Certina DS-1 C029.426.11.091.60 – vyváženost ceny a výkonu

Hodinky Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary C029.426.11.091.60 jsou speciální edicí tradiční švýcarské značky Certina, patřící do modelová řady DS-1. Ta v roce 2019 oslavila 60 let konceptu DS a tímto modelem si ho připomněla se vší parádou.

Na úvod ještě krátké připomenutí DS konceptu neboli Double Security. Certina jej představila v roce 1959 a jeho logo, želví krunýř, mluví za vše. Má jít o hodinky odolnější vůči mechanickým vlivům a zahrnuje zesílené safírové sklíčko, těsnění na hřídeli korunky, dvojité těsnění na korunce, speciální těsnění zadního víčka a zesílené zadní víčko.

Co konkrétně ale dělá hodinky Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary tak speciálními? Pojďme si je představit trochu blíže.

Číselník

Uhrančivá zelená barva číselníku upoutá na první pohled. Smaragdový odstín umocňuje tzv. sunburst efekt, který vychází ze středu číselníku a ke krajům postupně tmavne. Na přímém slunci je to přímo úžasná podívaná. Takové barevné provedení není však na úkor dobré čitelnosti a přehlednosti. Dobré odečítání času zabezpečují „dauphine“ ručky, které skvěle doplňují fasetové indexy ve tvaru trojúhelníkových čepelí, připomínající čelisti, které číselník svírají.

Proč právě zelená barva? Možná proto, že právě zelená je barva v poslední době často používaná ale hlavně je to hlavní barva značky Certina.

Kromě zelené barvy upoutá taky méně vídaná hodinářská komplikace Big Date (velké datum). To je v tomto případě umístěno na šesté hodině. Skládá se ze dvou okének ohraničených jemnou ocelovou obrubou. Číslice jsou černé na bílém podkladu, čitelnost data je tak víc než dobrá. I když jde oproti klasickému ukazateli data o rozměry poměrně velké, velmi dobře zapadá do celkového konceptu číselníku.

Pouzdro

Je celkem příjemné vidět tak čistý a uklidňující dizajn v dnešní rychlé a uspěchané době. Pouzdro připomíná klasické oblekové hodinky, které byly v módě v 60. letech.

Pouzdro z ušlechtilé oceli má průměr rozumných 41mm a výšku 11mm. I když se svým tvarem zdá být trochu robustnější, na průměrně velké pánské ruce se nosí výborně. Pohodlné nošení umocňují i poměrně krátké a mírně zaoblené nožky. Povrch pouzdra je leštěný, což ještě víc umocňuje eleganci a hodinky tak můžeme zařadit spíše mezi modely společenské i když s mírným sportovním nádechem.

V pouzdru je usazeno konvexní safírové sklíčko, navíc s antireflexní vrstvou. Sklíčko je tak nejen maximálně odolné vůči poškrábání ale čitelnost na přímém slunci je vynikající a bezproblémová.

Co je ale překvapující je volba neprůhledného zadního víčka. Místo průhledu na strojek tak na víčku najdeme velké číslo 60 odkazující na výročí, které tento model připomíná.

Strojek

Pod neprůhledným zadním víčkem se skrývá strojek Powermatic 80, který není mezi hodinkovými nadšenci neznámý. Kromě rezervy nátahu až 80 hodiny se ale strojek použitý v těchto hodinkách pyšní vláskem ze slitiny Nivachron™.

Co je na něm tak speciálního? Běžnému uživateli mechanických hodinek jeho význam uniká až do chvíle, když se jim hodinky začnou z ničeho nic předbíhat nebo se jinak odchýlí od doposud přesného chodu. Jde tak k hodináři s vidinou velkých peněz za opravu. Mnohdy však stačí hodinky pouze odmagnetizovat. Ano, právě magnetismus je častý nepřítel mechanických hodinek. S magnety v různých podobách se setkáváme dnes a denně a neuvědomujeme si riziko jejich nebezpečí pro naše hodinky. Tyto magnety najdeme všude kolem nás, jde například o magnetický obal na telefon či tablet, reproduktory, magnet na ledničce atd.

Certina DS-1 Big Date Watch Review

Vlásek Nivachron™, kterého hlavní složkou je titan, má výrazné antimagnetické vlastnosti a brání tak snadnému zmagnetizování. Byl vyvinut ve spolupráci s firmou Audemars Piguet, která jediná je zatím kromě Certiny používat ve svých hodinkách.

Náramek

Hodinky na ruce drží náramek z pletené oceli, známý také jako milánský náramek. Na koncích náramku najdeme odebíratelné články, které umožňují náramek zkrátit podle potřeby. Z toho důvodu je taky použita motýlková spona. Nemůžu si pomoct, ale tento typ náramku mi úplně nesedí, zdá se mi příliš nepraktický a „hrubý“ k podobnému stylu hodinek. Šírka náramku je 20mm, je tedy možné hodinky nasadit na jakýkoliv kožený řemínek.

Jak se nosí

Pouzdro je z leštěné oceli, takže trochu opatrnosti při nošení je potřeba. Nejsou to hodinky, se kterými se dá dělat všechno a škrábance prostě budou vidět.

Díky rozměrům pouzdra a tvaru nožek se hodinky nosí výborně. Pohodlně sednou na průměrně velkou pánskou ruku. Jejich výška je tak akorát a v pohodě se vejdou pod rukáv košile nebo svetru. Můžeme je zařadit do kategorie společenské hodinky, i když „oblekovky“ to rozhodně nejsou. Provedením číselníku a použitým náramkem budou na ruce budit zaslouženou pozornost.

Vynikající poměr cena vs výkon

Doporučená cena hodinek Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary C029.426.11.091.60 je 23 890 Kč. Pro někoho možná příliš, ale musíme si uvědomit, co všechno za tu cenu dostaneme a není toho málo – strojek Powermatic 80 s nestandardní rezervou nátahu 80 hodiny, vlásek ze slitiny Nivachron™, legendární koncept Double Security. Dále tady máme unikátní zelený číselník, velký ukazatel data a elegantní zpracování pouzdra. Navíc jsou hodinky dodávány v krásné dřevěné krabičce, ve které si hodinky můžete vystavit, když je náhodou nenosíte. A to stojí za to, co myslíte?

Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary C029.426.11.091.60

Originální článek byl připraven pro blog Onewheee.com.
Do češtiny přeložil a upravil Martin Jasovský.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *