a zpět. Španělsko v březnu vám můžu doporučit, protože je to úplně jiný svět než ten, který poznáte v hlavní sezóně.

Má smysl přecházet z 6X na Epix 2?

Ve zkratce – nemá! U mě se setkalo více faktorů: kamarád přesně tyhle hodinky sháněl (jeho Fenix 6X mu ukradli) a já měl touhu vyzkoušet nový model. Osobně bych si teď spíš počkal na nové Fenix 8 a udělal tak skokovější upgrade.

Ostatně moc hezké videoporovnání Garmin 6X Pro vs. Epix 2 udělal Bryan ze Summit For Wellness, kde krásně shrnul, že máte-li Garmin Fenix 6X Pro, tak není zatím nutné přecházet na nové Epix 2.

Nové Fenix 8 a Fenix E?

Ano, už se o tom spekuluje po celém Internetu a přijít by měly koncem srpna 2024. Více v našem článku od Honzy Kobilky. Tam upněte svou pozornost a věřím, že budete spokojení.

Do komentářů mi napište, jestli jste také BFU nebo spíše profi uživatel sporttesteru. A budu rád, když se objeví také někdo jako já, kdo řeší problém dvou hodinek systémem na každou ruku jedny.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *