Fortis Flieger F-41 Automatic F4220008: když funkčnost dokonale ladí se vzhledem

I kdybych měl rozostřené vidění nebo zastřený zrak, tak z letmého pohledu na tyto hodinky hned poznám, že jde o Fortisy. Mají svůj rukopis, designovou linku, co propojuje všechny aktuální modelové řady. A to je dobře. Fortis ví, kam patří, má jasnou ideu a má na co navazovat. Ve světě hodinařiny jde o uznávanou značku, která má spoustu svých příznivců nejen mezi piloty, ale i na moři.

Osobně jsem Fortis začal registrovat až s příchodem inovovaného designu v roce 2020 (ehm, tedy přesně po 108 letech od jeho založení). Nikdy jsem jejich model neměl v ruce, nikdy to nebyl můj lovebrand, ale něco v hloubi mé hlavy mi říkalo: „Zkus je, dej jim šanci. Uvidíš…“ A proto vám teď k posouzení předkládám recenzi na model Fortis Flieger F-41 Automatic F4220008

Letmé seznámení

Jednoduchý, ale dokonale propracovaný design, výrazné lumi indexy, ručičky ve tvaru mečů. Zkrátka vše na hodinách je podřízeno funkčnosti – aby také ne, když jde o model Flieger, který v doslovném překladu znamená „letecký“. V modelové hierarchii Fortisu jde o klíčový a v dnešní době doslova ikonický model, který navazuje na bohatou leteckou historii manufaktury z Grenchenu, byť konkrétně model „Flieger“ spatřil světlo leteckého světa až v roce 1987. A proč jsem tedy použil slovo ikonický? Protože si získal za těch pár let velkou popularitu. A ten ikonický model byl právě v roce 2020 přepracován. A to velmi dobře.

Pojďme se tedy blíže podívat na Flieger F-41 Automatic. Číslovka v označení modelu napovídá, že jde o hodinky s pouzdrem o průměru 41 mm, které je stále ještě velmi pohodlně nositelné i na menším zápěstí, a zároveň nabízí dost plochy na ciferníku, který je pro letecké hodinky tolik důležitý. V nabídce je ještě menší model s označení F-39 a ano, v tomto případě jde o průměr pouzdra 39 mm.

Hodinky Fortis Flieger F-41 Automatic F4220008 najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v holešovické prodejně.

Funkční minimalismus

Celkový design hodinek je proveden velmi minimalisticky, ale je sakra povedený. Co je na nich jiného? Co se mi na nich tak líbí? Bingo! Nevšední je luneta, která není rovná, ani vypouklá, ale zkosená směrem ke středu ciferníku. To je prostě paráda, která potvrzuje, že drobnost dobře zakomponovaná do celku, dělá divy.

Kdo že je tedy podepsán pod aktuálním vzhledem hodinek? Je jím designér Xavier Perrenoud, který inovoval celý model k příležitost 110. výročí. Jeho smysl pro detail je dechberoucí a na modelu Flieger nabývá nových rozměrů. Proč by také ne, když zpracování celých hodinek je precizní a na takové úrovni, že zde vynikne každá drobnost. Třeba vroubkování lunety s jemnými zoubky je pro mě osobně věcí, na kterou jsem sahal opakovaně.

  • Baví mě na nich oranžová barva, přesněji řečeno Berlac fluor orange.
  • Baví mě na nich to, že i když jde primárně o letecké hodinky, není ciferník ani luneta zahlcena údaji, které stejně – ruku na srdce, umí v praxi využít jen hrstka z nás.
  • Datumové okno na 3 pozici je fajn, za mě být nemusí, ale pro spoustu uživatelů jde o praktickou komplikaci. Zde je hezky zarámováno tenkou oranžovou linkou a je díkybohu černé.
  • Na dvanácté pozici pak nechybí namísto číslovky symbol, který tak nějak k pilotkám patří.

Trojúhelník se dvěmi tečkami vám dá jasně vědět, kde se nachází 12 hodina. Slouží pro rychlou orientaci za ztížených podmínek, kdy je pilot letadla, raketoplánu, nebo třeba obchodní reprezentant, co se vrací domů pozdě a za tmy😉, odkázán pouze na luminescenci. A to se pak nedá netrefit. U „ef jednačtyřicítek“ solidní lumi tu zajišťuje Superluminova X1 s hezky zeleným nádechem.

V terénu

Dříve byl model dostupný v jakékoli velikosti, pokud to bylo právě 43 mm (podobně jako to bývalo se všemi barvami u Forda, tedy tou černou). Fortis jde nejen s dobou, ale vyslyšel i své zákazníky, kteří si žádali menší pouzdro. A tak si vybere skoro každý. Sám mám nejradši hodinky do průměru 40 mm, ale tady je ten jeden milimetr sotva rozpoznatelný. Mírně prohnutý tvar pouzdra z ušlechtilé 316L oceli hezky sedne na ruku, lug-to-lug je 52 mm a výška příjemných 13 mm.

Ocelový tah patří k těm propracovanějším a to díky možnosti mikroposunu na sponě. Já mám ale nejradši kůži, nebo nato strap pro jejich lehkost na ruce, kterou navíc hezky obepne. A tady je snad jedna z mála výtek, kterou mám. A má jméno 21 mm.

Kdo rád „tunning“ svých hodinek ve smyslu řemenů, tak moc dobře ví, že 21 mm je prostě nestandard. Chápu rozhodnutí Fortisu – tenhle rozměr je použit napříč portfoliem modelů a je jedno, jestli máte model ve velikosti 39 nebo 43 mm. Naštěstí je nabídka origo příslušenství bohatá a já si tak můžu vybrat z 30 možností, kterak si upevnit hodinky na ruku nebo leteckou kombinézu. Zachráněno.

Univerzální kousek

Přesný čas skvěle čitelný pod safírovým sklem (s antireflexní vrstvou z obou stran) zajišťuje tovární strojek UW-30 s automatickým nátahem. Ten vychází nejspíše z osvědčené Sellity SW200 a zajistí dlouho spolehlivost a rezervu nátahu 38 H. A při pravidelném servisu vás nebude stát balík.

Samotný kalibr je pečlivě schován za šroubovacím dýnkem a šroubovací korunkou, které se se svými gravírovanými motivy nese v duchu letectví. Co mě udělalo velkou radost, je vodotěsnost 200 m. Rázem se z modelu F-41 stává univerzál typu země-moře-vzduch. To je super zpráva pro všechny z vás, kdo chtějí mít jedny jediné hodinky na vše. Díky fliegerům se stanete tzv. OWG – tedy Only Watch Guy.🙂

Něco navíc na závěr

Na závěr si nechávám schválně libůstku, vlastně dvě…

  1. Mám rád, když mohou hodinky nabídnout něco navíc, ať to je designový prvek, použití netradičního materiálu nebo funcionalita. A to poslední jmenované mi udělá vždy největší radost a u Fliegerů to je věcička s tajemným názvem SYNCHROLINE® a nachází se v okolí 12h. Signalizují ji dva oranžové pruhy mezi 55. a 5. minutou a slouží k přesné synchrozinaci času např. pilotů letících ve formaci, kde se vše počítá opravdu na vteřiny a někdy i méně.
  2. A pak je tu ještě jeden chráněný patent s názvem Brixtrack®, pomáhající rychlejšímu přečtení času za šera nebo tmy. V podstatě jde o pás pod indexy na vnějším ciferníku, které jsou lépe tak viditelné a umožní lepší odečet aktuálního času. 

A ještě můj závěr

Už jsem si na to zvykl. Znám se a vím to. Dokážu o něčem dlouho spekulovat, přemýšlet, obcházet to v kruzích. A když mám možnost to konečně vyzkoušet na vlastní kůži, tedy zápěstí, ťukám si na čelo se slovy, proč mi to tak dlouho trvalo. 😬 U Fortisů to je stejné. Jsou to prostě perfektní hodinky na každodenní nošení. Ten minimalistický design je zde dotažený k dokonalosti, vše je udělané správně, nic bych nechtěl mít jinak. Otázka na závěr tedy zní: „Nepotřebuji náhodou ve své sbírce nějaké flieger hodinky? A nemají to být právě ty od Fortisu?“ 🙂 

Jinak jedno je jisté – a touto malou narážkou na úvodní slova mé recenze se kruh hezky uzavře. U Fortisů si můžete být jistí, že nic nebude nikdy rozostřené. Fakt.

Autor textu: Jakub Páv

Autor fotografií: Tomáš Helísek


4 varianty hodinek Fortis Flieger F-41 Automatic najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v holešovické prodejně.

Redakční poznámka:

Řemínky s nestandardní šířkou

Také máte hodinky s nestandardní šířkou řemínku (nejčastěji 19 a 21 mm), nebo byste naopak uvítali prodloužený řemínek na širší zápěstí? Napište nám do komentářů, jestli máte potíže s jejich sháněním. V Helveti bychom vás totiž rádi ušetřili podobných strastí a časem vám nabídli kožené řemínky s nestandardní šířkou či délkou.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Fortis Flieger F-41 Automatic F4220008: když funkčnost dokonale ladí se vzhledem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *