Automatické japonské „tooly“ v recenzi Jirky Bareše

Před nějakou dobou jsme se v Helveti rozhodli, že pro Vás otestujeme některé modely hodinek Citizen. Hodinky se už podívaly nejen na společenské akce, ale i do indického Ladakhu, do bazénu nebo do sauny. Uplynulo půl roku intenzivního testování a přinášíme první recenzi, kterou připravil Jiří Bareš. Co říká na dostupný automat od Citizenu?

Citizen Automatic NH8389-88LE

Po výborných zkušenostech s japonskými hodinkami ve formě užívání modelů značky Seiko bylo na čase vyzkoušet některý z produktů dalšího japonského giganta. Protože mě o poznání více baví mechanické hodinky, nabízela se asi nejvíce volba značky Orient, nakonec jsem se však rozhodl pro Citizen. Snad právě protože mě lákalo vyzkoušet mechanické hodinky od značky, která je známá hlavně produkcí (velmi úspěšnou) solárně napájených, případně ještě rádiem řízených quartzových časomír. Krom toho jsem už dlouho chtěl vyzkoušet strojek Citizen a porovnat ho se strojky, které už vlastním a které jsou obecně uznávanější, než právě Citizen Miyota (například ETA 2836-2, Valjoux 7750, Seiko 7R36, nebo Seiko 4R36).

Základní parametry hodinek:

  • průměr pouzdra: 46 mm
  • výška pouzdra: 12,5 mm
  • sklíčko: minerální
  • materiál pouzdra a tahu: ocel
  • strojek: Citizen 8200 (mechanický, s automatickým nátahem, s možností ručního nátahu, 21 kamenů, 21600 polokmitů/hod., pro jiné výrobce dodáván pod  názvem Miyota)
  • ukazatel data a dne v týdnu
  • luneta: jednosměrně otočná
  • voděodolnost: 100m

První slovo, které mě napadlo při pohledu na Citizen NH8389-88LE bylo: VELKÉ. Ocelové kartáčované pouzdro má rozměr impozantních 46 mm, takže ve mě rázem vyvstala obava, aby moje nové hodinky nepůsobily na zápěstí dojmem, jako bych si tam připnul kolo od traktoru či přinejmenším poklop od kanálu. Veškeré obavy však zahnala první zkouška. Velikost na mém zápěstí o obvodu cca 18 cm byla zcela nositelná a nežádoucí efekt komicky velkých hodinek se nekonal. To vše i díky průměru číselníku 31 mm, poměrně silné lunetě (o které bude ještě řeč) a pouzdru, které o malinký kousek přesahuje přes její úroveň.

Hodinky, které jsou vyvedené v typicky “potápkovém” stylu, drží na ruce díky ocelovému náramku, který sice vypadá dobře a k hodinkám se vzhledově hodí, ale je pro mě největší slabinou tohoto modelu. Náramek není totiž tvořen plnými články, ale skládaným plechem. Toto provedení se též někdy lidově označuje jako “plecháč” nebo také “chrastítko”. Pro mnohé uživatele však může být výhodou jeho nižší hmotnost. Abych náramek jen nehanil, musím dodat, že při nošení je pohodlný a moje negativní dojmy jsou způsobeny spíše tím, že jsem zhýčkán náramky s plnými dílky na ostatních hodinkách, které nosím (například Fortis či Seiko). Při reálném použití jsem žádné negativní vlastnosti nezaznamenal. Dokonce mi přišlo, že náramek ani příliš nechrastí a nevrže. Spona u tohoto modelu je opatřena zcela minimální mikroregulací – lze posunout o pouhou jednu dírku. Správná délka náramku je však dobře nastavitelná díky dvěma dílkům, které jsou zhruba o polovinu menší než ostatní. Hodila by se i pojistka na sponě, která zde vzhledem k určení hodinek trochu chybí. Když už jsem nakousl hmotnost, zmíním, že celková hmotnost hodinek činí 174 g. Na ruce jsou tedy cítit, ale vzhledem k tomu, že se jedná o mechanické mohutné hodinky na náramku, neoznačil bych je pocitově za příliš těžké.Když recenze, tak testování!

Jistě mi dáte za pravdu, že bez testování by nebyla recenze kompletní. Hodinky Citizen NH8389-88LE považuji za “tooly”, tedy odolný model, který si uživatel nemusí bát vzít například k vodě nebo na víkend strávený na chatě. Typický potápkový vzhled přímo vybízí k použití hodinek ve vodě. Proto jsem neváhal otestovat jejich odolnost nejprve v bazénu. Nutno připomenout, že voděodolnost tohoto modelu je 100m, což sice není typicky potápkový parametr (hodinky označované jako potápěčské většinou začínají svojí voděodolností alespoň na 200 metrech), ale na veškeré běžné vodní aktivity (plavání, drobný ponor se šnorchlem atd.) tato hodnota bohatě postačí. Při plavání v bazénu nebo v rybníku jsem proto nezaznamenal žádný problém. Stlačovací korunka vše zvládla jak měla. Vraťme se ještě k lunetě, jejíž kvalita je mnohdy posuzována právě komfortem při použití ve vodě. Díky vroubkování s ní lze efektivně a bez problému manipulovat i pod vodou. Připomínám ještě, že je jednosměrně otočná a dodávám, že k otočení kolem dokola potřebuje 120 kliknutí. Žádný nežádoucí posun oproti nastavené poloze jsem nezaznamenal a rozhodně ji zařazuji mezi klady těchto hodinek. Vytkl bych pouze absenci lumi bodu, luneta tedy v podstatě není použitelná ve tmě (pokud se tedy nechcete třeba jen pokochat jejím cvakáním).

Tohle doma raději nezkoušejte (milé děti)

Jak už jsem naznačil, tento model považuji za “tooly”, tedy nástroj, který musí odolat mnohým nástrahám. Neváhal jsem proto při testování zajít za hranici “zákona”. Přesněji řečeno za hranici udávané odolnosti, garantované výrobcem v návodu k použití. Nejedná se o model do divadla, či na svatbu, ale o bytelné hodinky za nízkou cenu (abychom byli konkrétní – 5600 Kč u nás v Helveti). Hodinky jsem proto nesundal při žádné příležitosti, na chatě ani při štípání dřeva. Došlo i na můj oblíbený test odolnosti, to jest použití v sauně, což je mezi příznivci hodinek někdy trochu kontroverzní téma. Obyčejnou saunou u bazénu prošly hodinky zcela bez problému. Za větší výzvu pak považuji Saunový svět v Čestlicích, kde jsem s hodinkami absolvoval cca 5 saunových rituálů, vždy zakončených ledovým bazénkem. Obstály bez poskvrny!. Dodejme však, že jsem všechny tyto činnosti provozoval s vědomím, že se na případné poškození při těchto činnostech záruka nevztahuje. Co se týče sklíčka, tak jsem na něm nezaznamenal žádné zásadnější poškození, přestože je „pouze“ minerální. Na minerálním sklíčku lze při tvrdším použití čekat nějaké ty škrábance, ale to lze za danou cenu odpustit. Výhodou je pak vyšší odolnost sklíčka proti nárazu. Navíc se nejedná o hodinky na módní přehlídku, takže jim nějaký ten šrám na kráse neubere.

Co je vlastně uvnitř a jak je to s přesností?  

Ptáte-li se, zda mělo moje drsnější užívání nějaký vliv na přesnost, pak odpověď zní: ne. Strojek Citizen Miyota 8200 vykazuje stejnou denní odchylku jako předtím. Doplním ještě samozřejmě její přesnou hodnotu: u mého kusu činí velice solidních +8 sekund za den. Velmi dobrý výsledek v dané cenové kategorii, řekl bych. U strojku ještě chvíli zůstanu. Citizen Miyota 8200 (jedná se o vlastní strojek značky Citizen) pracuje na frekvenci 21600 polokmitů za hodinu (tedy 3Hz) a obsahuje 21 kamenů. Sledovat ho bez otevření dýnka nemůžete, neboť tento model nemá na dýnku průhled. Neberu to ale jako negativum – nejedná se o hodinky “na parádu”, ale do akce. Strojek dále disponuje kromě zobrazení času s centrální vteřinovkou také funkcí ukazatele dne v týdnu a data, což umocňuje možnost praktického využití. Automatický nátah zajišťuje rotor, který vydává zvuk typický pro strojky Miyota (není však nijak rušivý, tedy alespoň dle mého názoru). Při seřizování, zejména v režimu nastavení dne a data, pak lze cítit jakousi větší tuhost než je tomu například u konkurenčního strojku Seiko 7R36, což naznačuje, že Seiko je úrovní zpracování přecijen o něco výše. Na rozdíl od něj však strojek Citizen disponuje možností manuálního nátahu. Zastavení vteřinové ručky, tedy hacking, pak u Citizen 8200 chybí. V dané cenové relaci to však rozhodně nepovažuji za problém.

Za málo peněz hodně muziky (a k tomu hezké)

Celkové hodnocení hodinek Citizen NH8389-88LE nelze zakončit jinak než kladně. Za své peníze dostanete spolehlivý mechanický stroj, který Vás rozhodně nezklame ani při ostřejším zacházení (svůj saunový test Vám však nedoporučuji). Když už chválím, vyzdvihnu ještě jednu dosud opomenutou věc, a tou je číselník. Že je vyveden v potápkovém stylu už bylo řečeno a tudíž nepřekvapí ani jeho dokonalá čitelnost i na slunci, přestože sklíčko nemá antireflex). Ve tmě výborně poslouží luminiscenční vrstva SuperLuminova. Samozřejmě, kdo jednou pozná Lumibrite od Seiko, už může těžko kdy vidět něco lepšího. Čitelnost u těchto Citizenů je však i po několika hodinách tmy uspokojivá. Indexy jsou plastické a i přes nízkou cenu modelu nepůsobí laciným dojmem. Co je však na číselníku dle mého soudu nejzajímavější, je jeho úžasná modrá barva a hra světel, která se rozehraje při vystavení hodinek slunci. Věřte, že tento nádherný sunburst efekt jen tak neomrzí (mě tedy určitě ne). Možná jste o stejných hodinkách četli také recenzi Jakuba Hofera s názvem Japonský aquamarín. Rozhodně stojí za to pořídit hodinkám i jiné “obutí”. Jak jim sluší posuďte sami, ale podle mého názoru zvláště shark mesh posouvá tento model o level výše. Všechny drobné nedostatky jsou však bohatě vykompenzovány velmi solidní cenou a hlavně výčtem předností. Vyzkoušení tohoto modelu proto mohu jedině doporučit.

Klady:

  • cena
  • číselník s nádherným sunburst efektem
  • dobře ovladatelná luneta (i ve vodě)
  • konkrétně u mého kusu velmi solidní přesnost chodu (+8 s/den)
  • možnost manuálního nátahu
  • i přes velký průměr pouzdra nositelné na průměrně velkých zápěstích
  • dobrá luminiscence
  • ukazatel data a dne v týdnu

Zápory:

  • tah “plecháč”
  • WR “pouze” 100m (postačující, ale potápkovému modelu by slušela vyšší hodnota)
  • minerální sklo
  • absence šroubovací korunky
  • absence hackingu

Autorem recenze je Jiří Bareš.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Automatické japonské „tooly“ v recenzi Jirky Bareše

  1. No, nemůžu si pomoci, ale hodinky na autorově zápěstí skutečně vypadají, jakoby si na něj opravdu připnul – jeho slovy: „…přinejmenším poklop od kanálu“. Nic ve zlém, samozřejmě. Hodinky jsou to krásné, a budiž mu útěchou, že nežádoucí efekt komicky velkých „cibulí“ se naštěstí nedostavil.

    • Dobrý den,

      děkujeme za reakci ke článku. Fotky hodinek na ruce jsou někdy trochu matoucí, protože na fotce vždy vypadají hodinky větší (tedy alespoň pokud ji vyfotím já, protože jinak a lépe to neumím:-) ). V reálu však jsou tyto hodinky na mé ruce bez problému nositelné. Samozřejmě pokud to porovnám s jinými hodinkami co nosím, například Junghans Max Bill Automatic 027/3502.04 s jejich 38 mm, pak to skutečně „poklop od kanálu“ je, ale je potřeba také zohlednit druh daných hodinek, protože v tomto případě se jedná o hodinky čistě sportovní, které snesou mnohem větší velikost, než hodinky společenské. Samozřejmě respektuji, že i přes výše uvedené má každý na velikost hodinek subjektivní názor a někomu se tyto Citizeny mohou zdát na mé ruce moc velké (a musím uznat, že na fotkách působí větším dojmem, než ve skutečnosti), já jsem však tuto velikost vyhodnotil sice jako hraniční, ale nositelnou a radost z jejich nošení mám a to je podle mě nejdůležitější:-). Je pravda, že pokud by tyto Citizeny vypadaly na mé ruce v reálu tak, jako na fotkách, byly by na mě skutečně moc velké a nenosil bych je. Musím také říct, že vždy oceňuji, pokud někdo preferuje menší hodinky před většími, protože velikost hodinek zvláště některých módních značek je v dnešní době skutečně až neúnosná a pokud si má člověk vybrat mezi hraniční velkou a malou velikostí hodinek, tak většinou lépe vypadá ta malá. Naštěstí je nabídka tak široká, že si dle svého rozměru ruky a osobního pocitu vybere opravdu každý 🙂

      Přeji hezký den. Za tým Helveti Jiří Bareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *